Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   3 / 5
(#) nedudgi válasza linx hozzászólására (») Máj 21, 2022 /
 
Sérültek a kondenzátorok? Mindentől függetlenül cserélni kell.
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Máj 22, 2022 /
 
Egy javításnál ( különösen ha "zavaros" a hiba) nem szabad ennyire egy irányból nézni. Ha az embernek van egy elgondolása ( ami nem baj) akkor hajlamos minden mérési eredményt abból a szemszögből nézni, és nem figyel oda a lehetséges egyéb okokra. Ha biztos vagy benne, hogy ez a hiba, Kínából szerintem fillérekért van ram, némi várakozás, és egy órás munka után mind a 8 csere és készen vagy. Annak is utána néznék, hogyan lehet csak egy blokkal (16K változat) használni. ( bár mintha annál a rom is más lenne) Ami esetlegesen nagy segítség lehetne, az egy teszt rom.
(#) linx válasza oxygen hozzászólására (») Máj 22, 2022 /
 
Egyelőre ott tartok, hogy nem igazán értem, mi lehet a gond az A64-es primoval.
Bár azóta sikerült egy A32-es életrekeltenem, pedig az sokkal csúnyábban nézett ki. Egyrészt a képernyő függőlegesen csíkos volt, de rosszul tippeltem meg a csíkból a hibás bit pozícióját, így csak a 4. cserére sikerült a jó memóriablokkot kicserélnem. De közben annyira tönkretettem a nyomtatott alaplapot, hogy már nem csak csíkos volt, de szinte teljesen szemetes a képernyő, ami foltokban tisztult, ha hozzányúltam néhány helyen az IC-khez. És persze a kábelek is el-elszakadtak szerelés közben ...
De aztán megtaláltam, melyik vonalat szakítottam meg, miközben kiforrasztottam a RAM-ot. Kijavítottam a sérülést, és azonnal helyreállt minden. Azóta gyönyörűen megy! Csak a D4 memóriablokk volt hibás.
Amúgy Budapesten lakom, így viszonylag egyszerű hozzájutnom alkatrészekhez, ha kell. 4116-os IC-t és foglalatot már beszereztem!
(#) linx válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 22, 2022 /
 
Én is arra jutottam, hogy cserélem a sérült kondenzátort, ha találok. 47nF-os kondik vannak benne, ezért 473 feliratúval cseréltem ... de aztán rámértem, és a műszer szerint csak 30nF ... olcsó kínai kondi volt ... nem is gondoltam volna, hogy ennyire eltérhet a valós értéke.
Most épp rendelés alatt van egy csomó 47nF-os kondi.
(#) linx válasza proba hozzászólására (») Máj 22, 2022 /
 
Az A32 javításánál kiderült számomra, hogy az eszközök mennyit jelentenek. Ha vannak jó eszközeid, a 8 IC cseréje lehet, hogy 1 óra alatt megvan, de nekem 2 IC cseréje is több mint egy óra, és lehet, több kárt okozok közbe, mint amennyit javítok. Azért igyekszem belejönni, de nem merem az összes RAM-ot kicserélni, pedig van annyi új. Inkább csak azzal az egy-két RAM-mal szenvednék, ami tényleg rossz.
(#) Allf válasza linx hozzászólására (») Máj 22, 2022 /
 
A 47nF kondenzátorok helyére nyugodtan tehető 100nF. A régi nyákok roszabb minősége miatt is nagyon ügyelni kell a páka hőmérsékletére, A régi forrasztásoknál a felület oxidrétege miatt a jó minőségű folyatószer használata a megoldás. A szilárd halmazállapotúak mint pl. a gyanta használata is mellőzendő...
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Máj 22, 2022 / 1
 
Ha eldöntötted, a panel érték, ram cseréhez egy jó szike/pici oldalvágó kell. Felül az összes lábat eldarabolod, utána egyesével gond nélkül kiszedhetők a lábak különösebb rombolás nélkül.
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Máj 22, 2022 /
 
Ha kondenzátor, akkor az elektrolitok sokkal gyanúsabbak. A hidegítők max zárlatosak, de az gyorsan kiderül. A nagy számuk miatt max egy két helyre tennék egyet plusszba, de csak hamár semmi más ötlet nincs, kezdeném tömegesen cserélni azokat. ( vagy ha a gép áramfelvétele ok nélkül magas.)
Ha a rossz ic-t akarod megállapítani, lehet a kimenetét elég megszakítani, és látni fogod, jó pozícióban vannak e a hibás bitek, nem kell kivenni az egészet.
(#) linx válasza proba hozzászólására (») Máj 23, 2022 /
 
Eddig szerettem volna megmenteni a kivett IC-t, mivel nem is biztos, hogy rossz. De lehet, hogy tényleg az a kisebb kockázat, ha elvagdosom a lábait.
Megpróbáltam.
Egyelőre - félek - több kárt teszek így az alaplapban, mintha egyben próbálnám meg kiforrasztani az IC-t.
Milyen szerszámmal kellene elvagdosni az IC lábait, hogy a szorosan mellé tett többi IC-t ne bántsam, és be is férjek a lábakhoz? Hol lehet ilyet kapni, milyen néven?
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Máj 23, 2022 /
 
Volt mikor kicsi oldalvágóval, volt mikor éles tapétázó késsel csináltam. Egyik oldalt elvágod, utána ha a panel ép, hajlítgatással a másik oldal eltörhető.
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Szerintem csak meg kellene nézni legalább a cím és adatbuszt oszcilloszkóppal, mielőtt tovább nyiszálod. Budapesten csak akad valaki, akinek van oszciiloszkópja és segítő szándéka...
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Ha a címdekódolás hibás, arra a jelen memóriateszt nem igazán jó, mert az adott számot mindegy hova írja, vissza is ugyanonnét olvassa. ( hacsak valamihez nem zárlatos a címvezeték, és annak az aktuális állapota befolyásolja) Ahhoz azt kellene, végigírni valami algoritmussal az összes byteot lehetőség szerint ( 0-255) eltérő értékkel, ( és nem ciklikusan ismétlődővel) utána visszaolvasni, minden címen az jön e vissza ami oda íródott. Azután más bitkombinációval ugyan ez...Így ha címdekódolás hiba, akkor kiderül. Az is érdekes, a teszt szerint csak adott pozíciójú bitek hibáznak A6 bizonyos állásánál...) Mintha szakadásra végig nézted volna az összes vonalat, de azért adat és cím vezeték ellenőrzése minden tokhoz nem ártana)
Számomra az is gyanús, ha a képernyő scrollozik, és akkor hal be. A pontos memória használatot nem tudom, de ha a kép rendben megjelenik, ( akkor az a ram terület jó, és címzés is ) Lehet inkább egy teszt rom beszerzésén iparkodnék. Az pontosabb képet adna, és kizárná az eprom hibát is.
Biztos az egyértelműen hibásnak ítélt ram terület IC-je cserélődött? ( Szerintem a középső két blokk tartozik össze ( 0x4000-0x7fff és a 0x8000-0xbfff -ig tartozó terület 2-14 összekötve ). Ahol a 2 és 14 láb nincs összekötve, az a felső 16k, mivel itt van a képernyő memória is szerintem...., és a teszt programod.... Amit ugye jónak minősítettél, érdekes következtetés mégis itt csereberélni.
Gafly:
Ha meggyőződése, hogy a ram hibás, az ellen leggyorsabb és laikusként legbiztosabb megoldás a csere. ( bár lehet felesleges de a rögeszme az rögeszme)
(#) Gafly válasza proba hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Idézet:
„Ha meggyőződése, hogy a ram hibás”

Vonatkoztatásos aleset.
Egy tipp már volt itt.
(#) linx válasza proba hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Olyan IC-t egyelőre nem cserélek, amit egyértelműen jónak minősítettem. Az 5. bit mindhárom memóriablokkban van, hogy hibás, tehát most az 5. bitet próbálom kicserélni mindhárom memóriablokkban.
Mivel legelőször az alsó blokkban cseréltem, azóta már tudom, hogy az a blokk jó volt. De ez csak csere után derült ki, miután az alsó blokkban már van több foglalatom is, és ezekben az IC-ket fel tudom cserélni.
A felső blokkok még mind be vannak forrasztva, így ott ilyen lehetőségem nincs.
Egyelőre ezt tudom nagy kockázat nélkül megtenni.
Sajnos az éles pengével én nem tudom elvágni a 8-as IC blokk belső 3. IC-jének a lábait. Valami megtört végű műszerész csípőfogó kellene, ami egyelőre nincs, de igyekszem szerezni.
Az IC-ke 2-es és 14-es lába kivételével a blokkokban már kontaktmérő műszerrel ellenőriztem a többi lábat, és az azonos lábak rendben össze vannak kötve.
(#) linx válasza Gafly hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Egyszer már rákérdeztem, hogy mit jelent az a sárga vonal, de megtehetem újra. Számomra ez eddig nem segített semmiben.
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Én nem látom azt hogy rákérdeztél volna (pedig elolvastam megint), itt próbáltalak arra terelni, hogy szerintem akár le is lehet ragadva a címbusz 6-os bitje...
Az persze hogy kell-e neki mozognia, vagy nem, jó kérdés.
(#) linx válasza Gafly hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Én is visszaolvastam, és úgy tűnik, tényleg nem volt első kérdés, de ennek talán az volt az oka, hogy már akkor is annyit morfondíroztam azon, hogy mit is akartál azzal mondani, hogy elmaradt. Bocs.
Azonban most sem értem, ha a címbusszal lenne probléma, azt miért jelentene ugyanazon a címen rossz adattárolást? Ez maximum annyit jelentene, hogy nem a valóban megcímzett bájton tárolná az adatot. Tehát továbbra sem látom, hogy ez mennyiben visz közelebb ahhoz, hogy mitől rossz az 5. biten a tárolás, ha az 5. biten van, és miért jó ugyanez az IC ha a 4. biten van.
(#) oxygen válasza linx hozzászólására (») Máj 24, 2022 / 1
 
Ha nem laksz túl messze és nem problémás a parkolás átmegyek valamikor egy szkóppal, az sokat segít a hiba behatárolásában.
(#) linx válasza oxygen hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Köszönöm! Ha Csillaghegy nincs túl messze, akkor lehet, hogy köszönettel el fogom fogadni az ajánlatodat. Egyelőre azonban nem bekapcsolható a gép, mivel az 52-es IC egy lába már ki van vágva, de a többi még benne. Bár, ha műszerész csípőfogód is van, amivel ki lehet vágni ...
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2022
(#) oxygen válasza linx hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Fogó is van, Csillaghegy sem vészes táv, privátban beszéljünk. Azért a fejleményeket ide írjuk, hátha másnak is segítség.
(#) nedudgi válasza linx hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Ilyen panel javításakor a lábat nem tőből, a tokozásnál, hanem panelhoz közel érdemes elvágni.
Az IC így némi gányolással használható marad.
(#) linx válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
Jó szerszámmal bármit ...
(#) nedudgi válasza linx hozzászólására (») Máj 24, 2022 /
 
800 körül lehet egy Plato klón műszerész oldalcsípő.
https://sipibolt.hu/termek/extol-muszeresz-oldalcsipo-fogo-mini-130...31110/
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2022
(#) linx hozzászólása Máj 29, 2022 /
 
Bár megfelelő csípőfogót nem sikerült szereznem, de végül kiműtöttem az IC-t apró darabokban, és kicseréltem.
Az eredmény az lett, hogy most már a 4. biten is talál hibát. Nem sokat, de talál ... eddig nem volt a 4. bitben hiba.
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
A ramoknak van sebessége, jót tettél bele?
A: Rossz helyen lévő IC-t cseréltél, egy rosszabbra (4 és az 5 bit is középen van, csak másik irányból)
B: Elkövettél valami hibát, és megsértetted a szomszéd ram egyik vezetősávját.
C: Eddig nem vetted észre a hibás biteket
D: A hiba független attól amit keresel, és súlyosbodott.
Szerintem próbálj szerezni egy teszt romot, az talán sok mindentől függetlenül beindul. Mondjuk azt nem tudom, ha bánata van hogyan közli...
Ha gépi nyelvre tudsz fordítani, lehet célirányosat is írhatsz, bár szerintem a beégetés bajos a mai világban.
(#) linx válasza proba hozzászólására (») Máj 29, 2022 /
 
Egy kiforrasztóállomás kellene, azzal ki lehetne forrasztani sérülésmentesen az epromot, és úgy már mehetne bele teszt eprom. Találtam már valakit, aki hajlandó lenne nekem epromot írni, de egyelőre a kiforrasztás a gyenge pont.
Én is attól tartok, hogy kiszedés közben sérülhetett az alaplap, de ugye a címek zöme jó, tehát nem nagy sérülés. És nem is véletlenszerű, mert a hibák száma állandó. Az 52-es foglalatot cseréltem, jobbról a 3. A beültetési rajz szerint ez az 5. bit egyik ic-je.
Valaki azt ajánlotta, hogy hőlégfúvóval melegítsem a panel alját, úgy, hogy közben lefelé fordítom az alkatrész oldalt, és így majd ki fog esni. Ezt nem mertem megpróbálni.
Ez jó módszer lehet?
(#) pipi válasza linx hozzászólására (») Máj 29, 2022 / 1
 
Hali!
Ha van pillanatpákád, akkor drótból hajthatsz olyan formát ami pl az egyik oldalon lévő lábsort végigéri, és sok ónt rányomva...
(#) Travolta válasza linx hozzászólására (») Máj 30, 2022 / 1
 
Ha a XVII. kerületbe el tudsz jönni a motyóddal, akkor van kiforrasztó állomás, szkóp, epromot is tudunk égetni.
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Máj 30, 2022 / 1
 
Hőlégfúvót inkább ( erősen ajánlottan ) felejtsd el. Mire kiesne, megégeted a panelt. A lyukgalvánok is meggyengülnek, egyetlen görbe láb és a kihúzásnál buktál....
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem