Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V/400V-os áramfejlesztők
Lapozás: OK   1 / 12
(#) oregharcos hozzászólása Jún 19, 2007 /
 
Sziasztok!
Már több ízben hívtak, hogy nézzem meg miért nem ad áramot az agregátór. Találkoztam olyan tipussal amelyiknél a gerjesztő feszűltséget egy kis generátór állította elő, olyan is volt amelyiknél a akkummulátort tőltő dinamó adta a gerjesztést, találkoztam még olyannal is amelyiknél, úgy volt kialakitva, hogy amikór az akkummulátort tőltő dinamó elérte a beállitott feszűltséget, akkór egy relé bekapcsólt és ekkór gerjedt fel, és adta a generátór a 220/380V-ot.
A frekvencia beállítás is többféle képpen lehetséges.
Van olyan gép ahól egyszerüen kézzel, és van olyan ahol automatikus a beállítás. Ha valamilyen okból a meghajtómotór gyorsabban forog, akkór az automata visszaveszi a fordulatot.
Így elsőre egyszerűnek láttszik a dolog, de amikór kinyitom a szekrény ajtaját, bizony megijed az ember, hogy mi is van, miért is nem gerjed, hól a hiba.
Sajnos rajz egyhez sem létezik, többnyire ezek a gépek
a szovjetektől kerűltek magánkézbe. Arról nem is beszélve, hogy igencsak igénytelen, poros helyen használják. Elöbb ki kell takarítani, hogy lássunk valamit. Amit legutobb javítottam annál a gerjesztő részre (ha jól emlékszem) négy vezeték ment, hogy miért kell annyi, azt nem tudom.
Ha valaki tud valamit ezekről a gépekről, szivesen veszem a javaslatait, rajzait, stb.
Minden jót!
Pista
(#) Dr.Megavolt hozzászólása Jún 25, 2007 1 /
 
Szia!
Egy kicsit sok a mese es mi lenne a konkret kerdesed?
(#) oregharcos hozzászólása Jún 30, 2007 1 /
 
Szia Zsolt!
Nem tudom, hogy miért érzed mesének amit leírtam?
Nem lenne számodra sem mese, ha a dízel kipufogojától fúldokolva, piszkos, olajos, szűkös helyen, és a téli hidegben kellene keresni a hibát egy készűléken.
A kérdés pedig ott van a végén, amit itt megísmételek.
Keresek rajzot, leírást, tanácsot olyan emberektől akik már javítottak ilyen generátórt, hogy ha legközelebb esetleg kell javítani, minél előbb meg lehessen csinálni.
Én leírtam a tapasztalatomat és amit tudok ezekről a gépekről.
A PIC-es topic-ban is, ha megnézed igen hosszú levelek vannak és senki nem írta, (hogy sok a mese).
Elnézést kérek, hogy a fentieket leírtam!
Minden jót kívánok!
Pista
(#) Norex hozzászólása Jún 24, 2008 /
 
Helló - Tud-e valaki segíteni abban,hogy amikor valaki szeretne vásárolni egy áramfejlesztöt akkor mire kell oda figyelnie?Nekem legalább egy 2.0 KW kell!
Taliztam egy jót is egy FIRMAN SPG 2500 KW...ez jó márka?mennyit ér?Sürgös lenne a válaszok!!!
Köszi elöre is!
(#) oldman válasza Norex hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
mire kell figyelni? Jó kérdés! A teljesség igénye nélkül a következőkre:
Teljesítmény kVA Megengedett Cos Fi (<= 0,8) frekvencia stabilitás (Ha fontos) Túlterhelhetőség
Várható élettartam Üzemanyag Fogyasztás
És sok más egyéb paraméter a felhasználás függvényében.
Ezek az olcsó generátorok nem ipari hoszzútávú használatra készülnek. Ha jól megnézed rögtön szemet szúr hogy azonos gépről van szó bármi a neve! (GÜDE, Stausz, Einhell, Kinzo.. stb. hogy csak a közeli barkácsáruházak kinálatából szemezgessek!)
Sajnos érdemi paramétert nem tudnak mondani róluk, még a gyerta típust sem adják meg. Nem is csoda hiszen a Güde leírásában 500 - 1000 üzemóra élettartamot adnak meg.
Ha jó és tartós gépet akarsz akkor pl. HONDA de nem a piaci! Igaz ez méregdrága de sokáig nincs velük gond.
Használtnál mégjobban oda kell figyelni. Esetleg jó vétel a régi katonai cucc azokat szinte lehetetlen tönkretenni évtizedig is mennek, sajnos a fogyasztás itt nem volt szempont.
>
(#) Norex válasza oldman hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
Akkor szerinted egy FIRMAN SPG 2500 KW nem ér meg 30 ezret nekem csak kirándulásra(Kirándulás altt ilyet értek Diszkó felszereléssel ) kell...arra elég?
(#) Iszkakof István válasza oregharcos hozzászólására (») Jún 24, 2008 /
 
Olvastam a topicban, hogyan javitsz generátorokat, nekem is lenne pár hozzáfűzni valóm.
Csibekeltető gépeim van, amibe 10000 tojás fér. Egyszer hallom, hogy jövőhéten karbantartási munkálatokat fognak végezni a magasfeszültségű vonalon, öt napig, napi nyolc órában. Mondanom sem kell, keservesen berezeltem, mert nem volt áramfejlestőm . Abban a pillanatban 30000 tojás volt a gépekben. Mindent megtettem, hogy keritsek valahonnan egy generátort. Nem sikerült. Hozzáfogtam, hogy összehozzam a sajátomat. Lada motor, egy kimustrált generátor, mechanikailag összekapcsoltuk egy ismerős esztergályossal.
Gondoltam, jöhet a villanyszerelő. Nem jött. Azt mondta, egyéb dolga van. Szinte könyörögtem neki, jöjön el, többet fizetek mint amennyit kér, csak jöjön. Nem jött. Valaki válalta volna, csillagászati összegért, de még nem tudja mikor, majd pár hónap mulva. Másfele is érdeklődtem, több közzül egy el is jött, de nem élesztette fel a generátorom. Majd én élesztettem fel, rengeteg munkával, hosszú időn át.
Most, hogy irtál a topicba, mégegyszer átgondoltam és levontam a magam következtetéseit.
Úgy nem kifizetődő generátort javitani, hogy elmész a helyszinre, ott ázol, fázol és nyeled a gázt, mig megtalálod a hibát a gépezetben. Vigyék el a műhelyedbe, szedd szétt, ahogy bontod szétfele csinálsz kapcsolási rajzot, amit majd tanulmányozol, és rájössz a megoldásra.
Tisztelettel: Iszkakof István
(#) oregharcos válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 6, 2008 / 1
 
Kedves István!

Mindenek elött gratulálok, hogy sikerűlt életre kelteni a generátort. Azt nem írtad le, hogy végűl mi volt a probléma? A legtöbb esetben a gerjesztéssel szokott baj lenni, szoktak még a szekrénybe beépíteni FI-relét, ezzel is volt már bajom, minden jó volt de mégsem adott ki 380V-ot.
Persze találkoztam más hibákkal is.
Én szívesen kimegyek a helyszínre javítani, annál is inkább mert egy ilyen masina szállítása igecsak körülményes. Amit leírtam azt azért tettem mert egy koszos szük helyen volt a gép és még a kipufogó is rám pöfögött, a gép meg szépen szórta az olajat, tehát bármihez hozzányúltam csupa olaj lett a kezem és a ruhám. Én szinte sajnáltam a gépet, hogy így el van hanyagólva. Az érintésvédelemről meg jobb ha nem is beszélünk, mert az szinte el van felejtve.

Én nyugdíjas vagyok és nem arra gyúrok, hogy álhibákat keressek egy berendezésben és jól megvágjam a tulajt. Szeretem a szakmai kihívást.
Az én kis rádiós műhelyemben nem is férne el egy ilyen
nagy berendezés, arról nem is beszélve, hogy legjobbnak azt tartom, hogy a valós terheléssel legyen kipróbálva, mint pl. nálad a keltetőkkel.

Ezek javítása szerintem egy összetett dolog.
Ugyanis ismerni kell az erösáramú részt, a gyengeáramú elektronikát (gerjesztő részt),stb.
Szerintem ezért félnek tőle sokan és nem is vállalják.
Ha közelben laknál én biztos, hogy segítettem volna.

Jó munkát és szép egészséges csibéket!
(#) Iszkakof István válasza oregharcos hozzászólására (») Júl 6, 2008 / 5
 
Tisztelt kolléga úr
Nekem is volt rádiós műhelyem itt falun, míg megérte. Már nem éri meg. Ezelőtt 15 évvel még tízszer annyi rádiósra volt szükség, mint most. Pályát változtattam, De a padlásomon még mindig van pár mázsa rádió, tv. és bontott anyag. A rádiós múltam adta a bátorságot, hogy ha már más nem lehel lelket a gépembe, próbáljam meg én, a szükség is elég komoly ösztönző erő. Motortekercselés terén szinte semmi tapasztalatom sincs, azért alkalmaztam pár amatőr megoldást.
Kérdezted, hogy mi volt a probléma. Kezdeném az elején. Akitől vásároltam, annál kinn az ég alatt volt télen – nyáron, ki tudja hány évig. Egyetlen védelme az idő viszontagságaival szemben egy lécből készült kerti pihenő pad volt. A generátorból valamikor egy lyukon 10 vezeték volt kivezetve és amilyen rövidre csak lehet, levágva. A négy szénkeféhez nem volt vezeték. Ennyi. Se címke az állórészen, sem semmilyen vezérlőeszköz külön. Négyen tettük be a kocsiba, de nem volt könnyű. Hazahoztam, kitakarítottam, a vezetékeket meghosszabbítottam, és elvittem a legközelebbi motortekercselő műhelybe. Ott volt pár hétig, míg végleg lemondtak róla. Mások még azt sem vállalták, hogy megnézik. Egy motortekercselőt mégis sikerült meggyőzzek, hogy nézze meg. Meg is vizsgálta, megállapította, hogy nincs menetzárlat és nem 380 V-os generátor. Végleg magamra maradtam. Megint szétszedtem, azonosítottam a tekercsvégeket. A forgórész végén található hat dióda, azok is rosszak voltak, vagy próbálgatás közben mentek meg. Kicseréltem a diódákat, de nem olyanokra amilyenek voltak, mert nem látszott rajta semmi írás, hanem olyanra ami volt nekem. A dióda amit betettem Д 242 Б, Фoтoн televízióból. Addig kötözgettem a vezetékeket ide- oda, míg beindult. Azt hiszem, teljes értékével 3000 fordulaton kiadott többek között 220 V- ot és 60 V-ot 100 Hz-en. A gerjesztő feszültséget egy alternátor adja, ami 50 volt. Már terveztem a 60 volt felhasználását, amikor a forgórész egyik tekercse megszakadt. Szét kellett bontsam, és ugyanúgy visszatekercseljem. Sikerült ugyan azzal a dróttal. 5 kg 0,8-as rézdrót van a forgórészben, 16 tekercs, 4 vég. A sikertől felbuzdulva megbontottam az állórészt is. Az egyszerű hármasszabállyal kiszámoltam, hány menet kell 220 voltra, ha 60 volton annyi menet volt, és sikerült. Csináltam három 220 voltos tekercset, megfelelő helyre téve és meglett a három fázis. 36 tekercs van az állórészben. Egy 5 kW-os motorral teszteltem és jött a becsapódás. A motor annyira leterhelte a generátort és a feszültség annyira leesett, hogy alig tudott elindulni, de ha elindult bírta a rönkvágó körfűrészt működtetni. A keltetőgépemnek még nem mutattam be. Ha trafóról 80 volt gerjesztést adok neki, Elindítja a fűrészt. Most a nyáron hozzákapcsolok még egy generátort, ami szükség esetén nagyobb gerjesztést ad neki. Így még mindig jobban járok, mintha a generátort áttekercseltetném 3000 fordulatra, és csináltatnék szíjáttételt.
Én sem voltam híve soha annak, hogy a klienst megvágjam, de egy áramfejlesztő ritkább, mint egy Sokol rádió, aminek a javítását már úgy megszoktuk annak idején, hogy félhomályban is meg tudnunk javítani még mindig.
Szerintem sokan azért nem vállalják a generátorok javítását, mert nem garantált a siker. Vegyünk alapul téged mint szakértő és engem mint kliens. A generátorom munka részének (nem a gerjesztésnek) a rotor tekercse megszakad(t) és elhívlak megjavítani. Néhány próba és mérés után megállapítod a hibát és megmondod. Én azt mondom, hogy semmi gond mester úr csinálja meg és én megfizetem. Erre te: szerelje ki a forgórészt, vigye el a tekercselőhöz, és ha kész van szóljon. Én vagy elhiszem, vagy nem, hogy az a hiba. Az elszámolás ilyen esetben hogyan történik, mert a szerelő dolgozott, de eredmény nincs, csak részeredmény.
Ilyen dolgokat, szerintem aki javít vagy nagy összegért teszi, vagy mint te szakmai kihívásból. A gazda arcán az elégedett mosolyt látni is jóleső érzés.
Ismerem én is azt az érzést, amikor egy gépet sajnáltam, nem a tulajt, mintha a gépnek lelke lett volna.
Ha érdekel a generátorom apróbb részletei is, csak jelezd és én írok, rajzolok, hacsak nem követtem el bűnt azzal, hogy ilyen sokat írtam és azt nem szabad, amiért kitiltanak.

Tisztelettel Iszkakof István
(#) oregharcos válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Kedves István!

E-mail-ben kűldtem bővebb választ.
Párszor még átolvasom a leírásodat, de már így első olvasásra is megállapítható, hogy sok munkával
sikerűlt roncsból gépet csinálni.

Sok sikert a használatához!

Pista
(#) Iszkakof István válasza oregharcos hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Az én estemben az a siker, ha nem kell használnom, mert a hálózati áram még mindig olcsóbb. A rajzot megkaptad?
(#) oregharcos válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 7, 2008 /
 
Üdv!
Megkaptam a rajzot. Köszi!
Az lenne a kérdésem, hogy az a 10 vezetéknek
mi volt a szerepe?

Bye!
(#) Iszkakof István válasza oregharcos hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
Tisztelt öregharcos
Pár vezetéket nem tudtam azonosítani, az egyik ok az, hogy nem tudom, mit kell tudjon egy juhnyírógép áramfejlesztő. Valaki azt mondta, hogy azok a feszültségek nyírógépek működtetésre alkalmasok. Küldök két rajzot, ha érdekli, elküldöm a gép fényképét is. Most jelenleg átalakítás alatt van a sasszéja.
Tisztelettel: Iszkakof István
(#) Busz hozzászólása Júl 14, 2008 /
 
Sziasztok!


Majd egy áramfejlesztőt szeretnék a házamra rácsatlakoztatni.

Tehát ha elmegy az áram akkor kismegszakító lekapcs, áramfejlesztő bekapcs és
lőn világosság.


De a kérdésem az hogy a nulla áramszünetben is megvan? Jó a trafóház nem ad
nullát de elméletileg minden háznál van földelőszonda. Tehát ha az én
földelőszondám nem működik attól még a szomszédé működhet vagy bárkié az
utcában és akkor rázás sincs.


Tehát a fő kérdésem: lehet belőle gond hogyha aggregátort kötök a házamra de
úgy hogy dugó-dugó adapterrel egy konnektorba kötöm be?
Tehát akkor mindent át kell vezetnem( föld, fázis, nulla) az aggregátorról a
konnektorba?
Tehát így a nulla a légvezetékes hálózatba viszatudna áramolni de gondolom az nem okozhat
gondot nem? Csak fázis ne menjen vissza.


---------------

Egyéb:
Minden aggregátorban van túlterhelésvédelem igaz?

Ja és ha mennek a fogyasztók pl megy a számítógép, mikró stb de közbe meg az
aggregátorból kifogy a benzin és leáll az okozhat gondot a fogyasztóknak?
Tehát az alacsonyfeszültségtől tönkremehet a tévé vagy a számítógép?

Ja és aggregátorról mindenféle fogyasztó mehet?


Azt viszont kipróbálás nélkül tudom hogyha a kismegszakítókat elfelejtem
lekapcsolni és úgy indítok rá az aggregátorral akkor vagy a kismegszakító de
inkább az aggregátor lekapcsol.

De ha pl az aggregátor leáll mert kifogy az üzemanyag, én meg elfelejtem,
rányomom a kismegszakítót akkor mi lesz az aggregátorral?
Tehát leállított aggregátor a kimenetén kap vissza 230V-ot. Akkor mi lesz?
Belehalhat az aggregátor?
Egyáltalán aggregátorokra hogyan kell vigyázni? Vagy nállam úgyis kidurran?
Ja és az aggregátor benzinfogyasztása függ attól hogy mekkora terhelés van
rajta?
---------------

A nullát nem tudom megszakítani és a fővezetéket sem akarom kibontani. Tehát a csatlakozásra csak a dugvilla-dugvilla adapter lehetséges.
Vagyis pl a pincében az egyik konnektorba belevezetem az aggregátor által termelt áramot.


Válaszokat előre is köszi!
(#) oldman válasza Busz hozzászólására (») Júl 15, 2008 /
 
Jó sok kérdés, haladjunk sorjában!
1.) "De a kérdésem az hogy a nulla áramszünetben is megvan?" - Igen ha nem bontod meg a nullavezetőt
2.) "...dugó-dugó adapterrel egy konnektorba kötöm be?" - Életveszélyes!! Tűzveszélyes!! (és szabálytalan!)
3.) "Minden aggregátorban van túlterhelésvédelem igaz?" -kellene lenni de sok kínai védelme mit sem ér.
4.)"az aggregátorból kifogy a benzin és leáll az okozhat gondot a fogyasztóknak?"- igen
5.)"aggregátorról mindenféle fogyasztó mehet?"- Aggregátora válogatja! - Egy jól méretezett/megválasztottról igen, de általában (főleg az (olcsóbbakról) nem!
6.)"De ha pl az aggregátor leáll mert kifogy az üzemanyag, én meg elfelejtem, rányomom a kismegszakítót akkor mi lesz az aggregátorral? Tehát leállított aggregátor a kimenetén kap vissza 230V-ot. Akkor mi lesz? Belehalhat az aggregátor?" - igen! Rossz esetben te is!
7.)"Ja és az aggregátor benzinfogyasztása függ attól hogy mekkora terhelés van rajta? " -igen!
8.) "..A nullát nem tudom megszakítani"- Ne is jusson eszedbe!

A fővezeték megbontása nélkül nem tudsz szükségüzemet vinni biztonságosan!!
Megoldás lehet a házi biztosítéktábla után, 3 állású (üzemmód választó) kapcsolót beépíteni hálózat - ki - aggregátor.
Aggregátoros üzemben az érintésvédelem megoldandó!! Ezt bízd szakemberre!
(#) oregharcos válasza Busz hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Szia Busz!
Mindenben igaza van Oldmannak.
Én annyival bőviteném ki, hogy ha a nullavezetőt megszakítod, azzal veszélyezteted a családodat, ugyanis kis hazánkban legjobb tudomásom szerint nullázott hálózat van kiépítve. Tehát ha megszakítod a nullát. akkóraz érintésvédelmet is megszakítod.
A másik gond a nullával az, hogy ha háromfázisú rendszered van, akkór a nulla hiánya miatt sorbakapcsolodnak a fogyasztok, és a nagyfogyasztók megeszik a kisfogyasztókat. Ez azt jelenti, hogy 400V-ra sorbakapcsolodik pl. egy vasaló és egy
60W-os rádió, természetesen a rádió megy tönkre.
TEHÁT A NULLAVEZETŐT NEM SZABAD MEGSZAKÍTANI!

Oldmantól elnézést kérek! Nem okoskodni akartam, csupán egy nagyon rossz tapasztalat alapján írtam.
A 60-as évek elején történt, hogy Pesten egy bérlakásban a kapualjban levő elosztóban valaki elvágta a nullavezetőt, és iszonyatos dolgok történtek.

Minden jót!
(#) oregharcos válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Ezt írtad:

Üdvözöllek István!
Köszönöm a rajzot! A juhnyírónak 3X36V és 200Hz-re van szüksége. Ez egy orosz nyírógép volt. Én ilyennel találkoztam, javítottam. A tápegysége egy őrület, 230V-ból állít elő 3X36V-ot.
Valoszínű, hogy van más megoldás is, annál is inkább, mert a Te generátorod 50Hz-el működik.

Minden jót!
(#) oldman válasza oregharcos hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Nem kell elnézést kérned - nincs miért,
hiszen csak bővebben kifejtetted a dolgot.
(#) Iszkakof István válasza oregharcos hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Ez azt jelenti, hogy Ön felismerte az én generátoromat ?
(#) oregharcos válasza Iszkakof István hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Szia István!

Nem-nem, nem ismerem ezt a generátort.
Csupán a juhnyírót írtam, hogy milyen feszűltséggel működik, mert sokat szenvedtem a javításával. Elgondolkodtató a tekercsek sokasága és a menetszáma. Olyan nem lehetséges, hogy indító bikának használták? Teherautó indítására, amikór lemerül az akkummulátór. Érdekes dolgok vannak a forgórészen is.
Én úgy gondolom, hogy a négy keféről jön le a három fázis, a három kefe a diódával szabályozón keresztűl megy a gerjesztésre. Ez csak feltételezés!
Hátha valaki jobban ismeri.
Minden jót!
István
(#) profis hozzászólása Aug 21, 2008 /
 
Sziasztok!

A problémám a következő: Hétfőtől 3 napon át, napi 8 órát áramszünet lesz nálunk. Kölcsön kértem a mellékletként beszúrt paraméterekkel rendelkező agregátort. A hűtőket (2db) akarom üzemeltetni róla, hogy ne olvadjanak le. Úgy terveztem, hogy kb. 3,5 óra áramszünet után beüzemelem 1 órára. A motorfordulat egy kissé ingadozik, és emiatt a feszültség is (ezt a Voltmérőn látom). Tönkre teheti-e ez a hűtőket. Vagy inkább ne nyitogassam az áramszünet alatt, és abban bízzak, hogy nem fog leolvadni.

IM000554.JPG
    
(#) potyo válasza profis hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Állítsd a lehető legalacsonyabbra a hőmérsékletet, és nem lesz semmi baja a benne levő cuccnak. Feltéve, hogy nem nyitogatod az ajtaját, és egyébként jól zár az ajtaja. Nem kell parázni 8 óra áramszünettől, nem kapcsolgat az be normál üzemben sem negyedóránként...
(#) oldman válasza profis hozzászólására (») Aug 21, 2008 /
 
Ez egy elég korrerkt gépnek tűnik.
Póbáld meg (mielőt az áramszünet van) a hűtőt használni róla, ha gond nélkül elindul (a hűtő) akkor nyugodtan használhatod, csak arra figyelj hogy ne egyszerre induljon több. Feszültség ingadozás a normál hálózatban is van ez biztosan nem okoz gondot ha nem halad meg cca +-15 max 20%-ot. Arra figyelj hogy a gépet terhelés nálkül inditsd és várj amíg a benzimotor szivató nélkül is stabilan üzemel. A nem nyitogatás is jó ötlet, de hogyan veszed ki a söröket?
(#) frici17 hozzászólása Okt 28, 2008 /
 
Sziasztok.

Érdeklődnék hogy van egy Güde gse 950 áramfejlesztőm amit laptopra,modemre,pénztárgépre szertném kötni.
Kérdésem lehet-e.
Nekem azt mondták hogy nem biztos mert az 50Hz ingadozik és tönkreteheti a dolgokat.
Köszönöm a választ.
(#) potyo válasza frici17 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Pont az 50Hz az, aminek az ingadozását elképesztően jól tűri minden készülék. Ha a feszültsége nem tér el a névlegestől 10%-tól nagyobb mértékben, akkor nyugodtan rákötheted.
(#) oldman válasza frici17 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
A frekvencia ingadozás nem igazán gond de a ezeknek a gépeknek a feszültség tartása sem túl jó, ráadásul hajlamosak a lengésre terhelésváltozáskor. A kapcsolóüzemű tápok jól tűrik, főleg azok, amik átkapcsolás nélkül használhatók 115-230V-os hálózatokon. Ezekkel valószínűleg nem lesz gond, de a hagyományos trafós tápoknál előfordulhat probléma.

Mindenesetre valami védelmet ami 240V nál nem engedi feljebb a feszt érdemes használni. Esetleg egy jelentősebb állandó előterhelést, de ez benzin pazarlás hacsak nem sátorfűtésre használod.
(#) Skuld86 hozzászólása Okt 28, 2008 /
 
Valaki tudn adni ötletet arra ,hogy hol lehet venni 3fázisú generátort esetleg újat 5-6KW os csúcs terhelést kellene elvislenie tartósan + rövid idejű túlterhet (hűtőgép indulása meg ilynek) kellene elviselnie. Egyedi gépet szeretnék építeni. Ja meg még 1 kérdés normál 3fázisú motor átalakítható-e generátorrá? Van rá 1 ötletem de nemtudom kivitelezhető-e. Leírom ha nem vétózzák meg a kérdést .
Előreis köszi a segítséget.
(#) potyo válasza Skuld86 hozzászólására (») Okt 28, 2008 /
 
Átalakítható, létezik aszinkron generátorral szerelt áramfejlesztő gyári kivitelben is. Ha megfelelő kondenzátorok vannak a fázisokra kapcsolva, akkor felgerjed a gép, és generátorként dolgozik. Természetesen nincs olyan stabil sem a frekvencia, sem a feszültség, mint egy szabályzott szinkrongenerátornál, de ha arra nincs igény, akkor az aszinkron motor igénytelenségével dolgozik - jóformán agyon sem lehet ütni.

Ha venni akarsz, akkor szerintem olcsóbb, ha veszel egy komplett áramfejlesztőt, mint egy generátor önmagában. Mostanában ilyen világban élünk...
(#) oregharcos válasza Skuld86 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Szia!
Szerintem az általad írt 3 fázisú motort nem lehet generátorként használni. Ugyanis ahhoz hogy feszültséget tudjunk előállítani, szükség van mágneses térre, erővonalra, amit a tekercs forgás közben metsz és az erővonal metszés pillanatában feszültséget gerjeszt a tekercsben. Ezek a motorok rövidrezárt forgorésszel dolgoznak, az állórész általában 2-4 pólusura van tekercselve. Szét kellene szedni a forgorészt a vastag beöntött aluminíummot kiólvasztani és megtekercselni, majd a tekercsvégeket kivezetni csúszógyűrűre, és ide egyenfeszt kapcsolni, úgy hogy kialakúljon legalább egy északi és egy déli pólus. Az állórészt is szerintem át kellene tekercselni. Valamikór mi is próbáltunk olyat csinálni, hogy az állórészbe egyenfeszt vezettünk rövid időre, majd meghajtottuk a motort egy másikkal, hogy a forgórészben maradt remanens mágnes termel-e feszűltséget, de nem jött össze. Kíváncsi lennék az ötletedre, hogyan oldanád meg, hogy feszültséget termeljen a motor?
Sok sikert és minden jót!
(#) Skori válasza oregharcos hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
oregharcos: kodikkal nem próbáltad? Simán felgerjed ,és működik is generátorként a rövídrezárt forgórészű motor. Ilyenkor "negatv slipje" van, vagyis a névleges fordulatszámánál gyorsabban kell forgatni, hogy 50Hz-et állítson elő (2800-as névleges fordulatú motort, kb. 3200-as fordulaton kell meghajtani)
Kapható is olyan gyári áramfejlesztő amelyik aszinkron generátorral van felépítve.
Létezik olyan megoldás is ahol a tekercselt forgórészt használnak, de nincs kivezetve (nincsenek csúszógyűrűk sem), hanem egy dióda zárja rövidre, és ez biztosítja a gerjesztést. Ez valahol a szinkron és az aszinkron üzem határán működhet - a gerjesztéshez ugyanis kell némi slip, de a dióda miatt DC gerjesztőáram komponens is kialakul.
Következő: »»   1 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem