Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   166 / 181
(#) veroka válasza péter71 hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
És most mi a kérdés? Minek tettél bele bluetooth panelt, és milyen jelet akarsz valahova kötni?

Ha az van, amire gondolok, akkor először nézd meg, hogy mekkora a jel a BT panel kimenetén, erős a gyanúm, hogy azzal bőségesen túl fogod vezérelni a lejátszó erősítőt.
(#) Gafly válasza veroka hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Meg a korrekciót sem ártana kikerülni...
(#) gépromboló válasza péter71 hozzászólására (») Nov 25, 2021 /
 
Nem sok értelme van bluetooth modult rakni a deckbe. Ha az a célod, hogy az erősítőre köss egy bluetooth-képes gépet, ezt akár teljesen ki is belezheted. A BT modulok kimenete alacsony impedanciás vonalszintű jel, így elég a Line-Out kimenetre kötnöd a jelet némi impedancia-illesztéssel, a tápot meg rákötöd a modulra, vigyázva, hogy megfelelő feszültséggel hajtsd meg.
Ha valami olyasmire gondolsz, hogy play gombot lenyomva úgy nézzen ki, mintha kazettát hallgatnál és a VU-méter is működjön, az kicsit macerásabb, de nem megoldhatatlan.
Az viszont felejtős, hogy a fejre kötöd a BT modulból kijövő jelet. Sokkal nagyobb a szintje.
És még valami: ha nem választod le a BT modul tápját a gép tápjáról galvanikusan, akkor folyamatosan fogod hallani a cirregést, ami a modulból jön.
Szívesen segítek, ha írsz egy privátot.
(#) péter71 válasza gépromboló hozzászólására (») Nov 26, 2021 /
 
Szia. A BT panelt azért rakom bele, hogy a telefonon tárolt zenéket tudjam lejátszani. Ez a garázsba kell. Működik, ugyanis használtam, csak nem így. Egy kazettát kibeleztem,beraktam a bt panelt,egy kis aksit,egy töltő panelt, egy mikrókapcsoló,és egy lejátszófej. A bt panel kimenete rá volt forrasztva a lejátszófejre. Beraktam a kazettát a működőképes deck be,és lejátszáskor a két lejátszófej összeért, és így ment át a zene a deck re, onnan az erősítőbe.
Azért szedtem szét,mert aksi keveset bír. Ezért a bt panelt beraktam a deck be, egy telefon töltő adja az 5 voltot. A kimenetét rákötöttem a fejen lévő vezetékekre, ami megy a panelra. Elvileg ugyan az mint a kazettás megoldás, csak a fej után van rákötve. De nem szól. Rádugtam a fejhallgatót, de semmi.Rákötöttem a line rca bemenetre is, de semmi.
(#) Suba53 válasza péter71 hozzászólására (») Nov 26, 2021 /
 
Elég körülményes így végbélen keresztül műteni a mandulát.

A deck gondolom egy erősítőre van kötve. Teljesen felesleges a bluetooth modult a deckbe integrálni.
Egy kis műszer dobozba, 1, vagy 2 db 18650-es LiIon akkuval táplálva közvetlenül az erősítőre kötve minden igényedet kielégítheti.

A kazettás decket meg tedd be egy vitrinbe, ott is lehet gyönyörködni benne.
(#) Suba53 válasza péter71 hozzászólására (») Nov 26, 2021 /
 
Ha csak amiatt használod a decket, mert annak a fejhallgató kimenetét használod, akkor az IC501 előtt csatlakoztasd a panelre a BT kimeneteit, a Dolby IC után.
A BT egység táplálását is megoldhatod a deck tápegységéről. Van +5V-ja is a Q602 emitterén.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2021
(#) gépromboló válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 26, 2021 /
 
Ha a deck saját tápját használja, cirregni fog a BT. Egy telefon töltője a hálózatra kötve a gépen belül tökéletes megoldás a tiszta hanghoz. Mondjuk ez esetben a BT modul állandóan működne, de szerintem ez nem akkora vész.
Én a C507 és a jobb oldali párja elé kötném a jelet, mondjuk 1KOhm-os impedancia illesztéssel, így működne a VU-méter is, a füles is, a vonal kimenet is.
(#) gépromboló válasza péter71 hozzászólására (») Nov 26, 2021 / 1
 
Kár volt ennyire szétszedni, a bluetoothos kazid tápját kellett volna csak kivezetni és egy erősebb akksit rákötni, akár házon kívül, akár azon belül. Egy 18650-es, vagy egy telefonból kimentett lapos akksival nagyon sokáig bírná.
(#) veroka válasza gépromboló hozzászólására (») Nov 26, 2021 /
 
Pont ez járt a fejemben nekem is. Ráadásul az ilyen bluetooth-kazetta bármilyen magnóba betehető és használható.
(#) kisskori hozzászólása Nov 27, 2021 /
 
géprombolo és Massava véleményét köszönöm.
Kezdem az utobbival.A dugattyun van egy harang alaku tömités ami szájával az ajto felé néz.
15-20 év elteltével vesztett rugalmasságábol és önmagában nem ad megfelelö tömitést.
Megoldás lehetne egy méz állagu sürü szilikon olaj.
Az egész dugattyu kisebb mint egy ceruza 3 centiméteres darabja,ily modon a szilikonbol elég lenne lencsényi mennyiség.
A neten ilyen sürüt csak literes kiszerelésben találtam csillagászati összegért.
Hálás lennék ha valaki kisegitene egy kevés sürü szilikon olajjal!
(#) péter71 hozzászólása Nov 29, 2021 /
 
Sziasztok. Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. Sikerült megoldani. A mechanikán 2db kapcsolót kellett rövidre zárni,ás a felvétel gombját. A bt panelt rákötöttem line bemenetre, és tökéletesen kristály tisztán szól. Igaz,hogy deck nélkül is megoldhattam volna,csak sajnáltam kidobni.a lejátszófej bemeneten is megszólalt,csak borzasztóan torzítva. Nagyon erős neki a jel. Hogy tudnám a jel erősséget levenni? Ha komolyabb kapcsolás kell, akkor így marad, ha ellenállás is elég, lehet inkább odakötöm. Csak mekkora ellenállás kell?
(#) Massawa válasza kisskori hozzászólására (») Nov 29, 2021 /
 
A tömitésnek gyakran jo a gumigyürü - vizvezeték osztályokon vannak a fiokokban ( vizcsap alkatrésze) vagy kis dobozokban. Azt rá lehet huzni a dugattyura vagy a tengelyére.
Sürü olajat a benzinkuton keress ( differencial olaj). Gyakran van a barkácsboltokban is 3 flakonos kenö szet, egy nagyon hig olaj, egy nagyon sürü ( majdnem fekete) meg grafitpor.
A higat a sürüvel keverheted az optimális sürüségre.
Nem kell okvetlenül szilikonolaj, de olyasmi is elö szokott kerülni a barkácsboltokban ( szilikonzsir ). Ahhoz is keverhetsz egy kis finom varrogép vagy bicikli olajat, ha higitani kell.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2021
(#) gépromboló válasza péter71 hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Két darab 10KOhmos potival megoldható, a poti kurzorja legyen a kimenet a fejre, a másik két lába meg az egyik a bemenet, a másik a test.
(#) Massawa válasza gépromboló hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Ez nem lesz jo, mert a fej jelerösitöje nem lineáris. A tovább kell kutatni a jel utját és a korrekcios fokozat után csatlakozatni.
Az a jel valahol a play/rec kapcsolon lesz ( vagy ha elektronikus az átkapcsolás akkor az IC lábain).
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2021
(#) kings5 hozzászólása Dec 11, 2021 /
 
Sziasztok.Tanácsot kérnék.ezzel a Pio CTS 630S deckkel kapcsolatban.Évekig állt,most elö lett végve.Ki lett szépen tisztitva,görgök gumiszij nem nyult meg.Mük rendesen,minden funkcioja jő,csak egy a bibi vele,hogy kb 3 orás müködés után,egyszer csak nem akar felvenni.Továbbra is minden ok,kijelzön ott a bemeneti jel,de monitor állásban a régi felvétel hallatszik rec üzem modban,Megköszönném,ha valaki tudna segiteni.Kicseréltem az oszcilátornál lévö 6.8nf kondit,de nem töröl,és nem vesz fel.Mikrokapcsolok jok.
(#) gépromboló válasza kings5 hozzászólására (») Dec 12, 2021 /
 
Mechanikus, vagy elektronikus a felvételi átkapcsolása? Mechanikusnál én megmozgatnám jó sokszor a kapcsolót és kontakttisztítóval is megkínálnám. Elektronikusnál elővenném a rajzát és megnézném, hogy mi lehet a hiba oka, egy szakadás, vagy hideg forrasztás, ami akadályoz minden törlést/felvételt. Minden esetre elég érdekes, hogy se nem töröl, se nem vesz fel.
(#) Tomi94 válasza gépromboló hozzászólására (») Dec 12, 2021 /
 
Semmi különös, megállt a törlő-előmágnesező oszcillátor. (Valószínűleg üres szalagrészen pattogást azért hallani lehetne a felveendő zene ritmusában.)

@kings5: Oszcillátor fokozat tápfeszültségének meglétét kéne ellenőrizni szerintem, és ha az hiányzik/rossz, végigmenni a rajz szerint (elektrotanyán fent van a szervizkönyv) azokon az elemeken, amik ezt kapcsolják, ill. változtatják (pl. szalagtípus szerint). Ugyan alaposan most nem néztem át, de a kora, külseje alapján kétlem, hogy ebben még lenne olyan hosszú mechanikus kapcsolósor.

Ill. az nem teljesen világos, hogy 3 órás működés egyszer volt, vagy minden bekapcsolástól számítva eddig jó, utána nem. Ugyanis ha az utóbbi lenne a helyzet, akkor meg szimplán van egy (vagy több) rossz forrasztásod, ami melegedés hatására elmozdul és megszűnik vezetni.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2021
(#) kings5 hozzászólása Dec 14, 2021 /
 
Köszönöm.mindenkinek a segitséget.Hoby szinten javitgatom a dolgaimat.van minden szerszámom.skopon kivül.Nallunk errefelé nem foglalkoznak ennek javitásával.A rajz szerint mit kellene meg mérnem?
(#) kings5 hozzászólása Dec 14, 2021 /
 
Erról lenne szó.
(#) kings5 hozzászólása Dec 14, 2021 /
 
A bekarikázott rész az oszcilátor.
(#) Petyka79 hozzászólása Dec 18, 2021 /
 
Sziasztok! Szintén Aiwa R450. Tudja esetleg valaki, van olcsóbb megoldás az ebay-es 50€-ós, nyomógörgőnél?
(#) gépromboló válasza Petyka79 hozzászólására (») Dec 19, 2021 / 2
 
Jó drága! Hazai boltok kínálatában is találsz jó minőségű görgőket, pl arwill.hu, hqelektronika.hu, ekszijkiraly.hu stb. Ha másképp nem megy, szedd ki, mérd le a külső átmérőjét, a szélességét és a tengely vastagságot, ez a három adat szükséges a rendeléshez. A méreteket ilyen formán fogod megtalálni: 13x8x2 (csak példa)
(#) Petyka79 válasza gépromboló hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Pont ilyesmire gondoltam, köszönöm szépen a segítséget!
(#) gépromboló hozzászólása Dec 25, 2021 / 1
 
Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
(#) gépromboló hozzászólása Jan 1, 2022 /
 
Boldog Új Évet minden kazettarajongónak!
(#) Petyka79 válasza gépromboló hozzászólására (») Jan 1, 2022 /
 
B.Ú.É.K.
(#) Klxx66 hozzászólása Jan 1, 2022 /
 
Üdv mindenkinek! Adott egy Technics rs x933 magnód deck. Mikor bekapcsolom az egyik tranzisztor D2037 E N típusú felforrósodik, a bekapcsolástól eltelt idő 30 másodperc és nagyon magas hőre kúszik. Nem tudom hogy ez normális jelenség ezeknél a tranzisztoroknál vagy valami probléma lépet fel? Működést tekintve minden rendben a felmelegedéstől eltekintve. A csatolt képen megjelöltem a szóban forgó alkatrészt

jjkk.jpg
    
(#) Udvari Zsombor válasza Klxx66 hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Az nagyon nem tűnik normálisnak! Lehet, hogy cserélni kellene az alkatrészt, mielőtt végképp megfőzi magát és problémát okoz! Meg persze a környezetét se ártana átvizsgálni, hogy mitől kerülhetett forrósodós állapotba. Nem lennék meglepve, ha forrósodás hatására "zuhanórepülésben" romlanának az alkatrész paraméterei...
(#) Gafly válasza Klxx66 hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Pont a poziciója nem látszik, a környezetéből pedig sajnos nem tudtam kitalálni.
De feltettem a rajzát, hátha valakinek több türelme van hozzá.
(#) burgdavid válasza kings5 hozzászólására (») Jan 4, 2022 /
 
Az oszcillátorban a néhány nF-os csillám (narancssárga?) kondik előszeretettel mennek tönkre, főleg ha fémházban van. Nálam ez fordult elő már több esetben is, főleg króm vagy metál állásban, ahol nagyobb tápfeszről jár az oszcillátor. Időnként ha lehűl újra működik, vagy van hogy torzan vesz fel.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2022
Következő: »»   166 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem