Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   156 / 162
(#) giskard válasza jan5650 hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Bármilyen motort használsz is hajtómű (áttétel) mindenképpen kell. Egyenáramú motor hajtóművel ? (pl ablaktörlő motor). Magasabb fordulatot is bír (nagyobb áttétel lehetséges, így nagyobb lesz a nyomaték ), szerintem könnyebb szabályozni is.
(nekem van olyan hajtásom amin egy két gyufaskatulya méretű motor van, a végén kijövő 25-ös tengelyt Fekete Laci sem tudná lefogni)
(#) Bakman válasza giskard hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Idézet:
„Bármilyen motort használsz is hajtómű (áttétel) mindenképpen kell.”
Miért?

Servo.jpg
    
(#) Massawa válasza jan5650 hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Valoban teljesen felesleges és nem erre valo a stepper motor. Azt ha leterheled, márpedig a hurkatöltöben ez mindig igy van, akkor el sem fog indulni. Sokkal jobb egy valodi nagyteljesitményű DC motor. ( autobontoban több fajtábol is lehet válogatni) egy szijtárcsás vagy csigaáttétel a hajtáshoz mindenképpen kell.
A DC motor sajátossága, hogy terhelés esetén is akar forogni, mig a stepper motor nem.
Vannak kész nagy áttételes motorok is. Pl egy 775-s motor már 12 V-n is bikaerös, akár 16 A-t is kibir. Van 24 V-s verzioja is.
Érdemes körülnézni az ocskavas telepeken meg a hirdetésekben. Sokan kidobáltuk a régi 12 V-s NiCd kézi furogépeket a rossz akkuk miatt. Ezekben minden megvan a nagyteljesitményű motor, az áttétel, sokban még a lágy indulás is. Többnyire csak a tápegységen fog mulni mit tudsz belöle kihozni.
(#) giskard válasza Bakman hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Ez a motor 12 voltról megy ? Hol van a vezérlés hozzá ? Mekkora a teljesítménye ?
Egy 12 V-os, megfelelő nyomatékú és fordulatszámú hajtómű nélküli szervó motort vezérléssel együtt hol és mennyiért veszel ? (mert az is jó lesz hozzá)
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2021
(#) Bakman válasza giskard hozzászólására (») Dec 14, 2021 /
 
Idézet:
„Ez a motor 12 voltról megy ?”
Nem, ezt a kitételt elfelejtettem.
(#) melorin hozzászólása Márc 8, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy ilyesmi motor beszerzésén gondolkozok: MOTOR
2,4V feszültséget írnak rá, viszont nem értem, hogyha én egy Motor Shield v2.0-t használok Arduinoval, amibe egy 12V táp van dugva, hogy tudom, ha egyáltalán tudom, lejjebb venni a motorra jutó feszültséget? A legtöbb léptetőmotor ilyen alacsony feszültségű, 12V-osat nem nagyon találok kis méretben.
(#) Massawa válasza melorin hozzászólására (») Márc 8, 2022 /
 
Minden shielden külön bemenet van a motorfeszültségre. De a léptető motornál nem a feszültség a fontos, hanem az áram, amit többnyire szinten be lehet állitani, ha nem, akkor akár külső táppal, áramgenerátorral, ellenállással.
Ami a leirásban van az a munkapont 2,4V 1,2A a motor méretezése ( erre lett számolva az ereje, viselkedése). De azt csak te tudod milyen munkapont jobb a te konstrukciodban.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2022
(#) Sinike hozzászólása Márc 13, 2022 /
 
Hali.
MKS Gen alaplapú nyomtatóm van, és a minőség javítása miatt lecseréltem az A4988 meghajtókat az X és Y motoroknál TMC2208-ra (azaz 2225-öt küldtek).
Marlinban invertáltam, M3 jumpert kiszedtem, VRef 1V.
A helyzet az, hogy csak fele távot megy a motor, tehát 200mm esetén csak 100mm elmozdulás van, és akármit írok be a
Idézet:
„DEFAULT_AXIS_STEPS_PER_UNIT { 80, 80, 400, 400 }”
80 helyett! Volt már 160 és 200 is, ugyanakkora távot tesz csak meg! Mililó videót és oldalt néztem meg, de nem tudom, hol lehet kalibrálni.
Segítsetek!
(#) Sinike válasza Sinike hozzászólására (») Márc 13, 2022 /
 
Nagy Attila AT-Vlog választolt levelemre, és kiderült, hogy mégsem egészen kompatibilis a 2208 és 2225. Utóbbi ezen beállításokkal 32 mikrostep-es beállításban van, így ki kellett szednem az MS0 jumpert is, hogy 16-os lépték legyen.
A firmware feltöltése azért nem hozott változást,mert néhány beállítást nem az új programból, hanem eeprom-ból vesz a masina. (Annak még nem jártam utána, hogy kell eepromot is egyből átírni) Úgyhogy hiába is írtam át a config fájlt, a memóriájában a régi adattal dolgozott...
Végül a finomhangolás az a nyomtatóban történt, eltároltam.
(#) zsa hozzászólása Ápr 13, 2022 /
 
Sziasztok. Nem pont ide tartozik de hát ha kapok tanácsot. Plotter vágóm új készülék de nem garis sajnos . Első bekapcsolásnál mint ha éget szag jött ki belőle. Na most a gépen ennek ellenére kilyelző nem jelezet hibát, de csak lett valami baja. X/y tengelyt 2db léptető motor mozgatja amit manuálisan is lehet irányítani gombokkal. Na most az x tengely motorja vezérelhető gombokkal az jó. Y tengej rossz vagy is gombokkal vezérelné is a poziciót, de furcsa módon az x tengelyt akkarná hajtani vagy is az a motor moccan meg / búg. Valami zárlat lehet a meghajtó feteknél! Kérdésem csatolt képen a borda alatt lene a motor meghajtó elektronika? Ha fet vagy tranzisztor lenne a ludas akkor azt tudnám cserélni ha rossz . De lehett nem is ott a hiba ha x/y tengely vezérlésére egyazon motort vezérli vagy is a hibás rész csak megmozdítja a motort.

Köszönöm
(#) pipi válasza zsa hozzászólására (») Ápr 13, 2022 /
 
Nem az a gyanúm több lábú szörnyeteg - esetleg több is - lakik a hűtő alatt... A nyák túloldaláról nem latszik?
(#) zsa válasza pipi hozzászólására (») Ápr 13, 2022 /
 
Sajnos nem , fém lemez takarja alúlról alkatrész lábak nem látszanak ha allánézek. Smd alkatrész lehet felülröl szerintem. 2db motor csatija borda mellett van . Inkább elméleti kérdés lenne hogy a motor meghajtója lehet e a rossz? Vagy meghajtó részben zárlat okozhat e ilyet? Gondolom a két motor vezérlése független egymástól.
A hozzászólás módosítva: Ápr 13, 2022
(#) Bakman válasza zsa hozzászólására (») Ápr 13, 2022 /
 
Amíg nem szeded le a hűtőbordát, csak találgatni lehet. Kicsi a valószínűsége hogy egyszerű FET-ek legyenek alatta, inkább valamilyen integrált meghajtó IC. Ha nagyon nincs szerencséd, egyedi darab, ami piaci forgalomba sohasem kerül(t).
(#) pipi válasza zsa hozzászólására (») Ápr 14, 2022 /
 
Ha úgyis rossz, úgyis szét kell szedni
A nagyobb kérdés, hogy roncsolás/nagyobb károkozás nélkül szét tudod-e szedni....
Én például nagyon nem szeretem, ha olyan cucc kerül hozzám, amibe valaki már belebarkácsolt, én meg találjam ki, hogy volt eredetileg, mi volt a gyári alkatrész
(#) zsa válasza pipi hozzászólására (») Ápr 14, 2022 /
 
A hibás alkatrész kiszedése beültetése nem gond, gondolom pár pines smd alkatrész. Inkább a léptető motor meghalytása újdonság nekem nem foglalkoztam ilyesmivel. Csak sejtésem van hogy a meghajtó fet füstölt el ,mivel y/x tengely is vezérelhető küld jelett, csak a meghajtó fet rossz motort indít. Fet valószínűleg integrált ic lesz ami részben zárlatos lett és a másik motorra küld feszültséget.

De ha lenne hozzáértő szaki itt helyben debrecen környékén az is megfelelne nekem.
(#) pipi válasza zsa hozzászólására (») Ápr 14, 2022 /
 
A "gondolom" kevés, ennyi idő alatt már szétkaphattad volna. Az a "rossz FET" benne lesz sok más egyébbel egy tokban
(#) zsa válasza pipi hozzászólására (») Ápr 16, 2022 /
 
Szétszedtem. X-y tengely külön egyforma meghajtó áramköre van , tmc225 vezérli a motort égési folton a hűtőpad beleolvadt. Új készülék első bekapcsolás után füstölt le! Kérdésem mivel egyforma áramkör igy a motort lehet tesztelni hogy jó e ha felcserélem a vezetékeit ugyebár? De ha motor rossz akkor leég a jó oldal is. Motort hogyan lehet kimérni nem e zárlatos 4 vezetékes képen látszik. Ilyen ic beszerezhető nálunk?
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2022
(#) Bakman válasza zsa hozzászólására (») Ápr 16, 2022 /
 
Összehasonlítod a két motort, műszer segítségével.

Egy kicsit figyelj a helyesírásra, ne nekünk kelljen mazsolázni, mi a mondandód lényege.
(#) zsa válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 16, 2022 /
 
Kimértem a motort jo. Próba felcserélve a két csatlakozót szépen megy fej jobbra balra. Nyákot megtakarítottam új fotón látszik. Sajnos valószínüleg gyári hibás ,ón ömlenyek (golyók) több helyen is a nyákon leéget ic körül is volt! A nyákon sérült vezető (vs 11pin eléget , vs 4 pin szakadt ) 11 pin melleti barna sérűlt kondi értéke hogyan deríthető ki? Tmc2225 5a ic nálunk beszerezhető? Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2022
(#) Bakman válasza zsa hozzászólására (») Ápr 16, 2022 /
 
A másik oldali, azonos pozícióban lévő kondenzátort le lehet mérni. Mouser szállít Magyarországra, némi infó róluk: Bővebben: Link.
(#) pipi válasza zsa hozzászólására (») Ápr 16, 2022 /
 
Bátor vagy. Én tuti csak a füstös IC kitermelése után csereberélgettem volna...
Valószinű itthon inkább találsz valami cnc-s boltban, ilyen vezérlő icvel szerelt modulkát, vagy rendeled aliexpressről
(#) zsa válasza pipi hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /
 
Kicsit előrébb jutottam. Ic megrendelve. Nem nagy az öröm , ic-t kiszedtem. A nyákon az ic motortáp 11,4 pin vs ág eléget. 4es pin menthető a 11-est pótolni kell , csak 1 kondit érint az áramkök.
Kérdésem ic 13 lába (test) lehetséges hogy nincs bekötve? Sérült kondi cserére azonos túlsó oldali értéke beültetve 206uf. Ez jó mérés így, vagy ki kell szedni? Cseredarabra megfelel 230-190 uf körüli darabb? Utolsóként ic alján gnd pad kivezetés van ,ez nem volt forraszva szerintem . Forrasztani kell vagy nem? Egyébként 14 pin a padal van összekötve. Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2022
(#) Bakman válasza zsa hozzászólására (») Ápr 17, 2022 / 1
 
Szerencsésebb, ha a nagy GND felület is forrasztva van. A 13-as láb valamilyen tesztelő láb, nem feltétlen használja az áramkör. Ha jól látom, a 27-es sincs használva.

Kondnezátort ki kell forrasztani, ekkora méretben nincs 200 µF-os kondenzátor.
(#) zsa válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /
 
Köszönöm. igen több láb van ami nincs használva, csak a 13 test láb a kérdéses mivel nem látszik hova fut. Másik ic-n sem leltem azonos pontott igy arra gondoltam nincs bekötve.
(#) Peter65 válasza zsa hozzászólására (») Ápr 17, 2022 / 1
 
Ott, ahol az égés volt, ki kellene kaparni a panelt annyira, hogy a fehéres színű hordozó anyag legyen csak. Az a barna, kiégett rész így viszonylag jó vezető, képes zárlatot csinálni, fel izzani, és tovább égetni a panelt. Ha van kellően finom hegyű dremel maród, akkor azzal is lehet ezt a kitakarítást elvégezni. Utána műgyantával visszatöltheted a kimart "árkot", főleg akkor célszerű, ha a közeli vezető fóliák alól is ki kellett valamennyit marni.
(#) Kera_Will válasza zsa hozzászólására (») Ápr 17, 2022 / 1
 
Az a nagy GND folt hasán , ez egyben a hűtőbordája is az IC nek.
Ezért jó ha forrasztva van ott is.
(#) zsa válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 23, 2022 /
 
Köszönöm a tanácsokat. Ic csere megtörtént , működik a készülék.
(#) SzilCsong hozzászólása Ápr 30, 2022 /
 
Sziasztok

Léptetőmotort szeretnék vezérelni ezzel a vezérlő IC-vel:
STK672

A kérdésem, melyik a a STEP és a DIR láb?
(#) Bakman válasza SzilCsong hozzászólására (») Ápr 30, 2022 / 1
 
14: Step, 15: Dir.
(#) Gafly válasza SzilCsong hozzászólására (») Ápr 30, 2022 / 1
 
Ezzel lehet előbbre jutsz.
Szerintem a Clock és CWB.
Következő: »»   156 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem