Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   125 / 126
(#) Gáboröcsi hozzászólása Márc 7, 2023 /
 
Szia.Uj vagyok a fòrumon:Van egy MY-64 es digitális müszerem,nagyon szeretek vele dolgoni,sajnos a bekapcsológombja tönkrement,ehhe kérek segitséget,bármilyen megoldás érdekel.Köszönettel!
(#) szapcsika válasza Gáboröcsi hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
Mit értesz azon, hogy tönkrement? Nem kapcsol be? Vagy mechanikailag hibás? Honnan tudod, hogy a bekapcsológom a rossz?
Kicsit bővebben fejtsd ki, akkor könnyebb segíteni!
(#) proba válasza Gáboröcsi hozzászólására (») Márc 7, 2023 /
 
szétszeded, átkötöd a helyét, ha működik, akkor akár széttörés után lábanként kiforrasztod, veszel bele másikat, és kész.
(#) Gáboröcsi hozzászólása Márc 7, 2023 /
 
Köszönôm a válaszokat ès a hozzászólásokat,s bekapcsolásnál ha tartom vagy mozgatom a nyomógombot bekapcsol,mihelyt elengedem lekapcsol.Kivettem a kapcsolót szétszedhető a belső érintkező lemezek nagyon kopottak illetve meggyengültek ezért keresek egyèb hibás javithatatlant amibe jó a kapcsoló.Köszönettel!
(#) moltam válasza Gáboröcsi hozzászólására (») Márc 8, 2023 /
 
Láttam már olyat aminek ez volt a kínja, tudsz venni bele kapcsolót is, nem kell donor. Bővebben: Link Ha minden igaz ez kell neked, valószínű máshol is kapható, hirtelen ez volt az első találat. Vagy kerestem egy közelebbit ... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2023
(#) teddysnow hozzászólása Márc 30, 2023 /
 
Sziasztok,
sok multiméteren van "HOLD" gomb. Azt szeretném kérdezni, hogy ezt ki mire és hogyan használja?
(#) pipi válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 30, 2023 /
 
Jobbára semmire... leállítja a mérést, és az utolsó érték marad a kijelzőn. Esetleg gyorsan vagy periodikusan ugráló mérés esetén lehet "megfogni" az aktuális mérési pillanatot
Az egyik multimon 2 funkciós, hosszan nyomva a led világítást kapcsolja
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2023
(#) teddysnow válasza pipi hozzászólására (») Márc 30, 2023 /
 
Pedig csak fontos lehet, keresni kell azokat a multimétereket, ahol nincs.
(#) szapcsika válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 30, 2023 /
 
Rendesebb multimétereken autohold meg hasonló neveken szerepel, ott megállítja a mérést, ha úgy érzi, hogy sikerül mérni (azaz hirtelen jelentősen eltér majd stabilizálódik az érték az addigiaktól). Ennek az az értelme, hogy, nem kell egyszerre nézni a kijelzőt és, hogy hova dugod a mérőcsúcsokat. Mérsz, csippan és utána leolvasod, anélkül, hogy továbbra is derékig lennél a kapcsolószekrényben.
Elvileg a sima hold is erre jó, de ott meg így is, úgy is nyúlkélnod kell a műszerhez, szóval korlátozott a használhatósága.
(#) teddysnow válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 30, 2023 /
 
Az auto hold rendben van, én a sima hold-ra gondolok, amit az orroddal vagy harmadik kezeddel kell megnyomni miután úgy is a rákell nézni a műszerre, hogy hol is gomb és látod, hogy 648mV. Megnyomod és látod, hogy 628mV.
Én ennek a fontos gombnak az elmaradhatatlan funkciójára gondolok.
(#) pipi válasza teddysnow hozzászólására (») Márc 30, 2023 /
 
A főnöködnek meg tudod mutatni délután mennyit mértél Kivéve ha az auto off közbeszól
(#) nagym6 válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 1, 2023 /
 
Pld.: ha számolni kell a mért értékkel, addig a kijelzőn marad amíg számológépbe beírom a számítást. Négy-öt számjegy megjegyzése probléma lehet. Nekem erre jó.
(#) teddysnow válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 1, 2023 /
 
Jajjne! Ez a másik vörös posztó nálam a multiméterekkel kapcsolatban. Mért értékekkel számolni. Mérni kell áramot és mérni kell feszültséget. Kérdés, hát ha tudja egy okosabb ember.
Miért kell a feszültség mérő állást és az áram mérőt egymással ellentétes oldalra tenni? Miért van az egyenfeszültség mellett a váltófeszültség mérés?
Soha nem kellett még egyenfeszültség után váltó feszültséget mérnem vagy egyenáram után váltóáramot. Ellenben már többször kellett feszültség után áramot mérni. És akkor ment a tididididididididididi, mérés, tidididididididididididi (igen, három mérőzsinort használok).
(#) Massawa válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 1, 2023 /
 
Amiota bevezették a forgokapcsolot.
(#) Hutty válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 1, 2023 /
 
Ezért érzem 1000x fontosabbnak a MinMax funkciót.
(#) nagym6 válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 1, 2023 /
 
Idézet:
„Mérni kell áramot és mérni kell feszültséget.”
Feszültséget könnyen lehet, áramot nem mindenhol tudsz, vagy körülményesen mivel árammérőt sorba kell kötni. Ismert ellenálláson feszültségesés mérés, és számolva az áram érték.
Idézet:
„Miért kell a feszültség mérő állást és az áram mérőt egymással ellentétes oldalra tenni?”
Külön műszer áramméréshez, külön feszültségméréshez. Van, hogy a kettőt egyszerre jó mérni pld.: valami beállításánál.
(#) pipi válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 1, 2023 /
 
Egyetértek a külön műszerrel, áramot én ritkán mérek, az egyik ellenállásmérés/csipogó állásban, a másik feszültség állásban A forgókapcsoló kímélése szempontjából, én még power kapcsolót is fusiztam a multikra, így tekergetni is nagyságrenddel kevesebbet kell
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2023
(#) Joe_001 válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Szia!
" mivel árammérőt sorba kell kötni"
Kivéve a lakatfogót. Van DC-s is. Vezetékre ez a jó. És ez is külön műszer.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2023
(#) nagym6 válasza Joe_001 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Szia. Csak vezetékre, ára csillagászati főleg a DC-s.
(#) Inhouse válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Nem árt, ha ellentétes oldalon van, amatőr kezekben/figyelmetlen felhasználónak veszélyes mutatvány lehet, kis értékűhöz van ahol át se kell dugni a mérőzsinórt. Illetve ez az AC/DC sem egységes, van olyan műszerem, ahol egy külön kapcsoló az AC/DC, a forgatókapcsolón nincs dupla skála.
Vannak olyan műszerek az alap szintűeknél, ahol a párszáz VAC (230V-hoz!) éppen ellentétes oldalon van a legkisebb ellenállásmérő állással, a forgókapcsolón meg nincs csak egy letörés, kiemelt jelölés semmi...na az a másik halálos veszély.
Az automata kikapcsolás néha kimondottan jó, néha meg bosszantó, főleg egy sok ponton, felnézés nélkül végzett csipogós zárlat keresésnél...
Van aki imádja az automata méréshatár váltást, sőt manapság már auto mérésmód kiválasztást is, engem zavar, lassú. Ja, van amelyik műszernél késleltetve csipog zárlatnál, engem az is bosszant...szerintem pl. ez nincs is feltüntetve a leírásban, ezzel megvásárlás után, használat közben szembesül a felhasználó.
Nem egyszerű a választás, még akkor sem, ha tudjuk, mit akarunk.
Én pl. legutóbb olyat kerestem, ahol a megszokott 10..10MΩ felső határnál nagyobb is volt ellenállásmérésben, a 200MΩ már jó volt.
A DC lakatfogó kis áramoknál nem igazán jó, illetve a 0-zás kérdése is ront a használhatóságán. Nagy áramoknál, pl. autóvillamosság már kimondottan előnyös.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Idézet:
„ára csillagászati főleg a DC-s.”
Tévedtem, az oszcilloszkóphoz való árammérő fejre gondoltam.
(#) Gombszem hozzászólása Ápr 9, 2023 /
 
Vettem egy Maxwell MX-25201 kéziműszert. Korrekten működik, de a Manual hiányos. Van két funkció, amire nem tudok rájönni, hogy mi lehet. Ez a REL, és az NCV. Mi lehet?

A műszer honlapja

25201_web.jpg
    
(#) Massawa válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
A REL az relativ értéket jelent( valoszinü a HOLD értékhez viszonyitva, az NCV meg jelez ha hálozati feszültség van a közelben galvanikus kapcsolat nélkül ( sipol, villog, vagy a displayen mutat valamit).
Nincs ilyen müszerem, igy a REL mérést neked kell pontosan kideritened, hogyan kell használni..
(#) Gafly válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Jó kis multiméter.

Megértem a problémádat, mert ezen néven sokan, és sokféle multimétert árulnak, teljesen más külalakkal és képességekkel. Igazán olyan használati utasítást én sem találtam, ami a csatolt képhez társítható lenne.

Azért az internet segít:
The NCV Function
Idézet:
„The NCV function on a multimeter measures the resistance of non-conductive material. This means that if you want to find out the resistance of a cat, you will first have to get one to hold still for a reasonable amount of time.”

Magyarul körülbelül ennyi:
A multiméter NCV funkciója nem vezető anyagok ellenállásának mérésére szolgál. Ha egy macska ellenállását akarjuk meghatározni, elsőként egy olyan példányt kell beszereznünk, ami elegendő ideig nyugton marad.

Massawa mesternek szerintem igaza van, elsősorban abban, hogy neked kell próbálgatással kitalálnod, hogy hogyan működik a műszered. Másrészt én is arra jutottam, hogy:
NCV az "fázisceruza" lehet, NCV
REL pedig "relatív mérés", azaz mérsz valami, lenullázod, és ahhoz képes méri hogy több, vagy kevesebb. Mondjuk ellenállás válogatás, feszültségesés, stb... REL
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Igen az NCV olyan mint a fázisceruza, de galvanikus érintés nélkül.
Az én müszerem már villog egy elosztoszekrényben ha csak megközelitem a kismegszakitot. Em kell mérözsinor semmi. Elég ha a közelben van valamilyen drot amiben hálozati feszültség van.
(#) Hutty válasza Gombszem hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
(#) Gombszem válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Köszönöm neked, és a többieknek is.

Szerintem nem volt rossz vétel, 9500 Ft-ért. Adtak hozzá egy hőmérő szondát is, ami 1000 fokig (!) mér érintéssel. Persze a felirat rossz helyem van a műszeren, mert a mA és a COM helyekre kell dugni. Mér a megadott helyen is, de 15 fokkal kevesebbet.
Manual-t nem adnak hozzá, le kell tölteni. Az sem mindegy honnan, mert a gyári oldalon hibás van. A forgalmazó oldalán levőben is van hiba, pl. amit kérdeztem.
(#) Gafly válasza Hutty hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
Nyolc és fél óra alatt megtaláltad ugyanazt a videót, amit én is linkeltem.
De ennyi pénzért jó kis multiméter...
(#) Hutty válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 9, 2023 /
 
De mennyivel jobb az óradíjam, csak egy link, semmi karakter...
(#) Laca13 hozzászólása Dec 17, 2023 /
 
Sziasztok!
Mivel nálam tényleg csak hobbi az elektronika, ezért sosem volt még profi multiméterem. Még a lengyel piacos analóg műszerrel kezdetem, ami egyébként szerintem eléggé pontos volt. Amiért kikerült a képből kettő is, az annak köszönhető hogy az egyik nyolc, a másik "csak" hat darab ceruzaelemmel működött, amik természetesen mindig akkor merültek le a hosszas állásban, amikor szükségem lett volna rájuk. Ahogy már óccsóér lehetett kapni digitális multiméter, átszoktam arra, persze természetesen mivel nagyon csak hobbim az elektronika, megmaradtam a pár ezer forintos műszereknél.
Nos van egy nagy hibám, az pedig az, hogy időnként elfelejtem átkapcsolni a műszert megfelelő méréshez, méréstartományba. (és nem csak én, hanem a fiam is ) Így történt, hogy már a második ilyen műszer lett kuka. Ezért most azon gondolkodok, hogy veszek egy ilyen teljesen automata multimétert. Mik a hátrányai egy ilyen műszernek, az egyetlen előnye mellett, hogy nem kell átkapcsolgatni? Érdemes ezt venni, vagy maradjak az átkapcsolósnál? Árban továbbra se akarok nagyon elszállni.
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2023
Következő: »»   125 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem