Fórum témák
» Több friss téma |
Igen meg. De szerintem a lap kimenetén lézer feliratnál csak normál 12 vagy 5V van attol függően hogy a jampert melyik állásba teszed. Még nem voltam a műhelybe de megnézem ha kijutok.
mellette van egy 12V ventilátor kimenet és a TTL
Ezt most nem egészen értem. A lézer mozgatási sebessége egy feladat végrehajtása alatt a G kódban megvan határozva.(Mint a marásnál ha nyákot készítek akkor az előtolási sebessg 100 ha poícióba viszem a motort akkor 600) Gondolom a lézernél is. Ha dolgozik a lézer 300 ha pozícióba viszem akkor 600. Ezek az értékeket csak gondolomra írtam. Ha egy szürkeárnyalatos képet akarok keszíteni akkor a lézer erejét fojamatosan kel változtatnom akár egy meneten belül is többször. Nemtudom csak gondolom! Vagy tévedek?
Szerintem lehet olyan G kódot generálni, ami fix lézerteljesítménnyel változó sebességgel operál...
Egy magyar fejlesztés a változó sebességgel történő lézergravírozásra a G ray.
Először pirográfos égetéshez alkalmazták, de utána jött a lézeres felhasználás is. Ahogy a reklámba mondják:nekem bevált... A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
A LaserGRBL is rákérdez minden projekt elején, hogy konstans teljesítmény, vagy változó teljesítményt szeretne a user. Én még nem tartok ott, hogy ezt teszteltem volna...
Ez nem így működik. Az "F" mindig az előtolási sebességet jelenti, tehát a mozgás gyorsaságát, általában mm/percben kifejezve. A lézer teljesítményét, a marómotor fordulatszámához hasonlóan az "S" kezdetű parancs szabályozza. Egy kép gravírozásánál annyi G mondatot kell írni ahányszor változtatni akarod a lézer teljesítményét. Tehát ha akarok egy egyenes vonalat rajzolni úgy, hogy az elején vastag legyen, a végére pedig amennyire csak lehet vékony, mondjuk 5 mm-es lépésenként akkor azt így kell (az S itt most jelentsen %-ot!):
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
Próbáltam utána nézni annak a lapnak, azon a kimeneten PWM jelnek kell lennie! Az 5V-ra állítva a jumpert kösd a lézer vezérlő bemenetére.
Lehet nehéz fejű vagyok. A lapon a TTL kimenet 2 érintkező. A lézer 3 érintkezős ebből 2 a táp.
Most akkor a két érintkező közül melyiket kössem a arra az 1 érintkezőre? Egyébbként már megtörtént. Ha egyik érintkezőt sem kötöm a lézerre csak a tápot a lézer nem világít. Ha a lap TTL rinkezőjét valamejiket rákötöm a lézer PWM érintkezőjére azonnal világít a lézer.
Tegyél fel egy linket a lézerről, hogy utána tudjak nézni!
Találtam egy képet ami talán segít. Bővebben: Link
Ha külön tápról járatod a lapot és a lézet, akkor a GDN-t közösíteni kell.
Tervek szerint külön táprol használtam volna. De hogy belegabajodtam a bekötésbe most egy tápra kötötem (PC táp). Kipróbáltam a TTL kimenet mindkét érintkezőjét külön külön sőt még együtt is.
Bármilyen formába kötöttem össze a lézer akkor is elindul. Kb 1W teljesítménnyel működik. (600mA vesz fel) Mivel ez 30W-os nak vettem 2,5A ha teljes erővel megy a lézer. Műszerrel mérve (DVM) a TTL kimeneten 2,7V mérhető szkóppal nézve négyszög jel az előző hozzászólásban
A PWM 12V-ot vár szerintem, nem 5V-os TTL jelet.
Van még néhány kérdőjel. (Az mondja valahol egy leírásban.) PWM jel nem a feszültség adja a teljesítmény nagyságát hanem a kitöltési tényező. Azt írja a lézerről ha jól értelmeztem hogy a PWM jel lehet egész kicsi is. Ha normál négyszögjel akkor 50%-os a kitőltés akkor elvileg a lézer is 50%-os teljesítménnyel dolgozik függetlenül a PWM jel feszültségétől.
Ha jól értelmeztem az olvasottakat. Megyek a műhelybe kisérletezem eg kicsit. A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
Ha ez a te modulod, akkor megleltem a gyártót, esetleg érdemes őket megkérdezni.
Így van ez az. Nos méregettem egy kicsit. Már nemtudok semmit. A lap kimenetén elvileg nincsen jel ha nem megy a lézer. Ha bekapcsol a lézer 946Hz négyszög jel van a elvileg 2,7V.
És innen vagyok teljesen bizonytalan. Ha a lézer PWM bemenetére bár mit kötök a laprol akkor elindul a lézer és égeti az alatta lévő anyagot függetlenül attol kel e hogy égessen vagy nem. Ha testre kötöm nem indul be a lézer Minden kienetet megnéztem a lapon szkóppal a ventiltor a lézer és a TTL kimeneteket Ventilátor kimenet stabil 12V. Lézer kimenet 5-12 Volt stabilan a jamper állásátol függően
A tápjuk közös-e?
A földet közösítetted-e? Ha a lapról a PWM bemenetre a földet kötöd akkor is elindul? (mert korábban ezt írtad, de ez szerintem nem lehet). A lapról a G kódókkal tudod a kitöltést szabályozni szabad kimenetnél? (szkóppal ellenőrizve) Megváltozik-e a jel a szkópon, ha rákötöd a kimenetet a lézerre?
Még egy-két kérdés (nem olvastam vissza teljesen).
GRBL-el vezérled? Milyen szoftverrel égetsz? Ha GRBL: Mi a GRBL-ben az S-MAX mire van állítva, 255 vagy 1000? A szoftverben mire van állítva, 255, vagy 1000? Milyen vezérlővel vezérled (áramkörileg, arduino, bármi).
PC táprol üzemel. Táp negatív ága közös. A TTL kimenet negatív ága nem táp negatív ága. De ha rákötöm a közös negatívot akkor sem változik semmi. Nézelődtem az vettem valamikor egy 3A analóg vezérlőt de még nem mertem ezzel üzemeltetni. A kép róla
A TTL "negatív" ága akkor mi? Milyen jelet ad a szkópon?
EEG-nek tűnik
![]() Szerintem az föld. Összecsipog a GND-vel? Nem ismerem a lézereket, esetleg valami bemenet, visszajelentő? A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
Hát még mindig?
Küldtem linkeket, azt írtad, átnézed! Miért nem tetted? Itt a lényeg a képen, de azért olvasd át a linkeket!
Nagyon egyszerű miért nem Nincs 5V ventilátor csati a lapon.
TTL . Laser. Fan. A venti csatin mindíg 12V van függetlenül a jamper állásátol.
Még mindig!!
Kezdtük előröl a dolgot, mintha az elmúlt 2hétben nem történt volna semmi! Egyébként, Lifetime Support jár ehhez a laphoz, tehát lehet a gyártót kérdezni a végtelenségig! Emellett a weblapján írják, hogy ki kell cserélni a firmware-t, mert problémás a lézergravírozás. Ezen még a 0.9 van, viszont erre csak egy "speciális" 1.xx verzió jó a pin kiosztás miatt, de annak is ott a linkje.. De ezt is mondtuk már vagy 2 hete, hogy firmware gond is lehet... Aztán jamper sincs csak jUmper, de ez a leaser után... A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2022
Várjunk, álljunk meg egy pillanatra. Kezdek egyet érteni dB_Thunder kollégánkkal, hogy nagyon külföldi magyar vagy, nem olvasod vagy nem érted, amit írunk! De legalább igyekszel minket is összezavarni - senki nem tudja végigvezetni a gondolatát!
Te írtad: "A leaser leírásában 0,5V-12V 1kHz a pwm jel." Erre én: "egy képen ez van: "PWM (0/5~12V, 0~1kHz) - A 0/5 az nem 0,5! - a ~ jel nem '-tól' jel! - De akkor mit jelent?" Bizony engem is érdekel, mit jelent a ~ jel. Aki tudja, ne titkolja. Küldtem 3 linket, ahol 5 és 12V-os ventillátorok is vannak - kinek milyen van. Ha a lézer leírása nem egyértelmű, a Support választ tud adni, hogy 12V PWM fog-e működni! A ventillátoros megoldás akkor jöhet szóba, ha nincs az alaplapon lézerhez PWM kivezetés - ez csak egy példa volt - nem utolsó sorban arra, hogy lehet a 3 vezetékes bekötést megcsinálni! Amúgy azt írtad, már működött ezzel egy másik lézer. Az hogy volt bekötve? Az hogy ment a programban? De kérlek, olvasd el 3x amit írtam, és ne csak az utolsó kérdésre válaszolj!
Valami nem jó!!! Az a lányeg ha össze van kötve a lézer és a cnc akkor lézer világít! Mindegy mit hova hogyan kötök. A lézer PWM lábára köthetek bármit mindent kipróbáltam!! A lézer világit. Semmit sem tudok vezérelni sem az erősséget sem kikapcsolni semmit! Csak akkor nem indul el a lézer Ha A PWM csatlakozót GND-re kötöm.
Ha világit a lézer 1.5A vesz fel ha a PWM nincs bekötve 100mA vesz fel a lézer Az a gyanúm nem jó a lézeren levő meghajtó A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2022
Idézet: „Az a gyanúm nem jó a lézeren levő meghajtó” Ez nem Tipmix! Tesztelni kellene.. 12 nap alatt azért csak lehet volna valamit csinálni, ha mást nem is, mert a tanácsainkra úgyis tettél, egy PWM generátort!!!
Köszönöm a sok segítséget. Megoldottam a gondjamit a sok segtség dacára.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |