Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   166 / 232
(#) Elektro.on válasza NetFantom hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
Jah de. Benéztem bocs. P csatornás van a rajzon ami elkerülte a figyelmem.
(#) Hutty válasza NetFantom hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
Apró kiigazítás:
3,7 Volt a nyers feszültséged a CL40-es meg 40 mA-t tud, ebből soha sem lesz 2W. És van valamennyi feszültségesés rajta, nem biztos elég egy fehér ledhez.
A modul jó, véd a mélykisütés ellen is.
Soros ellenállássokkal kellene egy ledes hálózat kb. 2-300 mA-re és 3-3,5 V-ra. A napelem kb. ezt tudja visszatölteni. Ha rövid ideig használod, a kimenő áramot lehet növelni.
(#) Bakman válasza NetFantom hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
Igen, jól érted. Ha ilyennel számolsz, azt ne feledd, hogy az áramkorlátozó "diódának" is kell feszültség a helyes működéshez. Egy 18650-es cella már szerintem kevés lesz, mint működtető feszültség.

Pontosan milyen LED panleről van szó?
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 24, 2022 /
 
"Pontosan milyen LED panleről van szó?" Nos, ennek kellett volna az első kérdésnek lenni..
(#) NetFantom válasza NetFantom hozzászólására (») Jún 25, 2022 /
 
Körbenéztem a neten és jónak tűnik ez a kapcsolás.
Ha süt a nap a G lábon 3-6V feszültség jelenik meg ezért a MOSFET kikapcsolt állapotban van a LED nem világít. Ha nem süt a nap akkor a G lábon 0V van ezért a MOSFET bekapcsolt állapotban van a LED világítani fog.

De szeretném hozzátenni mint ahogyan gondolom észre is vettétek Én nem értek ezekhez a kapcsolási rajzokhoz, vagy pl a MOSFET működéséhez. Egyszerű dolgokat megtudok csinálni, vezetéket beforrasztok ilyesmi. Összekötöm a dolgokat de semmi bonyolultabb.
Kár egyébként mert érdekel és szeretem is csak valahogy soha sem jutott idő többet foglalkozni ezzel.

Közben haladok a projekttel. A LED meghajtása még necces de már működik.
Egy csillárkapcsolóval lehet kapcsolni 700mA vagy 160mA
160mA esetén 16 órát világított a LED 700mA esetén pedig 2,5 órát ami nem is olyan rossz.
A napelem kb10-14 óra alatt tölti fel a teljesen lemerült aksikat.

Kint a kertben a kis házikóban teljesen jó lesz igaz nincs valami nagy fényesség de azért panaszkodni sincs okom. Este ha kint marad az ember akkor 2-3 óránál többet nem kell világítania a lámpának. Legalábbis most nyáron

Még egyszer köszönöm a segítséget és az inspirációkat. E nélkül nem tudtam volna elkészíteni.
(#) NetFantom válasza NetFantom hozzászólására (») Jún 25, 2022 /
 
Itt van az elkészült remekmű.

Elnézést a gólyafészekért ezt még ki kell vinni és a helyszínen készreszerelni. Most csak összeraktam és kipróbáltam, hogy működik-e.

Kaptam egy napelemes lámpa vezérlőt, úgyhogy végül is azzal oldottam meg a napelem-akku összekötését illetve ez vezérli a LED lámpát.
Igaz ez csak 160mA-t tud ezért van a csillárkapcsoló úgy bekötve, hogy az egyik kapcsoló ezt a 160mA-t kapcsolja rá a LED-re a másik kapcsoló pedig direktben ráköti az aksit.
A vezeték elég hosszú, most kb 8fm van rajta de a helyszinen majd le lesz vágva méretre kb 3-4fm kell.

Tehát előtét ellenállás még nincs rajta csak a vezeték ellenállása és így folyik rajta 700mA.
(#) merlingerin hozzászólása Júl 10, 2022 /
 
Sziasztok! Fronius smart metert ki lehet valahogy részletesen olvasni symo inverter ethernet portján keresztül? Nem a solarweb féle összesítésre gondolok, hanem a 3 fázis egyenkénti feszültsége, árama, teljesítménye érdekel, real-time...

Lehet ilyet valahogy?
(#) kameleon2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 11, 2022 /
 
Az inverter vagy:
1.) Ongrid, azaz hálózatra visszatápláló
2.) Offgrid, azaz izolált a hálózattól és a fogyasztóktól, azaz szigetüzemű és akkumulátoros, ahol az akku adja az áthidalási, vagy üzemidőt.
3.) Hibrid, ami minimális áthidalási időt képes elvinni akkuról.
Mit szeretnél pontosan? Mert kis zavart érzékelek az erőben. Szigetüzem esetében tilos a közcélú hálózattal történő összekötés. Azaz izoláltan, a szolgáltatótól függetlenül kell működjön. Este amikor nem süt a nap, hogyan gondoltad a működést?
(#) antikzsolt válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 11, 2022 /
 
A 2 pont. Viszont a kiválasztott inverter bár a hálózaton lóg nem táplál vissza még akkor sem ha teljes mértékben le is kapcsolok minden fogyasztást és a napelem akár 5 kw is képes leadni. Az aksi opcionális rá. Ha meg nem elég a napelem teljesítménye mert felhős az idő vagy éjszaka van akkor meg a hálózatból táplál. isolar sml ii 5 5kw 48v
(#) dara válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 11, 2022 / 1
 
Hagy válaszóljak helyette mert nekem is hibrid van.Ez a fajta hibrid nem minimális áthidalású idővel rendelkezik,hanem bármekkorával ha akksival birod meg töltéssel.Ha süt a nap és van fogyasztásod elsödlegesen azt szolgálja ki,ha van plusz amper akkor megy az akksiba is a napmentes időkre.Az inverternek működése közben a hálózathoz semmi köze sincs az csak azért van rákötve hogyha az akksi kifogyna átkapcsol hálózatra és fordítva is ha elér egy bizonyos beállított feszt az akksiba átkapcsol arra az üzemre.Vagyis ez egy sziget üzemű de van benne egy átkapcsoló elektronika.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Júl 11, 2022 /
 
Ez így van. Viszont a hálózatra gyakorlatilag 0V 0A tölt vissza.
(#) Massawa válasza dara hozzászólására (») Júl 12, 2022 / 1
 
Ha Froniusrol beszéltek annak ilyen üzemmodja nincs. Amennyiban. bármikor a hálozatra kapcsolhat az alapvetöen az 1.-s ill 3. opcio, azaz ONGRID/HYBRID rendszer, és csak akkor müködik, ha van hálozati feszültség ( arra szinkronizál a belsö inverter), söt ahogy kameleon kolléga irta vagy sziget vagy hibrid rendszer engedélyezett. Azaz a lakás/ház mindig galvanikus kapcsolatban van a nyilvános hálozattal, és csak a gép dönti el mikor honnan folyik az áram a belsö hálozatba ( az ora mögé).
Sziget üzemben a háznak nem szabad sehogyan sem csatlakozni a nyilvános hálozathoz.

A visszatáplálást, ha igény van rá, le lehet kapcsolni vagy redukálni lehet, de a hálozati kapcsolatnak meg kell maradnia. Azt bizonyos estekben akár a szolgáltato is kezelheti/korlátozhatja, mert ha nincs távellenörzés adott esetben a visszatáplált, de fel nem használt energia gondot okozhat. ( megnövekedhet a feszültség)
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2022
(#) kendre256 hozzászólása Júl 12, 2022 /
 
Szerintem sokan nem értitek ezt a fajta hibrid invertert..
Teljes kiépítésben (hálózat, akku, napelem, inverter) szerintem ez egy jó nagy szünetmentes tápnak tekinthető, amiben az akkut nem csak a hálózat, hanem napelem is tudja tölteni.
Ha valamelyik betáp, vagy az akku hiányzik, sokféle üzemmód lehetséges, néhány nem "szokásos" is.
De bármelyik is van, a hálózatról csak felvehet energiát, csak egy fogyasztóként jelentkezik. Ezért hasonlóan ahhoz, mint amikor egy olajradiátort, vagy egy több kilowattos szünetmentes tápot csatlakoztatok az otthoni mért hálózatra, az áramszolgáltatót ez nem érinti.
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
A jelenlegi szabályok tiltják, hogy az ilyen rendszerek árammal lássák el a belsö hálozatot, ha a kint áramszünet van. ( hiába van feltöltött akkud stb). Azaz szünetmentes táprol szo sincs. Az csak a sziget üzemben lehetséges, azaz, amikor nincs kapcsolat a nyilvános hálozathoz.

Amit engednek a szabályok, hogy az inverterhez köthetsz egy konnektort, ahonnan áramot vehetsz, ha áramszünet van a hálozatban, de onnan az áram nem kerülhet a belsö hálozatba.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2022
(#) dara válasza Massawa hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Mult héten volt egy áramszünet a környéken amit természetesen nem vettem volna észre ha nem megy el a net és a tv adás.Nézem a vill órát,semmi kijelzés vagyis semmi nem ment a hálózat felé nem is mehetne mert a fél országot nemtudja a kis inverter kiszolgálni.
Na mégegyszer neked is:ez egy sziget üzemű inverter amivel az én belső hálózatomat látom el,akkor is ha a hálózaton nincs áram.De mondhatom hogy ez szünetmentes akkor is az én hálózatomat látja el ezért nem értem azt sziget űzem szünetmentes,egyik sem megy a hálózat felé ezért bármelyiket használhatom.
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Tudnád linkelni azt a jogszabályt, miben ez a tiltás van?
Vannak cégek, intézmények, ahol komplett számítógépes hálózatok (szerver, 10-20 számítógép) van ehhez hasonló rendszerre kötve. Külön (felirattal jelzett) aljzatok vannak a szünetmentes hálózatnak.
Vagy mi a helyzet az olyan szállodával, ahol fixen telepített agregátor van áramszünet esetére?
Vagy vannak a szünetmentes tápok, mindegyiken több aljzat van, az újabbakon szokásos euro aljzat. Ezekbe elvileg bármit, akár hajszárítót is be lehet dugni.
Ezek mind szabályellenesek?
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Ne keverd a szünetmentes tápot a napelemmel.
A szünetmentes táp arra van, hogy ha nincs hálozat, akkor biztositsa az áramellátás. A napelem nem erre van.
A szünetmentes hálozatokban is gyakran galvanikusan el kell választani a két hálozatot és a szünetmentes hálozat, ha él nincs kapcsolatban a nyilvános hálozattal.
(#) Massawa válasza kendre256 hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Látom nehézségeid vannak a szövegértéssel. A napelem invertorára is szerelhetsz néhány 230 V-s aljzatot, de onnan a villanyt nem vezetheted a lakásod, házad meglévö hálozatába.
Azaz abba a stekkerbe dughatsz hajszáritot, TV-t stb, de attol még házi hálozatban nem lesz villany.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2022
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Na ha ez igaz akkor mi a helyzet az olyan inverterekkel amit a szolgáltató szerel fel ami áram szünet esetén is dolgozik aksiról és napelemről is. Pedig azok tuti engedélyezve van és a belső hálózatra táplál rá miközben ott figyel a másik végén a nyilvános hálózat.
(#) kendre256 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Idézet:
„A szünetmentes táp arra van, hogy ha nincs hálozat, akkor biztositsa az áramellátás. A napelem nem erre van.”

Napelem ugyanarra van, mint a szünetmentes, hogy ha nincs hálózat, akkor biztosítsa az áramellátást. Az részletkérdés, hogy azért nincs hálózat, mert nem megy oda kábel (pl. egy hajón, vagy tanyán), vagy mert megy oda kábel, csak nincs benne áram...
Ez a hibrid inverter jó szünetmentesnek lakásba, szigetüzemű inverternek tanyára, vagy lakásba fogyasztáscsökkentésre, ha süt a nap. És ezt akku nélkül is teszi, mindig onnan szív energiát ahol van. Meg időnként tölti az akkut (ha van), ahonnan éppen tudja.
Egy dolgot biztosan nem csinál, nem táplál vissza a hálózatba.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Szerintem ilyen nincs, ( nálam is a szolgàltato szerelte fel), és kimondottan kijelentette, hogy ugy nem lehet. ( Fronius Symo Gen 24).
Nálam is a napelem meg az akku táplál, de csak akkor ha kint is van villany. Abban a pillanatban leáll, ha kint megszünik az áram. Akkor marad az a 2 stekker a gép mellett.
(#) dB_Thunder válasza Massawa hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
VAN!

Pont én veséztem ki hogyan lehet ezt technikailag megoldani! Tehát keress rá a hozzászólásaimra!!

Aztán ez még ettől lehet jogilag "szürke" Magyarországon, pedig sokan használják!
De ezzel az erővel akár egy szünetmentest is ráköthetnél a villamos hálózatodra, pedig maga az eszköz legális!!
Ez az inverter csak a annyival több egy hagyományos szünetmentesnél, hogy van csatlakozója a napelemnek is! Meg egy kicsivel erősebb az átlagnál...
Emiatt pontosan úgy használhatod, és úgy is kell bekötni ahogy egy szünetmentest!!
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 12, 2022 /
 
Elbeszéltek egymás mellett. Nem ismerem a kütyüt, csak az alapján írok amit eddig olvastam. Ez egy közönséges sziget üzemű (inkább fél hibrid), csak némileg továbbfejlesztett rendszer, azzal a különbséggel, hogy van benne valami (talán egy 2 állású relé) ami lehetővé teszi, hogy ne csak sziget üzemben lehessen fogyasztani, hanem át tud kapcsolni hálózatra is (amikor lemerült az akku vagy épp sötét van), de ilyenkor a napelem-inverter-akku trió olyan mintha ott sem lenne. Tehát itt fordítva van, az akku képezi a fő áramellátó rendszert és a hálózat segít rá (illetve arra kapcsol át) ha a sziget üzemű rendszer nem működik.
Nincs ebben semmi szürkeség, meg hálózatra táplálás, lévén hogy nincs kapcsolatban a két rendszer, ha akarna sem tudna sehogy sem a hálózatra táplálni. Annyi van mindössze, hogy ha nem működik a saját rendszer akkor átkapcsolás után teret enged a hálózatnak, ennyi, gondolom én.
Akinek még mindig nem érthető, olyan mint amikor beteszek a bojler elé egy váltókapcsolót, egyik állásban vezérelt a másik állásban meg nappali hálózatról fűt, csak itt nem a vezérelt a másik állás hanem az akku.
Az már más kérdés hogy egy ilyen rendszernek ahol hálózat van semmi értelme nincs, mivel ha mondjuk 10 évet veszünk egy napelemes rendszer megtérülési idejének (jelenleg, hamarosan több lesz) akkor egy ilyennek a megtérülési idejét úgy 30-40 évre saccolom, mert az igaz hogy a hálózat helyett az akkut használja ugyan puffernek, na de ahhoz hogy az összemérhető legyen azzal amikor napközben egy hagyományos rendszerben a hálózatba folyik vissza az áram ahhoz brutális mennyiségű akku kellene.
(#) Massawa válasza dB_Thunder hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Igen most már van. Most jöttem a barátomtol, aki annak idején szerelte. Az átkapcsolo ( sziget üzemre) köteles kommunikálni a Froniusszal ( miután akkor meg nagyon uj volt, nem létezett a protokoll meg talán az átkapcsolo sem - az nem egy relé) és köteles kommunikálni a hálozati optimalizácios rendszerrel (aminek a mi házunkban egyelöre nincs értelme, mert nincs a házban egy nagy fogyaszto sem, igy nincs mit optimalizálni. Csak beszereltettem egy nagyteljesitményü töltöállomást, de már nincs villanyautonk, ahhoz kellett. A berendezés itt van és müködik ).
Nos ez az átkapcsolo nem olcso ( 4-6000€) és be kell épiteni a hálozatba az intelligens ora meg a belsö hálozat közé ( a szolgáltato jováhagyásával, mert azok mondják meg milyen gradienssel lehet ujra visszakapcsolodni a hálozatra, amit szintén be kell programozni)
Ha megjönnek az akkuk akkor majd beszereltetem én is.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Igy néz ki annak az optimalizálo berendezésnek a felülete.

Ez mutatja az adott pillanatban a mennyi áram folyik be meg ki, illetve hova, és ezeken lehet beállitani mindenféle üzemmodot stb. Nos ezt is meg a Froniust is össze kell hangolni azzal az intelligens átkapcsoloval meg az oràval ( a jelenlegi állás szerint) és természetesen engedélyeztetni a szolgáltatoval..
(#) Ge Lee hozzászólása Júl 12, 2022 /
 
Némi infó róla, egyik, másik, harmadik videó.
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
~30 éve javítottam nagyteljesítményű szünetmenteseket, amik bankok számítógépeit látták el. Akkoriban még visszatáplálás nem került szóba, de ezek már akkor ellátták a külön rájuk alapozott belső hálózatot. Nem egy dugaljat (a legkisebb szünetmenteseken is szokott lenni legalább 2-3), hanem tizen... gépet ellátó több helyiségbe elérő hálózatot. 10 kW-os háromfázisúnál nehéz is elképzelni, hogy van rajta 1 dugalj és lóg rajta 1 számítógép a monitorával.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Valamikor én is ilyeneket tartottam karban. Negyedévenként kellett elinditani a generátorokat és és jegyzökönyvezni, mennyi idö alatt volt képes áramot szolgáltatni.
A napelem esetében nem ez a gond, hanem a visszakapcsolás a nyilvános hálozatba. Gondold meg mi történne olyankor, amikor nyári sutö napon délben megszünik a hálozati áram, azaz az inverterek ( mindenhol) átkapcsolnának szigetüzemre, majd ha visszaáll a hálozat, az összes napelemes ház visszakapcsolna egyszerre a hálozatra és elindulna a visszatáplálás. (Csak itt a környéken kb 100 kWp teljesitményü napelemes ház van).
Nos ezt kell kezelni.
Ezért kell az a drága átkapcsolo, és az inverternek 0-rol kell indulnia, azaz, gyakorlatilag a visszakapcsolás elött a sütö nap ellenére le kell állnia, majd meghatározott modon kell a hálozathoz kapcsolodnia. ( ezt nevezik gradiensnek).
Ezt normális üzemben nem is kell kezelni, hiszen megteszi helyettünk a Nap, de egészen más a helyzet, amikor áramkiesés után kapcsolsz a hálozathoz egy (kis) erömüvet.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2022
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Hogy mi történne megugrana a voltok száma inverter megáll a feltöltésben mert a megadott értéken felül nem tud dolgozni. Azaz nem lesz feltöltés amíg nem normalizálódik a helyet. Amúgy meg mikor visszajön az áram máshol is visszajön. Azaz megugrik a fogyasztás is. Tehát az a + voltok és amperek ami beszalad hirtelen a hálózatba el is megy. Elindulnak a hűtők stb.

Amúgy meg egy szinkronizációs folyamat lemegy mielőtt megindul a feltöltés a hálózatra.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2022
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Júl 13, 2022 /
 
Mondjuk a rendes inverter is lekezeli, áramszünet. Utánaq 5 percre indul a visszatáplálás. Ez hibridnél is csak egy apró szoftveres kitérés lehet Nem gondolnám akkora problémának. Szélsőséges esetben a rendesnél is ott van ez a probléma, max 5 perc késleltetéssel. ( mindegyik annyit késleltet...) Amúgy meg nem értem, túl nagy baj nem lehet, mert túlfeszültségre mindegyik letilt valószínűleg. ( bár az idő tényező valóban kérdéses...)
Következő: »»   166 / 232
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem