Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki hol gyártatja a NYÁK-ot ?
 
Témaindító: kaqkk, idő: Ápr 16, 2018
Témakörök:
Lapozás: OK   49 / 66
(#) Alkotó válasza pipi hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Szerintem az benne az érdekes, hogy egyetlen pontja sincs a képnek ami éles lenne. Ráadásul mintha 2 kép lenne egymáson amik el vannak csúszva egymáshoz képest Kis túlzással ilyen képet ma már lehetetlen csinálni. Akármelyik telefon, automatikusan ettől sokkal jobbat készít.
(#) aroxol válasza pipi hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
A rengeteg tervezési hibát.
(#) Skori válasza soskajoska hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Miért tűnnek sárgának a forrszemek a panelen? Aranyozva van, vagy csak nincs ónozva? Esetleg nem is ilyen színű, csak a fotón tűnik olyannak?
Mondjuk én szeretek nagy földfóliákat hagyni árnyékolásként a panelen, ahol lehet, illetve ahol nincs valamilyen egyéb akadálya
(#) alex0 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Na, ezért már én is több ízben felemeltem a szavamat, nem értem én sem, hogy miért nem lehet jó képet feltenni. Egy nyamvadt teló is tud éles képet csinálni, de ha elsőre nem sikerül, lehet újat készíteni, 5 másodperc az egész művelet, ha lassan csinálja. Ez sajnos a hirdetéseknél is előfordul, ott még inkább zavaró, mert nem lehet jól látni a terméket.
(#) Skori válasza alex0 hozzászólására (») Jan 21, 2022 /
 
Idézet:
„....nem értem én sem, hogy miért nem lehet jó képet feltenni....”
Én sem értem, de ha valamit nem tudok / nem értek akkor próbálok tippelni:
- Pl. szándékosan, trollkodásból,
- de az emberek képességei különbözőek, lehet, hogy egyszerűen ennyire tellik
- vagy az eszközök hiánya, pl. nem mindenkinek van jó telefonja, vagy fényképezője.
- de lehet akár egyszerű igénytelenség is.
(#) bitmixer válasza Skori hozzászólására (») Jan 22, 2022 /
 
Nekem van egy tippem: mobillal van fényképezve és bemozdult. Magamnak is sok gondot okoz, hogy már nagyon instabil a kezem, finom munkát már nem is tudok emiatt végezni. Ha mobillal készítek képet, képtelen vagyok finoman exponálni, ezért szándékosan lövök legalább 3-4 képet, hogy azokból kiválasszam a legjobbat. Még így is előfordul, hogy a legjobb is vacak, ilyenkor újra kell kezdenem. Ezért a minap rendeltem egy BT kioldós szelfi/tripod állványt, ami éppen úton van már. Remélem, hogy azzal nem lesz több homályos kép
(#) soskajoska válasza aroxol hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Részleteznéd?
(#) soskajoska válasza Skori hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
OK! Igazatok van. Csinálok megfelelő megvilágításnál újabb képet, mivel nemcsak életlen lett, hanem színben is teljesen elmászott! Egyébként sötétzöld a maszk, forrpontok ónozva. Földfólia pedig a forrasztási oldalon van!
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Az eredeti szándékom az lett volna, hogy a Nyákexpressz is meg tudja ugrani a szintet, viszont valóban nem ellenőriztem a fénykép minőségét. Ezért bocs. mindenkitől.
(#) soskajoska válasza Skori hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Felraktam a gerber-ről képeket. Ezen látszik az összefüggő földfólia is.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
(#) niedziela válasza soskajoska hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
De meg ám, minden téren

1.jpg

2.jpg
   
(#) aroxol válasza soskajoska hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Furatokba beleérő, és egymáshoz is összeérő pozíció rajz. Mindenhol 2 oldalas forr szem indokolatlanul, kondenzátor testhez hozzáérő ellenállás láb. Egy ic számozása hiányzik, néhol indokolatlanul összezsúfolva, máshol meg rengeteg hely. Így első blikkre. De ahányszor csak megnézem a nyákod, mindig módosíthatnám a hozzászólásomat.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
(#) niedziela válasza aroxol hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Idézet:
„Mindenhol 2 oldalas forr szem indokolatlanul,”

Nem indokolatlan.
(#) Alkotó válasza aroxol hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Három apró megjegyzést hozzáfűznék a felvetéseidhez.
1. Természtesen az jó ha a pozíciórajzolat sehol nem ér rá a forrasztandó felületre. De ez éppen egy olyan "hiba", amit a panelgyártó minden külön kérés nélkül, automatikusan kiszűr, és a felirati rétegek azon részét ami a solder-maszkba beér azt levágja. Nem mondom, hogy ez minden esetben örömteli eredményt ad, de a panel felhasználhatósága megvalósul.
2. A kezdeti idegenkedésem ellenére a furatgalvános PAD-ek nagyon-nagyon jó dolgok. Ha a panelgyártó ezt alapáron kínálja, akkor szinte maflaság kihagyni. Kisebb PAD-méret mellett is jelentősen megnő az alkatrészek stabilitása. Ezért egyetlen alkatrészláb körül sem hátrány a furatgalván. Az egy másik kérdés -legalábbis engem zavar-, hogy az én panelrajzoló programon nem tud eltérő méretű-alakú-helyzetű PAD-eket értelmezni a panel két oldalán. Amilyen PAD-et definiálok az alkatrészhez, az mindkét oldalon (vagy ha több a réteg, akkor az összes rétegen) úgy jelenik meg, akár tetszik-akár nem. De talán ez nem olyan nagy baj, egy jól megválasztott PAD méret esetén nem zavaró a sajátosság.
3. Annak megítélése, hogy a panel rajzolata mennyire szolgálja a műszaki elvárásokat, és mennyire illeszkedik a készítő esztétikai igényéhez az vékony jég. Ebben nehéz megtalálni a kikezdhetetlen bölcsességeket.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2022
(#) soskajoska válasza aroxol hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Ott van az az IC4 is, de valóban mivel az EAGLE a könyvtár szerkesztőjének elképzelése szerint rakja valahova a pozíciószámot (és az értéket is), ezért a gerber készítése előtt kézzel kell minden pozíciószámot a "helyére" rakni. (legalább is én jobb módszert nem ismerek) Nos az IC4 az eredeti helyén maradt, azt elnéztem. Persze ez legyen a legnagyobb hiba.
A galvanizált furatokra vonatkozóan, ha 2 (vagy több?) rétegű NYÁK-ot készítesz, az EAGLE minden rétegre lerakja a pad-et. (az én tudásszintemen legalábbis így van)
A pozíciórajzok milyensége megint csak a könyvtár készítőjének a sara.
Egyébként egy nagyjából 200*65 mm-es panelt terveztem át 100*100 mm-re, és nem elsősorban az egyenletes alkatrészsűrűségre, inkább a funkcionális részek egymáshoz lehető legközelebb helyezésére koncentráltam.
(#) nedudgi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 24, 2022 /
 
Nem tudom, milyen programot használsz, de nem lehet "rátenni" egy extra, nagyobb forrszemet (pad) oda, ahol nagyobbat szeretnél? Lehet, hogy ad egy figyelmeztetést, de remélhetőleg generál valamit. Valószínűleg le is lehet gyártani. Szoftveres szemmel nézve ez utólag, hiba nélkül ritkán valósítható meg. A felvetés jogos, de már a program tervezésének idejében kell beletervezni. Mivel a forrszem alapfunkció, valószínűleg az a fejlesztőgárda, aki ezt a részt írta, egy emberöltővel ezelőtt nyugdíjba vonulhatott.
(#) soskajoska válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Én pl. ESGLE 7.5 -öt használok és ott nemcsak hibaüzenetet ad, hanem nem is engedi lerakni a pad-et!
(#) Skori válasza soskajoska hozzászólására (») Jan 26, 2022 / 1
 
Eagle-ben nagyjából annyit kell tenni, hogy lerakod a VIA-t, majd amelyik oldalon nagyobb forrszemet akarsz, ott köré rajzolsz pl. egy kör alakú polygon-t a megfeleő rétegen, majd lemásolod az annak megfelelő stop rétegen is.
Másik megoldás, hogy a VIA-ra ráteszel egy SMD PAD-et az adott rétegen, ennek a formája és a méretei szintén beállíthatók.
Mindkettőre ad warningot (figyelmeztetést) a program, de ettől még működik a dolog és le is gyártható.
(#) niedziela hozzászólása Jan 26, 2022 /
 
Mi indokolná, hogy egy alkatrésznek kedden ekkora, szerdán akkora pad kellene ?
Normál esetben egy alkatrészhez társul egy, az alkatrész milyenségét és paramétereit figyelembe vett padméret.
(#) nedudgi válasza niedziela hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Itt jön a képbe a furatgalván, és a kétoldalas panel.
Vegyünk egy DIP40 tokot, aminek a lábaihoz vastag vezetékeknek kell menni, ráadásul a mechanikai megoldás nagyobb forrszemeket igényel. Konzervatív megoldásnál, ahol mindkét oldalon egyformák a forrszemek, a maratási technológia miatt két láb közé nem fér el egy vezeték. Ha az egyik oldalon kisebbek a szemek, könnyedén el lehet vinni a vezetéket.
(#) mcc válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Ilyen esetben jó az ovális forrszem, ami nagy felületet ad, de marad hely a lábak között.
(#) nedudgi válasza mcc hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Persze, de lehetnek méretek, ahol nem megoldás.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Most nem próbáltam ki, de határozott emlékem van arról, hogy ha poligont használsz az egyik oldali PAD módosítására, akkor nem jelez hibát, jónak látja. Annyi macera van vele, hogy el kell nevezgetni a poligont, az adott PAD nevére, illetve a thermal funkciót ki kell kapcsolni. Kellett már nekem ilyen és jól működik. Ha vékonyabb vonallal húzod a poligont mint ami a DRC-ben minimumként meg van adva, akkor erre is kiír egy Width hibát, de egyébként nem zavarja.
Ha körrel takarod le a PAD-et, akkor már overlap-ot jelez, de valóban teljes értékű megoldássá válik ez is a gyakorlatban (természetesen mint írod a maszk rétegen is be kell avatkozni).
(#) soskajoska válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Egyértelmű. Hiszen ha földfóliát húzol a panelre (EAGLE), azt is poligonnal kell csinálni és nincs hibaüzenet. 5 mil vonalvastagság már elég (elvileg)
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2022
(#) hege88 hozzászólása Jan 26, 2022 /
 
Ilyen Dallast helyettesítő motyót szeretnék párat összedobni. Nem vagyok a nyákrendelésben otthon, ilyen kis apróságot honnan lehetne rendelni pár darabot. Itthon már összelegóznám.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Igazad van, most hogy belegondolok, tényleg nem jelez rá. A lényeg, hogy aki akarja meg tudja oldani.
(#) niedziela válasza hege88 hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
ebay-en van Dallas
(#) Kovidivi válasza soskajoska hozzászólására (») Jan 26, 2022 /
 
Igen, mert ugyanarra a pontra nem rakhatsz le két via-t. Viszont ha a rasztert átállítod végtelen kicsi felbontásúra, 0.1mm-rel (vagy 0.00001mm, amit szeretnél) arrébb rakod a második via-t mint az első, akkor menni fog.
(#) soskajoska hozzászólása Jan 27, 2022 /
 
Megérkezett a JLCPCB-s NyÁK csomagom is. OK! Most már hívő lettem. Kétféle panel, közép gyors szállítási idővel (2 hét). Cca. 7200,-Ft, azaz 3600,- Ft / projekt.

JLPCB.png
    
(#) Alkotó hozzászólása Feb 1, 2022 / 1
 
A panelgyártási ritmusban csak nálam van fennakadás?
Ma 8-adik napja rendeltem panelt, ami kb. 50 %-os készültségen áll, de 4 napja nem változik az állapot.
A Hold újév ünnepéről van egy tájékoztatás, de ott a folyamatos termelést említik, amiben lehet kis csúszás.
Következő: »»   49 / 66
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem