Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény mérés
 
Témaindító: Doky586, idő: Aug 27, 2020
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) nedudgi válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Ha összehasonlító mérést szeretnél, vagy 5%-10% körüli pontossággal megelégszel, az itt említett mérőösszeállítást egy-két hétre szívesen kölcsönadom. (Csak egy fázisra használható, körülbelül 5 A hálózati áramig.)
(#) KBal76 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Kösz a felajánlást, látom a távolság sem lenne leküzdhetetlen de még megvárom a haver mûszerét hogy meg lesz-e.
(#) Gafly válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Idézet:
„Tepsi kijelzôs OWON szkópom van, de akku az nincs benne, és azzal nem mennék neki a kettôhúsznak.”

És ha adok kölcsön leválasztó trafót?
(#) KBal76 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Van itthon szerintem, érdekes ez nem jutott eszembe eddig. Igazándiból azt nem tudom tényleg korrekten le van-e választva a mûszer a betápjáról (azt írja max 300V), igaz nem mostanában de téglásítottam már fájóan drága mûszereket így, azóta kerülöm ezt a témát.
(#) Peter65 válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Ha nem kell nagy pontosság, az áram-mérés kondicionálása kezdődhetne egy áramváltóval is, és máris megvan a leválasztás. Egy igénytelen áramváltót pedig lehet egy trafóból is kialakítani.
(#) Ge Lee válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Az enyémben sem volt akku gyárilag, tettem bele, azóta van. De itt előttem leírták a tutit, áramváltó és kész.
Ezt és ezt találtam most hirtelen a guglival, érdemes akkor bármivel is görcsölni?
(#) KBal76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Már leírtam miért nem veszek ilyen vackot.
(#) majkimester válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Akkor vegyél ilyent.
(#) KBal76 válasza majkimester hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Látom páran elkaptátok a fogyasztói társadalom nevű betegséget, én viszont nem veszek csak azért valamit mert megtehetem. Most összeütök egy áramváltót meg túrok egy pici trafót amin át mérhetem a feszt, és rádobom a szkópra, így nincs galvanikus kapcsolat. Majd utána leszek.
(#) Doky586 válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Márpedig azok olcsóbbak mint digitális szkópot venni...
(#) KBal76 válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Na megcsináltam, hurrá, csak nem jutottam közelebb egy centivel sem. Tök jó hogy látom az áram és fesz viszonyokat. Mit kezdjek velük? Nincs a szkópomban átlagolás hogy az egymásból kivont cifra jelalakból kapjak egy konkrét számot. Vagy tíz éve vettem, nincs túllihegve a math menüje.
(#) majkimester válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Látom a közelben laksz, fel tudok ajánlani kölcsönbe egy PZEM-021-et.
Ebben legalább egy cél IC van (Renergy RN8208G)
Ha érdekel keress magánban, és holnap elviheted.
(#) KBal76 válasza majkimester hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Kössz de már írtam hogy nem az érdekel hogyan tudom kölcsönkért eszközzel megmérni.
(#) Bakman válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Adott időpillanatban a feszültséget és az áramot összeszorzod, megkapod a pillanatnyi valós teljesítményfelvételt.
(#) KBal76 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Ezt mind vonalzóval a szkóp képernyôjén? De nem a pillanatnyi érdekel hanem az átlag.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2021
(#) Bakman válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Több (tetszőleges számú) ilyen mérést/számítást elvégzel és azt átlagolod. Ehhez "mindössze" egy kellően gyors ADC és valamilyen vezérlő/mikrokontroller kell, esetleg egy cél IC (egy párat linkeltem az előző oldalon).

RC taggal lehet átlagolni (ami tulajdonképpen integrálás lesz) de így nem fogod tudni megkülönböztetni a látszólagos és a valós teljesítményfelvételt.
(#) Doky586 válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 23, 2021 /
 
Ezt mind vonalzóval a szkóp képernyôjéről leírod papírra, (a képernyőt mondjuk felosztod 20 időpillanatra) ezt papíron kiszámolod, átlagolod azon időintervallumra...
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2021
(#) majkimester válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 24, 2021 /
 
Milyen típusú szkóp, pendrive-ra nem lehet menteni vele az adatsort?
(#) nedudgi hozzászólása Nov 24, 2021 /
 
Ha már teljesítménymérésről van szó, itt említettem egy mérési módszert, ami egy 220V fogyasztásmérőre épül.
Az európai fogyasztásmérők 1000 impulzust adnak ki kilowattóránként. Kínából lehet(ett) venni 6400, 3200 vagy 1600 impulzust adó fogyasztásmérőt. Az a bibi, hogy ezek 220V hálózati feszültséggel számolnak. Egy mikrokontrollerrel mérem két, vagy több impulzus között eltelt időt, ebből lehet kiszámolni, jegyzőkönyvezni mindenféle érdekességet. Nálam 230V a hálózati feszültség, így valószínűleg valamennyit téved a módszer, de nekem összehasonlításra megfelel.
ADE7755 illetve FC7758 a villanyórák lelke. Feltételezem, hogy lehet kompenzálni a nagyobb hálózati feszültséget valamilyen módon - ezt még nem jártam körül, de kérdés, hogy megéri-e nekem a ráfordított idő - talán ha nagyon unatkozom.
A villanyórák 0,5% és 2% közötti pontosságra vannak specifikálva 220 V hálózati feszültségnél. Azt nem tudom eldönteni, ez 230V hálózaton mekkora hibát visz a számolásba?
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 24, 2021 / 1
 
Elméletileg mérik a feszültséget és az áramot is a fogyasztásmérők, egyéb esetben a valóságtól masszív eltérések lennének.
(#) KBal76 válasza majkimester hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Van usb csati a hátulján, de pendrájvot beledugva nem történik semmi. Saját szoftverét feltehetném a mellékelt CD-jérôl, ha túrnék valahonnan egy olvasót, eddig fel sem merült mint igény. De még ezután is, mivel nem kalibrált áramváltóval mértem, hanem egy paneltrafó-ellenállás párossal, illetve egy másikkal a feszt, így annyi mindent kéne átszámolni hogy ezt az irányt ahogyan van hanyagolom. Amúgy psd5022s, csak az enyém régebbi szériás, így színesebbek a gombjai.
(#) Ge Lee válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Nem psd az hanem pds, az még az elsők közül való, de alapvető átlagolást annak is kéne tudnia. És tud is, ot van az 57. oldalon.
Ha nyáktrafót használsz áramváltónak annak tudod az áttételét (ha nem akkor megméred, kiszámolod), a fesznek meg az áramnak az RMS-ét meg kiírja neked a szkóp az LCD-re.
(#) KBal76 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Láttam hogy elírtam, és kifejezetten vártam is hogy kijavítson valaki.
(#) majkimester válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Nem csak a paneltrafó-ellenállás korlátoz itt, hanem a szkóp 8 bites AD-je, meg a zaj is. Ha össze is tudod hozni, akkor sem lenne valami pontos.
(#) KBal76 válasza majkimester hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Amire vettem annó arra eddig bevált, idôzítéseket-késleltetéseket, kitöltéstényezôket mérni, rf-átvitel jelsorokat visszaszámolni. Analog jelet elvétve mérek, ez lehet így is marad, nem az én világom.
(#) majkimester válasza KBal76 hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Félre ne értsd, nem a te szkópoddal van probléma, hanem a mérési összeállítással. A szkópok legtöbbje 8 bites AD-t használ. Ez megfelel a jelalak megfigyelésére, késleltetés mérésére, stb. De annak az eredményéből effektív értéket számolni, az egy másik dolog, Az effektív érték számolásában a négyzetre emelés miatt a zaj és a kis felbontás jelentős hibát okoz.
(#) proba válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 25, 2021 / 1
 
Gondolom a feszültségeltérés százalékában okoz tévedést. Ugyan az áram is nő ( ezért négyzetes a teljesítmény növekedés a feszültség emelésével) de azt meg méred.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Ha ez így van, és miért ne lenne így, akkor tulajdonképpen egy 5% (220V vs. 230V) körüli hálózati feszültségeltérés esetén nem érdemes nagy energiát fektetni az adatlap kínairól magyarra/angolra fordításával. (Találtam egy kínai nyelvű dokumentumot, ami az én villanyórámban levő FC7758 IC-vel első nekifutásra azonosnak tűnik: SDI7758, Solidic gyártmány.)
A legtöbb amit tehetek, hogy a fogyasztásmérőmet megpróbálom kalibrálni a szolgáltató által felszerelt villanyórához, hiszen engem végső soron az érdekel, hogy egy adott fogyasztó által elhasznált energiáért mennyit kell majd fizetni.
Hozzászólásod olyan szempontból világította meg a problémámat, amire nem is gondoltam. Szívem szerint ez nekem dupla pluszt ér, de amikor még egy mancsot akartam adni, az előző eltűnt, igy maradt a szimpla. Hálásan köszönöm a posztot!
(#) nedudgi válasza proba hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Köszönöm!
A problémám gyökere az, hogy tulajdonképpen rossz topikban vetettem fel a problémát, hiszen engem nem az adott fogyasztó tényleges teljesítménye érdekel, hanem az, hogy a szolgáltatónak mennyit kell fizetni egy valami használatáért, ami a hálózatból veszi az áramot. Tiszta ohmos fogyasztó nagyobb feszültségen többet fogyaszt, de ha közben van egy kapcsolóüzemű táp, akkor ez jelentéktelenné töpörödik. Transzformátoros táplálás esetén a trafó áttételének helyesen megválasztott választása szinte nullára redukálja az eltérést.
(#) majkimester válasza majkimester hozzászólására (») Jan 6, 2022 / 2
 
Ha valakit érdekel, íme ez van az ELV EM600 fogyasztásmérőben:
- kapacitív kettős táp
- 2db 4053 analog switch
- 1db TL084 op amp
- uC + LCD (Ezt a panelt nem vettem le, mert oda is volt ragasztva, gondolom csak egy plecsni a kontroller, szóval nincs sok látnivaló)
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem