Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC
 
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   98 / 99
(#) szs válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 15, 2022 / 1
 
Idézet:
„Méricskélheted te akárhogy napestig, meg is mérhetsz rajta sok mindent, de azt nem hogy hogyan fog szólni. Arra ugyanis nincs a mai napig se műszer, se paraméter.”

Dehogynincs, sőt. Leginkább a zenészek szoktak együttműködni a napestig méricskélőkkel, és pont azért, hogy az úgy szóljon, ahogyan azt ők (a zenészek) elképzelték.
Idézet:
„Így hát marad a fül meg az agy.”

A fentebbieket figyelembevéve: ha a fülednek az agyad megparancsolja, hogy te mit szeretnél hallani, akkor rég rossz.
Lehet, hogy te azt szeretnéd, de a zenész nem azt szerette volna. Ő (méricskélőkkel közösen) létrehozott valamit. És méricskélők által létrehozott eszközökön jön ki. (De nem bánja azt sem, ha te otthon az agyaddal hallgatod. Ha kifizetted, úgy hallgatod, ahogyan akarod. Csak az nem az).
Idézet:
„potom 40 millióért...
...5-10 millió felett”

Persze, ami minőség, az pénz. De aki árakkal dobálódzik, az nem magyarázott meg semmit, csak arra épít, hogy "prolik nem értik".

Ez azonban egy technikai (azon belül is elektronikai) fórum. Itt a méricskélés a kívánatos, azért járunk ide. Üdítő számomra, amikor a műszaki érdeklődésemre kapok választ, nem hitvitákkal mérgeztek.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2022
(#) tunerman válasza deebo hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Idézet:
„A csávó berakott egy műszakilag rosszabb megoldást és az élmény maga lett az álom. Nem fogom sokadjára leírni, azt amit már megtettem párszor és az internet is tele van vele.”


Akkor mégegyszer - az NFB-vel műkődő opampos áramkörök 0,08% THD-t, a no global NFB-s új megoldás 0,1%-ot tudott, ez azonos nagyságrend. Azonkivül úgy gondolom nekem nem a feladatom, hogy bárkit felvilágositsak ezen fórumon, hogy mi az óriási különbség a global NFB, és az azt száműző erősítéstechnika között
A szabványosított opampok kb. 80-100dB-es nyilthurkú erősìtéssel rendelkeznek, visszacsatolás nélkül ezek torzítógépek lennének, az én új áramköröm meg nem az...
TJ.
(#) sutemenyx válasza deebo hozzászólására (») Júl 15, 2022 /
 
Biztosan több tapasztalatod, kérlek áruld el milyen DAC-kall hasonlítottad őket össze.
Én egy Taiko Audio SGM Extreme PC-vel ( 32.000EUR ) és egy Chord Dave DAC-kal( 12.600USD ).
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Jójó tudom, én hülye vagyok semmi tapasztalatom, azt sem tudom hanyadikán elseje, te vagy maga az igazság. Ja és, ha drága akkor az univerzum királya. Lapozzunk.
(#) deebo válasza sutemenyx hozzászólására (») Júl 16, 2022 1 /
 
Van eladó DAC-om 100.000 EUR-ért, az papám mindent visz.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) sandor1632 válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Mutasd..
(#) Ge Lee válasza szs hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 2
 
Rosszul tudod, éppen a zenészek azok akik a leginkább felülbírálnak bármilyen mérést. Hangosítottam zárt térben és szabadban is. Hiába mondod nekik hogy saját terem, körbe lett járva mérőmikrofonnal, itt meg itt ezen a frekin púpok vannak, amott meg egy másik frekin kiemelések, ne foglalkozzak én azzal, úgy állítsam be a pultot ahogy ő mondja (az ő fülére).

Pontosan az ár sáv az ami leginkább visszaadja hogy pl. egy erősítő mit tud, hogy szól, mennyit ér. Vehetsz Te a vakerán mérve nagyon jó paraméterekkel rendelkező Japán dolgokat 20 ezerért is, és annak pontosan azért annyi az ára mert úgy szól ahogy...

Építesz két teljesen egyforma audió eszközt, csak annyi köztük a különbség, hogy az egyikben mondjuk Yageo ellenállások vannak a másikban meg Kiwame. Mérve teljesen egyforma a kettő, semmiféle különbséget nem tudsz mérni köztük! Hangra meg teljesen máshogy szólnak...
Szóval akkor várom a műszaki választ arra, hogy miért, illetve a műszer és a paraméter megnevezését hogy milyen műszerrel és milyen paramétert kell mérjek ahhoz hogy ezt megtudjam. Vannak itt "okos" emberek, de ezt a kérdést már többen többször is feltettük nekik és évek óta nincs rá válasz, csak terelés meg hablatyolás.
Szeretném végre én is megmérni, csak tudnom kéne mivel és mit mérjek, ha már elektronikai fórum...
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2022 1 /
 
Idézet:
„Építesz két teljesen egyforma audió eszközt, csak annyi köztük a különbség, hogy az egyikben mondjuk Yageo ellenállások vannak a másikban meg Kiwame. Mérve teljesen egyforma a kettő, semmiféle különbséget nem tudsz mérni köztük! Hangra meg teljesen máshogy szólnak...”

A nagy büdös francokat szólnak teljesen másképpen, csak beképzeli magának az, aki megvásárolta, mert valamivel igazolni kell az elvárásokat. Ahogy a konkrét példád is mutatja, mindíg nagyon jónak halljuk azt, ami drága, mert ezt várjuk el tőle.

Idézet:
„Szóval akkor várom a műszaki választ arra, hogy miért”


A válasz a pszihológiában keresendő, nyílván nem a műszaki tankönyvben, mert nincs különbség. Sajnálom, de a füled semmiféle körülmények között nem lehet "mérőműszer", főleg akkor, ha az alap pszihológia a tényezőket sem ismered, vagy nem akarod ismerni, mert, ha jónak akarod hallani, akkor fogod is, ezt kellene végre felfogni.

A zenész, azt akarja, hogy úgy szoljon a zenéje, ahogy ő szeretné, ami érthető, de azt biztos nem, hogy a user erősítője széttorzítsa.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) sandor1632 válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 4
 
Irigyellek, hogy annyira rossz a hallásod, hogy Te nem hallasz különbséget.
Ez nem pszichológia, a nagyothalló 70 éves Marika néni is hallja a különbséget..
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Nem, a pszichológiát az a néhány technokrata ember hozza fel mindig aki nem tud más magyarázattal szolgálni a tényekre. Ugyanis, hogy máshogy szól az tény, akkor is ha te ezt nem hallod meg akkor is ha ez neked nem tetszik. És nem szerintem szól máshogy, hanem 10 emberből 10 szerint is máshogy szól. Biztos vannak balfékek is nem mondom, aki beképzel magának ezt azt (a ráragasztott matricától szól másképp és hasonlók), meg azt hall amit akar vagy amit hallani vél, na de nem ez az általános.
Úgy 3 hete nem hallgattam a csöves erősítőmet hanem 4 fajta jobbnál jobb félvezetőst hallgattam felváltva. És az egyik ebből tényleg nagyon jó, a torzítását alig tudom megmérni olyan kicsi, DC-1MHz az átvitele stb. És amikor tegnap visszakötöttem a csövest a rendszerbe akkor egy megváltás volt a "jó" félvezetősök után, pedig sehol sincs a csöves hozzájuk képest semmilyen paraméterében. Ennyit az egészről. És ezt pontosan ugyanígy hallotta az unokaöcsém is akinél a zenehallgatás kimerül a telefonban és az mp3-ban meg a 77 éves szomszédasszony is aki épp itt volt akkor (is). Ne a pszichológia meg a gyártók legyenek már felelősek a rossz hallásodért, meg azért ami szerinted nem létezik, vagy mégis, csak nem tudod mivel magyarázni.
(#) Ge Lee válasza sandor1632 hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Ezt már egyszer én is írtam neki. Mennyi időt, pénzt, energiát megspóroltam volna ha soha nem hallok meg semmit, nem veszek észre semmit, nem olvasok, nem építek semmit, csak tolom a technokrata maszlagot a semmibe, sokak örömére.
Egyébként tényleg Marika, de nem 70 hanem 77 és még nem hall nagyot.
(#) Suba53 válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Ez egy szélmalom harc.
De folytasd nyugodtan, ha van rá energiád. Én élvezem.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2022 2 /
 
Milyen tényekre???? Te semmiféle tényeket nem hozol fel, csak ugyanazt az irreleváns baromságot ismételgeted az ég szerelméáre már. Semmiféle érvekkel nem rendelkezel mások hülyézésén kívül!!
(#) deebo válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Igaz! Kreténeket meggyőzni arról, hogy kretének, nyílván nem lehet, mert kretének.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
És milyen jól tudja ezt az aki a legkreténebb...
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Tételezzük fel, hogy igazad van. Ez esetben viszont biztos, hogy van valamilyen különbség az ellenállások között. Egy ellenállásnak rengeteg paramétere van az Ω-ban megadott ellenállásán kívül (szerintem legalább 10-et fel tudnék sorolni, hozzáértők talán jóval többet is). A további paraméterek jelentős része is mérhető - ha tényleg a végére akarnánk járni a dolognak, akkor el kellene kezdeni a további paramétereket is megmérni, és megkeresni azt a paramétert (paramétereket) ami további befolyással van a hangzásra az erősítőben. Persze akkor oda lenne az egész misztikuma, és a marketing, mert ha a spéci és drága ellenállások esetén megmondanánk, hogy mely paraméterek miatt jobb, akkor vélhetően sokkal olcsóbban is lehetne megfelelő ellenállást készíteni. Egy milliókba kerülő készülék esetén, ugyanez a többi alkatrészre is vonatkozhat, ezért hatványozottan érvényesülhet ez a dolog. Egyszerűen senkinek sem érdeke a végére járni a dolognak, túlságosan leegyszerűsítene pár most még misztikus dolgot.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Elárulom neked, van egy egész iparág ami arra épül ami szerinted nem létezik. Miszerint minden erősítő máshogy szól. Na pl. ezek a tények. Még mindig nem mutattad meg mivel kéne és mit mérnem, szóval a baromságiadat te szajkózod ugyanúgy folyamatosan. Nem hivatkozni kell itt a műszaki dolgokra hanem be kell mutatni, alá kellen valamivel támasztani. Na ez ugye nem megy. Eddig nem mutattál semmit, egy nagy nulla minden amit írsz, meg persze bődületes ökörség de ehhez már hozzászoktunk...
(#) deebo válasza Skori hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Ebben az a szép, hogy, ha van is ilyen különbség az ellenállásokban, az annyira jelentéktelen mértékben befolyásolja az erősítőt, hogy kizárt, hogy hallható legyen a különbség, még akár a mérhetőség ellenére. Tehát az egész hifistahistória teljes önellentmondás.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Én elhiszem, hogy a csövesed másképpen szól és azt is, hogy neked az jobban tetszik, de attól még műszaki értelemben rossz! Értsd már meg!

Én konkrét eredményekkel szoktam alátámasztani és racionális magyarázattal, te meg csak annyit tudsz, hogy az drága, vagy a szomszéd is hallja. Szánalmas vagy, rám vetíted ki a saját magadat!
(#) tothtechnika2 válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 3
 
Istenem Ember!! Mekkora tévedésekben élsz. Gesztinek van egy ilyen dala, ne vitatkozzál hülyékkel. Igazad van, mindenki hülye aki hall különbséget ellenállás, meg ellnállás között (meg sokminden más között is), és mi akik hallunk különbséget, elnézést kérünk tőled, hogy ilyen kretének vagyunk
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Akkor visszakérdezek, már ha szabad. Építettél úgy tudom ezt azt, meg is hallgattad, mivel olvastam az oldaladon régen ilyeneket hogy ez jól szól, ez nem, stb. Na vajon magadnak mivel magyaráztad ezeket??? Mármint hogy az egyik így szól a másik meg úgy? Pláne, ha mondjuk olyat vettél észre, hogy épp az szól jobban amelyik mérve rosszabb? Nyilván, elkezdted keresni a műszaki okát, és mivel nem találtad, ezért vagy nem érdekelt, vagy elkezdtél belemagyarázni valami olyan műszaki indokot amit éppen ott és akkor nem tudtál sem igazolni sem cáfolni. Vagy nem egészen értem, hogy nálad pl. akkor hol is tart ez a dolog...
Ha valaki, akkor én pl. igazi műszaki ember vagyok, voltam gyerek koromtól fogva amikor is "megjavítottam" életem első rádióját. Na de le tudtam venni a szemellenzőt, és nem ragaszkodom olyan dolgokhoz amik semmire nem adnak magyarázatot. Elfogadom hogy jelen állás szerint ez van, ezért építenek a világon százezrek otthon, ezért nem teszik a húszezres cucc amit a vakerán veszek, és neves gyártók ezért építenek torzítógépeket a nagyon jó műszaki dolgok helyett.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Na látod, itt van a kutya eltemetve:
Idézet:
„kizárt, hogy hallható legyen”
Ha eleve ki van zárva akkor az ugye nincs, esély sincs az ellenkezőjére. Na ez az igazi földhözragadt, begyöpösödött gondolkodás, amit szerinted itt követni kéne. Remélem nem haragszol meg, ha jómagam nem ezt tartom a követendő példának. Ha meg semmit nem hallsz annak két oka lehet, de már ezt is leírtam:
- rossz a füled
- rossz a rendszered.
Aztán innentől lehet gondolkodni...
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Mit értsek meg te szegény? Hol írtam én olyat, hogy ez műszakilag jobb? Pontosan azt írom lépten nyomon, hogy ez műszakilag sokkal rosszabb, mégis sokkal jobban szól! És nem csak az én fülemnek, hanem bárkiének aki eddig hallotta! Akkor mindet pszichológushoz kéne küldeni? Nem, téged kéne oda küldeni!
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Elmondom hol tart ez a dolog. Vannak különbségek, de az utóbbi néhány évben sok dolognak meglett a magyarázata is, és persze sok dolognak továbbra sem. Viszont úgy gondolom, hogy a technika és a mérési módszerek is fejlődnek, ami ma még nem mérhető, az lehet, hogy pár év múlva simán az lesz. Tehát tudom, hogy akár egy ellenállás is változtat(hat) a hangon. Viszont úgy gondolom, hogy ha nagyon akarjuk, akkor ennek az oka kinyomozható. Amikor meg a digitális jelútban való változtatás okoz hallható változást, akkor én sem tudok mit kezdeni vele, de nem tartom kizártnak, hogy valamikor erre is lesz magyarázat.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Idézet:
„Hol írtam én olyat, hogy ez műszakilag jobb?”

Kutyát nem érdekli ezen felül az ezotéria.
(#) szs válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Idézet:
„a zenészek azok akik a leginkább felülbírálnak bármilyen mérést. Hangosítottam zárt térben és szabadban is.”

Kedves fórumtársam -hiszen én is erről írtam néked. Hogy a zenészek füléhez kell először viszonyítani. (És az csak jól, mérnökileg kiszámolt eszközökkel lehetséges). És még hozzátettem, hogy a felhasználó (hallgató) agyához, füléhez bár viszonyíthatsz, kiszolgálhatod, de akkor nem azt kapja vissza, amit a zenész nyújtani kívánt.
Tehát ugyancsak mérnökileg kiszámolt eszközöket kell készíteni, és nem a saját füledhez mértet. Mert én nem azt szeretném hallani, amit a te füled szeret, hanem azt, amit a zenész nekem csinált.
És az csak akkor lehetséges, ha a "méricskélők" kiméricskéltek.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) btamas81 válasza szs hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
De ez csak akkor igaz, ha a zenésznek jobb füle van mint neked. Elsőre lehet hülyén hangzik, de attól, hogy ő zenész még nem biztos, hogy jobb a hallása mint neked vagy a hallgatónak, meg ismer minden hangszert.
A legnagyobb probléma ezzel az egésszel amiről a vita megy, hogy nincs egy etalon, amihez viszonyítani lehetne. De még ha lenne is, akkor is van ugye az egyéni ízlés. (És ez a zenésznek is van)
Szóval ebben a témában szép lehet az ember, de okos nem.
(#) btamas81 válasza deebo hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Mindenféle bántó szándék nélkül.
Nem tudom hallotál e a Gauss erősítőkről?
Ezen erősítők attya Nagy Gábor Pál. Van blogja, szerintem olvass bele. Számomra nagyon sok érdekes információt talaltam benne.
audioworld
(#) szs válasza btamas81 hozzászólására (») Júl 16, 2022 / 1
 
Szélsőséget mondok neked:
De nem kell jobb fülének lenni. Mégcsak énekelnie sem kell tudni. Sex Pistols-ról bizonyára hallottál. Abból éltek, hogy nem volt jó hallásuk, nem tudtak zenélni, tilos volt énektanulni.
Elég gáz, amit közvetítettek, de ha a művelt, jófülű hallgató igényeihez áthangoljuk, akkor pont az a (mű)proliság veszik el.
(Nem lett volna baj, ha nincs, de volt, no).
Ki volt az is számolva, kár lett volna otthon átszámolni.

A szélsőséget félretéve: lehet, hogy nem jobb a füle az enyémnél annak a zenésznek, de ő akkor is azt akarja nekem előadni, és akkor hiába színezgetem otthon, mert megszínezve nem azt kapom, amit adott.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2022
(#) btamas81 válasza szs hozzászólására (») Júl 16, 2022 /
 
Értem amit írsz és egyetértek.
Következő: »»   98 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem