Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Homelab 3 javítása (Video szinkron hiba)
Lapozás: OK   1 / 7
(#) linx hozzászólása Jan 20, 2022 /
 
Hozzám került egy Homelab 3 számítógép, ami bekapcsolva csúnyán vibrált és csipogott. Kiderült, hogy az eredeti tápegysége már nem megbízható, így egy régebbi fajta PC tápról hajtom meg a szükséges +5V, -5V és +12V tápbemeneteit. (A modern PC tápban ugyanis nincs -5V kimenet.)
Ezek után szépen elindult, de a kép vízszintesen és függőlegesen is mozog, bár a karakterek nagynehezen kivehetőek. Így programot is tudtam rá írni, ami rendben le is fut. Kicseréltem a gépben található 3 elektrolit kondenzátort újra (és persze a tápban is, de azt még nem teszteltem), de semmi változás.
A gép kompozit videó kimeneten keresztül kapcsolódik a TV kompozit videó bemenetére, amivel nincs baj, mivel más gépek képét rendben és stabilan megjeleníti.
Próbálom a hardver leírásban szereplő video részből (14-18. oldal) és a kapcsolási rajz (8-9. oldal) alapján megtalálni, hol is lehet a probléma.
Sajnos oszcilloszkópom nincs, így egy régi telefonra telepítettem fel az oscilloscope appot, és jack dugón keresztül, próbálok mérni. Ezek alapján a sorszinkron jel (IC-30 11. láb) és a képszinkron (IC-30 3. láb) megvannak. Hogy rendben vannak-e, nem tudom, mert csak annyit látok, hogy a hullámjel kirajzolódik. De gondolom, mivel digitális, jónak kellene lennie.
A TV jel modulátorát lekötöttem a videokimenetről (R20 megszakítása), hátha az zavarja be visszafelé, de így sincs változás. A trimmer potmétert a szinteltolóban tekergetem, de nem javít. Van változás, de helyre nem állítja a képet.
A bajom igazából az, hogy a a kompozit videó jelet valahogy 3 digitális jelből keveri össze, amelyiknek mindegyike rendbenlévőnek tűnik. De ezek után már csak 3 dióda, két ellenállás és egy tranzisztor van. Ezek pedig nem szoktak idővel romlani. Ráadásul a kép rendben is van, csak úgy tűnik, mintha a szinkronokkal lenne gond.
És innentől már kevés a tudásom a továbblépéshez.
Van-e bárkinek ötlete, tanácsa, hogy mit kellene mérnem korlátos eszközeimmel, hogyan határolhatnám be a hibát?
(#) kadarist válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Szia!
Több tévékészülékkel is megnézted? Egy videófelvételt mutass a képről, hátha valaki meglát valamilyen árulkodó jelet.
(#) Inhouse válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Azt írod, hogy van modulátor is benne. Tegyél egy próbát azon keresztül is, hátha...
Micsoda kaland lehetett ez akkoriban. Le a kalappal előttük!
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
(#) Massawa válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 / 1
 
Ha instabil a kép, akkor valoszinü szenved a TVben a képstabilizator és emiatt megy el a szinkron. Jo lenne tudni, higy késik vagy siet a hang.
Valoban meg kell nézni más TV-n is , meg egy jo szkop is kell, mert nem tudjuk milyen az a szépen kinézö szinkronjel. Lehet, hogy NTSC, akkor a talán a TV-n is keresni kell a megfelelö beállitást.

Közben megnéztem a rajzot, hogyan kell modositani a bemenetet /levalasztani a szinkronjelet (és invertalni), az a mai keszülékekben nem megy. Neked a bemenet elött kell a szinkronjeleket szabványos formába tenni.

Igy kellene a sorszinkronnak kinéznie:
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
(#) linx hozzászólása Jan 20, 2022 /
 
Egy régebbi katódsugárcsöves TV-t használok monitornak, azon minden más kompozit kép stabil, csak ez nem.
Próbáltam TV adásként is befogni, de ott sem volt stabil kép.
Próbáltam egy lapos TV-vel is, de azon nem volt kompozit bemenet, csak antenna, azon sem jött be.
Scope-om sajnos nincs.
Csatoltam egy felvételt a képről, remélem, segít.
(#) linx válasza Massawa hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Nem állítom, hogy mindent értettem abból, amit írtál, de ez egy magyar fejlesztésű gép épp úgy, mint a Primo, és a Primo képe stabilan látszik a kompozit bemeneten keresztül. Továbbá épp most bővítettem ki egy Sinclair Timex TS 1500 típusú gépet kompozit video kimenettel, (csak egy tranzisztor és egy ellenállás), és annak a képe is stabilan látszik.
(#) HA5AWS válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Szia!
A mellékelt videó alapján szerintem az órajel frekvenciája ami a szinkronjeleket előállítja nem megfelelő. Mindenképp próbálj egy jobb szkópot akár kölcsönbe szerezni így nehéz lesz tovább lépni. A sor és képszinkron frekvenciát meg kéne mérni megfelelő-e! (15625Hz és 50Hz)
Üdv: Gábor
(#) HA5AWS válasza Massawa hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Szia!
A színsegédvivőt ki kell vonni a jelalakból a Homlab még monokróm képet adott.
Üdv: Gábor
(#) linx válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Köszönöm, igyekszem szkópot szerezni, de addig is meg lehet tippelni, hogy mi a legvalószínűbben hibaforrás?
Ahogy láttam, a kvarctól gyakorlatilag csak logikai kapukon keresztül megy a jel, amiktől azt várnám, hogy vagy működnek, vagy nem. De ha minden lépésben csak felez, akkor a forrás frekvencia módosulása adhatná csak a változást.
Persze az is lehet, hogy egy forrasztás meghibásodása valószínűbb, és az is okozhatja ezt a hibát. Ez esetben tényleg csak szkóppal fogom tudni megtalálni.
Azért addig is reménykedem. Gondolom, egykor ez még működött, és azóta leginkább csak az idő telt el.
(#) HA5AWS válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Szia!
Első körben az időalap kvarcot nézném meg, abból állít elő minden jelet. Ez egy 8MHz-es kristály. Sajnos a logikai kapuk se örök életűek, de a hibás szinkronú képből az sejthető, hogy elindul a készülék de nem jó a frekvencia. A sor és a képfrekvenciát egy egy monostabil formálja annak az időzítése is elcsúszhatott.
Üdv: Gábor
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
(#) linx válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Köszönöm a gyors választ. Ebben a gépben egy 12Mhz-es kristály van, de amint látom, ez nem túl drága. Érdemes lehet vennem egyet, és kicserélni? Bár látok kvarc kristályt és kvarc oszcillátort is. Nekem ugye a kristály kell?
(#) HA5AWS válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Szia!
Elvileg mind a kettő jó de oszcillátor esetén az eredetit ki kell venni.
Üdv: Gábor
(#) linx válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Ha mindkettő jó, akkor kristályt vennék, mivel az 40 ft, az oszcillátor meg 640. Fura, hogy bármelyik betehető. Csatoltam egy képet, jelenleg ilyen van benne. Ez ugye kristály?
(#) HA5AWS válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Igen.
(#) kadarist válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Ez kristály, ami egy oszcillátor frekvenciameghatározó eleme. A tokozott kvarcoszcillátornak tápfeszültség is kell, ezért nem térhetsz el az eredeti felépítéstől.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
(#) linx válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Ez megnyugtató. Ezek szerint elrontani sem tudom, mert az oszcillátornak több mint két lába van. Köszönöm!
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Nem tudom, azt gondolom, ha a kvarc megy, ( nagy valószínűséggel megy) akkor nem valószínű. Azt a potmétert is körbe nézném, hátha csak kontakthibás, és a jelszint alacsony.
(#) Massawa válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Nyilvan nem a burst a gond, hanem a szinkron jel. ( csak hol talál ilyen gyorsan az ember egy fekete fehér jekalakot).
(#) Massawa válasza linx hozzászólására (») Jan 20, 2022 /
 
Amikor kezdtem a szöveget nem még nem tudtam, hogy milyen szerkezetröl van szo, csak utánna olvastam a leirást.
De amugy is kacifantos a dolog, mert a leirás szerint kell egy sync leválaszto, mert a kimenet nem szabványos, azaz valoszinü ugrál a szinkronjel a képtartalomtol függöen, és nem ugy van beillesztve a jelbe ahogy kell. Ezért irták elö, hogy a szinkronjelet invertálni kell. Ez kellene neked megoldani, de nem biztos, hogy a TV-ben hozzáférsz. Ez hiányzik az áramkörböl, és ezt kellene külön megoldani, és helyesen a jelhez keverni. Es stabilan tartani a DC szinteket.
Ha lenne szkopod ilyen jelet kellene látnod, mint amit beraktam ( 5. burst nélkül), de valoszinü, a gépböl nem igy jön ki. Az a primitiv 3 ellenállásos keverö ilyet nem tud, mert ott folyton változik a jelben a DC szint a képtartaomtol függöen. Ezért nem tud a TV szinkronizalni.
A képen láthatok a szintek is. A sync -0,4V, a fehér szint meg +1 V. A rajzon nem látom a keveröt, de nagyon ugy néz ki, hogy az áramkörben nincs negativ feszültség, igy nem lehet a szinkronjel sem negativ. Ezért nem müködik.
Egy szkoppal aránylag egyszerüen meg lehetne oldani.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2022
(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
A gép leírása szerint közvetlenül köthető tévékészülékre. Van benne RF modulátor is.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
A HF modulator a dobozban van, ki tudja, hogy ott hogyan modulálják a vevöt. Lehet, hogy a modulátor invertal ( gyakori eset volt korábban is a profi világban, amikor a digitális átállás volt, sok modulátorral volt gond. A analog jel alapbol invertálva volt kisugározva a digitális nem.).
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2022
(#) HA5AWS válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Szia!
Alapvetően abból induljunk ki, hogy ez annak idején normál televízión működött. Nem a készülékben van a hiba hanem valami az idők folyamán megváltozott ami miatt most összetörik a kép. Rengeteg home computer ugyan ezen az elven rakta össze a videojelet működtek is. Spectrum Commodor Videoton TV computer Atari és még sorolhatnám. A mai készülékek sokkal érzékenyebbek a szinkronjelek lazaságaira és egyből tiltanak de a leírtak alapján nem ilyen készülékkel próbálja hanem régi TV-vel.
Üdv: Gábor
(#) linx válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Igen, egy katódsugárcsöves TV-vel, aminek SCART és kompozit bemenete van csak. Használtan szereztem, de nem egy junoszty, annál azért újabb. Amúgy minden más retro gép - amit elértem - jól megy vele kompozit monitorként (Commodore, spectrum, primo, vtc).
A leírás alapján a jelet közvetlenül lehet junoszty tv-re is kötni. Annakidején a Junosztynak ezt a kompozit bemeneti pontját én is használtam monitorbemenetként. A TV-n semmit sem kellett átalakítani.
Tehát egyelőre én is azon az állásponton vagyok, hogy ennek a kompozit jelnek közvetlenül mennie kellene a TV-n. Persze a tények makacs dolgok. Egyelőre nem megy.
A TV modulátorról meg annyit, hogy az is látszik a képen. Elvileg dobozt ajánlanak hozzá, de nincs dobozban. A kvarc és a potméter közötti részen helyezkedik el. De azon keresztül sem jött jó kép, most meg már ki van iktatva.
A kvarckristályról azért annyit még hadd kérdezzek, hogy beszerelésnél fontos a polaritása, vagy mindegy melyik lába melyik helyre kerül?
(#) Massawa válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Hol volt akkoriban televizio amiben volt videobemenet? Az ilyen TV-k akkor jelentek meg amikor megjelent a SCART bemenet.(még a 80-s évek szines televizioin sem volt videobemenet. Orosz „hordozhato“ TV-ket vettünk, mert azokon volt).
Igen a Spektrum meg a videojatékok a 70-s évek végeröl is hasonlo megoldásuak voltak, de ott nem 3 ellenállással keverték a videojelet, és volt bennük egy dioda, ami tartotta a sync szintet (0,4 V).
De tul sokat beszélünk valamiröl, amit egy szkoppal pillanatok alatt ki lehetne deriteni.
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
A Videotonokon előfordult Tuchel csatlakozóval az előlapon.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
A 17. oldal második bekezdésében van a keverö áramkör leirása. Ezek szerint mégsem 3 ellenálláson keverik a jelet. Ott kell keresni a hibát.
(#) kadarist válasza linx hozzászólására (») Jan 21, 2022 / 1
 
Olyan, mint egy ellenállás, nincs polaritása a kvarcnak. Ha lenne egy frekvenciamérős digitális oszcilloszkóp a közelben, akkor sok félreértést és információhiányt orvosolhatnánk.
(#) linx hozzászólása Jan 21, 2022 /
 
Tudom, hogy oszcilloszkóppal hamar a végére lehetne járni, de nekem sajna nincs.
Próbálok a telefonból fabrikált oscilloszkóppal mérni. A sorszinkron jelet szerettem volna megmérni, de az IC-30 11. lábán a telefonom nem mutat értelmezhető jelet. (Szerintem azért, mert túl rövid ideig tart a minta a telefon számára.)
De az IC-30 11. lába egy AND kapu kimenete. Ennek két bemenete a 13. és a 12. láb. Ezeken mérhető jelet találtam, amik számomra pont ugyanolyannak tűnnek. Ennek a képét csatolom is.
A méréskor a teljes képernyő 1.22ms-ot tartalmaz, amiből saccra a jel alapfrekvenciája 16393 Hz. Ez nem pont a leírásban megadottz 15625 Hz, de ez még csak a 13-as és 12-es láb.
A jelen mintha egy alacsonyabb frekvencia is ülne, ami a kép alapján kb 800Hz körüli.
A 12-es láb a COUNTER BUS-ról kapja a jelet (talán a 7. bit? Ezt nem tudtam értelmezni a kapcsolási rajzból). Azt sem tudom, mi ez a counter bus.
A 13-as lábra az IC31 5. lábáról jön a jel, amit a leírás is említ mérési pontként, de nem mond hozzá frekvenciát. Azonban a leírásban egy négyszögjel szerepel, az én buta-szkópom azonban a csatolt képet mutatja, ami azért szerintem eltér ettől.
Ezek szerint már az IC-30 5. lábán is rossz a jel?
Lehet ezek alapján pontosítani a hibalehetőségeket, normális oszcilloszkóp nélkül?
(#) Massawa válasza linx hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Azt igy nem lehet megmérni. Ahhoz olyan szkop kell ami felismeri a TV jeleket és tud rajuk szinkronizalni.
(#) pucuka válasza linx hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
A sorszinkron jelek 15625 Hz -es viszonylag keskeny impulzus jelek. A telefonod mintavételezési frekvenciája 44 kHz, ami max 2o kHz -es színusz jelekkel tud boldogulni. Nemszínuszus jeleknél ez kb. 10 kHz -nél alacsonyabb frekvenciák esetén esélyes, hogy látsz is valamit.
TV jelek precíz vizsgálatához un két időalapos 10 MHz -nél nagyobb sávszélességű oszcilloszkópra van szükség. Tájékozódáshoz elég az ún TV oszciloszinkroszkóp, de ennek is a sávszélessége 10 MHz, vagy nagyobb. Közönséges szkóp is használható, ha az eltérítés sebessége 0,1 µs -nél nagyobb, és van külső szinkronizálási lehetősége, és a sávszélessége is 10 MHz -nél nagyobb.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem