Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   268 / 292
(#) jpuskas99 válasza BRUT hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Így akkor három dolognál keresném a hibát: presszosztát, elszívó ventilátor, kémény. A presszosztát hibáját annak rövidre zárásával tudod tesztelni. Ha az jó, akkor menj tovább a másik kettőre.
(#) BRUT válasza jpuskas99 hozzászólására (») Márc 14, 2022 /
 
Köszönöm a választ.
Még csak annyit szeretnék,ha leirnád mi is történik a felmelegedett füstelszivó rendszerben.
Olyankor nem keletkezik megfelelő huzat,és az bezavarhat a preszosztát munkájába?
A jó huzat nem akkor alakul ki,ha füstelvezető kémény már kellően felmelegedett?
Vagy ilyenkor nem jut kellő menyiségű friss levegő az égéshez?
Esetleg lehet az,hogy az elszívó ventillátornak nincs megfelelő fordulata?
(#) VIM válasza BRUT hozzászólására (») Márc 14, 2022 / 1
 
Szia! Ha ezt a leírást átnézed talán sokmindenre fény derül vagy legalább is érthetőbbé válik a készüléked. Ezek a bitermikus hőcserélős megoldású kazánok egy idő után érdekes jelenségeket tudnak produkálni ha el vannak vízkövesedve, nem segít rajtuk az NTC csere sem.
(#) jpuskas99 válasza BRUT hozzászólására (») Márc 14, 2022 / 1
 
Igen, felmelegedett rendszerben kevés lehet a huzat és így a presszosztát nem ad indítási jelet, de a ventilátor kevés légszállítása, vagy a füstgázcsőben valamilyen elzáródás is lehet a hiba oka.
Természetesen az is hiba lehet, ha az elszívó ventillátornak nincs megfelelő légszállítása, pld. elkoszolódott a lerakódásoktól, de ezt szemrevételezéssel ellenőrizni tudod a burkolat bizonyos leszerelése után.
Indítási sorrend: Ventilátor indul ► Keringető indul ► Presszosztát kapcsol ► Gázszelep nyit ► Gyújtószikrát ad ► Égés indul
(#) BRUT válasza jpuskas99 hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Az inditási sorrend pontosan igy megy,illetve megvalósul.
Azonban miután a vizhőmérséklet termosztát kikapcsol,a beállított 55 C fok értéken,a keringető pumpa szépen dolgozik. Majd amikor ujbol kapcsol a termostát,és indul az inditási sorrend,akkor történik az,hogy az utolsó feltétel beteljesülése után égés indul (és be is gyujt rendesen) pár másodpercre leáll minden, majd szinte azonnal probálkozik ujra. Ezt teszi jó pár alkalommal,majd minden probléma nélkül beindul és müködik.
(#) BRUT válasza VIM hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Köszönöm,a válaszod.
Ez a leirás megvan ,és párszor már átolvasgattam.
Sajnos eddig sem én,sem a szervizes nem jött rá a hibára.
Most már kerül is és a telefont sem veszi fel,mert nemtud mit kezdeni a hibával.
A vizkövesedéssel kapcsolatban annyit tudok mondani,hogy rendszeresen kitakaritják.
(#) VIM válasza BRUT hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Még mindig a hőcserélőt tartom a probléma okozójának az előbbiekben elmondottak alapján, hogy:
Idézet:
„Hideg inditáskor minden rendben van. Minden probléma nélkül indul a fütés.
Miután már felmelegedett a rendszer,és azt követöen ujra indul a kazán, (mivel a szobatermosztát még nem kapcsolt ki,csak a kazán vizhömérséklet termosztátja kapcsolgat) akkor jelentkezik a hiba.”
Szerintem a hőcserélő a beállított hőmérséklet elérésekor lekapcsol de a keringés elégtelen ahhoz, hogy az újraindulás zökkenőmentesen menjen, majd az újraindulási próbálkozások alkalmávan a szivattyú mindig "tol" egy kicsit a rendszeren, elősegítve ezzel a helyi túlmelegedés érték alá való hűlését, majd amikor ez alá süllyed a hőmérséklet probléma mentesen beindul a kazán.
Ezzel kapcsolatban:
Idézet:
„A vizkövesedéssel kapcsolatban annyit tudok mondani,hogy rendszeresen kitakaritják.”
csak annyit, hogy a savazások sem dnak hosszútávú zavarmentes megoldást ennek a bitermikus hőcserélős megoldásnak, mert nem lehet maradéktalanul kitisztítani a hőcserélő gyűjtő végében lévő részt ahonnan a későbbiekben vissza fogja hordani a maradékot az áramlás a szűkebb helyekre, keresztmetszet szűkülést okozva ami csak hatványozódni fog. Bővebben: Link
(#) BRUT válasza VIM hozzászólására (») Márc 15, 2022 /
 
Tehát a keringetés nem elégséges,és a láng beindulása után a vizhőmérséklet szinte pillanatok alatt elérheti a beállított értéket,és ezért lekapcsol a hőcsrélő? Majd ujbol a lecsökken,és indul a fütés.
A lerakódott vizkő keresztmetszet csökkenést okozhat a hőcserélőben és a keringetés nem kielégítő?

De az az érdekes jelenség áll be ,hogy olyankor minden leáll. A keringető szivattyu is egy pillanatra.
Mintha a szobatermosztát leállítaná a fütést. De akkor is csak egy rövid idő után szabadna kikapcsolni a szivattyunak.
(#) VIM válasza BRUT hozzászólására (») Márc 15, 2022 / 1
 
Mind ez csak feltételezés a részemről, mert nem látom másban a leállás okát, annak is a mikéntjét, hogy az hogyan történik és van e olyankor hibajelzés egy pillanatra. Ez a kazán sosem volt és lesz nyuszifüles, ez egy Saunier Duval, hogy melyik sorozata azt Neked kellene kideríteni esetleg vezérlőpanel azonosításával vagy a készüléken fellelhető azonosító leközlésével, hogy közelebb kerüljünk egy valósabb, ismert típushoz esetleg magyarul. Bővebben: Link
(#) razorbenke92 válasza bundibacsi hozzászólására (») Ápr 6, 2022 /
 
Na, tegnap -és ma reggel megint álló kazánra ébredtünk.

A tegnapit betudtam valami külső hatásnak, mert semmi előjele nem volt. Hibatárolót megnézve nem volt előzmény, és visszaindításkor probléma nélkül ment.

Ma reggel azonban már láttam, hogy tegnap volt egy egyszeri hiba napközben, aztán éjjel 2-kor volt egy pár, majd 5:30-tól rengeteg, mígnem leállt.

A "békeidőben" sajnos nem volt időm buherálni a másik panelt, meg amúgy is úgy voltam vele, hogy lassan vége a fűtésszezonnak.
(#) Inhouse válasza razorbenke92 hozzászólására (») Ápr 7, 2022 /
 
Remélem megtalálod a végső megoldást.
(#) Banditasz hozzászólása Ápr 16, 2022 /
 
Sziasztok!
Nekem egy vitrix exa panel hibám van.
Először E37(alacsony tápfeszültség) hibára állt ki, majd a megfelelő alkatrészek kicserélése után
E46 hibára áll le. Utána néztem, azt jelenti, hogy az előremenő és visszatérő víz hőmérséklet különbsége túl magas(nincs áramlás, pl. a kazán el van dugulva). Megnéztem az analóg bemeneteket, a processzor szépen olvasgatja a 4051-re rakott érzékelők pillanatnyi feszültségszintjeit. Van egy X14-es csatlakozó, oda vannak bekötve az érzékelők. Viszont mellette van egy elektrolit kondenzátor, azon nincs feszültség. Megnéztem egy működőt, ott 24V van a kondenzátoron, de ha jobban megnézem, az csak a gázszelep feszültsége, amit egy SMD tranzisztor kapcsolgat.
Ha van valakinek tapasztalata ezen a téren, kérem segítsen.
Köszönettel: Banditasz.
(#) bundibacsi válasza razorbenke92 hozzászólására (») Ápr 16, 2022 /
 
Nálam hónapok óta is hibamentes, pedig csak a fűtési teljesítményt emeltem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2022
(#) VIM válasza Banditasz hozzászólására (») Ápr 17, 2022 /
 
Szia! A szivattyú üzemmódot nem kellett módosítani vagy nem módosult közben ahogy javítottál a panelen?
(#) Albundy válasza razorbenke92 hozzászólására (») Ápr 18, 2022 / 4
 
Szia! Nem tudom, hogy már megoldódott-e a problémád, de mivel én is szívtam két hónapot ugyanígy, és tegnap végre megtaláltam a hiba okát, gondoltam leírom.Hozzáteszem a két hónap alatt én is kicseréltem a panelen szinte minden gyanús alkatrészt, Omron relét, elektrolit kondikat, SMD diódákat, SMD kondit amit te is írtál hagyományosra cseréltem, de eredménye nem lett. A sok szenvedés közben viszont észrevettem, hogy gyújtás közben a panelt jó helyen kézzel megnyomva a kazán hibátlanul elindul, és több kevesebb ideig működik rendesen. Na ekkor kezdett gyanús lenni, hogy ezzel a f0s panellel nem igazi elektronikai hiba van, hanem inkább mechanikai, értsd : szar minőségű a forrasztás. A megoldás az lett, és ez egyfelől röhejes mert piszlicsáré, más felöl meg szomrú, mert ez miatt a 80 ezres paneleket egymás után cserélik a szakik, hogy az általad bekarikázott SMD kondenzátortól balra-fent levő SMD ellenállások (2db 15ohmos,és 1 db 5,6 ohmos) lábát egyszerűen újraforrasztottam. És láss csodát, az eddig 20 percenként, vagy azonnal hibára futó panel hibamentessé változott.... Nem állítom, hogy mindenkinél ez a gond, de gyanús, hogy többségében igen.
(#) razorbenke92 válasza Albundy hozzászólására (») Ápr 26, 2022 /
 
Köszi hogy írtad, mindenképp megnézem!

bundibacsi: Meg fogom nézni a fűtési teljesítményt is, hátha segít hogy megemelem, legalább erre a pár hét(?) fűtési szezonra.

Sajnos a nemzetközi helyzet fokozódik. A legutóbbi jelentkezésem óta besűrűsödött a hiba, és ma már megint odáig jutottam, hogy csak többszöri resetre indult, szóval nekiállok én is aktívan a témának újra.
(#) Albundy válasza razorbenke92 hozzászólására (») Ápr 27, 2022 / 1
 
Update : minden nap megnézem a kazán hibalistáját, de már két hete üres. Ami fontos, hogy az ellenállások lábain nagyítóval sem látszott semmi hiba, és mégis sz.r volt a forrasztás.
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2022
(#) bundibacsi válasza Albundy hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /
 
Nálam csak 5fok körüli külső hőmérsékletnél kezdett el szórakozni, az alatt jöttek a hibák.
(#) szerediattis hozzászólása Jún 7, 2022 /
 
Sziasztok,
segítséget szeretnék kérni.
A Bosch 2000 ZVB 24-es kazán megadta magát reggelre.Az alaplapon kiégett egy biztosíték,valamint egy alkatrésznek leszakadt a teteje.Képeken látszik.
Honnan tudnám beszerezni ezt az alkatrészt leg gyorsabban?
Ennek cseréje megoldhatja -e a problémát?
Köszönöm a segítséget.
(#) vision61 válasza szerediattis hozzászólására (») Jún 7, 2022 /
 
Szia!
Pl. itt is kapható TNY277.
A TNY277GN, ami a panelen van, csak rendelésre, de raktáron van TNY277PN, ha lerövidíted a lábait, az is jó lesz. Ha szerencséd van, ennyivel megúszod, de ha ez a táp IC felrobbant, akkor ott lehet más gond is.
(#) szerediattis válasza vision61 hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Köszönöm szépen.
(#) Inhouse válasza szerediattis hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Nézd meg a környékét, hogy nincs-e zárlatos alkatrész, illetve a kondenzátorokat is meg kéne mérni ESR mérővel. Ellenkező esetben valószínűleg az új IC is kalapot emel majd.
(#) pözsó válasza szerediattis hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Nem volt nagyobb villámlás a környéken?
(#) szerediattis válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Köszönöm szépen a tanácsot.
(#) szerediattis válasza pözsó hozzászólására (») Jún 8, 2022 /
 
Szia,nem tudok róla hogy lett volna.Hat éve jól működött a kazán,tavaj előtt lett 32 amperra bővítve a hat éve készült belső elektromos rendszer,van fi relé,új földelés,EPH kiépítve (kötelező volt a gázhoz).Talán ennyire tervezték.(de akkor a k.vaannyukat220ezeré)
(#) VIM válasza szerediattis hozzászólására (») Jún 8, 2022 / 1
 
Szia! Nem kell hibáztatni senkit sem, ez már régóta így van, hogy élettartamot terveznek mindenbe. Ennek az elektronikának is határra lehetett méretezve ez a kapcsoló fokozata amit egy hálózati tranziens is tökre tehet. Ha mód van rá, próbálj beszerezni egy nagyobb teljesítményű kapcsolót és azt építsd be. Bővebben: Link
(#) szerediattis válasza VIM hozzászólására (») Jún 9, 2022 /
 
Köszönöm a segítságet.
(#) Slaci81 hozzászólása Jún 17, 2022 /
 
Sziasztok!
Egy Ariston Genus One 30 fali kombikazánom van. Olvastam itt a fórumon, hogy többeknek is lángleszakadás, láng érzékelés problémája van/volt. Mondjuk nekem már a beüzemeléstől kezdve gondjaim voltak a kazánnal, de ezt most hagyjuk. Most előjött ez a 501 Nincs lángérzékelés (5-ször egymás után 5P6-al), illetve a 5P3 Lángleszakadás, a készülék áramtalanítása után egy darabig megint működik aztán újra jönnek a hibák. Írtátok, hogy a panelen az egyéb alkatészek cseréje és az átforrasztása megoldotta ezeket a hibákat. Szeretnék érdeklődni, hogy egy ilyen panelt ki tudna nekem rendbe rakni!? Vagy egy olyan szakembert ajánlani, aki nem arra megy, hogy lehúzzon, ugyanis az 5 év használat alatt gyakorlatilag kifizettem a vásárlási árát és mindezek ellenére soha sem volt probléma mentes. Most ott tartok, hogy próbálok magam utána olvasgatni dolgoknak, aztán vagy jó lesz vagy kell egy új más típusú készülék mert ez idegileg és anyagilag is tönkretett.
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) VIM válasza Slaci81 hozzászólására (») Jún 17, 2022 / 2
 
Szia! ITT kezdődik annak a fórumtársak a megoldáshoz vezető hozzászólása a panellal kapcsolatban. Egy jól felszerelt elektroműszerész elég hozzá az itt felsoroltak ismeretében és meg lesz oldva a gyári vagy gyártási hiányosság.
(#) Sanya62 hozzászólása Jún 21, 2022 /
 
Sziasztok!
Kis gondom volna egy Ariston Genus One 30 kombival!?
Miért van az, hogy elég sokszor megy az "Égő fagymentesítő funkció"? Váltogatja a váltószelepet és sokat fűt is. (A HMV - nél a kazán "ordítva" megy és csak később szabályozza le a lángot. Fűtésnél nincs gond.)
30 fokos víznél teszi ezt, aztán kiáll 104 nem megfelelő keringéssel hibára. RESET - et kér és hiba megoldva!?
Lemezes hőcserélő, tükör tiszta, szűrők, szivattyú a múlthéten tisztítva. Elsődleges hőcserélő is tisztítva a https://www.centralbolt.hu/chthermoclean szerrel. Olykor a fűtésoldali előremenő NTC hibát is dob.
Az év elején lett cserélve a vezérlőpanel, egy 24 - es típusúra, de azt mondta az eladó, hogy nincs különbség csak a tároló teljesítményét állítsam a 30 - as értékre és rendben fog működni (2.2.9)!?
Szerintem azóta, a panelcsere óta nincs valami még beállítva!?!?
Igen, de mi? Vagy esetleg valami más gond lehet vele?
Előre is köszönöm a segítséget!
Következő: »»   268 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem