Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   505 / 570
(#) Georgee válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Igazából a távolsággal nincs gondom, mert kellő távolságból is érzékeli a lakáson belül. Hosszú keresgélés után, mert tényleg sokan úgy vannak "jól van az úgy" hozzáállással használják a kazánt. Szóval valószínűleg Calormatic 400 modul lesz a kazánhoz, legalábbis a használati utasításban többször is emlegeti, mint időjárás figyelő és lángmodulációs eszközt. A kazánt a házhoz kaptuk és cserélni több ok miatt se szeretném még. Remélem megoldja majd a problémát ez a modul. Most lejjebb vettem a vizet, így is napközben kellő a komfort érzet, de ha bejön a hideg azért este ha nem muszáj nem akarok felkelni és kimenni "tenni a tűzre"
(#) gulyi71 hozzászólása Dec 3, 2021 /
 
Sziasztok!
Ariston clas FF24 kazánomba szivattyút cserélt a szerelő. Meleg víz megnyitása után zubogó hang jön a szivattyúból. A szaki szerint majd le légteleníti magát, de ez már egy pár hónapja nem történik meg. A
szivattyún lévő réz csavaron próbáltam légteleníteni, de nem jön ki a levegő. Mit lehet vele csinálni még?

Köszi
(#) VIM válasza gulyi71 hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Szia! A tengely végénél lévő nagy fényes csavart csavard ki (5, 10 forintos pénzérmét használva is ki lehet). Egy kevés víz ki fog jönni de így feltömörödik a szivattyúban a rendszer vize, majd a csavart visszatekerve jónak kellene lennie. A szivattyú automata légtelenítőt mindig nyitva kell hagyni. A szervízcsapok ki legyenek teljesen nyitva ott alul (ha véletlenül nem lett volna visszanyitva egészen valamelyik az előre vagy visszatérőben).
(#) Kovidivi válasza Georgee hozzászólására (») Dec 3, 2021 / 1
 
Ha bejön a hideg, icipicit feljebb csavarod, és megint nyugtod van hónapokig Én az okos termosztátot cseréltem le, mert állandóan túlfűtött. Modulált az mindent, de a hiszterézis nem 0.1C volt, hanem 0.5C. Szörnyű volt. Fáztunk, aztán meg szauna, ez óránkénti/kétóránkénti hullámzással. De biztos én nem tudtam beállítani (a hiszterézist nem lehetett 0.1C-ra állítani, ez tuti!), meg nem vártam ki a 2 évet, mire megtanulja a lakást, stb... Inkább választottam az egyszerű, de működő verziót (ami olcsó is).
(#) VIM válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Én annak idején csak gondolkodtam ezen az időjárás követő a kazához illő elektronika beszerzéséről de már akkor sem írtak róla ódákat és most sem a kis helyiségekre van kitalálva de a "buszos" termosztát az profi ami a folyamatos felügyeletet fenntertja a kazán felett. Lassan húsz éve ezzel megy a kazán. Kezdetben nem volt jó helyen a termosztát de rövid huzavona után a megfelelő helyre sikerült feltennem amihez panel födémet kellett átfúrnom (ezért haboztam). Szerintem ablakon kidobott pénz de ez csak legyen az én véleményem. Ahhoz, hogy valami kellően fájni tudjon meg kell azt ahhoz tapasztalni.
(#) Kovidivi válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Ez is buszon volt, a termosztát helye pedig fix, nem pakolászhatom csak úgy ide-oda. Ha átfúrnám a plafont, akkor meg a felettem lakó panaszkodna ! . De a fél fokos hiszterézis akkor is odavágott (ami a szobahőmérsékletben még túl is fűtött rengeteget!), jelenleg max. 0.2-0.3fokC lengés van a rendszerben.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2021
(#) pözsó válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Nálam is a 0,1°C-os, egyszerű termosztát vált be. A leghidegebb és a legmelegebb hőfok között max.3°C lehet, akkor működik tökéletesen immár 20. éve
(#) Inhouse válasza VIM hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Közben kiderült egy újabb adalék, volt, hogy gázperzselő hanggal égett benne a láng, azt hitték leesik a falról. A legutóbbi tegnapi javításnál kapott a kazán egy külön nyomáscsökkentőt a gáz, mert mérve is túl nagy volt a nyomás. Most egy napja jó, csendes, hibamentes. Romolhat el úgy a bejövőn levő gázcsökkentő, hogy ezt okozza? Egy gáztűzhelyük van még, azon a kezdetek óta van külön nyomáscsökkentő. A kazán több, mint 5 éve üzemel nélküle jól.
(#) jpuskas99 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
„Romolhat el úgy a bejövőn levő gázcsökkentő, hogy ezt okozza?”
Szinte kizárt, legfeljebb ha megbuherálták.
Hiba esetén lezár és nincs gáz, ekkor megpróbálod visszakapcsolni, ha nem menne, akkor hívod a szolgáltatót. A gáztörvény szerint ezeket 15 évente cserélni kell, ezt meg is csinálják, új típust szerelnek be.
Ha mérve nagyobb volt a gáznyomás, akkor is a szolgáltatót kellett volna hívnod.
Egyébként mennyi volt az a nyomás, amit mértél a nyomásszabályozó után?
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2021
(#) Inhouse válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 3, 2021 /
 
Ahogy írtam nem nálam van és nem én mértem, és nem is tudom, hogy mennyi volt. Csak akartam jelezni, hogy mik a fejlemények.
(#) 444Tibi válasza Georgee hozzászólására (») Dec 4, 2021 /
 
Pontosan erre való a külső hőmérséklet érzékelő, szakmai szlengbe északi szonda néven fut.
Beállítja az előremenőt a külső hőmérséklet függvényében a lehető legalacsonybbra, majd ha kinnt hűl a levegő, feljebb veszi a fűtővízet. Mivel a lehető legalacsonyabb vízzel dolgozik, a hőlengések minimalizálódnak, a gáztakarékosság mg abból ered hogy jól méretezett radiátoros rendszernél a fűtési szezon felébe ki sem lép a kazán a kondenzációs tartományból.
Ha mindezt még egy jól beállított alapgörbével kiegészítjük, nagyon sokat hozhat a komfortban és a gázfogyaztásban is. Modulációs kondenzációs kazánt feltételezve.

Ha a készüléknek van saját buszos okostermosztátja, már ez is sokat segít a hőlengések kiküszöbölésében.
Pl. 20 fok van a lakásba, feltekered 22 fokra.
Elindul a fűtés, az északi szonda által kért pl. 55 fokos előremenővel.
Majd 21,5 foknál a termosztás elkezdi lemodulálni a kazánt és pont 22 foknál már csak pl. 36 fokos a víz és nem lendül túl a helyiség hőmérséklete.

A fiamnál pár napig szórakoztunk ezekkel és sikerült egy baromi takarékos és komfortos rendszert beállítani, megérte vele szöszmötölni.
Nálam ez már nem játszik mióta vegyeskazánom van és 24-25 fok van a lakásba
(#) ezrrl hozzászólása Dec 5, 2021 /
 
Sziasztok!
A 2 éves Ariston clas x 24 cf kombikazánunk a következő hibát jelzi, és teszi fűtéskor, meleg víz használatkor egyaránt :Gyújt, majd újra próbálkozás...lángleszakadás 5p3 hibakód villog, de az újra gyújtás már sikeres, dolgozik. Volt amikor a melegvíz használat magától rendeződött hetekig, és szépen tette a dolgát...
Mi lehet a hibaforrás? Elektronika, vagy gázszelep? A szokásos...szakit megkérdezve csak vállvonogatás...
Köszönöm.
(#) rob77 hozzászólása Dec 6, 2021 /
 
sziasztok, Vaillant VUW kéményes kazán időnként füstgáz hibával leáll.
A hőcserélő tiszta (vagy 3 hónapja tisztítottam, kiszerelve), a kémény rendben, huzat van bőven.
Azt vettem észre, hogy csak akkor jelentkezik a hiba, a huzamosabb ideig megy a készülék. Olyan mintha túlmelegedne, és ezért fut hibára vmelyik füstgáz hőérzékelő miatt.
A kazán borítást levéve a hiba nem jelentkezik egyáltalán.
Miért melegedik túl a készülék, ha rajta a borítás? Elöregedett tűztér-szigetelés okozhat ilyet...?
(#) Inhouse válasza ezrrl hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
Rakj fel jó minőségű képet a paneljáról és megmondom, hogy merre keresgélj. Főleg a lángőr részről. Egy sarun keresztül kapcsolódik ide a lángőr elektróda. Egyébként ezt is érdemes megnézni, előfordul, hogy annyira elégett, hogy már nem ér be rendesen a lángba. Illetve a vezeték és az elektróda a porcelánban találkoznak, az is el tud oxidálódni.
(#) teddysnow hozzászólása Dec 6, 2021 /
 
Sziasztok,
van egy kb 8 éves Westen quasar d 24 -em. 2-3 évig hibamentesen működött, majd egyre többször leállt E35 hibás láng, parazita láng hibával. Először csak havonta, most már egy héten egyszertől a napi 3 -ig, mikor milyen napja van. Az évek alatt csupán annyi tudtam megfigyelni, hogy inkább éjszaka, mint nappal áll ki hibával. Mindössze kétszer tudtam jelen lenni mikor leáll. Ez a következőképpen néz ki: Lehűl a lakás termosztát bekapcsolja a kazánt, az begyújt, fűt. Elmenő víz eléri az 56 fokot, lemodulál. Az elmenő lemodulálva lassan eléri a 60 fokot, így a kazán kikapcsol, a vizet keringeti tovább. A víz lehűl 40 fokra, a kazán visszagyújt. Ilyenkor szokott leállni. Még pedig úgy, hogy a "jó" begyújtás kb 30 szikra és a kazán a 10-ik után már begyújtott. A rossz gyújtás úgy néz ki, hogy kb az 5-ik szikra után hiba és vége a dalnak. Reset vagy áram ki/be után vígan gyújt és fűt.
Neten vannak ilyen hibák, de a gázcsap kisebb elzárásától, a gyújtó smirglizésétől, a kémény igazításáig minden van, csak nem használ.
Találkozott-e valaki ilyen hibával?
(#) sanaxx válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 6, 2021 /
 
Szia, a hőcserélő jobb belső sarkán nincsenek vízszivárgás jelei, zöldes kékes porszerű vmi? Üzemi nyomás nem csökken kell e rátölteni is esetleg gyakran? Mienken ugyanezzel a hibával, a hőcserélő cseréje segített.
(#) teddysnow válasza sanaxx hozzászólására (») Dec 6, 2021 / 1
 
De van!
Nyomás nem csökken, mert nyitott, kiegyenlítő tartályos.
Köszi szépen a tippet.
(#) Broy hozzászólása Dec 9, 2021 /
 
Sziasztok!

Van egy Immergas Victrix 24kw-os kombi kondenzációs kazánom. Már 7 éves, de eddig jól ment.
Mostanában megfigyeltem, hogy 10-es hibát ír ki (nincs megfelelő nyomás a rendszerben), majd
később tovább megy a kazán. Gondot nem okoz, eddig egyszer lett valamivel hidegebb a víz a bojlerben.
A nyomás a mérő szerint 1,2-1,4 bar stabilan. Mi lehet itt a gond? Lehet, hogy az nyomásérzékelő hülyül?
(#) jpuskas99 válasza Broy hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Könnyen lehet a nyomásérzékelő hibája, ellenőrizned kellene. A keringető szivattyú mellett, környékén van, a kezelésiben a 26. tételszámmal szerepel.
(#) Broy válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Köszi. Megnézem.
(#) VIM válasza Broy hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Szia! Egy fekete hengeres alakú három sarus csatlakozójú (de csak kettő van belőle bekötve) gombát keress. Ha arról akarsz meggyőződni, hogy ennek hibája okoza a 10. hibakódot akkor húzd le róla a csatlakozó vezetékeket és dugd össze gomba nélkül (mintha meg lenne a nyomás) és nézd meg, hogy előjön e így a hibakód. Egyszerű záró kontaktusú nyomásőrről van szó és vízhiány detektálására van beépítve.
(#) Tomi111 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Én nem jelezném a nagyobb nyomást a szolgáltatónak. Ez csak neked jó, mert kevesebbet fizetsz. Hisz a gázmérő köbmétert mér, adott nyomáson hiteles, pontos. Ha kétszerese a nyomás, felét fizeted gázdíjban, persze a nyomást csökkenteni kell, ahogy nálad is.
(#) Inhouse válasza Tomi111 hozzászólására (») Dec 10, 2021 /
 
Nem az enyém, ahogy írtam. Azóta nincs bajuk.
(#) Broy válasza jpuskas99 hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
A 26 tétel a kezelésiben a presszosztát. Arra gondolsz? Annyit tennék még hozzá, hogy mostanában naponta egy-kétszer fordul elő a 10-es hiba (amikor tartósan le is áll a fűtés), és a kazán ki- és bekapcsolás után indul csak el megint (vagyis már nem írja ki a 10-es hibát és fűt).
(#) Broy válasza VIM hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Köszi. Csak most olvastam a hozzászólásodat, kipróbálom.
(#) Broy válasza VIM hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Megnéztem. Három sarus gombát nem találtam. A képen látható három szenzor van a gépben.
A zöld nyilasra írja a gépkönyv, hogy az az áramlásmérő.
A kék nyilasra, hogy a biztonsági termosztát.
A piros nyilas a szállító szonda.

A zöld nyíllal jelzettre mondta egy szerelő, hogy nyugodtan kiköthető, ha gond van vele..
(#) VIM válasza Broy hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
A Vitrixből is vannak még további változatok, akkor melyikről is van szó Exa, Terra, TT, kondenzációs?
(#) jpuskas99 válasza VIM hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Szerintem a 24 kW X kondenzációs.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2021
(#) Broy válasza VIM hozzászólására (») Dec 11, 2021 /
 
Victrix 24KW X a típus a számla szerint. A legizgalmasabb, hogy a 24KW X gépkönyv szerint teljesen más a belső elrendezés. A Victrix X 12-24 2 I gépkönyve már jobban hasonlít, de ahhoz képest is van néhány eltérés.

Az áramlásmérőt kipróbálom.
(#) Matyo hozzászólása Dec 12, 2021 /
 
Kedves uraim. Olyan gondom van, hogy az Ariston tx 23MFFI kazánomból gyengén folyt a melegvíz. Egy szerelő tanácsára kivettem a hőcserélőt és kisavaztam. Ezután tökéletesen jött a melegvíz. Egy hónap múlva ismét csökkent a vízmennyiség majd már alig csordogált. Ismét kiszereltem savaztam (alig volt benne vízkö) visszaszereltem ismét jó lett. Most már 2 hét után csökkent a vízmennyiség ismét kellene savazni. Mitévö legyek? Tud valaki segíteni?
Következő: »»   505 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem