Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   895 / 960
(#) Atis57 válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 9, 2022 /
 
Szia!

Lehet --de az ÉMÁSZNÁL csak a visszafejlődést látom.De gondolom van még/lessz lejjebb is.

Mostanában miskolcra Egri,Meg ki tudja milyen vidéki szerelőket küldenek. Ha nem ismerik a várost--van GPS.
De ki világositja fel őket , mi-hol-hogyan kapcsolódik egymáshoz?
Nem tudtak kikapcsolni 1 épületet.-Az"ostoba lakó"meg ne dumáljon bele.

Ezeknél láttam rendes szerszámokat is --De használhatatlan beszólással ilyen szig szalagos próbalámpával vacakoltak.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2022
(#) Ge Lee válasza ötfelezős hozzászólására (») Szept 10, 2022 1 /
 
Csak arról tudok nyilatkozni amit a saját szememmel látok. Be lett jelentve a hiba, miszerint nem kap a bojler feszültséget. Kijöttek, mondom nekik hogy a mágneskapcsolónak elég erős égett szaga van, meleg is volt rendesen, és a bojler nem kap delejt, ki kéne cserélni a mágneskapcsolót. Rámér az illető egy olyan ledes vacakkal, és megszólal hogy ott van fesz. Mondom csúnya lenne, mert akkor fűtene a bojler. Erre még okosabbnak akar tűnni, elküldi a társát hogy nézze már meg a bojlert, biztos azzal van valami baj. Természetesen nem volt. Akkor előszednek valami másik műszert, és lám, még sincs feszültség a mágneskapcsoló után, akkor sem ha behúzatják. Nem is lehetett, mert úgy össze volt égve, hogy csak félútig volt képes meghúzni, zárni sehogy sem tudott volna. Szóval hogy ők mit tudnak vagy nem tudnak, vagy mit használnak vagy nem használnak arról hadd ne mondjak véleményt.
(#) gordonfreemN hozzászólása Szept 13, 2022 /
 
Sziasztok!

Erősáramú kisfeszültségű berendezés építésekor felmerült néhány nehezebben tisztázható kérdés:
Kötelező-e ellátni a berendezés egész villamos hálózatát áram-védőkapcsolóval vagy elegendő csak akkor ha van dugalj felszerelve a berendezésre/ben és csak azt védeni?
Másik kérdés, hogy a villamos hálózati védőkészlékeket (kismegszakítók) minden elágazás után kell-e beépíteni, illetve ha igen, azt milyen névleges fogyasztási értékű berendezések esetén kötelező?
Gondolok itt arra, hogy pl egy C16A után sorkapocsból szétosztjuk a fázist, akkor minden elmenő vezetékre kell-e védelem, vagy csak adott mértéket meghaladó fogyasztás esetén?
Volt érintésvédelmi felülvizsgálat és ott jötte elő ezek a kérdések?
(#) Bakman válasza gordonfreemN hozzászólására (») Szept 13, 2022 /
 
Keresztmetszet váltásakor kell kismegszakító, ha a váltás előtt a maximumra van méretezve a biztosítás és a váltás csökkenő keresztmetszetet jelent. Ezek nem a készülékeket védik, hanem a villamos hálózatot. Azonos keresztmetszetű elosztás nem probléma.
(#) sg576 hozzászólása Szept 13, 2022 /
 
Sziasztok,
remélem, ez a megfelelő téma: családi házunk az MVM-Démász szolgáltatási területén található. Már sok éve ügyelek arra, hogy bármilyen leolvasás/ellenőrzés/csere esetében személyesen jelen legyek - az áramszolgáltató alkalmazottját megnyugtatandó -, ha véletlenül szemet szúrna nekik a három (16/10/10 A) ósdi, mások által alkalmasint pocskondiázott, de általam különösen nagy becsben tartott Bakony Művek kismegszakító a szolgáltatói oldalon. Sajnos egy hete nem tudtam otthon lenni, amikor a fogyasztásmérőt cserélték, és vasárnap visszaértemben azt tapasztaltam, hogy az óra alatt a szívemhez nőtt "első túláramvédelmi készülékeket" eltávolították, természetesen B-s karakterisztikájúakra cserélve őket. A szakavatottak minden bizonnyal átérzik a csalódásomat, ami sajnos (azóta már számos alkalommal) abban manifesztálódott, hogy a kiválóan szuperáló - és a lecserélt kismegszakítókkal nagyjából egyidős, még a bécsi út túlvégéről származó - mikrónk olvasztás funkciója közben leoldott az új automata (B10).
Némi kutakodást követően az alábbi passzust találtam a szolgáltató szabályzatában:
"Első túláramvédelmi készülékként külön kérésre, indokolt esetben (pl. vízmű szennyvíz átemelő szivattyú, kiskertek öntözés, melegházas keringető szivattyú) kizárólag előzetes engedélyeztetést követően alkalmazható „C” karakterisztikájú kismegszakító. Ennek indoka az érintésvédelmi hurokimpedancia szabványos szinten tartása."

A jelenlegi mérőhely a 90-es évek eleji "szabványnak" megfelelően a ház falába süllyesztett, igényes kivitelű lemezszekrényben kapott helyet.

Kérlek titeket, hogy releváns tapasztalatok birtokában válaszoljatok:
- 16+10+10 A-ről 3x16 A-re bővítés esetén is kötelező a "szabványosítás"?
- feltéve, hogy (az új kismegszakító fent említett, a magnetron relatíve gyakori ki-bekapcsolására való érzékenysége mellett) alkalmasint több szivattyú is dolgozik a kertben, pontosan mit takarhat a szabályzatban szereplő "előzetes engedélyeztetés"? Hurokimpedanciát mérnek, és kicserélik, vagy ez már az a pont, ahol egy legalább vaskosan hatszámjegyű összeget kell majd költenünk arra, hogy visszaálljon az egy héttel ezelőtti állapot?

Sajnos a jelenlegi állapotban - különösen a szelektivitás megvalósításának a nehézsége miatt - egyáltalán nem ideálisak a 10 A-es áramkörök, de a 90-es években a szüleim nem tudták megengedni maguknak a további 12 A-es bővítés díját, mostanra pedig arányaiban hasonló költséget emésztene fel az átalakítással együtt a bővítés. Utoljára valamikor a 2000-es években oldott le kismegszakító a házban, ezért engem nem különösebben zavar a szelektivitás hiánya, viszont az a tetemes összeg, amibe a "szabványosítás" kerül, a hőszigetelés bővítését veszélyezteti. Legrosszabb esetben sajnos azt kell tennem, hogy elkezdek zsonglőrködni a fogyasztókkal, és a konyhának az az oldala átkerül a 16 A-es ágra.
(#) gyuszo válasza sg576 hozzászólására (») Szept 14, 2022 /
 
Eredetileg amikor a Bakony kismegszakítók felszerelésre kerültek, akkor a szerződést nem az Amper értékre, hanem a fokozatszámra kötötték. Tehát ha a szolgáltatóhelyesen járt volna el, akkor neked 16A - 16A - 20A B kismegszakítót kellet volna a régi helyett felszerelni.
Ezt persze lehet kérni, hogy a B karakterisztika helyett C -t tegyenek fel.
Ehhez, mivel ez nem bővítés nem kötelező a szabványosítás.
(#) Kastler válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 14, 2022 /
 
Lakosságnak már nem adják meg a C-t felénk legalábbis.
(#) sg576 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 14, 2022 /
 
Köszönöm, ezt jó tudni. Az eredeti szerződést azért megpróbálom előásni, bár nemrég - dolgom végeztével - beszéltem egy villanyszerelővel, aki kerek perec megmondta, hogy olyan regisztrált szerelőre kell bízni, akinek "van kapcsolata", továbbá elhangzott a "kiskapu" szó is. Elkerekedett szemekkel felhívtam egy regisztrált szerelőt, aki elméletileg 25000-ért kijön, "pecsétel" (?), és ezek után a nem olyan távoli jövőben kijönnek és kicserélik 16/16/20 A-esre (ezt ő nyilatkoztatta ki, én célzást sem tettem rá).
Azt megjegyezte, hogy kár foglalkozni az eredeti szerződés megkeresésével, mert "nekik [neki és a szolgáltatónak] az egyáltalán nem fog számítani". Mint kiderült, a jelenlegi szerződésünkben az "Egyidejű vételezésre rendelkezésre álló teljesítmény: 0,00 A 0,00 kVA 0,00 kW".
2018-ban a névátírás okán született kapcsolási és felülvizsgálati lapon minden további nélkül "B"-t jelöltek meg a túláramvédelem típusaként.
(#) sg576 válasza Kastler hozzászólására (») Szept 14, 2022 /
 
Ez teljes mértékben a szolgáltatótól (és talán azon belül esetenként az adott területtől) függ: van, ahol mindenhova C karakterisztikájút szerelnek fel, van, ahol B-t, de bizonyos feltételek teljesülése esetén adnak C-t is, és ezek szerint van olyan is, ahol lakossági fogyasztónak egyáltalán nem szerelnek fel C-t.

A mai telefonhívásaim során szerzett információk alapján valójában persze pontosan olyat szerelnek fel, amennyire a regisztrált szerelőt korrumpálják.
(#) Busz hozzászólása Szept 15, 2022 /
 
Adott egy villanyóraszekrény légkábeles bekötéssel épületfalban, benne már modernizált műanyag szekrények.

Nappali 3 fázis + vezérelt óra.

Ha mindent lekötök akkor a két villanyórából kijövő nullára ha rárakom a sípolós multimétert akkor nem sípol, szakadtnak mutatja.

Elvileg a nulla annak közösnek kellene lennie, akkor miért nem sípol róla a multi?

Földszonda külön jön, nem az órából csak két szál jön óránként.
(#) pipi válasza Busz hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
Ha mindent lekötöttél, a nulla bontót is lekötötted?
(#) Busz válasza pipi hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
Nullabontó is a villanyóra után szokott lenni. De ha közvetlen kijövő nullák között szakadást mutat, pedig azokat elvileg nem is lehetne bontani sehol.
Vagyis biztos de a plombált részen...

De mégis működik minden ha visszakötöm. Majd kipróbálom egyenként is nem-e valamelyik kiégett.
De akkor jó a gondolatmenet, sípolni kellene még a szomszéd villanyórája nullájával is?!
(#) janika002 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
Szia!
Ez a fokozatszámra kötött szerződés nem Amper értékre mit akar jelenteni?
Ugyanis az én mérőhelyemről sincs állítólag csatlakozási teljesítmény adat az E.ON rendszerben regisztrált villanyszerelő szerint!
Kollégám a 80-ás évek elején a Dédásznál dolgozott náluk akkor egy fázisra 16A-t,
Három fázisra 6+6+6A-t engedélyeztek nekik felszerelni!A három fázisból egyikre engedélyeztek nagyobb 16A-est felszerelni hálózat fejlesztési hozzájárulás nélkül!Ők így szereltek a Dédasznál.
(#) erbe válasza janika002 hozzászólására (») Szept 15, 2022 /
 
1981. Akkor ÉDÁSZ. Simán bekötötték a 3*16A-t hozzájárulás nélkül. Azóta is az van. Pedig már átraktuk a mérőhelyet, cseréltek kismegszakítót, mérőt sokszor.
(#) gyuszo válasza janika002 hozzászólására (») Szept 16, 2022 /
 
A Bakony kismegszakító fokozatszáma.
(#) janika002 válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 16, 2022 /
 
Így már értem!Köszönöm a felvilágosítást!
(#) zaza99 hozzászólása Szept 17, 2022 /
 
Sziasztok!
Hurokimpedancia méréshez tudnátok ajánlani műszert? Nem a legkomolyabb 600.000ft-os műszerre gondolok kezdésnek.
(#) sg576 válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 17, 2022 /
 
Ha tudsz pontosan hálózati feszültséget és áramot mérni, ill. rendelkezel egy nagyobb teljesítményű - és a hálózati feszültségre alkalmas - ellenállással műterhelés gyanánt, a hurokimpedancia (hurokellenállás) mérése néhány százalékos hibahatáron belül megoldható. Természetesen ehhez ki kell iktatnod az ÁVK-t az áramkörből.
(#) zaza99 válasza sg576 hozzászólására (») Szept 17, 2022 /
 
Ez oké, de én azért egy műszert szeretnék erre a célra.
(#) Atis57 válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 17, 2022 / 1
 
Szia!

Ha neked megér 40-60 000 Ft-t ?. ÉVÉ Universal sok hirdetésben előfordul.
(#) Bakman válasza zaza99 hozzászólására (») Szept 17, 2022 /
 
Ha csak a hurokimpedanciára vagy kíváncsi, ez jó lehet: Bővebben: Link. Azt Nem írja az adatlap, hogy mennyi a minimális mérőáram de könnyen lehet, hogy ÁVK mellett nem használható.

Ha univezálisabb műszer kell, mélyebben zsebbe kell nyúlni, ebben nincs kivétel. Az MI 3100SE jó ár/érték arányúnak tűnik:
Szigetelési ellenállás 50 és 1000 V közötti DC vizsgáló feszültségekkel
PE vezetők folytonosság vizsgálata 200 mA egyenárammal, automatikus polaritás váltással
PE vezetők folytonosság vizsgálata 7 mA egyenárammal, az RCD kioldása nélkül
Vonali/hurok impedancia
Hurok impedancia mérése az RCD kioldása nélkül
TRMS feszültség, frekvencia
Fázissorrend
RCD vizsgálat (általános és szelektív, AC, A, F típusok)
Földelési ellenállás (3-vezetékes módszer)
(#) zaza99 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 17, 2022 /
 
Köszi, pont egy ilyen részletes válasz érdekelt, hogy tisztábban lássak.
(#) Horvath65 hozzászólása Szept 17, 2022 /
 
Üdv a csapatnak! Nobo oslo álló fűtőtest lelkivilágát ismeri valaki? A neten nemsok infót találtam, ami van az is javarészt angolul. Egy irodába kellene beszerelnem három 2000w-ossat, az elosztóba menő vezeték szerintem kicsi lesz, mert egy bojler is és az iroda is innen kap áramot, a vezeték 3x2,5-ös. Szerintem teljesen új vezetéket kellene kihúzni , de a fogyasztókig. Még nem néztem át az elosztót, de szerintem nemfog odaférni egy 3~kismegszakító és egy 3~ÁVrelé. Szerintetek egy teljesen független hálózatott építsek a fogyasztókig vagy a régin cseréljem a bejövő vezetéket és az elosztót és onnan vigyem a panelekhez a külön fázisokon az áramot? Még egy kérdés, szerintetek a hagyományos "védőföldes dugvilla" menyire fogja bírni a megszakítás nélküli üzemet és a dugalj is kérdéses? Mi egyáltalán a véleményetek a gázkonvektor leváltásáról erre a készülékre? Szerintem ez csak kiegészítő fűtés és nem ezzel kell kifűteni a az irodát amely két ~30nm-es helyiségből áll.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2022
(#) gyuszo válasza Horvath65 hozzászólására (») Szept 18, 2022 / 1
 
Érdemes külön kiépíteni mind a háromnak külön áramkört, külön kismegszakítóval..
Adnak hozzá csatlakozó aljzatot és villásdugót is.
A készülék kettős szigetelt, védőföldelést nem kell bekötni.
Az, hogy mennyire lesz meleg elsősorban az épület szigetelésén múlik és az időjáráson.
(#) tothgyula hozzászólása Szept 18, 2022 /
 
T!Gyuszo és Horváth 65!
Tervezés hiányában a következők az előírások.
Helyhezkötött hőfejlesztő készülékeket túláram-védelemmel és leválasztással(dugalj és dugvilla nem jó,rövidesen beég) kell szerelni!Egyenként pl: 2pólusú kismegszakítókkal. Ezen esetben ÁVK nem kötelező, de nem is tiltott. Az EPH (védőösszekötő-hálózat) viszont igen! A hőfejlesztő készülék csatlakozó vezetékét megfelelő IP védettségű dobozban kell kötni.
És a hurkot és feszültségszintet, szigetelést ellenőrízni kell, és KIVITELEZŐI NYILATKOZATOT KELL adnod. Még egy dolog: a PE vezetőt mostmár mindenütt ki kell építeni(II.ÉVÉ osztályú készülékek esetén is). És a világítási áramkörökbe is kötelező az ÁVK beépítése. Bővebb információk a "VILLANYSZERELŐK LAPJA" legutóbbi számában is találhatók.
(#) Horvath65 válasza tothgyula hozzászólására (») Szept 18, 2022 /
 
Helló! Az a helyzet, hogy ez nem fix, hanem görgőkön gurítható. A dobozából még nem volt időm kiszedni. Köszönöm a válaszokat T. Gyuszónak is. Amint tudok beszámolok róla, ha szétszedtem.
(#) erbe válasza Horvath65 hozzászólására (») Szept 18, 2022 /
 
2000 W az ~9 A. (8,69...). 16 A-es dugaljnak hivatalból vígan bírnia kell. Ha nem bírja, az nem a te hibád, hanem a gyártóé. De ha aggódsz, használj ipari dugaljat! Vagy van még jobb. 32 A két pólus + föld
(#) erbe válasza tothgyula hozzászólására (») Szept 18, 2022 /
 
Helyhez nem kötött nagyteljesítményű fűtőkészülékek is kaphatók (hőlégbefúvó). Akár 5-11 kW teljesítményben is 3 fázisra. Természetesen csakis dugvillával.
Ipari hőlégbefúvók.
(#) Horvath65 válasza erbe hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Helló! A 3~ 5Kw-os 32A-os dugalj+dugvilla is melegszik(erősebb mint kézmeleg). Az összes dugalja, dugvillán feltüntetik az üzemidőt és a max. áramot, eddig még csak olyanokkal találkoztam ami 6h-süzemidőt enged meg, de ezt az adatott is kétséggel fogadom hosszú távon.
(#) Horvath65 válasza erbe hozzászólására (») Szept 19, 2022 /
 
Helló! Valami hasonlóban gondolkodtam.
Következő: »»   895 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem