Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   355 / 372
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

"Kérdés: Működni fog ez 3 tűs lézerrel?

Válasz: Igen, a ventilátor port pozitív és negatív oldalát használja a lézer táplálására, majd két vezetéket kell kötni a ttl porton a lézer 1 ttl/pwm vezetékéig."

Ez a válasz elég bizalomdermesztő! Ez a mókólás kategória. Most akkor ad ki PWM jelet vagy nem?
A leaser 5V PWm jelet kér
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

Arduino, GRBL mókolásra született!

Minden másra ott vannak a csilliáros gyári gépek!
(#) mex válasza KKobra hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

Az a 40W nem tudom honnan jött, (sima pofátlan marketingfogás) mert a felvett teljesítményigényére ezt írja:
Idézet:
„Input voltage: 12V 2.5A”
(#) dB_Thunder válasza mex hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

Az... ez még felvettben is csak 30 watta...
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 28, 2022 / 1

A 30W is parasztvakítás Csak a lairatban írja hogy a leaser 5W. Ezeknél a moduloknál az eltérés talán a lencsékben lehet. Irtam a pontosságról fentebb. Ime egy nyák részlet nálam ez ilyen lett. Így néz ki a gép
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Feb 28, 2022 /

Mérj majd egy áramot teljes teljesítménynél!
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 1, 2022 /

Én kiderítettem a panelon lévő kimenet TTL.
Ebből nem lessz PWM kimenet. Legalábbis eddig úgytűnik.
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Márc 1, 2022 /

Én nem adnám fel!
A TTL szabványos feszültség szinteket jelent logikai áramkörnél, megmondja mi lehet a nulla, mi az 1.
A PWM pedig egy információ, adat formátum.

Nem tudom milyen progit használsz, de pl. a LaserGRBL tudja állítani a lézer erősségét, amit megcsinálhatsz külön nyomógombént!
Lásd példának a Fókusz, és Blink gombokat!
Így csinálhatsz 50% 100% (akármekkora %) gombokat, szkóppal meg tudod ellenőrizni mi jön ki a TTL kimeneten!!

Tovább mélyedve a technikába, meg lehet nézni hogy a uC melyik lábáról jön a TTL jel, ha arra lehet konfigurálni a uC belső PWM modulját, akkor firmware cserével, módosítással biztos lehet rá PWM-et csinálni!!
(#) benjami válasza KKobra hozzászólására (») Márc 1, 2022 /

A kettő nem kizáró ok. A TTL a jelszintre vonatkozik (5V táp esetén a logikai 0=0.8V alatti feszültség, logikai 1=2V feletti feszültség, néhány mA terhelhetőség). A PWM meg az időbeli lefolyására (azaz, hogy impulzusszélesség modulációval lehet motor, lézer stb. teljesítményét vezérelni). Az atmega chip-et tartalmazó GRBL panelok általában tudnak PWM kimenetet.
(#) KKobra válasza benjami hozzászólására (») Márc 1, 2022 /

Ki fog derülni hamarosan. Sajnos a le-fel mozgást (Z) tengely és a spindli felfüggesztés teljesen egyéni megoldás. Spindli mtor átmérője 45mm a leaser 40x40mm.Így nem tudom a motor helyére betenni a leasert. Következik egy kis barkácsolás. Ha fizikailag a helyére kerül jöhet az elektronika összekötése..
Meglátásom szerint a próba simán a TTL kimenetre kötöm a PWM jelvezetékét. Mint a kissebb teljesítményű lézer esetében. Csak a külön táp miatt aggódom ne hogy valami más kerüljön a PWM jelvezetékre. Nem volna jó tönkretenni a leasert!
(#) Sinike válasza KKobra hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

A PWM az modulációt jelent. A TTL pedig egy 5V szintet. A lézered leírásában az van, hogy TTL szintű PWM jellel lehet vezérelni.
Tehát ha stabil 5V-ot is kap a lézered PWM lába, az csak azt jelenti, hogy 100%-os teljesítményen fog dolgozni, DE nem megy tönkre. Csak az ne legyen több, mint 5V (effektív sem!)
A PWM-et a program állítja elő. Némely programban még azt is lehet állítani, hogy milyen frekvencia legyen.
Aztán a kimeneti teljesítmény 0-100% jelenti azt, hogy milyen erős legyen a sugár - és ez fogja a moduláció kitöltöttségét bfolyásolni.
(#) KKobra válasza Sinike hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Tudom hogyan vezérel az elvet azthiszem értem. A külön táp miatt aggódom. A CNC vezérlő kap 12V. A külön táp a leaserhez másik táprol 12V és a két táp GND je közös kell legyen.
Na ez a része kissé homályos. Csak egy gázszerelő vagyok az elektronika nem az erősségem.
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Egyetlen 12V tápról járasd az egészet! Akár számítógép tápról...
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 2, 2022 /

Az ötlet nem rosz kár hogy a pc táp nem tud többet 3-5-12V. A spindlinek 36V kéne. Majd megmókolom lagaláb 24V kivehető a pc tápbol
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 3, 2022 /

Sikerült átvariálni a spindli felfüggesztést hogy a egy mozdulattal át lehet tenni lézerre.
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Márc 3, 2022 /

(#) KKobra hozzászólása Márc 5, 2022 /

Elektromosan is bekötöttem a leasert. Nem túl biztatóak az eredmények.
A leaser megkapja a 12V hűtés indul. Ha a leaser pwm ágát csatlakoztatom a CNC vezérlő TTl kimenetéhez csak a kimenet + ágát a leaser pwm csatlakozójára elindul a leaser. Igaz elég kicsi teljesítménnyel. Ha kiadom a parancsot hogy gravírozzon egy valamit elindul a gravírozás nagyon minimális mértékben váltoik is a teljesítménye de szinte jelentéktelen. A leaser leírásában 0,5V-12V 1kHz a pwm jel. Megmértem a TTl kimenetet voltmérővel 2,7V és 0V között változik szkóppal nézve Sima négyszögjel.
Ja a leaser és a vezérlő igyan azt a tápot kapja (PC táp)
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022

Megmértem a leaser áramfelvételét 600mA és nem változik semmit
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Márc 5, 2022 /

Lézer PWM bemenetét kösd fix 5 voltra!
Ekkor teljes teljesítménnyel kell mennie!

Már kérdeztem, de nem jött válasz: milyen progit használsz??
(#) KKobra válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 5, 2022 /

leaser grbl Miért 5V

Mert az egy 100% PWM jel !
Ha ezzel nem pörzsöl akkor gond van a lézerrel.

Ha pörzsöl, akkor GRBL beállításokat kell megnézni.

Oké! De ezzel még nem vok kint a vízből! Használni szeretném a lézert nem csak égetni vele.
Magyarul valahogy vezérelnem kell. Ki-be kapcsolgatni minimum és akkor sem vagyok sokkal előrébb mert a teljesítményt is a programbol kell állítanom hogy képet tudjak gravírozni

Idézet:
„De ezzel még nem vok kint a vízből!”

Tényleg nem! De legalább már úsznál a part felé!!

Nekem meg most készül a WiFis kapcsolat a lézergravírozómmal...
Persze tök szívás az egész: mire belegyűrtem az EPS-be a programot, mire csináltam neki 3,2Voltot.. most meg kiderült, hogy a nyomorult alaplap nem csinál 5V-ot az Arduinonak, ha csak a 12V megy bele..Miért is kellene neki csinálnia hisz eddig az USB kábelről megkapta, más lehetőség nem is volt.
Már látom, kell csinálnom egy normális GRBL alaplapot! Ez lesz a gravinak a legelső valós melója!

Maximálisan el vagyok szomorodva! Van egy olyan lapom ami teljesen jó maráshoz! Van egy lézerem amit nem lehet vele vezérelni! Kénytelen vagyok másik CNC vezérlést venni hogy a lézert használni tudjam. Nagyszerű!!

Aztán nehogy úgy járjál, hogy megveszed az új lapot és az is ugyanezt fogja csinálni...

(#) csatti2 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 6, 2022 /

Ha jól látom ezen egy ATMega328P van, az simán tud 5V TTL PWM jelet kiadni. Majdnem biztos vagyok benne, hogy egy PWM képes kimenetet kötöttek a lézer kimenetére. Ha GRBL fut rajta, akkor pedig az "S" tengellyel szokták a PWM-et vezérelni (lézer intenzitás).
(#) csatti2 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 6, 2022 /

A PWM jel négyszögjelre hasonlít, de itt szabályozzák a kitöltési tényezőt. Bővebben: Link
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Márc 6, 2022 /

Helyedben nem vennék rá kobramérget, hogy ez az új lap megoldja a problémádat!
Ráadásul minden integrált rajta, ha megdöglik a motormeghajtás, ki fogja azt kicserélni?
(#) dB_Thunder hozzászólása Márc 6, 2022 / 1

Én közben csak kievickéltem a partra!
Mostantól WiFi-n is tudok csatlakozni a lézergravírozó gépemhez!
Be kellett drótoznom a panelra, egy EPS-01 kommunikációs modult, annak csinálni 3.3V körüli tápot, az Arduino Nanonak meg egy 5V tápot. LEÍRÁS ITT
Következő: »»   355 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem