Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bojler javítása, kérdések
 
Témaindító: lift, idő: Feb 22, 2007
Lapozás: OK   109 / 130
(#) Tylla1 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Igen, mikor először tapasztaltam a jelenséget, én is a 3 melegvizes csap nyitásával - egyenként - próbáltam orvosolni a dolgot...eddig nem segített. A bojler 25+ éves lehet, én 7 éve tisztogatom.
A melegvíz kivezető csövet alatt mit értesz?...ami a tartályban van, vagy ami a tartályt köti össze a csappal? Vizesedést, vízfolyást sehol sem tapasztalok
Egyébként ha ez így marad, okozhat hosszabb távon bármiféle problémát?
(#) Bakman válasza Tylla1 hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Rajzoltam egy vázlatot. A melegvíz kivezető cső felnyúlik a belső tartály tetejéig. Ha van valahol egy lyuk rajta, akkor csak addig tud feltöltődni vízzel, mert hiába nyitod ki a meleg vizes csapot, a levegő fenn marad, nem tud odafolyni a víz.
A szintet módosítja az, hogy a hálózati víznyomás mennyire tudja összenyomni a légbuborékot.

Félned nem kell tőle de így kevesebb meleg vizet tudsz vételezni a bojlerből. Valószínű, hogy a buborék szép lassan el fog tűnni de nem 100 %. Ha el is tűnik, a lyuk feletti meleg vízhez nem tudsz majd hozzáférni, korábban elfogy mint kellene. Ez lényegében veszteség, mert valamennyi meleg vizet mindig tárolni fogsz benne, amihez nem tudsz kivenni belőle.

Vannak olyan bojlerek, amelyekben cserélhető ez a cső. Ha a tiéd nem olyan, akkor csak a bojler cseréjével lehet orvosolni a problémát. Az, hogy elég-e a meleg víz, gyorsan ki fog derülni tapasztalati úton.
(#) szs válasza Tylla1 hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Nekem akkor, amikor felszereltük, azt mondta Sunci:
-először zárva tartjuk a bejövőt (ez nálam azt jelentette, hogy még nem dugtuk be a hidrofort. Máshol azt jelentheti, hogy lemászunk a békák közé, elzárjuk a csapot)
-utána megnyitjuk az összes melegvizes csapot.
-ezután megnyitjuk a bejövőt (bedugjuk a hidrofort)
-ha már "bugyboréktalan", akkor a legtávolabbitól kezdve elzárjuk a csapokat
-ezután leáll a hidrofor, de ami még jobb:nem fog zúgni a bojler, csak addig, amíg vissza nem állítja a hodrofor anyomást.

Így van a boyler légtelenítve. (Nem teljesen, mert felül marad légpárna. De az kell is)
Ha nem elzárt bejövővel kezdjük, akkor sokáig tart, mire kilégteleníti magát, tehát napokig hallgathatjuk a tovább zúgó hidrofort. Te pedig a beáramlást.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021
(#) Tylla1 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Aha! Így már teljesen tiszta a szitu...tehát papíron 120 literes a bojler, de lehet, hogy valójában csak 100, vagy 80, attól függően, hogy azon a bizonyos csövön hol van a lyuk, mert csak addig tud a tartály töltődni, illetve amit eddig a víz töltött ki, most levegő van helyette. Mivel egyedül használom, így akkor talán nem fog nagy problémát okozni a jelenség...egyelőre...

Sajnos az én bojleremnél nem lehet a csövet cserélni, így akkor megy, amíg megy

Köszönöm a hasznos felvilágosítást!
(#) Tylla1 válasza szs hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Köszi! Ez is hasznos infó volt! Lényegében úgy csináltam, ahogy írtad, azzal a kivétellel, hogy 3 csapból csak kettő volt nyitva, így a legtávolabbitól induló fokozatos elzárást sem alkalmaztam. No, majd elválik változik-e a helyzet néhány nap múlva!
(#) Bakman válasza Tylla1 hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
A vázlat lemaradt.
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Összeszerelés után:
- zárva minden
- bojler hideg víz be
- megvárjuk amíg kialakul a belső nyomás, jelentős légbuborékkal
- megiszunk egy kávét/teát/kakaót, szépen nyugodtan
- ha nem szivárog a bojlerből a víz, tetszés szerint meleg vizes csapot kinyitni és nyitva tartani, amíg meg nem jelenik az áhított víz
- az összes mleegvizes csapot kinyitni, amg jön beleőle a levegő
- elpakol

Ha így csinálod, szivárgás esetén csak fél bojlernyi vizet kell leengedni. Én mindig így csináltam, Tylla1 esetével még nem találkoztam. Ha jó a cső, kb. semennyi levegő nem marad benne, nem is maradhat.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Nekem ezt mondták, ahogyan írtam -tehát így csináltam . De nem mindig tartom be, nem minden lelevegősödés (hidrofornál előfordul, de áramszünetnél is) után..
De itt is hasonlóképp írják (a 6. pontban) egyszerre nyisd meg:
légtelenítés
Mivel egyszerre nehéz (nincs elég hosszú kezünk egyszerre nyitni a bejövőt a kiömlővel ), ezért célszerűbb lehet először a kiömlőt....

Sokkal kisebb lehet így az a (nálam két att-nyi) légpárna, mintha elősőr csinálok két atmoszférás nyomást, utána csak a cső felső végéig tud terjedni a víz...
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Hidd el, egyszerűbb/gyorsabb/olcsóbb fél bojlernyi vizet leengedni ha gond van. A bojler nem tud levegős maradni ha jó a kivezető cső, a vízvezeték hálózatban pedig csak addig marad levegő, amíg ki nem nyitod a csapokat, akár egyesével is.
(#) szs válasza Bakman hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Közben pont azt írtam hozzá az előzőhöz, ami erre is válasz lehet
(#) gyuszo válasza Tylla1 hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Végigolvastam, de lenne nekem is egy, ami egyszerűen megoldható. Írtad, hogy a sarokcsap 7 éve lett cserélve. Akkor cseréld azt ki és a flexibilis csövet is.
Az új sarokcsap, ha lehet ne ilyen tekerős, hanem elfordítható golyós legyen, ilyen :
Találkoztam már ezzel a problémával erre az esetre.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021

sarokcsap.jpg
    
(#) Bakman válasza szs hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Azon van a lényeg, hogy javítás után érdemes így cselekedni, főleg akkor, ha egyedi a fenéklemez (pl. csőkígyóval van kiegészítve). A bennmaradt levegő mennyisége nem változik egyik esetben sem. Ha kinyitod a melegvizes csapot, a levegő így is, úgy is kijön a bojlerből.
(#) Tylla1 válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Szia!

Köszönöm a tanácsot! Ezt fogom tenni, mivel az általam használt szelep "száránál" - amihez a tekerőgomb csatlakozik - enyhén gyöngyözik, ráadásul fekete színben, ami szerintem a gumitömítés "feloldódását" valószínűsíti (gondolom). Ugyanilyen szeleppel volt már problémám, mikor a gumitányér leszakadt a tengelyről és eltömítette a viz útját.
(#) gyuszo válasza Tylla1 hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Akkor szerintem ezzel kezdjed, ez egyszerűen megoldható és várjuk a visszajelzést.
A flexibilis csőből is elég, ha KB-set veszel és egyből a biztonsági szelepbe tekered. Arra nagyon oda kell figyelni, hogy kóc ne kerüljön oda a víz útjába, mert az is akadály lehet a biztonsági szelep tányérjánál és az is okozhat hibát.
A tömítéshez legjobb ide a Loctite 55 szalag.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021
(#) szs válasza Tylla1 hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Ha "gyöngyözik" -akkor el is ereszti a nyomást. De a sűrűn használt golyóscsap hamarabb kezd gyöngyözni (nálam szó szerint csepegni). Viszont az is igaz, hogy "tengelyirányba" még nem vártam ki, hogy follyon. A boylerhez (nálam a mosógéphez) elég a golyóscsap, a mosógépét tizenév alatt háromszor zártuk el. Van viszont olyan golyóscsap, amelyt naponta többször használunk, -na, azt évente kétszer cserélem. Tehát: nem jobb a golyóscsap, csak elegendő oda, ahol ritkán nyitunk-zárunk.
Meg ne kérdezzétek, miért használom a golyóscsapot napi használatra, inkább megmondom: lusta vagyok átalakítani. És szeretem, hogy egyetlen ujjmozdulat megnyitni és elzárni.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2021
(#) Tylla1 válasza szs hozzászólására (») Dec 8, 2021 /
 
Most akkor van egy újabb lehetőség a golyósszelep vásárlása előtt...a jelenlegi szelepben kicserélni újra a gumitömítéseket... Egyébként a "tekerőst" sem tekerem gyakran, legfeljebb fél évente, hogy nehogy leragadjon, meg a tisztításkori elzáráskor
(#) szs válasza Tylla1 hozzászólására (») Dec 8, 2021 / 1
 
Emmán csak így van...
No, mint Gyuszo mondá: elég a golyóscsap, a tömítéscsere a szelepben amúgy is esetleges eredményű.
(#) Tylla1 hozzászólása Dec 9, 2021 / 1
 
Üdv!

Tegnap írtam a bojlerem hanghatásáról. Ma vettem egy új golyós szarokszelepet és beszereltem...láss csodát, a korábban tapasztalt hanghatás megszűnt!
A régi szelepet szétszedve azt láttam, hogy a tengely végén lévő gumitányér teljes nyitás esetén sem nyitott ki teljesen. Elképzelhető, hogy az történt, hogy mikor nagyon ki volt nyitva a melegvizes csap, akkor a hidegvizes ág a leszűkült keresztmetszet miatt nem tudott rögtön annyi vizet pótolni, mint amennyi a kivétel volt? Azt még korábban megfigyeltem, hogy ha kicsit volt nyitva a melegvizes csap, akkor rövidebb ideig, ha nagyon ki volt nyitva, akkor hosszabb ideig volt hallható az a furcsa áramlási hang. Nekem ez logikusnak tűnik, aztán lehet, hogy tévedek az elméletemmel
Köszönöm mindenki tanácsát, észrevételét!
(#) Busz hozzászólása Dec 28, 2021 /
 
1987-ben gyártott hajdu Z80 bojler, állítólag sosem használt de párás helyen tárolt, külső lemeze nagyon csúnyán megrozsdálódott, tetején már nincs is festék.

A lényeg hogy sosem volt felszerelve.

Ha lefestem, felszerelem számíthatok rá hogy van egy még 87-es (" anyag van benne bőven) új bojlerem?

Vagy az anyagfáradás miatt ad, fűtőszál, termosztát csere? Tehát megér 20 ezer Ft-ot egy ilyen?
(#) zolika60 válasza Busz hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Ha valóban sosem használták nem kell semmit cserélned benne. a 87-es fűtőbetét vagy a hőkapcsoló sokkal jobb mint a mostani új.
(#) Bakman válasza Busz hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
A fenéklemez és a tartály közti tömítést valószínűleg cserélni kell, filléres dolog. Ha belenézel, láthatod, milyen állapotban van a víztér. Ha csak egy mákszemnyi rozsdát is találsz benne, eszedbe ne jusson megvenni. Fűtés közben 4-5 bar nyomás is kialakulhat a tartályban. Ha ilyen sokáig nem volt használva, bármi lehet vele.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Idézet:
„Fűtés közben 4-5 bar nyomás is kialakulhat a tartályban.”

Erre való a bojler előtt a biztonsági szelep.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Elnézést, nem jól írtam. 5-6 bar a helyes érték.
(#) zolika60 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Z tehát zománcozott. Ha azon rozsdát talál, akkor vagy selejt vagy használva volt.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Nem véletlen írtam, hogy bele kell nézni. 30+ év nagy idő, még ha zománcozva is van. A tartály szája lehet még érdekes.
(#) Busz válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 28, 2021 /
 
Sajna nem lesz lehetőségem belenézni..


De a külseje alapján kuka, hátha a belseje tényleg jó.

Zománcozott de ha aktív anód van és jó akkor annak meg kéne fognia a rozsdát hogy továbbterjedjen nem?

Meg max elkezd csöpögni ha rossz, új ára 70 körül van... úgy gondolkodok akkor is megéri ha csak két évet bír..

30+év sok idő, de elvileg használatban is illett volna ennyit kibírnia...

Így néz ki a teteje:
Bővebben: Link

Több kép:
Bővebben: Link

Bővebben: Link

Jótállási jegye is megvan... xd
Bővebben: Link

Már megrendeltem, utólag láttam meg hogy 1987-es gyártású... így azért én is elgondolkoztam rajta.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2021
(#) gyuszo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Úgy, mint a képen is, 6,5 bar nyomás alakulhat ki. Hiszen melegszik a víz, tágul is, tehát nagyobb, mint a víz csőhálózat nyomása. Ezért szokott a biztonsági szelep kinyitni, csöpögni.
Nemcsak a tartály belső része, hanem a palást külső része is rozsdás lehet, ami nem is látszik.
A tartály szerintem semmit nem ér, talán a fűtőbetét és az anód menthető.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2021
(#) Horvath65 hozzászólása Dec 29, 2021 /
 
Üdv a csapatnak! Egy Z200E típusú bojlert akarok átalakítani ~3-ra, 3X1000w. Ki hogyan kötné be? "Y" vagy "D", 1~3Kw/230V=13A, 3~"Y"1Kw/230V=4,3A, 3~"D"1Kw/400V=2,5A. A "D"-nál 6 kivezetés van a "Y"-nál 4 kivezetés van. A kivezetéseknek 6/4"-os a nyílása az alaplapon. Ki hogyan oldaná meg, egyáltalán valaki csinált már ilyent? Lehet a kivitelező nem is tudja kihozni a 6/4"-on a hat kivezetőt.
(#) StMiklos válasza Horvath65 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Szevasz!

Nem biztos, hogy ez tetszőlegesen választható.
Az 1000W 230 vagy 400V feszültségre van megadva?
Mert 400V-on a 230-hoz képest 3*-os, azaz 3000W/db lenne a teljesítmény, összességében 9kW.

Ha bírja a betét (ami erősen kétséges) és annyi kell is Neked, akkor D.

Üdv: StMiklos
(#) erbe válasza Horvath65 hozzászólására (») Dec 29, 2021 /
 
Először gondold át, el tudod-e helyezni a három betétet, úgy, hogy vissza is tud tenni a feneket! Bekötés mindenképpen csillagban. 400 V-os betétet kapsz valahonnan? Akkor lehetne deltában is.
Z200E fenéklemez
Hol van ezen 6/4 collos nyílás? Van két lyuk a betétnek, még négy ilyen lyukat kell fúrni elosztva a körön.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2021
Következő: »»   109 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem