Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gázkazán vezérlő hibák
Lapozás: OK   266 / 292
(#) xcsabo válasza JZoli hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
A kazán egy Euroline ZW23 KE23. A kerek reset gombos.
(#) JZoli válasza xcsabo hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Ennél több esélyes a dolog, lehet relé, vagy kondenzátor is. 330-470 nF-es kondi lehet a "bűnös".
(#) xcsabo válasza JZoli hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Nem láttam rajta púpos kondit. És akárhogy guvasztottam is a szemem, ilyen értékűt sem. Sajna.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2022
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Feb 3, 2022 /
 
Szia! A képeken egy háronszög törlőgombos panelja látható ami villámlátogatáson esett át. Még nem volt időm vele foglalkozni, hogy meddig károsodott az elektronika. Próbáltam közeli képeket készíteni, hogy jobban felismerhetők legyenek az áramkörök alkatrészei és talán hasonló is lehet a kerek törlőgombos változathoz.
(#) pana-papa hozzászólása Feb 7, 2022 /
 
Tisztelt Szakik!

Segítségeteket kérném az alábbi problémával. Adott egy Immergas Vitrix 27-es tározós kombi kazán, ami már másfél évtizede becsülettel teszi a dolgát. Rendszeresen karban volt tartva, tisztítva, most is hibakód nélkül üzemel, CSAK! üzem közben folyamatosan megy a szikráztatás. Hallom, ahogy ciceg. Ez előbb-utóbb ki fogja nyírni a gyújtó részt, vagy a trafót. Ha valaki már találkozott hasonló hibajelenséggel, megköszönném a tanácsát, hogy merre induljak el a hibakeresésben, mert ugyan rendelkezem mindenféle műszerrel, pl. 0,1 Farad-os kapacitásmérővel, de kapcsolási rajz nélkül csak úgy ad-hoc-ra kiforrasztani 50-60 elkót, kimérni, aztán visszaforrasztani az már mazochizmus.
Megkerestem az Immergas hazai képviseletét is ezzel a gonddal, a válaszuk az volt, hogy haladéktalanul keressem fel arcképes igazolvánnyal rendelkező szervizesüket. BIZTOS! Az első mondata az lesz, hogy vezérlő panelt kell cserélni. 60, vagy 80 ezerbe fog fájni?
Ha valaki érdemben tud segíteni, felajánlok egy Immergas kombi kazán vezérlőpanelt (persze, hogy nem olyan, mint az enyém) vagy egy Vailant kombi vezérlőpanelt, mindkettőre beszerelési garanciát vállalok. (van még egy Saunier Duval Renova Mini vezérlőm is, de arra nem vállalok garanciát)
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) JZoli válasza pana-papa hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Ha nincs semmilyen hiba jelzés, akkor szerintem valami tranzisztor-zárlat lesz a tippem szerint. A begyújtásnál a proci ad egy jelet, ami hatására vezérlőjelet kap a gyújtórész és ilyenkor "szikráztat". Ha sikeres a gyújtás, vagy letelt az előreprogramozott idő, a proci elveszi a gyújtásjelet, és meg kellene szűnni a gyújtásnak. Ha ez nem történik meg valószínűsíthető, hogy ott valami vezérlőelem zárlatos, vagy átvezet. Ha kell holnap délután keresek egy panelt és ránézek, hogy konkrétan mi is indítja a gyújtást. Annyi biztos, hogy egy optocsatolón keresztül szokott ez menni, de ez csak akkor biztos, ha pontosan megnézi az ember.
(#) zaza99 hozzászólása Feb 12, 2022 /
 
Sziasztok Baxi vezérlőpanel E98 hibakódot ad miket ellenőrizzek rajta?

A három legnanyobb kondit megnéztem.
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2022
(#) VIM válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 12, 2022 /
 
Szia! Ezen az oldalon a leírás szerint nem sok jóval biztatnak ha ez a hibakód jelenik meg a kijelzőn. A panelen nincs feltüntetve a relék hovatartozása így csak a csatlakozókból lehet valamelyest lekövetni az áramköröket.
(#) zaza99 válasza VIM hozzászólására (») Feb 16, 2022 / 2
 
A pirossal jelzett félvezetők cseréjével megszűntaz E98-as hiba.
(#) Inhouse válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 17, 2022 /
 
Ügyes. Akkor kb. 500Ft anyagköltséggel sikerült újra életre kelteni. Te csináltad? Hogy lett meghatározva, hogy melyik IC-k a rosszak?
ULN2004, HCF4538 (CD4538)
(#) zaza99 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 17, 2022 /
 
Igen én csináltam. De az éjjel 10 óra működés után ismét E98 hibával megált. Az a két ic volt a kimenetekhez kötve ebből következtettem ki hogy ott lehet a gond. Annyi kiderült legalább hogy merre fele kell keresgetni.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2022
(#) Inhouse válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
Esetleg egy forrasztási kontakt hiba? Mivel cseréltél IC-ket volt mozgatva, lehet, hogy az segített? A 2 IC amit levettél tesztelhető, építesz a multivibrátornak egy tesztkapcsolást, a tranzisztor sor meg kimérhető multiméterrel és kiderül, hogy tényleg rosszak-e.
(#) zaza99 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
Nagyítóval átnéztem a forrasztásokat nem láttam hibát. Filléres alkatrészhez nem szoktam építeni tesztert inkább cserélem. Ismerősé a panel nem tudok vele kisérletezni. Kihívta a szervízt 74.000 a panel 30.000 a beszerelés 2x16.000 a kiszállás.
(#) blasz válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
Azt a betyár vannak árak rendesen...Mitől 30 a beszerelés...
(#) zaza99 válasza blasz hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
Naaagy munka.
(#) uniman válasza blasz hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
Talán azért, mert a hibás "kiszerelése" ingyért van.
Én a 2x kiszállási díjat nem értem. OK, hogy odajön...(1x), de mi a másik X ?
(#) vision61 válasza uniman hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
A kiszerelése is idő, az újat programozni szintén. A kiszereltet vagy elviszi, vagy nem, ez megegyezés kérdése. Vannak erre "okos" megoldások. A kétszeri kiszállás valóban kérdéses, hacsak nem a megrendelő utasította el az első alkalommal a panelcserét. (Akiket én ismerek ilyen területen, azoknál ott van az autóban a telefonos "hibabehatárolás" lehetséges megoldására a csere alkatrész.)
(#) Inhouse válasza vision61 hozzászólására (») Feb 18, 2022 /
 
Nem hordanak magukkal mindenféle kazánpanelt. Kimegy, megvizsgálja, megállapítja a hibát. Egyeztetnek, megrendeli a panelt, megvárja míg megérkezik, újra kimegy és kicseréli.
(#) VIM válasza zaza99 hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
A nullás SMD-k azok le lettek ellenőrizve?
(#) vision61 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Nem is azt írtam, hogy minden van az autóban. Azt viszi ki az üzletből, ami az adott készülékhez kellhet. Szervizről volt szó, nem egy szerelőről, aki nyilván nem teheti meg, hogy mindenből legyen neki tartalékalkatrész. Ez persze csak a saját tapasztalat, két márkaszervizes ismerősöm van, ők így dolgoznak néhány évtizede.
(#) Inhouse válasza vision61 hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Nekem csak 1 van, de vidéken. Rendelnie kell, és pár nap mire megjön.
(#) zaza99 válasza VIM hozzászólására (») Feb 24, 2022 /
 
Igen ellenőriztem.
(#) razorbenke92 hozzászólása Feb 25, 2022 / 1
 
Tisztelt Fórumtársak, Kollégák, jövőbeni sorstársak!

Mivel ezen a fórumon a legtöbb az információ magyar nyelven a következő témában, ezért regisztráltam, és ez az első hozzászólásom.

Ariston Genus One 5p1 501 5p3 5p6 hibával kapcsolatban érkeztem.

2018 telén raktak fel nálunk egy Genus One 24 kazánt. Kombiként kezdtük használni, a HMV miatt irdatlan sok gyújtási ciklus ment bele.

2019 telén megjelent az első "nincs láng, nincs lángérzékelés" stb. ami Reset-re váró leállásba futott. Akkor azt hittük, hogy a HMV miatt a gyújtó-ionáram mérő elektróda adta meg magát. Heti-kétheti 1 alkalommal jutott resetig, egyébként csak néha elcsíptük, illetve hibatárolóban láttuk.
Karbantartás és kalibrálás után szintén láttuk néha, de resetig nem fajult. A HMV-t lekötöttük, vissza a villanybojlerre (a komfort miatt is, meg az elektródát kímélendő is).

2020 telén megint elkezdte csinálni. Rövidesen egy hálózati túlfeszültség megölte a vezérlőpanelt. Mivel nem garanciás esemény volt 70.000 Forintért kaptunk egy másik panelt. Hogy új volt, vagy csak refurbished nem tudom (később volt más simlije is a szervizesnek), de panelcsere után is rövidesen újra jelentkezett a probléma. Ekkor már volt hogy napi szinten kérte a resetet, de 1-1 kalibrálás után mindig ment egy darabig.

2021 fűtésszezon elején szintén napi szintű resetekkel kezdtünk. Amit észrevettünk, hogy a gond akkor van, amikor kicsi teljesítményen megy a kazán. Van egy Ariston Cube külső hőszenzorunk, így modulálva fűt. Ez persze azzal jár, hogy egy fűtési ciklus során 2-3 alkalommal is begyújt, elsőre csak minimumon, hogy lássa, elég e a legkisebb előremenő vízhőfokkal dolgoznia.
Na ilyenkor minimum lánggal képtelen volt gyújtani/érzékelni. Ha feljebb vettük a célhőfokot, akkor már nagyobb lánggal indított, és akkor rendben volt.
A szezon előrehaladtával, amikor jöttek a "nagyobb" hidegek, minden rendben volt, visszaszorult a resetek száma heti 1-2 alkalomra.
Most, hogy enyhült az idő, megint elkezdte csinálni, sőt, napi több alkalomra emelkedett a resetek száma, mostanra pedig van, hogy 4-5 reset után képes egyáltalán elindulni.
Ez egyébként magyarázhatja, amit itt korábban írtak páran, hogy HMV esetén elindult, csak fűtéshez nem. A HMV-nél ugyanis jelentősen nagyobb teljesítmény alakulhat ki, a fűtéssel szemben.

A szervíz annyit mond, hogy az Ariston már kezdi beismerni a szervizesek felé, hogy alaplaphibás ez a sorozat, de olyannyira, hogy nem is tudnak belőle új revíziót kiadni, ami megbízhatóan jó lenne.
A szervizesek (akik már mások, a korábban lapot cserélőtől a simlijei miatt) azt mondják, hogy ha új lapot kapott 2020-ban, akkor legalább azt a szezont bírnia kellett volna teljesen hibamentesen. Illetve azt is mondták, hogy ha alaplap-hiba, akkor nincs olyan, hogy váltakozik a súlyossága. Azt mondták, akkor egyenes úton halad az egyre rosszabb állapot felé, mígnem képtelen elindulni.

A gázszelepet és az elektródát kizárák már ők is a hibából, illetve sokszor van, hogy hallani a láng "zúgását" de mégis elzárja "nincs láng" hibával.

Valaki azt is írta itt, hogy amikor hibás a gyújtás, olyankor alig moccan a gázóra, amikor pedig rendben van, akkor jóval gyorsabban pörög gyújtás közben is. Erre találtam egy lehetséges megoldást egy lengyel oldalon, amit a youtubeon is dokumentáltak:
https://www.youtube.com/watch?v=5zcBxWMzmfw&lc=UgzNIO_OocUBRV-8...ncxnjF

Eszerint a gondot okozhatja az is, hogy kifárad a solenoid kondija, és kis modulációnál nem tudja megfelelően adagolni a gázt.

Próbáltam a földelést ellenőrizni, szünetmentes után tenni a kazánt, de ezek irrelevánsnak bizonyultak.

Most az a tervem, hogy az elpukkant panelt (valószínűleg csak a varisztor ment zárlatba, az meg vitte a biztosítékot) megjavítom, és megnézem, hogy azzal is ilyen kritikus e a gond. (Amikor elpukkant, messze nem volt vele ilyen rossz a helyzet). Majd ennek tükrében, ha az jobbnak bizonyul a mostaninál, akkor a most benne lévőt kint hagyom és kompletten, alkatrészről alkatrészre bemérem ESR mérős műszerrel. Ezután kicserélem az összes alkatrészt, ami nem ad felismerhetően névleges értéket. És ezután beszámolok itt nektek mire jutottam.

Ahogy elnézem az internetet, elég sokan belefutottak ebbe az Ariston szériába, jó lenne találni egy konkrét megoldást, ezért igyekszem közzétenni a tapasztalataim.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2022
(#) Inhouse válasza razorbenke92 hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Rakj fel egy jó képet panelről a lángérzékelő részről. Ezt a típust már legalább 3 féle panellal láthattuk. A lángőr hiba orvosolható volt eddig.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2022
(#) razorbenke92 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Igyekeztem telibe fotózni, illetve az elektróda becsatlakozása körül nagyobbakat csinálni.

Szerk.:
Ahogy néztem, ez az a típus, amivel bundibacsi, katzen és legutóbb zsoltrichard küzdöttek.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2022
(#) bundibacsi válasza razorbenke92 hozzászólására (») Feb 25, 2022 /
 
Szia!

Az panel hiba. Több fórumtárs is cserével tudta orvosolni, volt aki szerencsésen garanciában.
Sajnos típushiba, ugyanúgy mint a kazántest kilyukadása. Érdemes ellenőrizni azt is, mert pont a gázszelepre csöpög a korrozív kondenzvíz.


Kazántest+panel 250K Huf = új kazán.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2022
(#) bundibacsi hozzászólása Feb 25, 2022 /
 
Nálam még annyi eredmény van, hogy a fűtési teljesítményt felvittem 65-ről 80-ra így jelenleg reset nélkül meg van 1,5hónapja. A kondenz víz a belsejébe helyezett tálcára csöpög, onnan elpárolog.
(#) zenész65 hozzászólása Feb 26, 2022 /
 
Üdvözletem mindenkinek!
Az alábbi gondom van: Adott egy Buderus GB112- 24 kw. kombi kazán. A kazán elindul HMV üzemmódban, de érezhetően átfűt a fűtési oldalra is. A melegvíz elzárása után a kazán rendben kikapcsol, viszont a fűtés csak többszöri reset-es indítás után indul el. Ha elindul a fűtés a kazánon levő vízhőmérőn láthatóan esik a hőmérséklet és a kazán átvált HMV üzemmódra, majd a felfűtés után kikapcsol. A szobatermosztátot "szerelő" tanácsára egy sima Be-Ki termosztátra cseréltük, a szerelő azt mondta hogy a sajátja (buderus ecomatic erc) hajlamos meghalni azért nem indítja a kazánt. A termosztát cserén kívül már cseréltem a váltószelep betétjét is, ettől függetlenül érezhetően átfűt HMV üzemmódban a fűtési körre. Lehetséges, hogy a váltószelep házzal is baj lehet?
(#) oldember hozzászólása Feb 26, 2022 /
 
Baxi duo-tec kazánomnál a HV fűtés ikonja villog és aláng ikon is világít, de mégis a fűtéskör melegszik!
Mi lehet a hiba?
Köszönöm a válaszokat!
(#) Inhouse válasza razorbenke92 hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Akkor ez is az a típus, ahol a gyújtó elektróda egybe van építve a lángőr elektródával?
Jó lenne már erre is megoldást találni.
A YT videóban levő gázszelep vezérlő relé melletti SMD kondenzátort érdemes lenne ellenőrizni.
Következő: »»   266 / 292
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem