Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   362 / 373
(#) JZoli válasza KKobra hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Szerintem túl nagy a lézerteljesítmény amit használsz, vedd vissza, talán akkor jobb eredményt érsz el.
(#) Sinike válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 


Más:
Szükségem lenne sürgősen egy MKS Gen alaplapra, aki tudja hol lehet venni, kérem, ne titkolja el!
Persze ésszerű áron, kinn 23€, csak az 45nap...
(#) rolie válasza KKobra hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Hogy felkeverjem én is a kicsit már viharos vizet, a 6. oldal tetején emlegetett jumpert átraktad LASER módba? A korábban feltöltött fotón úgy látszik, hogy CNC módban van. A nagy kék relé mellet található a panel szélén.
(#) KKobra válasza JZoli hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Ezért kellene programból szabályozni a lézert. Egyébként amivel a kép készült az egy 1500mw- os TTL vezérlésű lézer modul. Talán majd ha sikerül............ Akkor jobb lesz az eredmény
(#) KKobra válasza rolie hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Megtörtént természetesen. A kép készítésekor maró motor volt a gépen
(#) JZoli válasza KKobra hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
De a lasegrbl-ben simán szabályozható a teljesítmény, csak be kell írni. Nekem elsőre simán felgyújtotta a hullámpapírt amire gravírozni szerettem volna. A második próbákról egy kép a mellékletben. Nem mondom, hogy jó, de azért egyre jobban megközelítette azt amit másoltam.A harmadik próbálkozás már jó eredményt hozott, de ez kb fél-háromnegyed óra alatt megvolt. Mi a nehéz ebben? Azért annyit még leírok, hogy eddig még sosem volt semmilyen lézeres gépem.
Félre neértsd nem szeretnélek kioktatni, mert attól még én elég messze vagyok, csak azt akartam ezzel mondani, hogy nem olyan nehéz azt a progit beállítani.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
(#) KKobra válasza JZoli hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
A programban lehet szabályozni ez tény. Csak a lap TTL Ami csak kapcsolgatja. A szabályozáshoz PWM kell. Sajnos a lapon csak TTL . Ez a gondom. Kérdésre válaszképpen a lap gyártója javasol egy valami drotozast a ventilátor meg a TTL kimenet összekötését de ezt nem értem hogyan kapcsolók 2 vezetéket a lézer 1 pwm bemenetére. Kipróbáltam hogy a gnd a közös de semmi eredmény
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
A marómotor fordulatszámát tudod szabályozni programból?
(#) KKobra válasza Sinike hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Na ezzel az infóval már lehet haladni! Kicsit belerágom magam a lap doksijába és ezekbe a cikekbe kiderül mi lesz belőle.
Ehhez kicsit több idő kell mert dolgoznom is kell néha.
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
A programban van lehetőség rá csak a lap nincs. Az a szép nagy relé kapcsolgatja a motort a lapon. A motor fordulatát külön manuálisan a feszültséggel szabályozók (a motor 775)
(#) FeketeVipera hozzászólása Márc 8, 2022 /
 
Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy CNC-esztergát 160mm átmérőjű tokmánnyal, kb 200mm legnagyobb elforduló átmérővel és 400mm csúcstávval. Főorsómotornak beszereztem egy NEMA 42 méretű pozícióvezérelt léptetőmotort. Bár servomotor ideálisabb lett volna, ahhoz nem tudtam hozzájutni a megfelelő méretben, illetve a menetvágási, helyzetfúrási feladatokhoz úgy véltem, jól fog jönni a léptetőmotor nagyobb nyomatéka. Szerintetek mik a potenciális nehézségei ennek a megoldásnak? Felmerült, hogy a léptetőmotor mozgásának lépésenkénti darabossága esetleg hátrányosan érintené a forgácsolást, azonban én úgy gondolom, hogy nagyobb fordulaton a sok elemi lépés egy gyakorlatilag folytonos mozgássá olvad össze, amit a nyolckilós tokmány tehetetlensége is támogat. Köszönöm az észrevételeket!
(#) Sinike válasza FeketeVipera hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 1
 
Üdv.
Szerintem nincs oka az aggályodnak, valószínűleg 100-200kHz környékén lesz járatva, kizárt, hogy bárki vagy bármi észlelné a darabosságot. Hacsak nem akarod lassabban járatni, mint a lépések közti sebesség...
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Meg tudod nézni szkóppal, hogy a lap laser kimeneten milyen jelalak van amikor dolgozna a lézer?
(#) Massawa válasza FeketeVipera hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 1
 
Tavaly épitettem át egy nagyobb EMCO esztergapadod CNC-re. A beszerzett cuccok egy közben meghalt német szakitol származtak, sajnos a leirás egy része is elveszett.
Az orsoval semmit nem kellett csinálni minden maradt a régiben, csak egy optikai tárcsát kellett a tengelyre szerelni. Majdnem minden cucc benne volt a csomagban amit az esztergapad tulajdonosa kapott, igy egyszerü munka volt.
Az elektronikában csak két kezelöszervet kellett kicserélni ( poti meg az irányválto, de az is elö volt készitve, igy csak be kellett épiteni.)
A kés mozgatására két nagyobb léptetö motor volt, szintén optikai tárcsával, és minden szükséges aprosággal.
A nagy meglepetésemre minden jol müködött, igaz, hogy csak WXP alatt. Az meg szerencsére amugy is ott volt a mühelyben a CNC marogéphez.
A gép tulajdonosa nagyon meg van elégedve, még akkor, hogy tudja, hogy segitséget nem nagyon kap már.
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Igen meg. De szerintem a lap kimenetén lézer feliratnál csak normál 12 vagy 5V van attol függően hogy a jampert melyik állásba teszed. Még nem voltam a műhelybe de megnézem ha kijutok.
mellette van egy 12V ventilátor kimenet és a TTL
(#) KKobra válasza Sinike hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Ezt most nem egészen értem. A lézer mozgatási sebessége egy feladat végrehajtása alatt a G kódban megvan határozva.(Mint a marásnál ha nyákot készítek akkor az előtolási sebessg 100 ha poícióba viszem a motort akkor 600) Gondolom a lézernél is. Ha dolgozik a lézer 300 ha pozícióba viszem akkor 600. Ezek az értékeket csak gondolomra írtam. Ha egy szürkeárnyalatos képet akarok keszíteni akkor a lézer erejét fojamatosan kel változtatnom akár egy meneten belül is többször. Nemtudom csak gondolom! Vagy tévedek?
(#) dB_Thunder válasza KKobra hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Szerintem lehet olyan G kódot generálni, ami fix lézerteljesítménnyel változó sebességgel operál...
(#) mex válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 9, 2022 / 1
 
Egy magyar fejlesztés a változó sebességgel történő lézergravírozásra a G ray.
Először pirográfos égetéshez alkalmazták, de utána jött a lézeres felhasználás is. Ahogy a reklámba mondják:nekem bevált...
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
(#) dB_Thunder válasza mex hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
A LaserGRBL is rákérdez minden projekt elején, hogy konstans teljesítmény, vagy változó teljesítményt szeretne a user. Én még nem tartok ott, hogy ezt teszteltem volna...
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Ez nem így működik. Az "F" mindig az előtolási sebességet jelenti, tehát a mozgás gyorsaságát, általában mm/percben kifejezve. A lézer teljesítményét, a marómotor fordulatszámához hasonlóan az "S" kezdetű parancs szabályozza. Egy kép gravírozásánál annyi G mondatot kell írni ahányszor változtatni akarod a lézer teljesítményét. Tehát ha akarok egy egyenes vonalat rajzolni úgy, hogy az elején vastag legyen, a végére pedig amennyire csak lehet vékony, mondjuk 5 mm-es lépésenként akkor azt így kell (az S itt most jelentsen %-ot!):
  1. G1 X0 Y0 F500
  2. G1 X5 Y0 S100
  3. G1 X10 Y0 S95
  4. G1 X15 Y0 S90
  5. ....
  6. stb.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2022
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Próbáltam utána nézni annak a lapnak, azon a kimeneten PWM jelnek kell lennie! Az 5V-ra állítva a jumpert kösd a lézer vezérlő bemenetére.
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 9, 2022 /
 
Lehet nehéz fejű vagyok. A lapon a TTL kimenet 2 érintkező. A lézer 3 érintkezős ebből 2 a táp.
Most akkor a két érintkező közül melyiket kössem a arra az 1 érintkezőre?
Egyébbként már megtörtént. Ha egyik érintkezőt sem kötöm a lézerre csak a tápot a lézer nem világít. Ha a lap TTL rinkezőjét valamejiket rákötöm a lézer PWM érintkezőjére azonnal világít a lézer.
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Tegyél fel egy linket a lézerről, hogy utána tudjak nézni!
(#) Pali79 válasza KKobra hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Találtam egy képet ami talán segít. Bővebben: Link
Ha külön tápról járatod a lapot és a lézet, akkor a GDN-t közösíteni kell.
(#) KKobra válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 10, 2022 /
 
Tervek szerint külön táprol használtam volna. De hogy belegabajodtam a bekötésbe most egy tápra kötötem (PC táp). Kipróbáltam a TTL kimenet mindkét érintkezőjét külön külön sőt még együtt is.
Bármilyen formába kötöttem össze a lézer akkor is elindul. Kb 1W teljesítménnyel működik. (600mA vesz fel) Mivel ez 30W-os nak vettem 2,5A ha teljes erővel megy a lézer.
Műszerrel mérve (DVM) a TTL kimeneten 2,7V mérhető szkóppal nézve négyszög jel az előző hozzászólásban
(#) Pethical válasza KKobra hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
A PWM 12V-ot vár szerintem, nem 5V-os TTL jelet.
(#) KKobra válasza Pethical hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Van még néhány kérdőjel. (Az mondja valahol egy leírásban.) PWM jel nem a feszültség adja a teljesítmény nagyságát hanem a kitöltési tényező. Azt írja a lézerről ha jól értelmeztem hogy a PWM jel lehet egész kicsi is. Ha normál négyszögjel akkor 50%-os a kitőltés akkor elvileg a lézer is 50%-os teljesítménnyel dolgozik függetlenül a PWM jel feszültségétől.
Ha jól értelmeztem az olvasottakat.
Megyek a műhelybe kisérletezem eg kicsit.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2022
(#) Pethical válasza KKobra hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Ha ez a te modulod, akkor megleltem a gyártót, esetleg érdemes őket megkérdezni.
(#) KKobra válasza Pethical hozzászólására (») Márc 11, 2022 /
 
Így van ez az. Nos méregettem egy kicsit. Már nemtudok semmit. A lap kimenetén elvileg nincsen jel ha nem megy a lézer. Ha bekapcsol a lézer 946Hz négyszög jel van a elvileg 2,7V.
És innen vagyok teljesen bizonytalan. Ha a lézer PWM bemenetére bár mit kötök a laprol akkor elindul a lézer és égeti az alatta lévő anyagot függetlenül attol kel e hogy égessen vagy nem. Ha testre kötöm nem indul be a lézer
Minden kienetet megnéztem a lapon szkóppal a ventiltor a lézer és a TTL kimeneteket
Ventilátor kimenet stabil 12V. Lézer kimenet 5-12 Volt stabilan a jamper állásátol függően
Következő: »»   362 / 373
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem