Fórum témák
» Több friss téma |
"Kérdés: Működni fog ez 3 tűs lézerrel?
Válasz: Igen, a ventilátor port pozitív és negatív oldalát használja a lézer táplálására, majd két vezetéket kell kötni a ttl porton a lézer 1 ttl/pwm vezetékéig." Ez a válasz elég bizalomdermesztő! Ez a mókólás kategória. Most akkor ad ki PWM jelet vagy nem? A leaser 5V PWm jelet kér A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2022
Arduino, GRBL mókolásra született!
Minden másra ott vannak a csilliáros gyári gépek!
Az a 40W nem tudom honnan jött, (sima pofátlan marketingfogás) mert a felvett teljesítményigényére ezt írja:
Idézet: „Input voltage: 12V 2.5A”
Az... ez még felvettben is csak 30 watta...
A 30W is parasztvakítás
Csak a lairatban írja hogy a leaser 5W. Ezeknél a moduloknál az eltérés talán a lencsékben lehet. Irtam a pontosságról fentebb. Ime egy nyák részlet nálam ez ilyen lett. Így néz ki a gép
Mérj majd egy áramot teljes teljesítménynél!
Én kiderítettem a panelon lévő kimenet TTL.
Ebből nem lessz PWM kimenet. Legalábbis eddig úgytűnik.
Én nem adnám fel!
A TTL szabványos feszültség szinteket jelent logikai áramkörnél, megmondja mi lehet a nulla, mi az 1. A PWM pedig egy információ, adat formátum. Nem tudom milyen progit használsz, de pl. a LaserGRBL tudja állítani a lézer erősségét, amit megcsinálhatsz külön nyomógombént! Lásd példának a Fókusz, és Blink gombokat! Így csinálhatsz 50% 100% (akármekkora %) gombokat, szkóppal meg tudod ellenőrizni mi jön ki a TTL kimeneten!! Tovább mélyedve a technikába, meg lehet nézni hogy a uC melyik lábáról jön a TTL jel, ha arra lehet konfigurálni a uC belső PWM modulját, akkor firmware cserével, módosítással biztos lehet rá PWM-et csinálni!!
A kettő nem kizáró ok. A TTL a jelszintre vonatkozik (5V táp esetén a logikai 0=0.8V alatti feszültség, logikai 1=2V feletti feszültség, néhány mA terhelhetőség). A PWM meg az időbeli lefolyására (azaz, hogy impulzusszélesség modulációval lehet motor, lézer stb. teljesítményét vezérelni). Az atmega chip-et tartalmazó GRBL panelok általában tudnak PWM kimenetet.
Ki fog derülni hamarosan. Sajnos a le-fel mozgást (Z) tengely és a spindli felfüggesztés teljesen egyéni megoldás. Spindli mtor átmérője 45mm a leaser 40x40mm.Így nem tudom a motor helyére betenni a leasert. Következik egy kis barkácsolás.
Ha fizikailag a helyére kerül jöhet az elektronika összekötése..Meglátásom szerint a próba simán a TTL kimenetre kötöm a PWM jelvezetékét. Mint a kissebb teljesítményű lézer esetében. Csak a külön táp miatt aggódom ne hogy valami más kerüljön a PWM jelvezetékre. Nem volna jó tönkretenni a leasert!
A PWM az modulációt jelent. A TTL pedig egy 5V szintet. A lézered leírásában az van, hogy TTL szintű PWM jellel lehet vezérelni.
Tehát ha stabil 5V-ot is kap a lézered PWM lába, az csak azt jelenti, hogy 100%-os teljesítményen fog dolgozni, DE nem megy tönkre. Csak az ne legyen több, mint 5V (effektív sem!) A PWM-et a program állítja elő. Némely programban még azt is lehet állítani, hogy milyen frekvencia legyen. Aztán a kimeneti teljesítmény 0-100% jelenti azt, hogy milyen erős legyen a sugár - és ez fogja a moduláció kitöltöttségét bfolyásolni.
Tudom hogyan vezérel az elvet azthiszem értem. A külön táp miatt aggódom. A CNC vezérlő kap 12V. A külön táp a leaserhez másik táprol 12V és a két táp GND je közös kell legyen.
Na ez a része kissé homályos. Csak egy gázszerelő vagyok az elektronika nem az erősségem.
Egyetlen 12V tápról járasd az egészet! Akár számítógép tápról...
Az ötlet nem rosz kár hogy a pc táp nem tud többet 3-5-12V. A spindlinek 36V kéne. Majd megmókolom lagaláb 24V kivehető a pc tápbol
Sikerült átvariálni a spindli felfüggesztést hogy a egy mozdulattal át lehet tenni lézerre.
Elektromosan is bekötöttem a leasert. Nem túl biztatóak az eredmények.
A leaser megkapja a 12V hűtés indul. Ha a leaser pwm ágát csatlakoztatom a CNC vezérlő TTl kimenetéhez csak a kimenet + ágát a leaser pwm csatlakozójára elindul a leaser. Igaz elég kicsi teljesítménnyel. Ha kiadom a parancsot hogy gravírozzon egy valamit elindul a gravírozás nagyon minimális mértékben váltoik is a teljesítménye de szinte jelentéktelen. A leaser leírásában 0,5V-12V 1kHz a pwm jel. Megmértem a TTl kimenetet voltmérővel 2,7V és 0V között változik szkóppal nézve Sima négyszögjel. Ja a leaser és a vezérlő igyan azt a tápot kapja (PC táp) A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
Megmértem a leaser áramfelvételét 600mA és nem változik semmit
Lézer PWM bemenetét kösd fix 5 voltra!
Ekkor teljes teljesítménnyel kell mennie! Már kérdeztem, de nem jött válasz: milyen progit használsz??
leaser grbl Miért 5V
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
Mert az egy 100% PWM jel !
![]() Ha ezzel nem pörzsöl akkor gond van a lézerrel. Ha pörzsöl, akkor GRBL beállításokat kell megnézni.
Oké! De ezzel még nem vok kint a vízből! Használni szeretném a lézert nem csak égetni vele.
Magyarul valahogy vezérelnem kell. Ki-be kapcsolgatni minimum és akkor sem vagyok sokkal előrébb mert a teljesítményt is a programbol kell állítanom hogy képet tudjak gravírozni
Idézet: „De ezzel még nem vok kint a vízből!” Tényleg nem! De legalább már úsznál a part felé!! ![]() Nekem meg most készül a WiFis kapcsolat a lézergravírozómmal... Persze tök szívás az egész: mire belegyűrtem az EPS-be a programot, mire csináltam neki 3,2Voltot.. most meg kiderült, hogy a nyomorult alaplap nem csinál 5V-ot az Arduinonak, ha csak a 12V megy bele..Miért is kellene neki csinálnia hisz eddig az USB kábelről megkapta, más lehetőség nem is volt. Már látom, kell csinálnom egy normális GRBL alaplapot! Ez lesz a gravinak a legelső valós melója! A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2022
Maximálisan el vagyok szomorodva! Van egy olyan lapom ami teljesen jó maráshoz! Van egy lézerem amit nem lehet vele vezérelni! Kénytelen vagyok másik CNC vezérlést venni hogy a lézert használni tudjam. Nagyszerű!!
Aztán nehogy úgy járjál, hogy megveszed az új lapot és az is ugyanezt fogja csinálni...
Ha jól látom ezen egy ATMega328P van, az simán tud 5V TTL PWM jelet kiadni. Majdnem biztos vagyok benne, hogy egy PWM képes kimenetet kötöttek a lézer kimenetére. Ha GRBL fut rajta, akkor pedig az "S" tengellyel szokták a PWM-et vezérelni (lézer intenzitás).
A PWM jel négyszögjelre hasonlít, de itt szabályozzák a kitöltési tényezőt. Bővebben: Link
Helyedben nem vennék rá kobramérget, hogy ez az új lap megoldja a problémádat!
Ráadásul minden integrált rajta, ha megdöglik a motormeghajtás, ki fogja azt kicserélni?
Én közben csak kievickéltem a partra!
Mostantól WiFi-n is tudok csatlakozni a lézergravírozó gépemhez! Be kellett drótoznom a panelra, egy EPS-01 kommunikációs modult, annak csinálni 3.3V körüli tápot, az Arduino Nanonak meg egy 5V tápot. LEÍRÁS ITT |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Csak a lairatban írja hogy a leaser 5W. Ezeknél a moduloknál az eltérés talán a lencsékben lehet. Irtam a pontosságról fentebb. Ime egy nyák részlet nálam ez ilyen lett. Így néz ki a gép