Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hűtőgép probléma
 
Témaindító: ZLED, idő: Feb 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   276 / 291
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2022 /
 
Majd megnézem az ajtót, meg a vízkifolyót, csak nehéz a hátuljához hozzáférni, meg hátlapot kell bontani
Köszi mindenkinek
(#) szaki0003 hozzászólása Júl 31, 2022 /
 
Üdvözlök mindenkit. Samsung RL36EBMS kombi hűtő felső része túl hűt. ( a fagyasztót nem mértem) ECO módban a +6 fok helyett a felső polcon mértem -1,2 celsiust is. Alatta polcon csak +2 celsius van. Ennyiből lehet valamira gondolni, hogy mi lehet a hiba? Köszönöm.
(#) Andralin hozzászólása Júl 31, 2022 /
 
Sziasztok!

Egy Samsung Freshline SCD 260 típusú kombinált hűtőgéppel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Tegnap délután vettük észre, hogy nem hűt a hűtő, sem a sima hűtő része, sem a fagyasztó, a fagyasztott dolgok kezdtek is már kiolvadni sajnos. A kompresszor nem adott semmi hangot.
Következő teszteket végeztem el. Kikapcsolás és pár perc utáni visszakapcsolás után a kompresszor felbúgott, kb. 10 mp-re majd leállt, utána teljes csend, többet nem indult el. Áramtalanítottam a készüléket egy teljes órára, bekapcsolás után ugyanez történt.

Elkönyveltük halottnak. Áramtalanítottuk. Kb. 24 óra elteltével egy utolsó próbaként ismét bekapcsoltam. És beindult a kompresszor, látszólag rendesen működik és hűt is mindkét részen már 4 órája.

Ilyen hibajelenséget mi okozhat? Meg lehet még bízni ebben a hűtőben vajon? Van rá esély, hogy fog még működni hasonló incidensek nélkül? Vagy jobb nem rizikózni és lecserélni?
(#) szaki0003 válasza szaki0003 hozzászólására (») Aug 1, 2022 /
 
Közben mértem a fagyasztót is, ott is hidegebb van mint kellene. Köszönöm, ha van ötlet.
(#) profiminden-s hozzászólása Aug 2, 2022 /
 
Sziasztok!
Kaptam egy használt siemens side By side hűtőt. A baj hogy a fagyasztó térben lefagy a szívócső , a fagyasztó nem ís hűt csak néha mikor kedve van. A hűtőtér rendesen működik. Segitsetek mi lehet a baj?
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Aug 8, 2022 /
 
Sziasztok!

Tudnátok abban segíteni, hogyan kell helyesen mérni egy hűtőgép belső hőmérsékletét és milyen értékek az elfogadhatóak?

Még mindig szenvedek ezzel a hűtővel. Úgy néz ki 24 órás feszültségmentesítés után elindult, már egy hete folyamatosan megy, de néha pár órara leáll teljesen és elkezd felmelegedni, aztán újra hűt rendesen.

Tudnátok segíteni, hogyan kell helyesen mérni a hőmérsékletet a sima hűtő részen?
Mert a mélyhűtőben mérés alapján stabilan megvan a -15 - -16 fok, de a sima részen látszólag gondok vannak.

Van egy egyszerű kis analóg hűtőhőmérő, ami 10 fokot mutat, alsó és felső polcon is úgy, hogy a maximum 7-es fokozatra van állítva a termosztát. Viszont tapintásra nagyon hidegek a hűtőben lévő tárgyak.
Elkezdtem méregetni egy Mustool MT6800 digitális, infravörös hőmérővel. A különböző tárgyakon és az oldalsó falakon is 13 - 15 fokot mérek, míg a hátfal - 5 fokos. Csatlakoztattam a hőmérőhöz egy K típusú thermocouple elemet, amit behelyeztem a hűtőtérbe, rácsuktam az ajtót a vezetékre. 20 perc után is 13 fokot mértem vele bent.

Arra gondoltam, hogy ez így nagyon nem jó, mert tudtommal nem szabadna 7 fok fellett lennie a hőmérsékletnek. Összehasonlításként megmértem egy másik, újabb, gond nélkül működő hűtőszekrény belső hőmérsékeltét is mindhárom módszerrel (analóg, infravörös, thermocouple). És teljesen hasonló hőmérsékletet mértem abban is, 10 fok felett volt minden!

Most akkor rosszul mérek? Mit csinálok rosszul?
Vagy elfogadható a 10-15 fokos hőmérséklet is, rosszul tudtam a 7 fokot?
Vagy nem csak az első hűtőgép a hibás, hanem a másik is, ami látszólag eddig rendben működött? Mindkettő hűtő rossz lenne?

Kérlek segítsetek nekem.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2022
(#) kaqkk válasza Andralin hozzászólására (») Aug 9, 2022 / 1
 
Az élelmiszerek maghőmérsékletét kéne mérned , a levegő hőfoka nem "mérvadó" beszúrós hőmérő egy darab szalámiban... (egyébként a 40 fokokban a legtöbb hűtőn vastag dérréteg keletkezik ami rontja a hűtés hatékonyságát)
(#) Ge Lee válasza Andralin hozzászólására (») Aug 9, 2022 / 1
 
13-15 foknak nem kéne ott lenni mert abban már megromlanak a dolgok, ha jól emlékszem 7-8 fok körül szoktam mérni, de most majd megnézem, épp tegnap olvasztottuk le a kombihűtőt, beteszem majd a hőmérőt, nekem egy alkoholos hűtőhőmérőm van.
Próbáld ki azt, hogy beteszel egy pohár vizet, megvárod az időt amíg lehűti, és abba teszed bele a hőmérő szondáját.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 9, 2022 / 1
 
Nos, mértem, a képen látható hőmérővel. Úgy van ahogy emlékeztem, léteznek műszaki remekek, mint a mi Bosch-unk is. Szóval van egy kb. 38 éves Minsk és egy 20 év körüli Bosch kombihűtőnk is. A Bosch-ba 3 helyre tettem be a hőmérőt, alsó polc, közép és felső polc. Az alsó polcon 11 fok, a középsőn 12 fok a felsőn 13 fok.
Ezzel szemben a Minsk-ben a legfelső polcon is 8 fok van. Érezhető is, akár flakonban ital, akár dinnye kettévágva van betéve, a Minsk-ből kivett kézzel is érezhetően hidegebb. Bosch-éknál nem igazán sikerült a hűtő és a fagyasztó részt összekombinálni, mert míg a fagyasztó része folyamatosan jegesedik addig a hűtő részben meg meleg van. Volt egy új Elektrolux kombim a régi lakásomban, abban is 8 fok volt ugyanezzel a hőmérővel mérve, és nem 13.

Ui: A hőmérő kb. 0,6 fokot csal, annyival mutat kevesebbet egy tizedfokos digitálishoz képest.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2022
(#) Andralin válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Szia!
Nagyon köszi a kísérletezgetést, méregetést! Akkor ezek szerint nem egyedi dologról van szó? Egyes hűtőkben simán megengedett a 10 fok feletti hőmérséklet is?

Közben én is kísérleteztem tovább. Előbányásztam egy grillezéshez használt, beszúrós, digitális maghőmérséklet mérőt. Egy-egy pohát vizet betettem a régi, vizsgálandó hűtőbe is és az újabb, Zanussi hűtőbe is, mindkettőt a legalsó polcokra. A hűtők 24 fokos beltéri hőmérsékletben működnek.
5 óra elteltével mindkettő hűtőből kivett pohár vizben 9 fokot mértem a beszúrós hőmérővel.

Valamint az asztalra is kitettem egy pohár vizet ellenőrzésképp. Ebben pedig ugyanazt a hőfokot mértem pár tizedes eltéréséssel, mint amit a fali digitális hőmérő mutatott beltéri szobahőmérsékletként.

Szóval úgy néz ki, hogy semmiképp sincsen egyik hűtőben sem 7 fok vagy az alatti hőmérséklet.

Akkor megnyugodhatok, hogy rendben hűtenek a hűtőim? Ezek a 9, vagy akár 10-13 fokos hőmérsékletek (lásd fenti Bosch mérés) még elfogadhatónak számítanak? Vagy ez már elfogadhatatlan és hibás működésnek számít?
(#) Ge Lee válasza Andralin hozzászólására (») Aug 9, 2022 / 1
 
Ha beírod a gugliba hogy hűtő ideális hőmérséklete, és megnézed az első 8-10 találatot akkor az van, hogy ahány oldal annyiféle "ideális" érték lesz, úgy az 1,7 foktól a 10 fokig bezárólag. Elvileg a 6-8 fok lenne a normális, a 12 biztosan nem.
Két dolog lehet ilyen magas érték esetén, az egyik, hogy a hűtő már új korában sem tudta ezt teljesíteni (rossz tervezés), a másik, hogy szép lassan kúszik el belőle a hűtőközeg és egyre kevésbé fog tudni hűteni, ilyenkor egy idő után bekövetkezik az az állapot ami a mi 300 literes fagyasztónkkal is történt, folyamatosan ment, nem kapcsolt ki a kompresszor. Azt gondolná az ember ilyenkor hogy biztos rossz a hőfokszabályozója de nem, hanem az van, hogy már nem tudott -6 fok alá hűteni, ezért nem kapcsolta ki a hőfokszabályozó a kompresszort.
Valahol olvastam, hogy a hőfokszabályozó állásával 0 és 10 fok közt kéne tudni állítani a hűtő belső hőmérsékletét, aztán hogy ez mennyire igaz nem tudom.
(#) Andralin válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Értem, köszönöm a részletes magyaázatot!

Így akkor használjuk tovább a hűtőket a benne lévő 9 fokkal. Gondolom te is így teszel a Bosch masinával. Ha eddig nem romlott meg benne semmi, remélem ezután sem fog.
(#) hape60 hozzászólása Aug 15, 2022 /
 
Szevasztok, van egy kis probléma... kb 20 éves Lehel mélyhűtőláda hőérzékelő csere. Kihúztam a régit (kb 40cm-hosszan volt bedugva egy csőbe) ,elvittem magammal. Vettem egy újat, nem tudom bedugni, kb 4-5cm-nél elakad, mint egy falba ütközne... Lehetséges, hogy befagyott a cső? Akkor mélyhűtő leengedés, várakozás, míg fel nem olvad a jég. Vagy más a probléma?
(#) hape60 válasza hape60 hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
Végül megoldódott ez a probléma. Kicseréltem a hőérzékelőt, amit nem értek: a mélyhűtőbe berakott 2db hőmérő -22, -24 fokot mutat, a hőmérséklet szabályzó minimumra tekert állásában. Ugyanezt mutatta a régi is, azért cseréltem ki. Hogyan lehetne egzakt mérési eredményt kapni? A mélyhűtőt -18 körüli értékre szeretném beállítani, állítólag annyi elég , felesleges jobban hűtenie.
(#) hape60 válasza hape60 hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Csak magamban beszélgetek...A hőmérséklet szabályzó balra letekert állásában van, így is a fenti mínuszok vannak. Ha feljebb tekerem (hidegebbre állítom), bekapcsol a kompresszor, tehát a szabályzó működik. Lehet, hogy a hőérzékelő vége nem jó helyen van? mélyhűtő ládáról van szó, egy cső bemenetbe lehet bedugni, aztán valahova elmegy a vége...
(#) StMiklos válasza hape60 hozzászólására (») Aug 17, 2022 /
 
Szevasz!

Azt, hogy az érzékelő jó helyen van-e, azt csak Te tudhatod.
Alapszabály: az érzékelőnek kb. centiméter pontossággal kell a helyére kerülnie, de a csere után erről semmi információt nem adsz, csak kérdezel.
Jobban mint kéne nem tudod bedugni, mert a cső "véges", oda kell kerülnie.
Ha ez a feltétel teljesül, akkor még a termosztát típusa érdekes: pontosan ugyanaz, mint az eredeti?

Üdv: StMiklos
(#) hape60 válasza StMiklos hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Köszönöm a választ. A termosztát ugyan olyan, mint a régi, a működés is ... teljesen letekert állásban -20, -25fok. Ez ami nem tetszett, ezért cseréltem. A Lehel hűtőláda lelkivilágát nem ismerem, el tudom képzelni, hogy a hőérzékelő vége valahol olyan helyen van, ahol nem kéne lennie.
Régi Zanussi hűtőnkben a termosztát vége egy fém kapoccsal volt a hűtőlapra erősítve. Amikor lejött (a kapocs elengedett) hasonló hibát okozott. Ezért feltételezem, hogy a szonda vége nincs jó helyen...de ez csak felttelezés, a cső bemenetén kívül más nem látható.
Amúgy a kérdésedre válaszolva, az érzékelőt ameddig tudtam, bedugtam a csőbe,a végén határozott "fal"-ba ütközött, tovább nem dugható.
(#) StMiklos válasza hape60 hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Szevasz!

Úgy 40cm-t emlegettél bedugási hossz gyanánt.
Ez kb. meg van?
Termosztát típusa? K54H-1404 mondjuk? Mit mondtál, mi van a Tiedre írva?
Még egy feltételnek kell teljesülnie: a termosztát membránjának jóval melegebbnek kell lennie, mint az érzékelő (létezik ezért membránfűtéses termosztát is)
Ugyan alig hiszem, hogy segíthet, de hőátadó paszta biztos nem árt meg a kapillárcső végén.
Ez csak kósza gondolat. Csodálnám, ha segítene..

Üdv: StMiklos
(#) hape60 válasza StMiklos hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
A bedugás hossza kb megvan, kb ugyanannyi maradt kívül, mint a réginél. (Mint írtam, ütközésig dugtam be.)
A régi (szerintem jó) termosztát tipusa K54-H1405/001. Ezt elvittem szaküzletbe, méretre, kinézetre, bekötésre ugyanilyent adtak. Beépítettem, ha nem muszáj, nem szedem ki...viselkedése megegyezik a kiépítettel.
A termosztát membránja a láda alján levő kapcsolósoron van, gyakorlatilag szobahőmérsékleten. A szonda vége biztosan hidegebb helyen van, amikor kihúztam, érezhetően hideg volt.
A pasztás dolgot még megpróbálhatom, csak nem tudom, hogyan jut el a végére.(Az érzékelőt kb 40 cm hosszan kell bedugnom, lekotorja magáról a pasztát.
(#) hape60 válasza hape60 hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Kiegészítés: megnéztem a beépítettet: ugyanez a típusszám.
(#) StMiklos válasza hape60 hozzászólására (») Aug 18, 2022 / 1
 
Szevasz!

A helyzet az, hogy a neten található adatok sokszor nem igazak.
https://www.hajdualkatresz.hu/hutogep-hofokszabalyozo-ranco-k54h-14...0-400l
Itt írják: -24/-31 Ez szerintem nem igaz, ha igen, nem használható oda, ha más nem azért, mert hiányos az adat.
Amit látsz termosztátot, ugyanebben a fizikai formában (ránézésre) több mint 10 ezer létezik.
Csak a típusjel felsorolásból van katalógusom (régi), oldalanként kb. 500 van, és van vagy 12 oldal.
Nagyon nehéz hihető adatokat találni ennyi típussal a porondon
https://www.betrolkft.hu/haztartasi-gep-alkatresz/kesztermekek/huto...z.html
Itt már elegendő adat van, de nagyon kicsi a tartománya.
Az adatokat sokszor egymásról másolják.
Más: jól van bekötve?
Mert van egy signál kimenete is, ebben eltér minden mástól, ez külön láb, ez kapcsolja a piros lámpát a hűtön (nem hűt eléggé!).

Ha az eredeti eredetileg jó volt, akkor ennek is annak kéne lennie eszmefuttatásomtól függetlenül.
Passz..
Üdv: StMiklos
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2022
(#) hape60 válasza hape60 hozzászólására (») Aug 18, 2022 /
 
Azt hiszem, felesleges tovább küzdenem.. A szabályzó minimum hőmérséklete a hivatalosan -24,5 fok - ezt tudja az enyém is. Van egy tartalék termosztátom.

https://www.betrolkft.hu/haztartasi-gep-alkatresz/kesztermekek/huto...z.html

StMiklós, köszönöm a segítséget.
(#) b_zoli hozzászólása Aug 21, 2022 /
 
Sziasztok!

Nem tudom ért-e valaki hozzá...

Van egy viszonylag régi (15év körüli) Samsung No Frost kombi hűtőnk. Most a megváltozott energiaárak miatt elkezdtük nézegetni mi mennyit is fogyaszt a lakásban.

Azt vettük észre a hűtővel kapcsolatban, hogy vannak olyan idő periódusok, amikor a ventilátor nem megy benne, de az áramfelvétele hasonlóan magas mint amikor úgymond megy a hűtő.

Mintha menne a kompresszor, csak mégse. Olyankor hangtalan. Ezt leszámítva (meg hogy jó sokat fogyaszt 2x a mostani hűtőknek) teszi a dolgát.

Szóval ez (nevezzük üzemmódnak) normális? Ilyenkor olvasztja le magát? Vagy csak a végét járja......Többször volt áramszünetünk az elmúlt (viharos) időben.
(#) kaqkk válasza b_zoli hozzászólására (») Aug 21, 2022 / 1
 
Olyankor amikor nem megy a kompresszor beindul az olvasztás ami egy külön fűtőbetét tehát ne csodálkozz az áramfelvételen ...
(#) b_zoli válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Rendben, köszönöm a gyors választ.
Bár többet fogyaszt egy mostaninál, de az évi különbözet még így is indokolatlanná teszi egy új hűtő (250e körül) beszerzését. Sokára jönne be az ára. Esetleg ha eldurvul az áram ára, vagy kinyiffan a hűtőgép....
Még egy kérdésem lenne ezzel kapcsolatban: ezt az olvasztást minden alkalommal megteszi ciklikusan? Mármint minden ki, és bekapcsolás alkalmával....(nem rég figyelem a jelenséget).
(#) kaqkk válasza b_zoli hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Idézet:
„az olvasztást minden alkalommal megteszi ciklikusan?”
igen
(#) b_zoli válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Köszönöm!
(#) lelkes amatőr válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Ezek a mai hűtők tényleg így működnek? Nem pazarlás ez?
Nekem egy huszonvalahány éves Daewoo nofrost hűtőm van, abban a leolvasztást vezérlő (adatlap szerint) 9h 37 min-ként kapcsolja a leolvasztást.
(#) kaqkk válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Aug 21, 2022 / 1
 
Akkoriban még a nofrost mást jelentett .... (örök élet meg két nap +minimális fogyasztás) ,ma már ....
(#) lelkes amatőr válasza kaqkk hozzászólására (») Aug 21, 2022 /
 
Erre csak azt tudom mondani: Szomorú, hogy itt tartunk.
Következő: »»   276 / 291
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem