Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   526 / 570
(#) VIM válasza Tiano hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Szia! Ha nincs hibakód akkor feltételezhető, hogy a vízáramlás kapcsoló nem áll vissza alap helyzetbe. A reset gombot használtad és nincs változás?
(#) konyok hozzászólása Szept 1, 2022 /
 
Üdv!

Hogy egy kicsit bonyolítsam a helyzetet. Tegnap este csak úgy random, gondoltam bekapcsolom a kazánt. Mert miért ne 2-3 percet ment a venti, (szerintem ez sok, soha nem ment ennyit ki-be kapcs. után) piros led villog, majd leáll a venti és a piros led kialszik. Hm. Lássunk a HMV-t. És igen, működik. Jön a meleg víz, minden ok. Illetve nem, mert a tűztérből olyan "buhogás" féle hallatszik, és a lángot 2cm és 5mm között változtatja, szinte folyamatosan. Mondjuk ez a változtatgatás valszeg normális, de lehet, hogy nem. Nem láttam még ilyet. Mondjuk semmilyet, mert nem vagyok szaki és nem szoktam égőtereket bámulni. De a "buhogás" az tuti nem ok. És ez a hang csak akkor van, amikor 2cm lánggal ég. Persze család örül (én nem) mindenki lefürdik, majd egyszer csak elapad a forrás és nincs HMV soha többet. Minden kezdődik elölről. Ki-be kapcs, venti folyamatosan megy (5 percnél is tovább), piros led újra villog... Oké, hogy a fentiek megkönyörültek rajtunk, hogy fürödhessünk , de azért ez így nem ok!
Ezek után tényleg gyanakodjak a fentebb tanácsolt áramlás érzékelőre? Nagyon szívesen megveszem ha kell, de okozhat ez ilyen problémát? Csak azért kérdezem, mert bekapcs után csap nincs nyitva, áramlás 0, ergo mérni sem tud mit. Áhh, az egészet nem értem.
(#) Tiano válasza VIM hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Direktbe nem reseteltem még, csak a konnektorból volt sokszor kihúzva. Az a durva, hogy áramláskapcsolót nem találtam a robbantott rajzon sem a kazánon. Az lehet!? Ezen a linken van a robbantott ábra 9. oldalon.
https://www.inone.hu/custom/inone/image/data/Robbantott/Komfort.pdf
Egy hőfok érzékelője van a kimenő csövön.
(#) JZoli válasza Tiano hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Utolsó oldal jobb alsó sarkában MICS101P1 jelű alkatrész az áramlásérzékelő.Ez egy mikrokapcsoló, amit egy tengely mozgat ami esetenként elrakódik és nem tud rendesen mozogni. Ez a kapcsolórész könnyen levehető, így egyszerűen ellenőrizni tudod a működését. Ha megnyitod a melegvíz csapot ez kitolódik a helyéről.
(#) VIM válasza Tiano hozzászólására (») Szept 1, 2022 / 1
 
A mikrokapcsolója ott van a sárgaréz ufó alakú részén jobb oldalon. Az ábra száma MIC0031P1. Az az ufó lenne a vízcsapház differenciál nyomáskapcsolója amiben egy membrán fogja érzékelni a nyomáskülönbséget és tolja ki rudat ami nyoja a mikrókapcsolót.
(#) Tiano válasza VIM hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Igen, így van, eltolja a rudat és benyomja a MIC0031P1 mikrokapcsolót. A kapcsoló működik, ha benyomom, begyújt a kazán (a kazánom a 10. oldalon van, de talán ugyanaz az elv). Csak azt nem értem miért nem áll le 37c-on a HMV. Itt inkább le kellene modulálna, nem? Lehet szorul a tengely?
(#) jpuskas99 válasza konyok hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Szia! Volt már hasonló esetem, nálam az a "buhogás" az áramlásérzékelő hibájára utalt. Azt helyes működésbe hozva megszűnt a jelenség. De ez csak tipp részemről.
(#) konyok válasza jpuskas99 hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Szia,
köszönöm a válaszod. A 2. ember vagy aki az áramlásérzékelőt mondja. Hm. A 2 az már elég nyomós érv, hogy kikapjam a helyéről. Ez lesz...
(#) konyok hozzászólása Szept 1, 2022 /
 
Na szóval. Gondoltam egyet és újra bekapcsoltam a kazánt. Persze a venti megy, a led villog. Arra gondoltam, hogy ha az áramlásérzékelő a "rossz" a HMV-nél, akkor a fűtésnek mennie kéne. Szóval a termosztáttal bekapcsoltam a fűtést, de nem indult el. A termosztátot bekapcsolva hagyva, kikapcsoltam a kazánt, majd vissza. Láss csodát, elindult a fűtés. Venti leállt, led nem villog. Na akkor most HMV. És van meleg víz! Na, akkor szerintetek áramlásérzékelő?
(#) VIM válasza konyok hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
A ventilátornak minden esetben működnie kell, mindegy, hogy melyik üzemállapot van kapcsolva. A melegvíz most azért jöhetett, mert a fűtés hője "levehető" volt a hőcserélőben. Ha télire kapcsolsz és HMV-t nyitsz akkor indul-e a ventilátor és csinál-e melegvizet?
(#) konyok válasza VIM hozzászólására (») Szept 1, 2022 /
 
Igen, csinál meleg vizet.
(#) jpuskas99 válasza konyok hozzászólására (») Szept 2, 2022 / 1
 
Szia! Én továbbra is az áramlásérzékelőt tartom hibásnak. (A működése valahogyan a fűtési körre is kihat, de ennek logikájára még nem jöttem rá.)
(#) Tiano hozzászólása Szept 2, 2022 /
 
Volt szerelő, nem tud lejjebb modulálni, 12kW az alja és ennyire fűt, ez a jó működése. Egyszerű szerkezet Köszönöm a válaszokat és a tippeket!
(#) konyok válasza jpuskas99 hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Hétvégére valószínű, hogy kapok egy kölcsön áramlásérzékelőt. Meglássuk....
(#) VIM válasza Tiano hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Az érekes, hogy ennek a kazánnak a robbantott rajzon nem "említik" a másodlagos hőcserélő (HMV) kimeneti hőmérséklet érzékelőjét (NTC) ami viszont a kapcsolási rajzon fel van tüntetve. Ez az NTC becsavarós, nem klipszes megoldásúnak kell lennie. a 6. oldalon Ha mégsem lenne másik érzékelő ami figyelné a kifolyó víz hőmérsékletét akkor az az egy kell, hogy figyelje ami fűtővíz előremenő csőszakaszán van (klipszes).
(#) burgdavid hozzászólása Szept 7, 2022 /
 
Sziasztok!

Pontosan ilyen hibát nem találtam ezért gondoltam feldobom ide a dolgot.

Van egy Saunier Duval Thema Condens AS25A készülékem, amelyhez egy 120 literes hőcserélő tartozik a HMV-hez.
Korábban egy Computherm rádiós termosztáttal volt használva, két motoros szeleppel on/off szabályzással (előző lakó) aztán a kazán át lett helyezve a pincébe, és én vettem hozzá egy E7C buszos termosztátot és külső hőmérséklet jeladót. Általában teljesen hibátlanul működik, teszi a dolgát.
Időszakosan viszont előfordul, hogy elkezdi melegíteni a radiátorokat is, függetlenül attól hogy "nyári" üzem van kérve azaz csak a melegvíz készítésnek szabadna működnie. Ilyenkor semmi jel nem utal arra sem a kazán saját kijelzőjén, sem a termosztáton hogy a fűtési kört melegítené.
Találkozott már valaki ilyennel? A váltószelep környékén kéne puhatolózni vagy ez nem bug hanem feature lehet? A leírásában semmi erre vonatkozó dolgot nem találtam.
(#) Fats Domino hozzászólása Szept 7, 2022 /
 
Üdv! Ha a melegvíz kinyitására a radiátorok is melegednek és nagyon alacsony nyomással jön a félig-meddig melegvíz, akkor a motoros váltószelep a hibás? Ha igen, az javítható,vagy csere?
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 1
 
(#) Fats Domino válasza VIM hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Szia ! Köszi! Ezek szerint ez csere? Nem javítható?
(#) Hutty válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Mond meg mi a baja, és félig meg lett javítva.

Szeleptest szétszed, kitakarít, beszilikonzsíroz.
Elektronika, végálláskapcsoló csere.
Törött, kopott alkatrészek, tömítések cseréje.
Válassz.
(#) Fats Domino válasza Hutty hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Nem zár rendesen , melegvíz vételkor, a fűtéskörbe is engedi a melegvizet.
(#) VIM válasza Fats Domino hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Légyszíves nézd meg, hogy hol áll a motoros szelep oldalán az állapotjelző. Ha nem a felső helyzetében van akkor a szeleptest nem zár rendesen. Ekkor nézd meg, hogy ha leveszed a motort a szelepről, hogy akkor melegszik-e még a fűtési kör, mert ha igen akkor a szelepet meg kell mozgatni kézzel+fogóval a két véglet között hátha sikerül átállítani szétszedés nélkül és ez a megjáratás eredményt hoz. Ha nem, akkor sajnos szét kell szedni és kitakarítani a belsejét.
(#) lacesz84 hozzászólása Szept 9, 2022 /
 
Sziasztok!

Ariston Clas One 24 gázkazánom van, ennek a hibáját próbálom felderíteni. A hiba az, hogy HMV vételezésnél kb 15 mp-enként visszavesz, majd kikapcsol a láng, ezután újra gyújt, emiatt ingadozik a vízhőmérséklet. 50 fokra van állítva a melegvíz. Ami érdekes, hogy ha bekapcsolom a fűtést (55 fok), az hibátlanul, egyenletes lánggal megy, egészen addig, amíg meg nem nyitom valamelyik melegvizes csapot.

Amiket néztem eddig:
- HMV áramlás kapcsoló OK
- Mindkét NTC hőmérséklet érzékelő OK
- Alacsonyabb hűmérsékleten (45fok) nem kapcsolgat ki, de nem elég meleg a víz pl. zuhanyzáshoz
- A panelen van egy 450V-os kondi, azt is kicseréltem, hátha

Valakinek van ötlete, mit érdemes még megnézni?
(#) rob77 válasza lacesz84 hozzászólására (») Szept 9, 2022 / 1
 
Melegvizes hőcserélő lehet koszos/dugult.
(#) VIM válasza lacesz84 hozzászólására (») Szept 10, 2022 / 1
 
Szia! Ha a fűtési rendszered sok vas alkatrészt tartalmaz és nincs iszapleválasztó beiktatva ill. inhibítor betöltve a fűtővízhez akkor nagy valószínűséggel a HMV hőcserélő primer oldala el van rakodva vasiszappal. Ezért a szivattyú HMV vételezéskor nem tud rajta megfelelő áramlással kersztül hajtani a fűtési kör vizéből amit leszabályzással ill. ki-be kapcsolgatással oldja meg a kazán.
(#) lacesz84 válasza VIM hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Köszi! Több helyről is ezt a tippet kaptam. Iszapleválasztó van egyébként (mágneses). Amúgy azt észrevettem, hogy nagyon forró a HMV hőcserélő, a víz meg épphogy langyos.
Ki tudom ezt tisztítani, vagy hívjak szerelőt? Mennyire kell szétszedni a kazánt? Úgy látom, csak 2 csavar tartja, csapok elzárása és víz leeresztése után le lehet venni, vagy inkább bízzam szerelőre?
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2022
(#) VIM válasza lacesz84 hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Szia! Hát nem egyszerű a hőcserélőt kivenni a helyéről attól, hogy kettő csavar fogja de a csőcsatlkozások oldása után a kiemeléséhez kellő körültekintés szükséges, hogy ne törjön el egyik kapcsolódó elem se az éppen műanyagból van.
(#) lacesz84 válasza VIM hozzászólására (») Szept 11, 2022 / 1
 
Már meg is vagyok, kiszedtem, a fűtés oldali kör szinte teljesen el volt dugulva iszappal és vízkővel, ecetttel alaposan átmostam, visszaraktam, 1 óra volt az egész művelet, tökéletesen működik. Köszönöm szépen a segítséget
(#) VIM válasza lacesz84 hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Ügyes vagy. Ha ez a hőcserélő mostanra így néz ki akkor ideje volna lecserélni az egész rendszerben a vizet, átmosással egybekötve, mert nem sok idő fog eltelni, hogy megismétlődjön a mostani dugulás. Az iszapleválasztó az pedig olyan amilyen (nem sokat érő). Helyette valamilyen inhibítort kellene majd betölteni ha vízfeltöltésre kerül sor, az sokkal többet fog érni, megakadályozza az oxidációt ezáltal a felhalmozódó vasiszap hőcserélőbe vándorlását.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2022
(#) konyok válasza konyok hozzászólására (») Szept 11, 2022 /
 
Újra itt. Sajnos nem sikerült a kölcsön áramlásmérő csere, mert nem olyan felépítésű volt. Valszeg változtatott a gyártó idő közben.
Viszont meguntam a szarakodást az egésszel (azért az asszony is nyomást gyakorolt) és hívtam egy szerelőt. Röviden? A mester sem tudta megoldani a problémát. Adtam a szarnak egy pofont és kidobtam egy húszast.
Bővebben. Szétszedte, megmozgatott mindent, megkopogtatta a reléket a panelen, ki-be kapcs min 10x eredmény 0. Hozott egy másik kijelzőt amin volt egy kijelző ami hibakódot is tudott kiírni. A kazán dobott egy F9 hibakódot. Erre azt mondta ez nem jelent semmit, mert ez egy összefoglaló hiba kód. Ezzel sem jutottunk előbbre. Ezután kapcsolgatott, próbálkozott majd egyszer csak elindult a kazán. Baromira nem örültem neki. (látszólag a mester sem) Mondtam Neki, hogy így én is betudom indítani néha, baromi ritkán. Még várt 10 percet hátha megint előjön a hiba, de persze nem. Kérdeztem mi legyen, ha újra megáll a kazán. Cseréljek sorban szenzorokat, majd ha ezek nem segítenek, akkor cseréljek kijelző panelt mert az az agya a kazánnak. :O Köszi, 80E!! forint. A távozása után 2 napig ment a kazán, majd egyszer csak megállt újra. Ráadásul úgy állt meg, hogy senki nem is használta!!! Egyszerűen csak dobta a piros ledet, miközben a kazán nem is dolgozot!!!!(( Na ezt érti valaki???
Jó hír! Tudtam szerezni (nekem adták mert lecserélték) egy hasonló kazánt 2 évvel fiatalabb mint az enyém. Szinte mindene egyezik az én kazánommal. Így elkezdtem kicserélni mindent amit a mester mondott. 3 szenzort kicseréltem,(HMV hőmérséklet, túlmelegedés elleni védelem, fűtési hőmérséklet szabályozó) plusz a kijelző panelt. Semmit nem ért. A hiba továbbra is fenn áll. Sajnos a áramlás érzékelőt csak úgy tudtam kicserélni, hogy rádugtam a másik kazán áramlásérzékelőjére a 3 vez csatit, de nem tudtam a rendszerbe integrálni, mert nem ua. Viszont ez a próba is negatív sikerrel zárult. A kazán továbbra sem indul és villog a piros led.
Szerintem nem marad más mint a komplett elektronika csere. Ezzel csak annyi gondom van, hogy nem tudom cserélhető e egy az egyben a két panel. A csati kiosztások mind stimmelnek, de a két panel azért más. Valószínűleg lett rajta ráncfelvarrás 2 év alatt.
Ebben kérném most a segítségetek, hogy rá merjem e dugni az én a kazánomra a szerzett panelt, vagy sem. Fényképet csatoltam.
A segítségetek előre is köszönöm, és bocs a kisregény miatt.
Ui: Az első kép a jelenleg a kazánban lévő panel, a második a donor.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2022
Következő: »»   526 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem