Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   37 / 93
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Annak idején a VF3-ban, később a VF4-ben a hangszóró csatlakozó negatív csatlakozójára csatornánként, egy 100 vattos pákával.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Én a kondikat is ott közösíteném. Más, tapasztalataim szerint az árnyékolt vezeték rontja a bemenet átviteli tulajdonságait. Erre még 2005-ben jöttem rá. Ebből fakad az a koncepcióm, hogy a bemenet az erősítő hátulján középen van a potival. Attól két irányban a bordákra rögzítve az erősítőpanel, és a két szélén hátul a védelem a hangszóró csatlakozóval. A poti rudazattal jön az előlapra, és annak két oldalán a tápok a homloklap felé. Ebből adódóan a tápvezetékek hossza 10 cm-en tarthatók. Csak a 230 voltos betáp ami hosszabb, ami bal hátulról a homloklapnál jut a trafókig. No meg a védelem visszajelző vezetékei szintén a homloklapra. Mechanikai gondot az erősítőpanel méretezésénél csak a hűtendő eszközök hozzáférése jelenthet a szerelésnél, mivel a panel alatt vannak a bordán.
(#) deebo válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Vagy olykor a dobozolás ronthat is a végeredményen, ha közelebb kerülnek a zajforrások az erősítő fokozatokhoz például.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Köszönöm! Sokat segítettél. Kár, hogy nem nézted meg azt amit eddig rajzoltam, de a többi stimmel.

- Az RCA csatlakozó a térképszerű nyákra van beültetve. Nincs hova kötnöm sem árnyékolt, sem árnyékolatlan vezetéket.
- Nincs poti, mert van előerősítőm.
- Nincs hangszóróvédelem, mert nincs rá szükség. Így is meg van védve a hangszóró (de ezt már a múltkor sem értetted, hogy csinálja).
- Nálam nem lesznek mechanikai gondok - mert mielőtt megcsinálom - átgondolom a felépítését. Le is rajzolom, mert mindent elfelejtek rajz nélkül. Tíz perc alatt bármelyik részegységet lebontom és mindegyik panel önállóan lesz működőképes/mérhető/javítható.

Jól vezetékezni csak egyféleképpen lehet. Így. Lerajzoltam Neked mekkora áramok folynak az erősítő bemenetén, kimenetén, fokozataiban és a visszacsatolókörön. Külön figyelmedbe ajánlom a földvezetéken folyó áramok irányát és nagyságát. Ha valami mégsem világos majd elmagyarázod nekünk, hogy kéne csillagpontot kialakítani.
(#) Karesz 50 hozzászólása Aug 18, 2022 / 1
 
Berajzoltam még néhány alkatrészt a deszkamodell rajzába, aztán meg már nem bírtam abbahagyni.
Lesz benne egy-két olcsó "trükk".
A hangszóró csatlakozó banán aljzatait közvetlenül a csatoló/pufferkondi nyákjára forrasztom. Pont van négy felesleges hűtőbordám a fiókban, mintha erre a végfokra vártak volna. Így nem kell csillám a végtranzisztorok alá - az alsó bordában lesz a negatív táp, a felsőben kimenet. A felső borda lesz a hangszóró vezeték a banán aljzatig. Egy borda is elég lenne, de így a tokhőmérséklet kevésbé fog ingadozni a zenei jel ütemében - most 15 fokkal melegebb a tok a bordánál - jó hőszigetelő ez a csillám.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Idézet:
„jó hőszigetelő ez a csillám.”


Ezért nem használják már régóta. Lehet kapni kapton alátétet, azzal nem lesz gond.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Idézet:
„A felső borda lesz a hangszóró vezeték a banán aljzatig.”

Én használom. Van kapton szalagom is valahol, de eszembe se jutott. De a semminél az is rosszabb hővezető szerintem.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Amúgy nem kapton szalagra gondoltam, hanem spec erre készült szigetelőlapkára. Bővebben: Link
A kihagyott szigetelésnél biztos nincs jobb, csak nehogy antenna legyen a hűtőbordából.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
"Ha valami mégsem világos majd elmagyarázod nekünk, hogy kéne csillagpontot kialakítani."

Mért kellene azt megmagyarázni, ami nálam bevált? Aztán meg, hogy ki hogy épít, az a maga dolga. Én csak a saját koncepciómat vázoltam.
Érdekesnek tartom az alumíniumot, mint hangszóróvezeték... Az igaz, hogy a bordát alapból a csillagpontból földelni szoktam, de nálam a kimeneti vezetékek külön kábelek. Anno a füleserősítőm és a DAC külön egység volt, de az összekötő RCA kábelek fajtánként eltérő hangzással bírtak. Így egybeépítettem a kettőt. Nem bántam meg. Ezt azért írom meg, mert a sok RCA kábel sok pénz, ha igazán jó hangminőségre vágyik az ember. Ezért kerülöm a sok külön fokozatot. Nálam két médiacentrum van. Ahol én tanyázom leginkább, ott jól jön a digitális bemenetváltás a DAC-ban, mert könnyen tudok így mást nézni, és mást hallgatni. Viszont a központ helyen, ahol együtt nézünk tévét, vagy filmet a playeren, ott a VF4-tele van analóg kábelekkel. Azt tervezem, hogy kiszedem belőle a bemenetválasztót, és szintén kap egy belső DAC-ot. Csak két bemenete lesz. Egy RCA pár analógnak, és egy USB kapcsolóval a hátfalon. Az RCA csak különleges alkalomra, mert jobbára az említett módon adna hangot. Az USB bemenetre kerülne egy HDMI-USB adapter, amivel mindig a képnek megfelelő hangot hallhatnánk jó minőségben. És a sok RCA kábel kuka.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Nem szeretem ezeket a nyúlós izéket.

Mondd meg te, hogy szerinted lesz-e belőle antenna.

antenna.JPG
    
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 18, 2022 / 2
 
Én nem így csináltam volna, mert nem illeszthetők jól az egységek. Tán egy éve próbálgattam az adott helyzetben egy alps potira cserét elképzelni a VF4-be. Onnan az emlékeztető 3-as kép.
Azért tettem fel a képeket, hogy szemléltessem az elképzelésem, hátha megtetszik az elrendezési ötlet...
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Ez valóban példaértékű. Már látom, hogy jól elrontottam. Sajnos én még nem tudok ilyen színvonalon dolgozni, de törekszem rá. Majd lesz valamilyen.
(#) Gafly válasza mek-elek hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Profiktól tanulni erény, nem bűn.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2022 /
 
Ami miatt vállaltam a várható élces kritikát az a tápkábel hossza volt, amit felvetettél. Az hogy mára ezt az erősítő méhek nélkül is képes volt így beporozódni, mint a fiatalságom, ez a mai valóságom. Nem tartottam, tartom magam példának, irányadónak, legfeljebb segítőkész embernek, ha a körülményeim engedik.
És kíváncsian várom projekted elkészülését
(#) Karesz 50 hozzászólása Aug 20, 2022 / 2
 
Számomra is felesleges idétlenkedésnek tűnt, hogy rajzoltam ezt a Móricka-rajzot a végfok belsejéről, de a végén nagyon hasznosnak bizonyult. Forgattam, nézegettem, tologattam és közben olyan érzésem volt, hogy valami nem stimmel a visszacsatolókörben. Ki lehetne ezt találni sokkal jobban is. Szimuláltam keresztben hosszában és megtaláltam amit kerestem... ami tudat alatt zavart az egészben. Ez egy viszonylag hosszú folyamat volt (mert lassú a felfogásom).
Elneveztem evolúciónak. Ez jutott eszembe hirtelen.

Ugye, volt az első elképzelés ("A" részlet) : lesz egy kis torzítású, visszacsatolt meghajtófokozat és egy kimeneti buffer, oszt kész. Más csinál ilyet és sokaknak tetszik. Nekem nem jött be.

Visszacsatoltam ("B" részlet): Nekem így sokkal jobban tetszett mérve is, hallgatva is. De ez így egy teljesen hagyományos visszacsatolt erősítő, ami legfeljebb annyiban tér el a megszokottól, hogy a nagyjelű erősítőnek saját visszacsatolóköre van. Az átfogó negatív visszacsatolás miatt meg kellet növelni az erősítését 20 dB-lel - százszorosra - de ezzel a torzítása és a kimeneti impedanciája is a tízszeresére nőtt.

Addig rajzolgattam, keresgéltem a Móricka rajzon a vezetékeken keletkező zavarjeleket, hogy végül magától adta magát, hogy is kellene ezt jól megcsinálni ("C" részlet).
A hangszóró csatlakozókra csatlakozik a hangszóró vezetéke - tehát ezen a ponton mérek mindent, itt megy ki a zene is - amilyen jel itt van, az van a hangszórón is (nagyjából). Itt kell lennie a fázisjavító tagnak... akkor nyilván innen kell vinni a visszacsatoló jelet is. De akkor ezt meg le is lehet osztani itt helyben. És lett belőle egy kiegyenlített híd.
Ha a meghajtó fokozat erősítését meghagyom az eredetileg beállított 20 dB-en és a hangszóró kapcsokon leosztom a kimeneti jelet 20 dB-lel, akkor a két osztó (U1 és U2 csomópont) között nincs feszültségkülönbség (ha a buffer erősítése pontosan egyszeres és a torzítása, valamint a kimeneti impedanciája nulla).
- A 20 dB-es visszacsatolási-tényező viszont továbbra is megmarad, mert R1 párhuzamosan kapcsolódik R4-el.
- A meghajtó fokozat erősítése viszont nem 40 dB, csak 20 dB.
- U1 és U2 pont között nem folyik csak a "nagyon kicsi" hibaáram (idézőjelben, mert a nagyon kicsi nem mértékegység). Az "fb" vezeték induktivitását és ellenállását ki lehet ejteni az egyenletből - gyakorlatilag bármilyen hosszú lehetne. Ezt mutatja a szimuláció.

A kapcsolási rajzot megint át kellett rajzolni (és könnyen előfordulhat, hogy ez még mindig nem a végleges rajz lesz).
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Mekkora hibát eredményezhet a híd kiegyenlítésében a buffer fázistolása?
(#) lóri hozzászólása Aug 20, 2022 /
 
Sziasztok!
Rajzolgatom az erősítőmet és lenne pár kérdésem.
A hangszínnél lévő kérdőjelnél, kell-e valami ellenállás, amikor a defeat-al rákapcsolom az IC1 kimenetét, az IC2 kimenetére?
Amikor a nemhasznált bemeneteket leteszem GND-re, azoknak mekkora legyen az ellenállásuk?
Jó-e ez így, vagy valamit csináljak másképpen? Sajna, nem értek hozzá, de nem akarnék hülyeséget gyártásba adni. Légyszi nézzétek meg, hátha láttok benne valami hibát.
Köszönettel:
lóri

Hsz-1025.pdf
    
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Első képen buffer fázismenete szimulálva.
Másodikon a még "nyers" változat mérve. Az élmeredekségből következtetni lehet a határfrekvenciát.
A harmadik szkóp fotón a felső sugár a meghajtó fokozat kimeneti jelalakja - ami egyben a buffer vezérlőjele - az alsó sugár a buffer kimeneti jelalakja 8 Ohm-os műterheléssel.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2022
(#) Karesz 50 válasza lóri hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Két kimenetet nem illik összekapcsolni egymással. A defeat kapcsolót a hangszínszabályzó után tedd be, mint ahogy mindenki más.
Van aki rövidre zárja a nem használt (lehúzza GND-re).. én is 100R-t tettem oda, az talán jó félmegoldás, nem tudom. Nincs nagy jelentősége.
Minden OPAMP-nak van valamekkora drift a kimenetén... GND-re húzott csatolókondik nélkül csattogni fognak a hangszóróban a relék. Ez nem veszélyes, de van akit zavar.
Az R55, R59 pl. teljesen felesleges oda.
C46, C52-t inkább a kimenetre tenném, megfelelő alsó határfrekvenciára méretezve.
A 100k lin. hangerőszabályzó potit nem értem, de lehet az is ha Neked az szimpatikus.
Meg még van néhány apróság amit másképpen csinálnék, de ahhoz le kellene szimulálni az egészet.
(#) lóri válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Köszönöm. A hangerőszabályzó, az log akart lenni.
Az R55 és 59-et kiveszem, de így láttam az elektoros Belcanto erősítőben, gondoltam, tudják, miért van benne. Ha kiveszem, akkor az 1k aljára kell tenni a GND-t? Szerintem igen.
A csatolókondi, gondolom sorosan lenne. Vagy párhuzamosan a 100R-el? Milyen értékű legyen?
Én csak összeollóztam, régebben segített a nagybátyám, de két éve temettem.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2022
(#) Karesz 50 válasza lóri hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Inkább majd lerajzolom ha tudsz várni valamennyit.
(#) lóri válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Persze, köszönöm szépen.
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Az R20, R21 nem terheli le a hangerőszabályzót?
(#) Karesz 50 válasza lóri hozzászólására (») Aug 21, 2022 / 1
 
Megtartottam az alapkoncepciót, csak ott nyúltam bele ahol muszáj volt.

teddysnow: Terheli. Hátaztán. Úgyse logaritmikus, csak a neve.
(#) lóri válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Köszönöm, átrajzolom.

Hsz-1025.JPG
    
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Lett benne egy új ic (u1)?
Közben lehuzaloztam és kevés a hely.
Ja, megértettem, az, az output stage, a relék után.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2022
(#) lóri válasza lóri hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Lejavítottam.
Légyszi nézz rá, hogy nincs-e hiba.
(#) Karesz 50 válasza lóri hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Bocsi, kifelejtettem a monó átkapcsolót. Ezzel az egy IC-vel kevesebb lesz benne (ami ezt kapcsolta).
(#) lóri válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Köszönöm.
Ez mennyivel jobb megoldás, mint a közösítőerősítő?
A reléhez a pattanásmentesítő kondit, a nemhasznált bemeneteknél hogyan kell bekötni?
Sorosan? Milyen értékű kell?
(#) Karesz 50 válasza lóri hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Annyival, hogy nem kell bele egy felesleges IC és most neminvertáló a kimenete (megmarad az abszolút-fázis).
Nem a kondi "pattanásmentesít" hanem kondi után kötött ellenállás ami földre húzza a csatolókondi kimenetét. Bízhatunk abban is, hogy műsorforrások kimenetein nincs DC szint és akkor nem kell csatolókondi a bemeneti választó relékhez. Akkor van gond, ha a műsorforrás tervezői meg abban bíztak, hogy az előerősítő bemenetén úgy is van leválasztó kondi. Döntsd el Te, hogy kell-e oda vagy sem.
Következő: »»   37 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem