Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   506 / 570
(#) Giczus hozzászólása Dec 13, 2021 /
 
Sziasztok! Ariston Clas B One 24 fali kondenzációs gázkazánunk (helység: fürdőszoba) minden egyes csap nyitásnál csattan-kattan (de ha a ház másik végében lévő konyhai csapot nyitom is). Olyan a hang, mintha két fém cső koccanna össze. Sőt, mikor nem nyitunk csapot van amikor akkor is csinálja, igaz kicsit halkabban. Állítólag a visszacsapó szelep vagy mi, és állítólag ez természetes jelenség, de bazi zavaró. Tényleg minden kazán csinálja és csak én vagyok érzékeny erre a zajra? Köszi előre is a válaszokat!
(#) Gombszem válasza Matyo hozzászólására (») Dec 13, 2021 /
 
Az összes csapnál van? Lehet, hogy a csapon levő háló-szűrő eltömődött. Talán segít.
(#) jpuskas99 válasza Matyo hozzászólására (») Dec 13, 2021 /
 
A fűtési kör gondolom teljesen rendben van. Ugye bitermikus a hőcserélő? És hány éves a kazán?
(#) Broy válasza Matyo hozzászólására (») Dec 13, 2021 /
 
Mivel savaztad ki?
(#) dave500 hozzászólása Dec 13, 2021 /
 
Sziasztok! Van egy Saunier Duval Isotwin F25 -H Mod tipúsú kombi kazánom, ami működik tökéletesen azt leszámítva, hogy melegvíz előállítás közben (ha például használtam melegvizet, elindul a kazán, és elzárom/ a tárólójában fűtené fel a vizet) F99 kódot villogtatja, amiről nem találok semmit, viszont a kazán működik tovább, a fűtés hibátlanul megy, viszont a melegváz a beállított 45 fok helyett 67 fokos, fürdésnél beáll a 45 fok körülire, és tartja is, de ha csak kezet akarnék mosni, tűzforró a víz. A fütési vízhófok 60 fokra van állítva, és ezt tökéletesen tartja is!
Fogalmam sincs mi lehet a gond, találtam a kazánban egy csatlakozót, ami nem megy sehova, és nemis találtam meg, hogy hova való, de lefényképeztem.
Ha bárki tud valamit, azt megköszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2021
(#) VIM válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 13, 2021 /
 
Igen bitermikus. Hogy hány éves az már szerintem nem is számít ha ilyen hamar ledugul. Az a probléma ezzel a savazással, hogy a folyadék (lehet "sav" is) az már csak a felszabadult járatokban fog intenzíven áramolni leszűkült ill. elzáródott részeken nem. Ráadásul a hordalék egy része a gyűjtőben összegyűlik és nem lehet onnan maradéktalanul (úgy hogy az ne kerüljön vissza a csőjáratokba) eltávolítani. Ha túl "erős" maró hatású szert alkalmaznak az megkezdi a fémet is, vékonyítja a falvastagságot és nagy valószínűséggel nagy karbonát darabokat választ le az oldalfalakról amik az áramoltatásban keresztbefordulva csak rontanak a helyzeten. Nemrég néztem egy videót erről, hogy hogyan is csinálják ezt házilag, hát nem egyszerű művelet. Az oldat amit alkalmaznak 3dkg/liter citromsav kb. 60 fokra melegítve és ezen a hőfokon tartva a kezelés végéig ami egy óránál tovább tart ( ez függ a szennyezettségtől) A közömbösítő öblítés pedig szódabikarbónás oldattal történik. A szivattyú az egy szoba szökőkút vagy csobogóé ami elbírja ezt a hőfokot és a hőnntartás egy merülőforraló. Kel neki egy fél óra mire egészen sötét szürke lesz a folyadék amit kihoz az oldat. A szivattyút a keringetett sav gyűjtőjének edényében, annak felső harmadában kell elhelyezni, hogy ne tudjon üledéket szívni.
(#) VIM válasza dave500 hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Szia! A HMV tartályban lévő felhalmozódott vízkő elzáródást okozott a feltöltő csőben (ott alul abban a libanyak alakúban).
(#) dave500 válasza VIM hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Köszönöm! Ezzel tudok valamit itthon kezdeni?
(#) VIM válasza dave500 hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Azt nem tudom, hogy hogyan vagy eleresztve szakmai felkészültséggel és szerszámos felszereltséggel de ITT már egyszer megoldotta egy fórumtárs. Nem találom azt a képet amiről szó van, hogy meg tudjam mutatni hol keresd hibát.
(#) dave500 válasza VIM hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Szerszámból minden van itthon, magamnak szerelem a kocsit, meg úgy bárminek neki állok.. egyetlen dologtól félek, az a nyomás, hogy a pofámba robban valami.
Ha esetleg csinálok képeket a kazán belsejéből, tudsz nekem abban segíteni, hogy mihez ne nyúljak?

(egyébként nem mekkmesterkedni akarok, hívtam szerelőt, leghamarabb januárban jönne, nem szeretném megvárni, mert az ez előtti kazán egy másik szerelő "javítása" után felrobbantotta a kiegyenlítőjét)
Köszönöm!
(#) VIM válasza dave500 hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Megtaláltam. INNEN-től kezdve a linkekkel együtt nézd meg, hogy a Te kazánodban hogyan férsz hozzá és ahhoz hogyan kell hozzákészülni. A vizet mind a tartályból és a kazánból is le kell engedni de a rendszerből nem szökséges ha ez megoldható a szervízcsapokkal. A hálózati víz becsatlakozásnál szintén elzárod a csapot és feszteleníted a tartályt egy csap nyitással ezután lehet szerelni. Vigyázni kell a műanyag alkatrészekre!
(#) dave500 válasza VIM hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Köszönöm szépen!! Csináltam pár képet a kazán belsejéről, azt hiszem a "libanyak" csövet megtaláltam, az az, ami a kazán jobb oldaán van, egy flexi csőben folytatódik, és megy hátra a pufferbe jobb oldalon? Illetve itt van a váltószelep is? (kézikönyvben 3 ágúként van írva)
Előre is nagyon szépen köszönöm!
(#) VIM válasza dave500 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Több mint valószínű, hogy az az a cső amiről szó van. Bővebben: Link Ennél a típusnál már flexibilisre készítették, hogy ne legyen mechanikai feszültség ebben a csőszakaszban. Ha vizsgálódsz akkor azt a csőszakaszt kézzel tapintva érezhetőnek kell lennie a hőmérséklet különbségnek, változásnak (vagy nem), hogy ott nem áramlik (cserélődik) a "HMVíz".
(#) dave500 válasza VIM hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Itt mindegyik cső meleg, kivéve ami a tartályba megy hátra, a flexibilis. Az csak éppen langyos, a többi forró, ha megy a fűtés, viszont ha melegvíz, akkor a hőcserélő mindkét vastag csove tűzforró, megfoghatatlan lesz, utána resetel magától, és bele küldi a fűtésbe az elforrt vizet. Egyébként még egy dolog amit észre vettem, a rendszert nagyon nagyon lassan lehet feltölteni nyomással, a feltöltő csapot teljesen kinyitva 0 barrol 1,5-re kb. Fél óra volt. Akkor már ott is elvan dugulva? Illetve a három utas szelepet is szedjem szét?
Mégegy dolog! A tartály csove közül az összes hideg (teljesen, mint a hideg víz) csak az az egy flexi langyos egy kicsit, ami a szelepből jönne.
(#) VIM válasza dave500 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Azt nem mondanám, hogy nagyon ismerem ezt a készüléket de az elmondásod alapján:
Idézet:
„a rendszert nagyon nagyon lassan lehet feltölteni nyomással, a feltöltő csapot teljesen kinyitva 0 barrol 1,5-re kb. Fél óra volt.”
Ha ilyen lassan lehet feltölteni, először nézd már meg, hogy a bemeneti szűrő az nincs e elkoszolódva, mert ha nincs akkor a második tartályba menő langyos flexibilis csőben lesz az elzáródás, ugyanis azon keresztül töltődik az elsődleges tartály is. Az igaz, hogy ha a szűrő lenne elrakodva akkor nem tudna egyenletes hőmérsékletű vizet adni HMV vételezéskor. A tartály hőmérséklet érzékelője a bemeneti tartályban van ami az elzáródás miatt sosem fog tudni felmelegedni ha abban nem tud keringeni a víz. A szivattyú onnan szívná (keringetné) a felmelegítendő mennyiséget amikor nincs éppen HMV csap nyitás, hogy a beállított mőmérsékletre melegítse a tárolókat.
(#) VIM válasza dave500 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Ez a feltöltő csap ez nem a HMV tartályok töltője volna hanem a fűtésé. A primer hőcserélő a HMV víz-víz hcs. primer oldalával van összeköttetésben, annak szekunderével nincs.
(#) jpuskas99 válasza dave500 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Keress rá a kazánod típusjelzése alapján az F99 hibajelzés helyett az F81-re is, hasonló a hiba csak más a kijelzés, a szivattyú hibájára utal, ez lehet a VIM által jelzett vízkő probléma, sőt nagyon hasonló, de ahhoz nekem már nincs tapasztalatom.
(#) dave500 válasza VIM hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Megfogom nézni, holnap neki állok! Tudom, hogy azzal a fűtési rendszert töltöm fel, de cseréltem vizet benne, miután kitakaritottam a fűtés körben lévő kis szűrőt! De feltűnt, hogy nagyon lassan lehet feltölteni a rendszert, ennek biztosan nem ilyennek kéne lennie.Egyébként a csövek közül csak es kizárólag a szivattyún lévő marad jeghideg, de a tartályokban biztosan csak minimális keringés van, mert amikor elkezdi forralni lehet hallani a víz "sercegését".. Egyébként a mai tapasztalatom alapján atfolyós uzemmódban sem igazán győzi, viszont a radiátorok gyorsan melegednek.
Illetve a hmv hőcserélője forró(az egész, mindkét végén) amikor vizet csinálná Köszönöm szépen a segítséget, holnap jelentkezem mire jutottam!
(#) dave500 válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 15, 2021 /
 
Szia! Köszönöm, rákerestem, f81 "használati melegvíz túlmelegedés" (vagy valami ilyesmi) Egy Isotwin a30nal, eléggé hasonló mint ami nekem van, szerkezetileg pedig pontosan ugyan olyan. Letöltöttem 2 fajta szerelési útmutatót is, eléggé részletesek, fel van sorolva miket kell megnézni, tartály csövek, hmv szivattyú, hmv hőcserélő vissza csapó szelep, aztán a hiba lehetőség itt ki is fújt, szóval vagy vízkő, vagy a szivattyú egyszerűen nem megy, holnap kiderítem! Köszönöm mindkettőnknek a segítséget!
(#) dave500 hozzászólása Dec 16, 2021 / 2
 
Sziasztok! Most lettem kész! Nagyon sok káromkodás, és szívás után jó lett. Egy órája megy, felfutotte teljesen a tárolókat, a fűtés is tökéletes, illetve vált is a hmv es fűtés között.. rengeteg barna lé jött le a tartályokból, a vissza csapó szelet le volt ragadva, de a csövek jók voltak. Igazából nem tudom pontosan mi volt a gond, minden csövet bontottam, átfujtam, át lett öblítve a fűtéskör is, tartályok is. Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
(#) VIM válasza dave500 hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
A barna lé az nem jó jel, mert rozsdásodásra utal. A rozsda az megakaszthatta a visszacsapó szelepet ill. eltömíthette ott az áramlási utat és ezért nem tudta a szivattyú keringetni a tartályokban a HMV-t. A tartály rozsdásodása azt el tudod képzelni, hogy mit vetít előre? Az a fontos, hogy sikerült megoldanod a problémát és ez dícséretes, ügyes vagy!
(#) dave500 válasza VIM hozzászólására (») Dec 16, 2021 /
 
Sajnos sejtem, de mivel ez a kazán valószínűleg soha nem volt karban tartva, így remélem nem lesz nagy baj!
Viszont!! Most fürödtem (én harmadiknak) megint lett kód, és észre vettem, a keringeto szivattyú nem ment, megkocogtattam, és először csak darabosan, utana pedig elindult rendesen, és újra feltöltötte! Olyan, mintha kontakt hibás lenne a motorba valami, az a baj nemtudom milyen fajta motor ez, bár gondolom sima aszinkron, egy kattogás hallatszik amikor nem indul, esetleg van ebben egy relé is? (Mindenképp meg akarom javítani, 100 ezer ft egy új)
Amikor beindul a szivattyú hibátlanul, hangtalanul teszi a dolgát, nem hallatszik úgy, hogy erőlködne!
(#) Tatta hozzászólása Dec 19, 2021 /
 
Sziasztok. Szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy egy Bosch Condens 3000 kombi gázkazánnál, a Reset gomb hosszú megnyomására, mi történik a kazánban? Azért kérdezném, hogy az esetleg töröl a beüzemelés során beállított értékeket? Sajnos nem találtam leírást erre vonatkozóan.
(Mint utólag kiderült, a zónavezérlőben elszállt egy ellenállás, ezért nem adta tovább az indítójelet a termosztátoktól a kazán felé. És a hibakeresés közben a Reset gomb is kétszer hosszan lett megnyomva. A kazán erre újra indult.)
Ugyanis azóta elég furán indul, vagyis nem indul a kazán. Jelet kap, mert elindul a belső keringetőszivattyúja, csak a vizet nem kezdi fűteni. Vagyis nem mindig, mert vmikor gond nélkül üzemel. (A melegvíz készítéssel nincs gond.)
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) jpuskas99 válasza Tatta hozzászólására (») Dec 19, 2021 /
 
Talán segítség, de nem biztos:
"A készülék visszaállítása
B Nyomja 3 másodpercig a reset gombot, majd engedje
azt el. Elengedés után a készülék újból indul
paraméter-reset nélkül (Æ Paraméter-reset)."
(#) Georgee hozzászólása Dec 22, 2021 /
 
Sziasztok! Pár hete téma volt a lángmodulációs termosztát. Sikerült beszereznem egy calormatic 400-as eBus termosztátot. Külső időjárás figyelővel. Kérdésem az lenne, ha a termosztátot össze szerelem, akkor a kazán elején lévő HMV és fűtéselőremenő potit hagyjam ahogy van, mert felülírja a termosztát, vagy vegyem fel maximumra? Sajnos a gépkönyvbe erre a részre nincs utalás. Csak az, hogy a termosztáton állíthatom a HMV-t és az előremenő hőmérsékletet. Utóbbi esetben, csak ha nem állítom be a jelleggörbét.
(#) Skillet válasza Skillet hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Sziasztok
Feltöltöttem levegővel a tágulási tartályt 0.5-bar nyomásra. Semmit nem ért. Ugyanúgy leesik a nyomás. Van értelme újra megpróbálni a műveletet, mondjuk magasabb nyomással (pl 1 bar)?
Illetve amikor leesik a nyomás és vízzel feltöltöm a rendszert, nem tudok 1.5 bar fölé tölteni, mert a 3bar-os biztonsági szelepen folyik ki a víz. Hibás a szelep? Gondolom ezen a szelepen kizárólag akkor jöhet víz, ha 3 bar fölé megy a nyomás. Csere? Honnan érdemes hozzá alkatrészt beszerezni? Saunier Duval Renova Star F24 E BT.
Gondolom nagyjából 10 perc kicserélni ezt a szelepet... Kb 1 klipsz fogja és ennyi. Esélyes, hogy a szelep miatt esik le a nyomás...
Egyébként az is fura nekem, hogy ha a fűtés nem is kapcsol be, viszont mondjuk mosogatunk, akkor is leesik a nyomás és kikapcsol a kazán. ?
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2021
(#) antiktelefon válasza Skillet hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Ha a vizet nem töltöd fel csak a tágulási levegőoldalát, az tartja a nyomást? Az összes radiátorod légtelenítve van teljesen és amíg megy nem hallani zubogást a fűtéskörben? Ha lassan engeded fel a nyomást és úgy sem megy 1.5bar fölé a szelep szivárgása nélkül, akkor esélyes valóban azzal is gond van.
(#) VIM válasza Skillet hozzászólására (») Dec 22, 2021 /
 
Szia! Ha nem így sikerült megcsinálni akkor ne várd, hogy jó legyen. Többször el lett már magyarázva és ha nem megfelelő sorrendben van elvégezve a művelet akkor az az eset áll fenn ami nálad, hogy a 0.5 bár kinyitja a 3 báros biztonsági szelepet. Ha leengeded a kazánból a vizet, a tágulási tartályba benyomott levegővel még el kell távozni a bennrekedt víznek is, csak ezután lehet elzárni a csapokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2021
(#) Skillet válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Nekem úgy tűnt, tartja a nyomást. De ma újra felmászok a kazán tetejére, mint valami csimpánz a fára , és ismét feltöltöm levegővel... Az autóból felhozom a nyomásmérőt is. Ha feltöltöttem levegővel, mennyi idő után mérjek rá, hogy tartja-e a nyomást
? 5 perc?
Előtte végigmegyek a radiátorokon is, légtelenítem őket. Légtelenítésnél mennyire kell nyitva legyen a radiátor csap? Számozás nincs rajta.
Lassan töltöttem fel a rendszert, attól még szivárog a biztonsági szelepen. A szelepet tavaly rákötöttem egy csövön keresztül a mosógép fali szifonjára, de lehet hallani, ahogy elkezd benne csobogni lefelé a víz.

VIM
Szia. Tavaly segítettetek már, ugyanez volt a gond. Mivel akkor eléggé kiveséztük ezt a tágulási tartály dolgot, illetve feltöltés közben új infókkal gazdagodtam, úgy érzem tudom követni a leírást.
Pontosabban, követni a leírást... fejben kiegészítve a plusz infókkal.
Plusz infó pl az, hogy a levegővel való feltöltés közben is jöhet víz a leürítőn, ezt meg kell várni, hogy kifolyjon és így beállítani a nyomást. Illetve a leírásban 1-1.2 bar szerepel, de a kazánom kézikönyve 0.5bar-ra állított gyári nyomást ir, ezért töltöttem ennyire. De ha ez a gond, akkor az nem gond, feltöltöm én 1.2bar-ra, ha gondot nem okozhat. Lényeg, mindent a leírás szerint csinálok, de a biztonsági szelepen így is folyik a víz. Ma újra nekiállok valamikor. Köszönöm a tavalyi sok segítséget és türelmet is, és ez igaz mostanra is.
(#) VIM válasza Skillet hozzászólására (») Dec 23, 2021 /
 
Milyen kazánról van szó? Hány literes a rendszer?
Következő: »»   506 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem