Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   124 / 126
(#) uniman válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
"Hobbielektronika.hu"...azaz, itt "hobbisták" vagyunk többségében. Persze nekem is van vagy féltucatnyi multiméterem, mindig a kívánalmaknak megfelelőt viszem magammal a terepre. Kicsi, nagy pontos, éjjellátható, golyóálló...stb.
Persze a legdrágábbat (M-4660A) leginkább itthon használom.../Van 800Ft-ostól...(újáron) 60 ezresig./ Az olcsó is megteszi...nem tudom, hogy egy munkagép javításához mennyire szükséges a megnevezett nagytudású műszer. Persze, ha nincs másik...
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Idézet:
„Mennyire szükséges a nagytudasu müszer”


Mert hát a politika mindenbe beleugat. Pl. azzal, hogy a mérömüszert ha ipari célokra használod rendszeresen kalibráltatni kell. Ami egyböl kizárja piacon kaphato müszerek 90%-t, mert sokat nem is lehet kalibrálni, vagy nincs hol, ahol ezt el lehetne végeztetni.
(#) szapcsika válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Nem tudom mennyire politika. De az egy alapvető dolog, hogy legyen arról adtotd, hogy mennyire megbízható az az adat, amit mértél. Ez politikától független, egyszerű józan paraszti ész és üzleti érdek. Itt most nem Jóskapista bácsira gondolok, aki amatőr villanyszerelőként megméri a konnektort, hanem olyn ipari környezetre, ahol egy nem megbízható mérés miatt gajra mehet egy egész sorozat gyártmány. baromi sok múlik azon, hogy megbízunk-e a mérőműszereinkben és a mérésekben. Márpedig az iparban elterjedt márkás műszerekben megbízhatunk, mert tudjuk, hogy hozzák a specifikációjukat, hogy egyenletes minőségben készülnek, hogy a gyártó olyan szerviz és kalibrációs hátteret ad, amitől a mérés megbízható lesz. (zárójel, tudom, mindenkinek van horrorsztorija ISO9001 certifikációról, ahol a nagytudásúak a kapzsi tanácsadó tanácsára olyan folyamatokat fogadtak el, hogy még a titkárnő vonalzóját is hetente kell kalibrálni, de ez legyen az ilyeneknek a saját bajuk).
Nincs kétségem, hogy adott esetben egy filléres eszközzel is lehet hasonló mérést végezni, de az a kockázat, amit esetleg mondjuk egy hibás gyártmány sorozat, vagy gyártósor leállás okozhat, az messze költségesebb, mint, hogy azon spóroljanak, hogy 150ezer helyett 15 ezerért vesznek pár műszert, aminek utána meg sem rendes specifikációja, sem historikus adatai a megbízhatóságról, sem szerviz és kalibrációs háttere nincsen.
Természetesen hobbi szinten ez nem játszik, de ezek a cégek nem is a hobbistákat célozzák meg, nekik nem az a piacuk. Ez nem zárja ki, hogy valamelyik kis cég még kinövi magát egyszerre olyanra,aminek az ipari felhasználók is piaca lesznek, de ez nem egy gyors folyamat és legkevésbé azon múlik, hogy mibe kerül az eszköz.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Nem érdemes vitatkozni ezen, mert amugy sem tudjuk befolyásolni, de minden szakember alapérdeke ugy hobbi mint profiszinten, hogy karbantartsa a müszereit, és mindannyiunk pár nap alatt rájön, ha a müszer nem azt mutatja amit elvár ( néhai professzorom kivágott bárkit az osztálybol, ha elöre nem tudtuk mi a helyes méréseredmény).
Én azt fájlalom, hogy hatoságilag kell kényszeriteni az embereket a jozan gondolkodásra.
Persze egész más egy labor, vagy bolt, ahol üzlet a mérés pontossága, de egy villanyszerelö ha 230 helyett 228V-t mér az aligha hiba, viszont a hatoság miatt kidobhatja a müszerét, vagy ahogy a németek csinálták a müszerhez egy kalibracios listát adnak a müszerésznek, hogy ha 100 voltot lát a displayen az valoságban 112V stb. ( mert a müszert - nem olcso - csak speciális berendezésen lehet kalibrálni, olyan meg nem volt Europában.)
(#) szapcsika válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2022 / 1
 
Azért ne tévesszük össze a dolgokat. Egyrészt, ha 230-at mér 228 helyett, az vagy baj, vagy ne, de ha pl. 249-et 251 helyett, az lehet, hogy baj, mert azt hiszi, hogy még határéréken belül van. Van, ahol meg az már nagy baj, ha műszer 3,56434 helyett 3,56432-t mutat.
Másrészt egyáltalán nem biztos, hogy pillanatok alatt rájössz, hogy jót mutat-e a műszered. hacsak nem rendszeresen hasonlítod valami etalonhoz, de akkor meg máris elvégezted a kalibrációt! Meg persze, honnan tudod, hogy jó-e az etalonod?
Ráadásul a kalibráció tipikusan nem azt jelenti, hogy állítgatunk a műszeren, hanem azt, hogy egy ismert etalonnal hasonlítjuk és tipikusan ekkor már megnézzük, hogy specifikáción belül van-e. Rendszerint nem is célszerű állítgatni rajta, hiszen akkor a historikus éerékek a műszer öregedéséről elvesznek. Ezek pedig nagyon fontosak a mérés megítéléséhez és következteésekre a műszer jövőbeli viselkedésére. Egy kalibrációra küldött műszerről pontosan azt kapod, amit itt írtál, megadják, hogy mi volt az etalon érték és mi volt a műszer által mutatott érték. Ha egyébként ez specifikáción belül van, akkor nem is kell hozzányúlni. Ha nincs, akkor meg el kell dönteni, hogy mit csinálsz. Van olyan műszer, ami nem állítható (nem mutliméterről beszélek most), ot csak ilyen táblázatokkal lehet játszani.
Az meg, hogy a hatóság kényszerít, és kidobatja a műszerdet, azért ez így nem igaz. Vannak előírások, aminek örülök is, mert pl. szeretem, ha a hentesnél jól mér a mérleg.

Lehet ez nagyon off itt, kéne egy méréstechnika topik.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Valoban OFF, de pontosan igy magyarázzák félre mifelénk a kalibráciot. Egy müszert ( föleg ha drága) az ember nem azért vesz, hogy rendszeresen cipelje valamilyen hivatalba, ahol megnézik, hogy rendben van-e vagy sem ( ha egyáltalán képesek ilyesmire), ahelyett, hogy akár az autot stb arra köteleznék, hogy a müszerét rendbe tartsa ( ami ugye nem ugyanaz). És abban a kalibracio csak egy másodlagos kitétel, mert a jelenleg kiadott kalibrácios jegyzökönyvvel nem lehet semmit kezdeni ( mégis pénzt kérnek érte).
Szoval, ha ilyen elvárások vannak a politikának a müszerekröl, akkor nem a kalibráciot kellene elöirni, hanem a rendszeres karbantartást, amit rendszerint csak a gyárto, illetve arra felhatalmazott mühelyek tudnak elvégezni, ahol a bevitt müszer minden paraméterét ellenöriznék, megjavitanak, amit kell és a müszer jo állapotban az eredeti specifikácionak megfelelöen kerül vissza a felhasználohoz. Senkit a világon nem érdekel az ilyen müszereknél, hogy amit mutat abszolut számokban, mennyire pontos, hanem az a lényeges, hogy holnap, holnapután stb ugyanarra a mérésre ugyanazt mutassa ( az ugye szintén nem mindegy ). És ha több müszer van az üzemben, akkor mindegyik a tolerancián belül ugyanazt mutassa
(#) szapcsika válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Nem teljesen így van, de mindegy. Viszont akkor eljutottunk a kiinduló ponthoz. Ha az a feladat, hogy gyártói támogatást kapjál a rendszeres, akár helyszíni karbanatartáshoz, javításhoz és gyári minőségű beállításhoz, mert, hogy ez lenne ez üdvözítő, ami teljesen igaz, akkor ezt kitől fogod megkapni? A Fluke-tól vagy az Anengtől? És akkor itt a válasz, hogy melyik milyen piacra készült és miért kerül annyiba.
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 31, 2022 / 2
 
Idézet:
„adott esetben egy filléres eszközzel is lehet hasonló mérést végezni, de az a kockázat, amit esetleg mondjuk egy hibás gyártmány sorozat, vagy gyártósor leállás okozhat, az messze költségesebb, mint, hogy azon spóroljanak, hogy 150ezer helyett 15 ezerért vesznek pár műszert, aminek utána meg sem rendes specifikációja, sem historikus adatai a megbízhatóságról, sem szerviz és kalibrációs háttere nincsen”
Igen. Egyszer az általam gyártott készülékek sok tízmilliós kárt okozhattak volna pontatlan multiméter általi beállítás miatt, de szerencsére időben észrevettem. Pedig az is ma kb. 100e. Ft.-os gép volt. Azóta két felsőszintű multi van erre, áruk sok, de az semmi az így nem okozott kárhoz képest.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
A kérdés inkább az, hogy milyen stabilak a müszerek, márpedig alig hallani valamit instabilitásrol, azaz, hogy bármelyik müszer idövel veszitene a pontosságábol.
A forumok tele vannak mindenféle mechanikus meg egyébb hibákkal, de alig hallani bármilyen panaszt, hogy a müszer vesztett volna a pontosságából.
És ezt a hatosági kalibrálási jegyzökönyvek is bizonyitják, ahol csak az etalonhoz hasonlitották ( valahol még hentereg 2-3), hogy 4-6 éves idötartamban ugyanaz a müszer ( Fluke 77 DVM) még 1/10 Volt eltérést sem mutatott ( közben nem volt semilyen szervizben).
Akkor vajon mi értelme a hatosági zaklatásnak?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2022
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Idézet:
„Akkor vajon mi értelme a hatosági zaklatásnak?”
Na vajon mi...
Vagy neked volt valaha olyan műszered, ami ne teljesítette volna a specifikációját akár 10 év elteltével is? Nekem még nem volt ilyen, pedig van 800Ft-os multiméterem is, de az is hozza 17 év után is a pontosságát, már ami ugye abból látszik és tőle elvárható. Kételyem inkább a 6,5 digites műszeremmel van, mert ugye azt nem nagyon van mihez hasonlítani (vagy kalibrálni), na meg a pontossága azoknak viszonylagos is (nap, hónap, év) meg még az aktuális hőmérséklettől is függ.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Azt gondolom, ha valaki egy valamiért fontos jegyzőkönyvet állít ki, ami ugye tanúsíthat bármit, attól a hatóság elvárhatja, hogy a műszere pontos legyen. A hiba akár egy egyszerű műszaki meghibásodás is lehet, amit a tulajdonos vagy észre vesz vagy nem. Többször előfordult műszereknél árammérésben a védődióda átvezetése, de volt egy olyan nevesebb műszerem is, ami egyszer csak elkezdettohm mérésben az aut méréshatár egyik eleménél 10-15%-ot csalni.
Ha egy ilyen hibás műszer alapján elkezdenek hibás jegyzőkönyveket kiállítani...
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Aki manapság ilyen tanusitványt állit ki az már régen nem elsösorban az abszolut mérési adatokkal foglalkozik, hanem azzal, hogy a mért érték az elöirt tolerancia határokon belül van vagy nincs. ( a második esetben meg nem is lehet rendszerint kiállitani semilyen jegyzökönyvet, mert azt már maga a rendszer blokkolja.) Sok ilyen feladatra használt müszeren a mért értékek már csak kisbetüvel láthatok és jo nagy zöld IGEN vagy piros NEM felirat jelenik meg. Ha piros a mérés akkor nincs jegyzökönyv, csak munka kijavitani a hibát.
Ezt kapod az autoszervizben ( a zárojelben itt - ott ottvannak a mért értékek is), ilyet kapsz a gázszerelötöl, ilyet kapsz a telekomszolgáltatotol, söt már ilyek kapsz a kéményseprőtől is stb.
A kuncsaftnak rendszerint fogalma sincs mi a helyes érték ( gyakran még a müszerésznek sem) csak azt látja, hogy a mért értékek rendben vannak, vagy nem.
Más nem is kell.
(#) oszitrek válasza uniman hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Beton volt, egy épület mélygarázsában.
(#) uniman válasza oszitrek hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Akkor tényleg bírja a "strapát"...
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 31, 2022 /
 
Idézet:
„iparban elterjedt márkás műszerekben megbízhatunk, mert tudjuk, hogy hozzák a specifikációjukat”
Komoly helyeken csak kevés nagyhírű-múltú gyártó műszereit használják világszerte. Jórészt a néhány amerikait. Ilyen helyeken nyoma sincs az általunk hobbira használt egy ország gyártmányainak.
(#) Norbi1974 hozzászólása Ápr 19, 2022 /
 
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani nekem egy lakatfogós TRMS multimétert 20eFt alatt? Persze jó lenne minél olcsóbban megúszni. Lényeg, hogy 600A-ig DC-t is tudjon mérni, valamint DC kis feszültség mérésnél azért ne legyen rosszabb a pontossága, mint ±0.5%+3 digit. Min/Max monitorozás kell, nem elég a hold funkció. Jó lenne ha kijelző tudná a 6000 counts-t. Teljesen automata (nem csak méréshatár) készülék nem jöhet szóba, olyan már volt kis kínai barátainktól.
Előre is köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2022
(#) bakaruha hozzászólása Aug 3, 2022 /
 
Sziasztok ezt a multimétert szeretném megrendelni https://nl.aliexpress.com/item/1005002697448331.html?spm=a2g0o.prod...%21sea de ha jól látom árramerőséget nem tud mérni vagy tévedek?
(#) mex válasza bakaruha hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Valóban nem mér áramerősséget. Amúgy is ez a "csicsa-ratyi" kategória.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Ráadásul a videon még a mérözsinorokat is összekeveri.
Persze ettöl még a müszer jol müködhet.
(#) nagym6 válasza bakaruha hozzászólására (») Aug 3, 2022 /
 
Ez a fajta inverz kijelző a legrosszabb amit életemben láttam. Nagyon szűk a betekintési szöge, napfénynél nem látható. Csak hátránya van a normál lcd-hez képest.
(#) oatis hozzászólása Dec 5, 2022 /
 
Üdv!
Az ANENG 8008-as multiméterről mi a véleményetek? Mennyire pontos, használható? Esetleg van más márka/ típus ebben az árkategóriában ami jobban megérné? Nem iparban szeretném használni. Eddig piaci vagy alis multimétereim vannak (dt-9205A, dt-830B), de szeretnék venni egy komolyabbat is.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Ge Lee válasza oatis hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Jók ezek, de attól is függ hogy milyent fogsz ki, épp melyik emberke rakta össze ott a messzi keleten. Nekem van a 8009-esből 2db, az egyik nagyon jó a másik nem olyan pontos, azzal már nem volt kedvük vacakolni, lehet hogy már vége felé járt a munkaidő. A képen lévő a jobbik. Lehet utólag kalibrálni de ahhoz át kell írni benne az epromot.

LT1021.jpg
    
(#) tbarath válasza oatis hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Ez is piaci/Alis kategória, de abból a jobbik fajta. Nekem egy bajom van vele, mégpedig hogy kicsi. Szóval nálam a táskába van bedobva, ha netán szükségem lenne rá valahol, itthon nagyobb téglákat használok.
A pontosságot nyilván ésszerű keretek között kell elvárni, amit tud, az hobbi célra bőven jó. Amit Ge Lee írt, az inkább a szerencse, mint az elvárható pontosság egy ilyen cucctól. Ahol elvárás az 1-2%-nál komolyabb pontosság, oda nem ez való.
Dave tesztvideója: Bővebben: Link
Egy másik, alapos teszt: Bővebben: Link
Hack: Bővebben: Link
(#) Inhouse válasza oatis hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
A 9205A egy család inkább, irdatlan mennyiségű változat van belőle, mindenféle gyártóval. Vannak minőségibbek és olyanok is, amik nem annyira azok. Nekem az egyik, ami a jobbik pl. kijelzi a méréshatárt az LCD-n, stabil, jó kis műszer (persze ez is sima hobbi kat.). A másik csak hasonlít rá, van olyan méréshatár, ahol újkora óta 2 tizedespont van, a forgókapcsolója is gagyibb már hangra is...olcsó volt...
(#) teddysnow válasza oatis hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Én is nézegettem, de 9205-ös tapasztalatok után inkább vettem egy UT890C-t. Ahogy írták előttem van, ami jó és van, ami nem. Az én 9205-öm jól mér, pontos, de a feliratok kopnak le. Jó, de... Nem akartam így járni a 8008-al is.
(#) oatis válasza teddysnow hozzászólására (») Dec 6, 2022 /
 
A 890c-n az NCV használható vezeték keresése falban?
(#) teddysnow válasza oatis hozzászólására (») Dec 6, 2022 /
 
Nem 100%-os, néhány próba erejéig teszteltem. Volt hogy tudtam, hogy ott élő vezeték van, de nem jelzett, meg olyan is, hogy ott is jelzett, ahol biztosan nem volt. Függ a vakolat vastagságától, elektroszmogtól. Feszültség alatt lévő kábelekre idáig mindig jelzett.
(#) morgo hozzászólása Feb 16, 2023 /
 
Sziasztok!
Aneng AN113B multival kapcsolatos tapasztalataimat osztanám meg, ha valaki ennek a típusnak a vásárlásán gondolkozik. Az első csalódás az volt, hogy 0,8 V alatt sem AC sem DC feszültséget nem mér. Ezt sehol nem említik, csak a gépkönyvből derült ki utólag. Frekvenciamérés csak valódi AC feszültség esetén működik. A tranzisztorteszter frekvenciagenerátora által szolgáltatott négyszögjelekkel nem tud mit kezdeni alapból. Viszont egy 100n kondenzátort sorba kapcsolva a mérőzsinórral, ez a gond megoldódott, így az 1 Hz - 2 MHz közötti jeleket egészen pontosan méri. A többi funkciója teszi a dolgát, hozza a leírásnak megfelelő paramétereket.
(#) szapcsika válasza morgo hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Hát, ez elég katasztrófa. Az a 0,8 V gondolom abból adódik, hogy a TRMS konverterek kis jeleknél általában zajosak és ez meg valahogy ebből akarja kitalálni az automatikus módot, hogy ac vagy dc? Inkább raknának bele egy kapcsolót, csak hát tudjuk, sokaknak a tekerőgomb ódivatú, és nem elég trendi
Nem is értem, ha 0,8 alatt nem mér, akkor elektronikai célokra kb. használhatatlan. Elektromos dolgokhoz jó lehet, de abban meg nem bízom, hogy olyan a védelme, hogy adott esetben nem robban fel.
A másik meg a specifikált ponotssága, ugyan 6000 countos, de a pontossága ennél bőven rosszabb. Csak hát rá lehet írni, hogy 6000, igaz annak a fele gyakorlati infomrációtartalommal nem bír.
A frekimérés érthető, 0-ra komparál, ezt elég sok multiméter csinálja. Ha rendesen kell frekit mérni, akkor egy rendes frekimérő nem úszható meg, ahol trigger szint, érzékenység, stb. állítható. De ahol 0 körül leng, ott jó, frekiváltókat miegyebet lehet vele mérni.
(#) pipi válasza morgo hozzászólására (») Feb 16, 2023 /
 
Ha jól látom ez olyan kitalálós multiméter, majd ő megmondja mit is kell mérni... Ebből adódik az a 0.8Vos mérési bizonytalanság, nem tudja mit mérjen. Hasonló 2 féle is van nekem, megvan a maga használati értéke/helye, másodiknak van a táskámban (meg az asztalomon harmadiknak). 230V-os környezetben nagyon jó, hogy nem kell állítgatni fesz/ellenállás között, "ész nélkül" lehet rátapizni kontaktusokra, ha bekapcsolt akkor sipol a "zárlatmérő", ha kikapcsolt, akkor látszik rajta a hálózati villany. Kisfesz környezetben valóban korlátozottan használható...
Következő: »»   124 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem