Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra
 
Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   82 / 83
(#) proba válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 26, 2022 / 1
 
Felejts el de nagyon gyorsan. Az eredeti táp transzformátoros. Még ha kínai is van némi életvédelmi funkció benne. Ha te egy ismeretlen szerkezetre tapasztalatlanul ráereszted a 230V-ot abból semmi jó nem származik.
(#) Horvath65 válasza proba hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Heló! megértem az aggodalmad. De már néhány kínai LED reflektort megjavítottam. Volt csodálkozás amikor szétszedtem és a védőföld vezetéke nem, hogy bekötve nem volt, hanem a vezeték levolt vágva csonkra! Vezetéket cseréltem és bekötöttem, a chipet kicseréltem (amúgy a kínai reflektorok 90%-a azért megy tönkre mert a felület ahova a chip kerül nem egyenletes, hepe-hupás, nincs felcsiszolva ezért hiába keni oda a borsónyi hőpasztát a chip halálra van illetve hőguta által. Láttam olyan megoldást egy másik készülékben amikor a műanyaghoz kötötték a védő vezetőt! Van a kicsi kínainak sok ilyen "megoldása". Nem akarom vissza szerelni a lámpákat! Csak kísérletezek vele. De a kondis táp halott ötlet, az ára miatt. Marad a meghajtó amit linkeltél, de a rossz meghajtóban is kicserélem a kondikat, de az is lehet megreszkírozok két ic-t is bele. Köszönöm a tanácsokat.
(#) proba válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 27, 2022 / 1
 
A reflektorok azért más, mert a led panel előtt van egy ac-dc átalakító, ami elvileg(!!) függetlenné teszi a led panelt a hálózattól. Ehhez ha jól össze van rakva felesleges a védőföld ( illetve a fémház, és a bevizsgálás hiánya miatt kellene). A te esetedben pedig a ledek megkaphatják a hálózati feszültséget direktbe. Az alu hordozó meg csak még hab a tortán. Ezt minimum olyan szerkezetben teheted meg, ami kívülről műanyag, és egykönnyen nem bontható.
A másik észrevételem, amit belinkeltél kapcsolást azon nem elektrolit kondenzátorok vannak. Abból a fajtából az általad kigondolt értékek már egy vagyonba kerülnek. Elektrolitból meg dupla kapacitás, dupla mennyiség kell, ami szintén egy vagyon.
(#) KU202M válasza rob64 hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Esetleg reed-érintkező köré csavart néhány menet vastag vezeték, amin a munkaáram átfolyik? A Skoda Favoritomban így volt megoldva az irányjelző visszajelzés a vonóhorog miatt.
(#) kendre256 válasza KU202M hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
A váltóáram miatt neki ez nem jó megoldás, a reed relé nagyon gyorsan elhasználódna. A mechanikus élettartama lehet 1 millió kapcsolás is, de ez 50 Hz-en két-három óra alatt meglenne...
(#) proba válasza rob64 hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
A fő probléma a ferrit. 50Hz -re vasmag jó csak. Egyszer már volt ilyen mérésről szó, akkor is arra jutottak, semminemű ferrit nem ér fel egy rendes vasmaggal.
(#) kendre256 válasza rob64 hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Most keresgéltem, nem olyan nagyon drágán gyári áramváltókat is lehet venni.
Bővebben: Link
(#) KU202M válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 27, 2022 /
 
Mennyire igaz! Butaságot írtam, nem gondoltam rendesen végig a dolgot.
(#) kameleon2 hozzászólása Jan 29, 2022 /
 
Sziasztok! Vásároltam kici occó V-TAC ledes, állítható színhőmérsékletű lámpatesteket. Szépen megy mindegyik egy éve, de az egyiknél a ledek kezdik megadni magukat, barnulnak. A konstrukcióban is lehet gond, de engem konkrétan az érdekel, hogy tudja -e valamelyikőtök, melyik típusú led lehet benne? Be lehet valahol szerezni, vagy mivel lehetne kiváltani, ha tönkremegy? A csere nem okoz gondot, csak típus érdekelne. Ha a 4 led szakasz cserélhető egyben, az is megoldás. Ha esetleg van ötlet a ledek jobb hajtására - az is érdekel, ha meg lehet növelni az élettartamát. A pontos típus:
(#) uniman válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 29, 2022 /
 
"A típusa" lemaradt! VT-8436-S...? Bővebben: Link
Akár 5 év garancia is lehet ezekre... de min. 2 év!
Samsung chippekel van szerelve a gyártó szerint.
Ma már akár 10 ezer alatt megveheted:
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2022
(#) kameleon2 válasza uniman hozzászólására (») Feb 5, 2022 /
 
Akkor még erősen garanciális. OK, hogy 10eFt alatt van, de az ok érdekelt volna, hogy miért mehet ilyen gyorsan tönkre és, hogy volt-e már valaki, aki ezzel gyökölt? Ha nem, akkor nyilván én is kénytelen leszek megoldani. Zavar, ha valami tűzveszélyt okozhat.
(#) HSanyi63 hozzászólása Ápr 5, 2022 /
 
Sziasztok!

Ez a program hol található:
Bővebben: előtét kapacitás számítás

Köszi
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2022

Noname.jpg
    
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 5, 2022 / 1
 
Ha garanciális, akkor csere, egyébként áramgenerátoros modulok szoktak lenni bennük, azokon egy ellenállás csere, mindjárt tovább bírják, enyhe fényerő csökkenés mellett. A ledcsere nem a legegyszerűbb, mellékesen tömegesen halnak, így értelme se nagyon van. A hőátadást javítását szokták még javasolni, néha elég trehányan vannak felszerelve a csíkok a hátlaphoz...
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Ápr 5, 2022 /
 
Megkérdeztem a forgalmazót. A javításhoz 1800 Ft-ért postára kell adnom Debrecenbe.
A kínai kiváltó komplett alaplap (nem 1db hibás led) : 1200Ft Kínából házhoz szállítással.
(#) uniman válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Szia! Úgy érted LED* panel lenne az "alaplap"? Egy linket róla tudsz mutatni? Köszi.
A háromféle színhőmérséklethez (3000K-4000K-6400K) azon is csak 2 féle LED van?
/Úgy mint az ilyen (86 cm-es) nálam bontás alatt lévő lámpában is csak kétféle LED-ek vannak...ráadásul a hidegfényűekben 3 db chip van egy smd tokban.../
(#) kameleon2 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 10, 2022 /
 
Nem, a megrendelt komplett led panelen csak meleg fehér van, de úgyis csak azt használom.
Azonban rajta van a 230V-os előtét is és 4 mágnestappanccsal ráül a lámpa fém hátuljára.
(#) GAnna hozzászólása Máj 25, 2022 /
 
Az eredeti kérdés arról szólt, hogy szeretné detektálni hogy van 230 vagy nincs egy leddel.
Erre jöttek mindenféle kondenzátoros megoldások, holott ez teljesen felesleges és fel sem merült a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás.
A ledek 96 %-a 1 mA-nél már vidáman világít. Tehát egyutas egyenirányítás: a fesz feleződik 115V eff. 2 db 56k ellenállás sorba (csak a feszültségtűrés miatt) és a led. (az ellenállásra ~0,1 W disszipáció esik , így a két átlagos 0,6 W-os ellenállás több mint 10-szeres biztonságot jelent)
1 dióda, 2 ellenállas, 1 led.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2022
(#) uniman válasza GAnna hozzászólására (») Máj 26, 2022 /
 
Ez még 17 évvel ezelőtt történt ...a kérdező sem járt erre "ismeretlen ideje" !
(#) Peter65 válasza GAnna hozzászólására (») Máj 26, 2022 / 1
 
A számításban elvi hiba van. Az egyutas egyenirányításnak sem az effektív, sem a középértéke nem 115V. Az effektív érték, ami ide kell, Urms= Ucsúcs/2= 325/2=162,5V. Ezzel több mint 5-szörös biztonság adódik.
Továbbá én tennék egy védődiódást a leddel párhuzamosan ebben az esetben is, különben záró irányú impedanciákon múlik, hogy a leden mekkora feszültség alakul ki.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2022
(#) kameleon2 válasza GAnna hozzászólására (») Jún 3, 2022 /
 
Felmerült. Sőt ugyanezt le is írtam - csak kicsit régebben. A piros ledeknek a legkisebb a nyitófeszültsége, így tényleg kis áram kell a detektáláshoz.
(#) elgotti hozzászólása Jún 21, 2022 /
 
Sziasztok egy egyszerű LEDes téma lenne a feladat.
Adott egy szabványos villanykörte (E27) aminek a belseje ledes.
DC áramról szeretném meghajtani.
Berajzoltam feketén ahol a COBledek soros összeköttetésben vannak egymással.
Forrasztottam a sor elejére és végére 1-1 vezetéket.
A történet az hogy bárhonnan bármekkora feszültségen, bármekkora áramkorláttal adok villanyt(DC) a sornak, nem történik semmi.
Kiszeretlem pár alkatrészt, gondolván hogy azok miatt nem működött. Most már csak a ledek vannak benne, ami szakadás nélkül sorosan van kötve.

Egyszerű feladat, és bármekkora szégyen de elhasaltam rajta.
Valaki segítene, hogy mi lehet a probléma?

Ha multival egyesével a diódákat tesztelem, úgy sem világít, de még csak meg sem nyikkan egyik sem. A ledek nem égtek ki, újonnan vásárolt "körte", még 1x sem nyikkant meg.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2022

led.jpg
    
(#) user1914 válasza elgotti hozzászólására (») Jún 21, 2022 / 1
 
Mert a LED-ek nyitófeszültsége darabonkét lehet 8V, vagy akár 16-18V is. Az összeset sorbakötve kiszámolhatod ? V feszültség minimum. Ezután jöhet a nagyobb DC feszültség, ami elé rakhatod az áram korlátozó ellenállást.
Üdv. M.
(#) torokj hozzászólása Jún 21, 2022 / 1
 
Szia!
Egy COB LED chipben 3db led van sorbakötve 7 Volt körüli nyitófeszültséggel.
Nézd végig áramkorlátos táppal melyik led jó és melyik nem.Le van festve többnyire,kell kicsit "karmolni"a led kivezetéseket.Általában 70-100 Volt körüli feszültséget állít elő az áramgenerátor IC,a kimenő áram egy ellenállással állítható.Általában az alulméretezett hűtés miatt fő meg a led,van amikor szemmel is látszik,fekete elszíneződés.
(#) elgotti hozzászólása Jún 21, 2022 /
 
Köszönöm mindenkinek a tudásom akkor megfelelő volt, talán a feszültséget számoltam el.
Nem tudom mennyire lehetséges ez de ha jól látom 5db ledet látok a cobon bellül.
70VDC-n meg se nyikkan ha csak 1COB-ot szeretnék meghajtani. Úgytűnik a táp lesz kevés neki.
(#) torokj hozzászólása Jún 21, 2022 /
 
70 Volt elég kell hogy legyen.Polaritás,kontakt jó?
(#) Bakman válasza elgotti hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Akkor is ez a szituáció, ha valamelyik LED szakadt. Áramkorlátozó ellenállás legyen mindenképpen és ha megoldható, ne kapásból 70 V-ot engedj a rendszerre hanem fokozatosan emeld. További opció, miszerint nem jól rajzoltad be a vezetősávokat, esetleg amit már előttem is említettek, nem jó a polaritás.
(#) elgotti hozzászólása Jún 22, 2022 /
 
Polaritást próbáltam mindenhogy, lassan engedtem rá a feszt, ellenállás igaz nincs, de legalább lenne jele hogy megnyikkan.
Elképzelhető hogy megvettem, gyári hibás, az egyik led, *** (meghibásodott) ezért nem megy a többi?
(Vagy pedig az összes *** (rossz))
Többször is átnéztem a rajzolatot, tökéletesen fut az összeköttetés.
Kimérni nem tudom őket, mert bármelyikre teszem, bárhogy a multit azt mutatja mint ha szakadt lenne.
Érdekes. Életembe nem gondoltam volna hogy lesz.pat egy egyszerű led panel.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) user1914 válasza elgotti hozzászólására (») Jún 22, 2022 / 1
 
Hegyes tűvel adjál 20 v körüli feszültséget áramkorlátozó ellenálláson (1k5; 2k2) keresztül 1 db LED-nek, az oldalánál látható forrasztási pontnál. Így végig ellenőrizheted az összes LED-et egyenként.
Üdv. M.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2022
(#) sylvanus67 hozzászólása Dec 8, 2022 /
 
ezt
a kapcsolást építeném meg 35 db izzóval. Mit kellene módosítani?
(#) antiktelefon válasza sylvanus67 hozzászólására (») Dec 8, 2022 /
 
35db izzóval??
Ez egy disszipatív előtét, a ledeken közel 240V-nak kell esnie. Tehát annyit köss sorba, hogy a nyitófeszük összege annyi legyen, különben csak fűt.
Vagy másik kapcsolás kell neked kondis előtéttel, de ismerni kell a ledeket hozzá.
Következő: »»   82 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem