Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   432 / 441
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 21, 2022 /
 
A problémát nem a segédprogram "neve" okozza. Sokkal inkább a DXF és a képformátumok sajátosságai közti alapvető különbözőség.
Megfordítottam az irányt és mellékeltem két képet, amit eleve az EAGLE generált, tehát nem importálás történt, hanem exportálás. Gondolhatnánk az EAGLE tökéletesen leképezi saját magát, ráadásul még a forrásállomány is vektoros, tehát nem lehet benne döccenő. A méretek és a kontúrok valóban hibátlanok, de az már erősen véleményes milyen is egy ideálisnak tekinthető DXF vonalvezetés.
Megjelenítettem a teljes DXF tartalmat (veszteségmentesen és konverziók nélkül, eredeti exportált formájában). Egy kis panelrészletet csak azért mellékeltem mennyire sok információról van szó, illetve kiragadtam egyetlen tizedes vesszőt, és azt megjelenítve részletesen szétszedtem, mutatva ezzel hány darabkából rakja össze a program, pedig egyetlen kontúr is lehetne nyugodtan. A jelenlegi 5 db kukac egyébként egy műveletben nem is lehet kontúrrá alakítani mert a metszések miatt születnek belső "fals" szigetek, amit nehéz jól kezelni (főleg automatikusan).
Ha ezt egy kicsit továbbgondoljuk, akkor gyorsan megvan a következtetés, hogy képformátumot szinte biztosan jelentős információvesztéssel lehet csak konvertálni DXF-é, és még így is lehetnek benne egészen fura kacskaringók is.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2022
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 22, 2022 /
 
Export- import sch - pcb
Pontosan azt képzi le amit lelehet a formátumban, másnak neki sem áll.

Az, hogy RGB képeket nem lehet visszaadni DXF formátumban az azért van amiért cipőből nem lehet kesztyűt készíteni. Pontosabban lehet, csak olyan lesz mint az RGB DXF-be konvertálva.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2022
(#) Alkotó válasza niedziela hozzászólására (») Júl 22, 2022 /
 
Félreértesz.
Az EAGLE leképezi magát, és ezt vissza is tudja tölteni. De a DXF nem egy EAGLE specifikus belső formátum, hanem ezen túlmutat. Nem egységes az elvárás, de általában azt várjuk, vagy végső célként azt szeretnénk elérni, hogy a DXF formátum a kívánt objektumok kontúrját adja meg, nulla vastagsággal, és lehetőleg zavaró belső szigetek nélkül. Ez az amit nem csinál az EAGLE.
Persze nem akarom én ezt kritikaként előcitálni, mert meg van a saját gondolatmenete a programnak, ami a saját céljait remekül szolgálja is. Akkor van gubanc, amikor ezt a DXF-et fel akarod dolgozni valamilyen külső programmal. Bajlódok ezzel sokat a saját panelszimulációim kapcsán, és konverziók sokaságát kell elvégezni mire használható adathalmaz marad.
Talán az lenne a legjobb, ha kineveznénk egy meglévő formátumot, vagy ha nincs ilyen akkor létrehoznának egyet, és minden grafikai program igyekezne ezt az egyetlen formátumot támogatni, ami alatt pontosan azt értem, hogy képes ebbe a formátumba exportálni, és képes ebből a formátumból importálni. Sokáig éppen a DXF-et gondoltam ennek, de van ebből annyi fajta, hogy már követni is nehéz.
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 22, 2022 /
 
Idézet:
„DXF formátum a kívánt objektumok kontúrját adja meg,”

Nem.

Vissza kell adniuk a rajzot
https://sharecad.org/
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2022

szeleppcb.dxf
    
(#) niedziela hozzászólása Júl 22, 2022 /
 
Összemosod a bmp-ből konvertálás lehetőségeit, a tisztán a CAD -CAD közötti export importal.

Idézet:
„minden grafikai program igyekezne ezt az egyetlen formátumot támogatni,”

Magát a formátumot az AutoCAD találta ki és változtatja kedve szerint ezért a nem AutoCAD CAD programok fejlesztői csak loholni tudnak utána.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2022
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 22, 2022 /
 
Sajnos délibábot üldözünk amikor már a PDFnek is legalább 2 változata van.
Egy 50-100-200 éves könyvet gond nélkül meg tudunk nézni el is olvasni.
Egy 10 éves elektronikus rajzot, képet, szöveget stb már szinte kizárt.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 22, 2022 /
 
Idézet:
„Talán az lenne a legjobb, ha kineveznénk egy meglévő formátumot, vagy ha nincs ilyen akkor létrehoznának egyet, és minden grafikai program igyekezne ezt az egyetlen formátumot támogatni, ami alatt pontosan azt értem, hogy képes ebbe a formátumba exportálni, és képes ebből a formátumból importálni.”
Az ilyen gondolatmenetekről valahogy mindig eszembe jut ez a kép: szabványok...
(#) Alkotó válasza niedziela hozzászólására (») Júl 22, 2022 / 2
 
Még egy utolsó kísérletet teszek, szigorúan a Te exportodat használva.
Azt nem tudom kinek mi számít jó vagy rossz DXF-nek, ezért a saját elvárásom alapján nyilatkozok.
Mellékeltem egy képet, amin a te DXF-ed egy kis vezetékszakaszát, és egy PAD-jét odébb másoltam, majd levettem róla a használhatatlan sallangot, amit a jobb oldalon látsz. Nekem ez semmiképpen sem adja vissza az eredetit, sőt gyakorlatilag semmilyen szerkeszthető objektumot nem ad, gyakorlatilag képként való nézegetésen kívül semmire nem tudom használni.
Az szorosan hozzá tartozik, hogy itt most nem az EAGLE a ludas a dologban, hanem Te választottad az opciók közül ezt a fajta exportot, mert ha az utolsó lehetőség elől kiveszed a pipát, akkor mindjárt sokkal jobb lesz a helyzet.
Azt nem tudtam, hogy a DXF-et az AutoCAD találta ki, de az én eddigi tapasztalatom alapján akinek DXF-re van szüksége, az minden esetben valamit akar kezdeni vele. Maguk a programok -amik fogadják a DXF-et- akkor tudnak a leginkább hatékonyak lenni, ha már eleve kontúrokat látnak, vagy lehetőségük van a rendelkezésre álló zárt poligonokból létrehozni ezeket. Konkrétan az EAGLE esetében, alapvetően a feliratok leképezésével vannak gondjaim, ahol rengeteg ütközés és fals objektum is belekeveredik a hasznosak közé.

Végül mellékeltem egy kis szövegrészlet képét is. Felül amit az EAGLE exportál (jó beállítással). Alatta amit szerintem kellene neki (illetve ezt akarjuk létrehozni magunknak). Alul pedig a már használható objektumból példaként testet csináltam, de sok más egyebet is lehetne kezdeni vele.
(#) Gobe54 hozzászólása Aug 16, 2022 /
 
Melyik Eagle verzió telepíthető, futtatható Ubuntu 20.04-en?
(#) rolandgw válasza Gobe54 hozzászólására (») Aug 16, 2022 /
 
Akár a legfrissebb is: 9.6.2, bár én más Linux distro-t használok.
(#) Gobe54 válasza rolandgw hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
Köszönöm a választ. Ubi verzió frissítés után az eagle7.10 "behalt". Időközben a 8.3.2-t sikerrel felpakoltam.
(#) Zarka90 hozzászólása Szept 29, 2022 /
 
Beleütköztem egy nehézségbe. (Eagle 9.4.2.)
PCB szerkesztőben bizonyos alkatrészek (pl a 0402 ellenállások) nem forgathatók el tetszőleges szögben. A Rotate parancs mögé írva semmi nem történik, az alkatrész tulajdonságaihoz írva pedig az "alkalmaz" gomb megnyomására visszaáll az előző érték.
Viszont pl egy ugyanabban a könyvtárban (RCL) lévő 0603 ellenállás már forgatható.

Ezek szerint lehet valahol a footprint szerkesztésénél egy opció, hogy vagy engedem a forgatást, vagy nem. Csak sajnos nem találom

Tud valaki ebben segíteni?
(#) bbb válasza Zarka90 hozzászólására (») Szept 29, 2022 /
 
Én nem tudok ilyen opcióról. Az viszont lehetséges, hogy méretkorlátozásba ütköztél és emiatt nem tudod akárhova lerakni. A rasztered állítsd sűrűre és úgy próbáld meg a forgatást.
(#) Zarka90 válasza bbb hozzászólására (») Szept 29, 2022 /
 
Sajnos úgy sem engedi. A rasztert próbaképp "finest"-re tettem, hiába.

Alkatrészen jobb egér->properties->route sorba pl 30 -> Amint az alkalmazra nyomok, a Route sorban lévő érték visszavált arra a számra, ami azelőtt volt ott.

Route parancsot használva pedig csak a 0 90 180 270 vált ki forgatást, más értékek nem.

Viszont fura, hogy ez egy alkatrészkönyvtáron (.lbr) belül sem minden footprintnél működik ugyanígy. A 0603 pl forgatható bárhogyan.

Akinek szintén 9.4.2. verziója van, esetleg ki tudná próbálni?
((
"méretkorlátozásba ütköztél és emiatt nem tudod akárhova lerakni"
- Szerintem az Eagle-ben ilyen nincs. Amit rossz helyre teszel max jelzi valahogy, vagy reklamál a drc checker, de attól még bárhová bármit, bárhogyan lehet tenni.
))
P-CAD-ben, Altiumban footprintenként, vagy alkatrészenként is lehet választani, hogy engedje-e az adott dolgot nem derékszöggel elforgatni. Kicsit az Eagle most úgy viselkedik, mintha itt is lenne ilyen valahol. Viszont bármi ilyennek nyomát se a menükben, se a .lbr, se eagle.dtd, default.dru, eagle.def fájlokan nem találom.
Mintha valami nem létező beállítás akadályozna
(#) bbb válasza Zarka90 hozzászólására (») Szept 29, 2022 / 1
 
A méretkorlátozást úgy értettem, hogy nem raszterpontra próbálod tenni. Olyankor simán az alkatrész mellé tudod húzni a vezetősávot, nem fog összeérni.
De kipróbáltam 7.7.0 Eagleben, 0402-es méretre állítottam egy ellenállást, majd a forgatáshoz beírtam 30, rákattintottam és beállt arra az értékre. Átírtam 11-re, kattintás és akkor úgy fordult.
(#) Alkotó válasza Zarka90 hozzászólására (») Szept 29, 2022 / 1
 
Esetleg tedd fel ide azt az alkatrészt, amivel nem működik a forgatás, így másnak is lesz esélye megpróbálni.
Én néhány alkatrészt kipróbáltam, amiket akármilyen szögben lehet forgatni, akár századfok pontossággal is.
(#) niedziela válasza Zarka90 hozzászólására (») Szept 29, 2022 / 1
 
Idézet:
„Szerintem az Eagle-ben ilyen nincs.”

Ha demo programod van akkor van terület korlátozás.
De abban az esetben le sem tudod tenni az alkatrészt területen kívül, azaz figyelmeztető ablak is van.
Forgatást nem lehet tiltani, minden alkatrész forgatható.
Látatlanban ennyi.
(#) niedziela válasza Zarka90 hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
[quote] Route parancsot /quote]
Ez gondolom csak elirás a rotate helyett.
(#) Zarka90 válasza niedziela hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítségeket, a probléma megoldódott -> jött egy frissítés, és a Windows újraindult. Azóta minden rendben!
[
"Ez gondolom csak elirás"
Az volt, mea culpa.
A parancs pl "ROTATE MR=45 R1"
Erre R1 kellene 45 fokkal elforduljon. Nem teszi.
Viszont "ROTATE MR=90 R1"
Ezt már megteszi.

"Ha demo programod.."
Licenszelt verzióm van.
]
(#) joco53 hozzászólása Okt 6, 2022 /
 
Szervusztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy több alkatrészt tartalmazó könyvtárból, hogy tudnék egy alkatrészt kiemelni. Köszönöm a választ
(#) bbb válasza joco53 hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Készítesz egy új alkatrészkönyvtárat, s azt megnyitod. Ezután a főablakban az alkatrészkönyvtárak között megkeresed azt az alkatrészt, amelyiket ki akarod másolni, azon jobb klikk és másolás az éppen megnyitott alkatrészkönyvtárba. A megnyitott könyvtárat ezután elmented és kész.
(#) niedziela válasza bbb hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Működik a drag&drop át is lehet húzni simán. // lényegen nem változtat, csak kevesebbet kell kattogtatni.
(#) joco53 válasza bbb hozzászólására (») Okt 6, 2022 /
 
Köszönöm szépen a választ. Megpróbálom
(#) gyulank hozzászólása Okt 9, 2022 /
 
Drótos átkötés alkatrész van?
(#) vision61 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Igen, van.
(#) gyulank válasza vision61 hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Mi a neve, hol?
(#) Alkotó válasza gyulank hozzászólására (») Okt 9, 2022 /
 
Akármilyen alkatrészt létre lehet hozni, akár átkötést is.
De ez éppen egy olyan funkció, amihez nem feltételnül kell külön alkatrész, mert akkor azt a kapcsoláson is jelölni kell.
Több oktató videó is van hogyan kell átkötést létrehozni a panelterven (úgy hogy az a kapcsoláson nem jelenik meg).
(#) Lamprologus válasza gyulank hozzászólására (») Okt 10, 2022 /
 
Én kétoldalasra tervezem a panelt, és az alkatrészoldali "vezetősáv" helyére forrasztom be a drótot!

drot.JPG
    
(#) niedziela válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 10, 2022 /
 
Idézet:
„alkatrészoldali "vezetősáv" helyére”

Ha kétoldalas, és az átkötést létrehoztad egy vezetősávval, akkor miért kötöd át dróttal a sávot, ami ott van a helyén ?
(#) niedziela válasza gyulank hozzászólására (») Okt 10, 2022 /
 
Milyen átkötés alkatrész létezik, mikor annak mérete egyedi ?
Az átkötés A -B pontjára teszel egy VIA-t.
Következő: »»   432 / 441
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem