Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   112 / 125
(#) frantyi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Köszönöm, jelenleg olyan a megoldás, hogy s szobatermosztát röidre van zárva, és mikor a kazán fázisa van vezérelve. Jelenthet ez problémát?
(#) uniman válasza frantyi hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Igen ez nagy gond! Normál esetben, mikor a termosztát kikapcsol, a szivattyú még kisebb teljesítményen "dolgozik". Lehűti a kazán hőcserélőjét, a hőtorlódások elkerülése érdekében...ezt a használatijában is elolvashatod!
(#) frantyi válasza uniman hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
Probléma viszont hogy mivel zóna szepek vanak, ezek lezárnak ha valamelyik termosztát nem jelez és nem tud cirkuláli a víz, Ilyenkor mi a megoldás?
(#) uniman válasza frantyi hozzászólására (») Jan 28, 2022 /
 
A megoldás rég ki van találva (de pénzbe kerül!), pl.: Bővebben: Link
(#) takacsovics hozzászólása Feb 6, 2022 /
 
Sziasztok,
régi típusú (MMG) termosztátom cserélném újabb típusúra, (Computherm 07). Azt tudom, hogy a régi termosztáthoz 3 vezeték megy, az újhoz viszont csak kettőre van szükség. Töltök fel 4 képet. (3 a régi termosztát bekötését mutatja) a 4-ik az új termosztát hátlapja lesz.
Igazából az lenne kérdésem, hogy melyik 2 vezetéket kötöm majd az új termosztátba és ott melyiket hova az 1,2,3 kontakt helyeken?
Nagyon Köszi előre is a válaszokat.
Üdv
(#) moele válasza takacsovics hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
Szia !
A kék színű vezetéket nem kell bekötni sehova (az a nulla) le kell szigetelni. A sárgászöld és a fekete vezeték az új termosztát 1(no) 2 (com) -ra kell bekötni (mindegy, hogy milyen szín hova kerül). A termosztát cseréjét csak áramtalanítás után szabad elvégezni 230 V~ !
(#) takacsovics válasza moele hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Szia,
Nagyon Szépen Köszönöm a segítséget!
Üdv
Szép Napot!
(#) black2122 válasza uniman hozzászólására (») Feb 11, 2022 /
 
Nagyon köszönöm a segítséget! Valóban a rövidzár helyére kellett a Q7-t bekötni, ugyanis itt 230V-ot szakít meg a termosztát.
(#) Inhouse válasza black2122 hozzászólására (») Feb 11, 2022 /
 
Melyik rövidzár helyére?
(#) Georgee hozzászólása Márc 21, 2022 /
 
Sziasztok! Adott egy Vaillant Turbotech VUW 242 2-3-as kazán. Jelenleg calormatic 400 termosztáttal dolgozik a külső hőmérséklet szabályozás miatt. Az egység a szobában van elhelyezve a falon. Ezt be szeretném építeni a kazán előlapjába. A beállításokban 3 mód van a fűtésre 0 amihez nem ír semmit a használati utasítás, ha ezt állítom be, akkor folyamatosan fűt a kazán, nem kapcsol ki, nem avatkozik be. 1 amikor igazítja az előremenő vizet (sokat jár így a kazán) 2 a szobatermosztát funkció, jelenleg ez van beállítva.
Kérdésem az lenne, ha a 0 állással beteszem a kazán előlapjába, és az alaplapról kiveszem a 3-4 láb közül a rövidzárat és ide egy WIFI termosztátot teszek be, akkor innentől ugyanúgy fogja állítani a külső hőmérséklethez az előremenő vízhőmérsékletet, vagy ezesetben nem lesz ilyen funkcióm? (a képet csak illusztrációnak tettem ki)
(#) zeusmaior hozzászólása Máj 16, 2022 /
 
Sziasztok! Egy most beszerelésre kerülő Immergas Vitrix kond. kazánhoz a szerelő egy Computherm Q3 RF- t akar párosítani - most egy H.w. cm 67 vezetékes van fent ...- Nem ragaszkodom a régihez, mert annak az óránkénti ,,ciklus,, 3-6-12 bekapcsolása elég érdekesen működött, de tény a lakás hőmérséklete a beállított adattól soha nem ment túl, csak hát sűrűn kapcsolgatta ki-be a turbós régi kazánt. - Szóval az új kazánhoz nem lesz túl,,butácska,, a c.therm Q3 termosztát, érvényesíti a lángmodulációs kazán előnyét? Milyen termosztátot javasoltok?
(#) VIM válasza zeusmaior hozzászólására (») Máj 16, 2022 / 1
 
Szia! Nem tisztem turkálni senkinek sem a zsebében de szerintem nem kellene elrontani egy "mezei" termosztáttal ennek a készüléknek "tudását". Ha ilyen kzánt sikerült beszerezned akkor jobb lenne ha meg tudnád venni a hozzávló termosztátot ha azt szeretnéd, hogy érvényesüljön a lángmoduláció, mert a Q3 az csak ki-be kapcsolgat vezeték nélkül. Az Amico V2 pedig digitális és BUS kommunikációs és felügyeli a kazánt teljes egészében. A döntés a Te kezedben van, hogy akarod e a tízszer annyiba kerülő termosztátot vagy megelégszel az "ócsóval" aminek később híg lesz a leve.
(#) VIM válasza zeusmaior hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Most látom, hogy már ITT éreklődtél. Akkor még nincs eldöntve, hogy melyiket? (szerintem a kisebb is megteszi) .... de a termosztát az minimum az kell hozzá ami az ajánlásokban is megtalálható.
(#) zeusmaior válasza VIM hozzászólására (») Máj 17, 2022 /
 
Szia! Köszönöm válaszod! Érdekesek a két kazán közti vélemények... A Vitrix Terra 28 lett a választás! Engem bekavart az a pár 10 e forint különbség ... azt gondoltam a ,,drágább,, az jobb, többet tud! Állítólag nem! Az adatok alapján sem. Amúgy érdekes M.o. -on az ,,értékesítés,, mint tevékenység! Mivel ebben dolgoztam 20 évet én csak úgy hívom nem értékesítés van hanem ,,eladás,,... Nem írnám le a webes oldal - nem kevés kazánt kínálnak, sőt- nevét aki segít ,,szakmai,, kérdésekben is dönteni kazánválasztás előtt, hirdeti ő! Aztán a vonal másik oldalán az úriember segít... felolvassa nekem a termék jellemzőit, majd kijelenti nem tudja milyen hőcserélő van egyikben - másikban, aztán javasolja forduljak szervizes kolléga felé... Azért is bátorkodtam itt érdeklődni! U.i. Maga az üzlet ad most ,,ajándék,, címén a Vitrixekhez egy vezetékes Q3-as term.-ot tehát magát az IMMergast mint céget sem értem miért nem szól bele: Hé kereskedők, ezzel lebutítjátok a kazánunk tudását, de legalább a nevünket járatjátok le!
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Máj 17, 2022 /
 
Előkerestem a papírját is.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2022
(#) Tomadam hozzászólása Máj 20, 2022 /
 
Üdv.

Telepíteni próbáltam egy Honeywell Evohome rendszert. Müködö Computherm Q5 vezetéknélküli rendszer helyére ment volna.

ATF600 központi
BDR relé
HRA 80 zónaszabályozó
HCE 80 antenna
2db T87 szobatermosztát
3db szelepmozgató motor (3 fütési kör van)

Minden rendesen bekötésre került. A Honeywellesek összepárosítottak vásárlás elött már.
Addig minden rendben is van, érzékel mindent a központi kijelzö (mutatja a fokokat is, mutatja, hogy minden párosítva van) amíg nem kapcsolom be a kazánt. Akkor a fütés mindentöl függetlenül elindul magától, leállítani a központi egységgel sem lehet. A vezérlön a bekapcsolási érték 16 fokra van állítva, de úgyis azonnal kapcsol amint áramot kap a kazán. Csak a kazánon lévö fütés kikapcsolás gombbal tudom leállítani. Hogy mit füt és miért, ki tudja. A padlófütés zónák is jól vannak bekötve a szabályozóba. Nem találok hibát, mindent átnéztem.
Sem a zónaszabályozó, sem a bdr relé nem ad semmilyen hibát! Mi lehet az okozó?
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2022
(#) VIM válasza Tomadam hozzászólására (») Máj 20, 2022 /
 
Szia! Milyen is az a kazán? Össze "tanítottad" a BDR91-t a kazán vezérlésére? A 18. oldalon van a hogyanja, talán elsiklottál felette. Az is lehet, hogy a gyári beállításon van az egész vezérlő?
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2022
(#) Tomadam válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2022 /
 
Szia. Köszi a választ. Igen, össze van tanítva minden mindennel, ezt vissza is jelzi a kijelzön. Megcsináltam azért újra, a reléböl töröltem elötte az összetanítást ahogy kell, de hiába. A kazán egy Ariston Claas Premium Evo, jónak kell lennie. Értetlenül állok az egész elött.
(#) Hutty válasza Tomadam hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Józan paraszti ésszel egy nagy kuszaságot látok.

Meglátásom szerint a BDR91 egy rádiótávirányítású relé. Kapcsolata az evohome központtal van, ezt lehet tanítani. A kimenete pedig relés, NO-NC. A kazán bemenetét nem ismerem, de a rajzon rövidzár helyére kötik a szobatermosztátot a TA1 csatlakozóba. ( Az okostermosztát -pl. ariston cube- a BUS csatlakozóba kötődik. ) Ha ez a "butatermosztát" helye ( TA1 ), akkor ki-be elég neki. Ezen keresztül a BDR91 nem fog " kommunikálni". Csak ki-be.
Ezért, a TA1 rövidzár bekötve folyamatosan megy, kikötve nem indul a kazán, akkor a BDR91 relés bekötését kell használni, a t1 képen lévőt a t2 szerint.
A többi bekötési séma szerint a hálózatot sikerült a kazán bemenetére kötni, hát ....

Minden segítő szándékom ellenére írhatok butaságokat is, nem láthatok mindent.

Kazán telepítő kézikönyv
BDR91
(#) VIM válasza Hutty hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Szia! Éppen arra gondoltam, hogy ha rossz helyre van kötve a BDR relé kontaktusa vagy annak fordított érintkező pontjai akkor fordulhat még elő ilyen függetlenített működés. Nem tudom, hogy miért éri meg feláldozni a lángmodulációs képességet ilyen vezérlő közbeiktatásával, amit talán másképpen is meg lehetne oldani, hogy a zónaszelepek motorjai is működtethetők legyenek.
(#) Tomadam hozzászólása Máj 21, 2022 /
 
Köszi mindenkinek! A BDR relében lévö ábra alapján kötöttem be így ahogy a képen mutatom. Magát a rendszert az evohome-nál állították össze. Szerintük ez így müködöképes.
Megpróbálom ma átkötni a relét ahogy ajánlottad Hutty. Tulajdonképpen ennek csak kapcsolnia kellene a kazánt vezetéknélküli butaeszközként az ATF 600 vezérlö instrukciói alapján. A szelepmotorok vezérlését a zónaszabályozó doboznak kellene végezni.
(#) Hutty válasza Tomadam hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Két rendszered van. A BDR reléjéig van egy, a másik a kazán.

Inkább próbáld a kazánt, csak a kazánt kikötött TA1-gyel, hogy elindul. Ha igen, nem a BDR bekötésével van baj.

TA1 zárva -> kazán megy
TA1 nyitva-> kazán nem megy. Valahogy így kellene működnie.
(#) Tomadam hozzászólása Máj 21, 2022 /
 
Úgy néz ki sikerült megoldani! Köszönöm a segítséget mindenkinek! Hutty által írt bekötés oldotta meg, most már rendesen kapcsol ahogy a vezérlön irányítom.

Mégegy kérdésem lenne, hátha tudja valaki: a motoros szelepnyitók nyitási ideje 4,5 perc. A Honeywell rendszerben sehol sem találtam késleltetett kapcsolás módot. Így ahogy kapcsolom a höfokot a kívánt értékre, úgy indul azonnal a kazán, a szelepek meg még percekig csukva vannak. Van egy állandóan nyitott köröm (egy törölközö szárító a fürdöszobában ahol a kazán is van), de nem tudom, hogy bolondbiztos ez e így?
(#) Hutty válasza Tomadam hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
A fentebb linkelt leírásban, a kazán beállításában. Talán a 236 kód.
(#) Tomadam válasza Hutty hozzászólására (») Máj 22, 2022 /
 
Köszönöm! Sikerült mindent beállítani, perfekt a rendszer, le is teszteltem már!
(#) Hutty válasza Tomadam hozzászólására (») Máj 22, 2022 / 1
 
No, most már van fűtésed.....
(#) Tomadam hozzászólása Máj 24, 2022 /
 
Ebben a hidegben jól jön az
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2022
(#) etokesc hozzászólása Aug 10, 2022 /
 
Sziasztok,

van egy MMG típusú termosztátom amit ki szeretnék cserélni egy RCOOL Vision7RF-re. Azt látom, hogy a MMG-be 3 vezeték van. Az jó a ha a régi 1-es vezetéket ami a Nulla az újon az N-be kötöm, valamint a régin a 2-est az újon a 1-esbe valamint a 3-ast a 2-esbe? Vagy kell még valami más is csinálnom?

Köszönöm a válaszotokat.
(#) Inhouse válasza etokesc hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Kimaradt az új készülék fázisa, amúgy az 1-2 felcserélhető, így közel van az átkötés:
A fázis (régi 3) megy az új L és 1 (NO)-ba, a nulla (régi 1) megy az új N-be, a régi 2 (kapcsolt fázis) megy az új 2 (COM)-ba. A 3 kimarad az újnál.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) etokesc válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Köszönöm szépen a válaszodat! Most a régi 3 az 1 kábel, azt hogyan tudom átalakítani, hogy be tudjam kötni egyszerre az L-be és az új 1-be? Valami toldást kell rátennem ami kettéosztja a kábelt?
Következő: »»   112 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem