Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   238 / 249
(#) bodgabo válasza sany hozzászólására (») Jún 20, 2022 / 2
 
Kitartó gyakorlással menni fog fülre is.
Engem is nagyon zavar ha a "beszélgetőpartner" mellett még 2-3 másikat is hallok (a saját építésű qrp adóvevőmnek bőven lehetne javítani a szelektivitásán), de a gyakorlással tapasztalható a folyamatos fejlődés. A Morse megtanulásával mintha egy új nyelvet taulnál meg, egy új világ nyílik ki. Eszembe nem jutna számítógéppel adni/venni
(#) sany válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 20, 2022 /
 
Az is járható út biztosan. De majd egyszer hátha lesz nekem is lehetőségem megtanulni.
(#) Kera_Will válasza sany hozzászólására (») Jún 20, 2022 /
 
LCWO weboldal jó kiindulás lehet erre lcwo amit kb 10 évvel ezelőtt magyarítottak is
(#) Antennaman válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 28, 2022 /
 
Helló Gabó,
Így van némi gyakorlással...
Én meg pont úgy szeretem hallgatni a sávot, hogy teljesen nyitva legyen az átvitel és halljam a dübörgő mélyen és a ciripelő magasan hallható távíró adásokat.Így egyrészt hallom kik vannak a savban és, hogy mi történik körülöttem. Nem egy Dx így került a naplóba is, hogy "fél füllel" meghallottam kicsit arrébb az adását. Ezen kívül engem is gyakran hív vissza úgy állomás, hogy nem vagyunk teljesen azonos frekvencián de meghalljuk egymást. PC-vel esetleg a digitális módokat művelem én is.
Tehát gyakorolni érdemes, melyhez kitartást és sok sikert kívánok! 73!
(#) bodgabo válasza Antennaman hozzászólására (») Jún 29, 2022 /
 
Igazad van, az "öregektől" sokat hallottam hogy a jó távírásznak a füle a szelektív szűrő. Egy homemade trx-nek ha nem sikerül jól a vevő elhangolása, akkor pláne jó ha arrébb is hallom hogy mi van.
De azért ha nagy a zsivaj, szeretem bekapcsolni a 300Hz-es szűrőt...
(#) sany válasza bodgabo hozzászólására (») Jún 29, 2022 / 2
 
Hihi. A "CQ" jelzést már kezdem felismerni.
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2022
(#) Fats Domino hozzászólása Júl 1, 2022 /
 
Üdv! Amatőr rádió engedélyem szeretném megújítani. Hogyan lehet ?
(#) Gafly válasza Fats Domino hozzászólására (») Júl 1, 2022 /
 
(#) gg630504 válasza Fats Domino hozzászólására (») Júl 1, 2022 / 1
 
Az engedélykérelmet papír és elektronikus úton is beadhatod.

Papír kérelem esetén választhatsz
kézzel, tollal kitölthető és
szövegszerkesztővel kitölthető
változat között. Az adatlapokat letöltheted a hatóság honlapjától. html: NMHH http://nmhh.hu/cikk/3135 . Lényeges, hogy mindkét esetben szükséges az aláírásod. Papír kérelmet
postázhatod a hatóság levelezési címére és
személyesen beadhatod a hatóság ügyfélfogadásán.
Ha van állami ügyfélkapus azonosításod, akkor elektronikusan is beadhatod egyéni vagy közösségi engedély iránti kérelmedet. html: Rádióamatőr kérelem https://e-nmhh.nmhh.hu/e-nhh/4/urlapok/esf00108/
Rádióengedélyed lejárta előtti 60. naptól a lejáratáig.
(#) Fats Domino válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Köszi az infót! Ha már lejárt az engedélyem,akkor mi a teendő? Van ügyfélkapum
(#) gg630504 válasza Fats Domino hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Akkor nem hosszabbítás, hanem új rádióengedély kérés, aminek alapját rádióamatőr vizsgabizonyítványod adja.
Kell a vizsgabizonyítvány másolata, ha az külföldön került kiállításra, vagy ha az 1998. január 1. előtt került kiállításra Magyarországon és 2009. szeptember 30-a óta még nem került bemutatásra. Ezt kell mellékeled, ha kell. Ha nem, nem.
A többi ugyanaz, mint a hosszabbításnál.
A https://nmhh.hu/cikk/3135 oldal jobb oldalán van a "E-űrlap: rádióamatőrengedély-kérelem (ügyfélkapu-azonosító szükséges)" link, kövesd.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2022
(#) Fats Domino válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
98 előtt vizsgáztam, és 2009 óta még nem mutattam be , tehát akkor mellékelnem kell a vizsgabízonyítvány másolatát? jól értelmezem? Mi a teendőm ha nin cs meg a vizsgabizonyítványom,csak az akkor kiadott rádióengedélyemet tudom bemutatni?
(#) pucuka válasza Fats Domino hozzászólására (») Júl 3, 2022 / 1
 
Azért egy telefonhívást megérne a központi ügyfélszolgálatra.
(#) gg630504 válasza Fats Domino hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Ha már nincs meg a vizsgabizonyítványod, akkor írj egy kérelmet a hatóságnak, hogy keresse meg a nyilvántartásában a vizsgád adatait és állítson ki bizonyítványmásolatot. Add meg azt is: hol, mikor, kikkel vizsgáztál.
(#) Fats Domino válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Rendben, köszi! Azt biztosan nem tudom, hol,mikor,kikkel vizsgáztam, az adatlapon is csak a vizsgabizonyítvány számát kell megadni (ezt szintén nem tudom), talán tényleg az lesz a legjobb ha holnap felhívom az illetékes ügyintézőt, és ő talán meg tudja mondani a vizsgabizonyítványom számát, és akkor már beadhatom a rádió engedély kérelmet. üdv
(#) Doky586 válasza Fats Domino hozzászólására (») Júl 3, 2022 /
 
Nekem is lejárt. Nem csaptam nagy patáliát, hosszabbítást kértem. Szerintem észre sem vették hogy lejárt (pár hónapot). Vizsgabizonyítványt nem kértek (20 éve elveszett).
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2022
(#) Kera_Will válasza Fats Domino hozzászólására (») Júl 4, 2022 /
 
Akkor marad a LIS-ed 2 oldalanak a bemutatasa.Ott is van rajta sok szam azonosito.
(#) Fats Domino válasza pucuka hozzászólására (») Júl 5, 2022 / 5
 
„Egy telefonhívást megér” valóban. Beszéltem a NMH ügyintézővel, kedves ,segítőkész úr. Teendő: ki kell tölteni az adatlapot amit gg630504 is említett, ezt beküldeni a hatósághoz, és 40 napon belül postán tértivevényesen küldik az új 5 évre szóló rádióengedélyt (a régi csak 2 évig volt érvényes). Nem kell vizsgabizonyítvány, nem kell ,hogy mikor vizsgáztam, csak a hívójelem kell és a személyes adatok az azonosításhoz. Egyébként a hívójelem alapján azonnal beazonosította, a nevem lakcímem is . Tehát akinek lejárt ,akár már több éve is, Ennyi a teendője..üdv mindenkinek
(#) Gyantáscin hozzászólása Júl 13, 2022 / 2
 
Aperiodikus ferritantenna rövidhullámra. Tecsun PL680 rádiónál láttam, hogy a közép-hosszúhullámú sávon a ferritantenna nincs hangolva, ennek ellenére a vételkészsége nem rosszabb, mint hangolt ferrittel szerelt rádióknak. "Egy próbát megér" alapon ősszetákoltam egy kísérleti példányt és meglepően jó eredményt produkált. A 4B1 ferritanyagnak rezonáns antenna esetén a 7MHz sem a kedvence, de ezzel a megoldással még 14 MHz-en is működött, nem sokkal kisebb jelet szolgáltatott, mint a kísérleti rádiók (Tecsun PL365, PL300, XHDATA D808) botantennája. A tápfeszültség feladása egy utólag beépített 300 ohm 1mH komplexum segítségével történik. Én kérek elnézést a randa kivitelezésért, de nálam a nem örökkévalóságnak szánt projektek esetében nagyon bevált a 3D szerelés és a melegragasztó szobrászat, mert az alkatrészek többsége utána többnyire sérülésmentesen visszanyerhető. Érdekessége a kapcsolásnak az alkalmazott negatív visszacsatolás, gondolom az átviteli görbe linearizálása céljából alkalmazzák.
(#) Baxi hozzászólása Júl 26, 2022 /
 
Hi Mesterek!

Adott egy renault kulcs kártya, lakás tűz volt s a "kulcs" tokja megolvadt. Elektronikát kiszedtem a tokból s a gombokat nyomkodva teszteltem a kocsin. Három nyitasbol kb.: egyszer vette a jelet a kocsi (nem százas)Rendeltem a kinaiktol kártya házat, bele raktam az elektronikát, s azóta nem működik. Led villan a panelon gomb nyomásra, de azon kívül semmi. Azt szeretném megkérdezni, hogy a 433MHz jelet valahogy szkoppal megtudom nézni? Nem az érdekel hogy milyem kodsort küldt, csak az érdekelne hogy add -e egyáltalán az rf része a kártyának, hogy működő képes-e. Valamilyen okosággot össze lehet barkácsolni hozzá? Mondjuk most néztem hogy a szkopom 60MHz.
Esetleg van valakinek valami egyszerűen kivitelezhető tipje/ötlete azt meg köszönöm.
[off] tippelnem kelenne új kártya lesz belőle (85e pénz
A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2022
(#) bbb válasza Baxi hozzászólására (») Júl 26, 2022 / 2
 
Egy sima RTLSDR meg tudja mutatni van-e jel rajta...
(#) HA5AWS válasza Baxi hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Szia!
Sajnos ezekből a kijövő jel elég kicsi, sima diódás fejjel nagyon közelről vagy kondenzátoros csatolással a panelen tudod detektálni a jelet. Megoldás lehet még egy AD8307-es logdetetektor de az is csak -70 dBm-ig lát le nagyon közel téve lehet siker. Legjobb lenne egy spektrumanalizátor de az nincs mindenkinek. SDR vevővel is megnézhető hamár amatőr topikban járunk. Egész jó spektrumanalizátor programok vannak hozzá. Adatlapodon ugyan nem látom merre vagy, de ha pesten jársz tudok segíteni analizátor kérdésben.
Üdv: Gábor
(#) pont válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Csak kérdezem, egy mezei akár kézi rádió ami tudja a 433Mhz frekit nem reagál valahogy ha mellette kapcsolgatják?
(#) HA5AWS válasza pont hozzászólására (») Júl 26, 2022 /
 
Szia!
Sajnos nem. A távirányítók kulcsok nagy sávszélességben adják a jelet és a frekvenciájuk se stabil. Szerencsés esetben némi zajváltozást hallasz nyitott zajzár mellett, de nehéz indikálni. Analizátorokon is 300KHz-et vagy ennél nagyobb szűrőt kell választani a kereséshez.
Üdv: Gábor
(#) Kera_Will válasza Baxi hozzászólására (») Júl 27, 2022 /
 
Esetleg hasonlo 433 MHz radios eszkoz vevo resze amibol egy hangfrekis erositovel kicsatolod a jelet .
Mindenfele klattyogast vonyitast kell majd hallanod.
(#) Gafly válasza Baxi hozzászólására (») Júl 27, 2022 /
 
Idézet:
„Három nyitasbol kb.: egyszer vette a jelet a kocsi (nem százas)Rendeltem a kinaiktol kártya házat, bele raktam az elektronikát, s azóta nem működik. Led villan a panelon gomb nyomásra, de azon kívül semmi.”

Ezen azért komolyan elgondolkodnék.
Esetleg tegyél fel képet, hogy mit alkottál...
(#) Gyantáscin válasza pont hozzászólására (») Júl 27, 2022 / 3
 
Most próbáltam, a BAOFENG UV5R érzékeli - karnyújásnyi távolságból is.
(#) Baxi hozzászólása Júl 27, 2022 /
 
Köszönöm mindenkinek. Így hirtelen a walki -talki megoldás tűnik a legegyszerűbbnek. Van valami gagyi kütyüm, remélem a működő kulcsot (potkulcs) betudom vele keresni, s megnézem másikat vele. A kártya panelját majd megpróbálom átforraszgatni, ha lehet (amint "kikapartam" a műhyelyt a koromból). Szerintem az egész nyák vastagsága nincs 0,5mm.
(#) sany hozzászólása Aug 29, 2022 /
 
Arra gondoltam, hogy kísérleti jelleggel megépítem az ábrán látható kapcsolást.
Ami egy kicsit elbizonytalanított, az a TDA1072-es 3. láb közelében elhelyezendő BFO oszcillátor csatolása. A mellékelt segédábrán látható egy kondenzátor szaggatott rajza is. Fizikailag, illetve gyakorlati kialakítás szempontjából, ezt hogyan lehetne megoldani?
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2022

TDA1072.GIF
    
(#) kistee válasza sany hozzászólására (») Aug 30, 2022 /
 
Ha jól értem, akkor úgy kell kialakítani a vezetékezést, hogy az oszcillátor kimenete az IC 3-as lába közelében legyen (gondolom úgy, hogy egy darabon párhuzamosan fussanak a fóliacsíkok...) és így kialakul egy 0,01pF kapacitású csatoló "kondenzátor".

Legalábbis szerintem erre utal a "Wire Gimmick to near pin 3" szöveg.
Következő: »»   238 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem