Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lemezjátszó beállítása, javítása
Lapozás: OK   65 / 81
(#) Sanyesz5 válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Köszi a választ!

A kérdés, honnan indul a hallgatható ? Esetleg konkrét típust tudsz ajánlani? Tele van az internet lejátszóval, de a bőség zavarában nem tudom merre nézelődjek.
(#) elektrorudi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Reméltem, hogy ilyet nem kérdezel.
Valóban mindenkinek más a hallgatható. Nekem a nyávogás a legzavaróbb, ezért szíjhajtású vagy dörzshajtású lejátszó szóba sem jöhet, az általam megfizethető árkategóriában. Egy Pioneer PL200 DD lejátszót használok, Ortofon MC20 hangszedővel, félvezetős lánccal. Ahogy most olvassák soraim, többen elhúzzák a szájukat. És nekik is igazuk van. A helyén kell kezelni a kérdést. Én ennyit tudtam / akartam áldozni rá.
Szóval nem ajánlok semmit, hiszen nem ismerlek, nem tudom neked mi a hallgatható? Előző hozzászólásomban csak a véleményemet és néhány tényt írtam le.
Egyébként van még itthon másik alsókategóriás vintage gépem is az NZC 420 mellett (Hitachi HT-324 saját pick-up-al, és Tesla NC440 Pioneer pick-up-al ), de egyiket sem találtam jobbnak a jelenleg használtnál.
(#) Sanyesz5 válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 30, 2022 /
 
Szia!

Nem vagyok olyan válogatós, csak azért kérdeztem hogy ilyen sebekből ne vérezzen mint az én problémám, én sem adnék ki százezreket mert sajnos nem is tudok
(#) mnyugger válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 1, 2022 /
 
Nekem egy Pioneer PL100-am van. Ortofon FF15 hangszedővel.
Ha érdekel bővebben, keres magánban.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2022
(#) Ge Lee válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 1, 2022 1 / 1
 
Pedig, anélkül nem nagyon megy. Nem vagyok otthon ebben a témában, de olvasgattam, és általában véve azt írják, hogy ha tényleg jót akarsz akkor bizony az zsebbe nyúlós lesz, nem 6 de inkább a 7 számjegy felé. Egy illetőnél akinél voltam egyszer annak valami félig épített vagy átépített van, többe van neki mint a lánc többi tagja együttvéve.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 1, 2022 /
 
Végül is igaz lehet. Azonban nem kérdeztétek, hogy milyen háttérrel szerettek volna elpézni. Mert az LP-s hangzás mindenképp LP-s hangzás, ha jobb, ha rosszabb. A többit meg az idő megoldja (kell-nem kell).
(#) Sanyesz5 hozzászólása Okt 1, 2022 /
 
Üdv!

Egy ilyen lenne elég jó áron, új "audio technica" tűvel, hogy melyik típus nem tudom megkérdezem az eladót, mi erről a vélemény, a motor dc annyit látok

Bővebben: Link
(#) elektrorudi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 1, 2022 / 1
 
Szia!
Nekem megfelelne. Bár még nem hallottam szólni, de ránézésre kifejezetten bizalomgerjesztő .
Még ha a legolcsóbb AT hangszedővel árulják is, akkor is nagyságrenddel jobb választás, mint a TESLA "NC" sorozatának bármelyik tagja. Ha pedig véletlenül egy komolyabb AT hangszedő lenne benne, akkor már kategóriájának a felső köreibe tartozna.
(#) mek-elek válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 2, 2022 / 1
 
"nagyságrenddel jobb választás, mint a TESLA "NC" sorozatának bármelyik tagja"
Azért az NC40-em karmechanikáját nem cserélném el annak az Akainak a karmechanikájára.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 2, 2022 /
 
Az NC40 NC440 akart lenni.
(#) elektrorudi válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 2, 2022 / 1
 
Én sem. De sajnos nem vagyok fülhallásilag olyan szinten (nem vagyok vájt fülü), hogy részenként tudjam elemezni a részegységeket. Hiába nagyon jó az NC440 kar mechanikája, ha pl. nyávog. Ez engem special sokkal jobban zavar, mint egy kevésbé jó kar. Hiába tettek bele sokkal jobb motort (az NZC420-hoz képest), ami nem brummog (ez már ugye 3 fázisú), attól még a szíj csúszását nem oldották meg. A nyávogás, ha kisebb is, zavaró (nekem).
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2022
(#) elektrorudi válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 2, 2022 /
 
Bocsánat revidiálom magam. Az MC20 hangszedőt már rég eladtam, csak megfeledkeztem róla. Túlzásnak tartottam a rendszerembe. Ágyúval verébre. Jelenleg csak egy Ortofon M20E Super van a PL200-ban. Ettől még minden mást tartok, amit előző hozzászólásomban írtam.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Okt 2, 2022 / 1
 
Üdv!

Közben meglett a masina, itt bizony nincs búgás, tökéletesen üzemel! Most a phono fokozatot kell majd dobozolnom, jelenleg teszt "tyúkbél" verzióban van az asztalon.
(#) elektrorudi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 2, 2022 /
 
Megosztod velünk, hogy mitől múlt el?
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2022
(#) Sanyesz5 válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 2, 2022 /
 
Onnan hogy ennek nem AC motorja van, sőt ahogy elnéztem elég komoly a motor vezérlése. Már ami az én eddigi tapasztalataimat illeti lemezjátszók terén( kb 0)

Ami plusz pont hogy semmi erősítő sallang nincs benne, direktbe gyárilag kijön a tű jele, állítólag ezeket itt is gyártottuk a videotonban.

Mellékeltem a rajzát
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2022
(#) elektrorudi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 2, 2022 /
 
Ááá. Bocs. Nem értettem a "meglett a masina" kifejezést. Szóval az AKAI-ról van szó. Így már minden világos.
(#) mek-elek válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 2, 2022 /
 
Először is, megtisztelő, hogy az olvasóim között tudhatlak. Hajdanán, amikor az említett gépet vásároltam a lemezeim biztonsága volt az első. Így a gyári hangszedőt, ami állítólag Shure licensz volt, de 2,5g-os, helyette egy eredeti Shure-t kapott 0,75-1.5g-al. Nyávogás, igaz foglalkozni kell vele időnként. De hát ez környezetfüggő is. Van egy rés a tányér alatt, ahol a por, meg pára hozzáfér a meghajtáshoz. A motortárcsa kis-átmérőjű ezért, ha gumi koszos, vagy zsírosodik, könnyen megcsúszik rajta. Ilyenkor alkohollal meg kell tisztítani, vagy ha a rugalmassága már kevés, cserélni kell. A motoráramkörben már rég kicseréltem a tranyókat. Szóval az enyém ritkán macskásodik meg. Azonban, mivel a hangszedőfej cserélhető, azt levéve könnyen tisztítható a tű a lámpa alatt. És használaton kívül, letakarva jobban eláll...
(#) elektrorudi válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 3, 2022 / 1
 
Részemről a megtiszteletetés.
Régen foglalkoztam már ezzel a géppel, sok részlet már a homályba vész, de mintha a Hi-Fi magazin is foglalkozott volna a nyávogás csökkentésével. Már nem emlékszem, hogy milyen eredménnyel. Tény, hogy mindenkit másként érintenek bizonyos paraméterek. Van akit a DD rendszer rángatása zavar, másokat a frekvenciamenet, és sorolhatnám. Az biztos, hogy az eredetileg szóbahozott NZC420-nál nagyságrenddel jobb a 440-es, minden tekintetben.
A lemezek állapotának megóvása, nálam is a leghangsúlyosabb dolog, még akkor is, ha a nagyrészüket, már soha az életben nem fogom meghallgatni egyszer sem. Nem tudom hány darab van, de több, mint 2 méternyi. A tűnyomás nálam is a gyári érték minimuma fölött van egy picivel: 1,1 gramm. Állítólag a túl kicsi nyomás jobban károsítja a lemezt, mint a relatív nagyobb nyomás, mert "verődik" a tű a barázdában, jobban koptatva a lemez anyagát.
A tranzsztorokat miért kellett cseréni? Meghibásodtak? Vagy a cserétől javul valami?
(#) mek-elek válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Annak idején, úgy 18 éve korom táján egy rokonomtól kaptam egy zenegépből kiberhelt Suprafon S-16-ot. Lábakat kellet otthon eszkábálni neki, és egy csöves rádió lett az erősítője. Aztán lett egy FDS-22 hallgatóm és csináltam hozzávaló pár tranyós erősítőt. Ez már sztereó volt. Aztán lett a 430-s, de az nem volt nehéz-tányéros. És végül a 440-es. A hagyományok szerint "török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja". Eleinte az élvezet, aztán a problémák. Amit kérdeztél, már nem emlékszem, hogy a fordulat ment el, vagy miért is, és mivel nem értettem az elektronikához, hát kicseréltem a motoráramkör tranzisztorait, és bingó. Akkori feltételezésem szerint, a lemeztörléskor fellépő plusz terhelés okozhatta a problémát. Ezt követően mindig segítettem a bekapcsoláskor a megindulást kézzel, és a tenyérnyi panofix szőrmét lecseréltem egy vékonyka félkeményre nyírt szőrmeseprűre. Ami a cseréket illeti, nem oda állt vissza a fordulat, mint előtte volt, de toligon belül maradt. És valamikor a glimet is cserélni kellett, mert már nagyon pislogott.
(#) mek-elek válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Lemaradt, én 1-1,25g-al szoktam játszani. Az NC440 karmechnikája ezt úgy teszi lehetővé, hogy az ellensúlyt finoman elállítva meg lehet változtatni a 0,5g raszterpozició eredeti értékét. Ebből adódik, ha más hangszedőhöz az eredeti érték a megfelelőbb, akkor a kiegyensúlyozást vissza kell állítani "nullára".
A lemez és a tű védelmét egyaránt szolgálja, ahogy írtad, a tűnyomás, és az antiskating is. A tű állapota, a tűnyomás, és a megfelelően beállított antiskating mind kölcsönhatással vannak egymásra.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
(#) elektrorudi válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Hű, mekkora vágyam volt annak idején egy 430-as. Az S kar nagyon menőnek tűnt. A karcsapágy viszont nem tetszett. Elég gagyinak tűnik. Később derült ki számomra, hogy a kar formájának az ég világon semmi jelentősége.
Most, hogy beszélgetünk róla, lementem a pincébe, hogy körülnézzek a "kincseim" között. Találtam még egy NC440-et. Érdekes, hogy ezek sem voltak egyformák az egyik fekete színű, a másik ezüst színű (volt). Azért csak volt, mert az előlapját valaki (előző tulaj) átfestette feketére, ezzel eltüntetve a feliratot is róla. Kár volt (de legalább a tetejét meghagyta ezüstre). A tűnyomás beállítása kicsit macerás. Mérleg kell hozzá. A 430-os legalább volt valami skála.
Annak idején, a hangszedőt nem volt mivel beállítanom. Inkább "találomra", meg ajánlások alapján állítottam be. A PL200-hoz már mérőlemezt használtam a hangszedő beállításához. Így derült ki, hogy ferde a tűm.
Sok időt eltöltöttem ilyen "nagyon fontos" dolgokkal.
(#) mek-elek válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Akkor még nem kellet szemüveg, így nem volt ami optikailag becsapjon. Azért a vízszintes szerintem látható. És ettől kezdve a 0,5-ös lépték az adott. Azonban lehet hogy tévedtem a 430-t illetően. mindjárt ránézek...
(#) scooby_ válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Idézet:
„...állítólag ezeket itt is gyártottuk a videotonban...”


Helyesbítek: A Videotonban szerelték össze őket. A gyártást viszont a Japánok kivitelezték a saját gyárukban.

A legtöbb HI-FI célra szánt lemezjátszónak a jele direktben jön a hangszedőről. Elég hálátlan készülék. Nekem is van otthon. Az enyémnek a sebességváltója szórakozik. Valószínűleg valamelyik érzékelője haldoklik a motor belsejében.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
(#) Sanyesz5 válasza scooby_ hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Üdv!

Hála isten jelen pillanatban az enyém szépen teszi a dolgát, ezért az árért új tűvel nekem tapasztalatokat szerezni tökéletes. Egyelőre az a lényeg hogy sokkal jobb mint az elődje...
(#) segítő válasza elektrorudi hozzászólására (») Okt 3, 2022 /
 
Nosztalgia. Nekem PIONER PL300 volt anno, dollárboltból. 1985-öt írunk. A HFM-ért és alkatrészekért még sorban álltak a Veres Pálné utcában, és a Fő utcában.
A hangszedő a lényeg ha még valaki hallgat vinil lemezt. Nagyon nagy eltérések vannak a hangzásban. A többi csak duma. Az eladóknak természetesen érdekük, hogy komplett rendszereket adjanak el.
(#) segítő hozzászólása Okt 3, 2022 / 1
 
Idézet:
„Sok időt eltöltöttem ilyen "nagyon fontos" dolgokkal.”

Ez a lényeg. Sajnos Én is. Rengeteg hasznosabb dolog van: Család, kirándulás, vízitúra, gombászás, pina, stb.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2022
(#) Gafly válasza segítő hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Idézet:
„Rengeteg hasznosabb dolog van: Család, kirándulás, vízitúra, gombászás, pina, stb.”

Covid előtt a kocsmában sopánkodtak korsó sör mellett az öregek, hogy:
Idézet:
„Srácok, régen itt a kajáról, meg a csajokról dumáltunk, most meg csak a betegség, meg a gyógyszerek...”

Mondom:
Idézet:
„Vonjátok össze és egyszerűsítsétek a kommunikációt, mint a TV-ben.”

Idézet:
„Mi, hogy?”

Idézet:
„Hüvelygomba.”

Akkor elég közel kerültem ahhoz, hogy fejbe verjenek egy járókerettel.
(#) mek-elek válasza segítő hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
A véleményedet nem vitatom. Az én hozzáállásom e dolgokhoz, család van, imádom az unokám, de a zenét is. A hangszedő valóban fontos rendszerelem, de a lemezek biztonsága sem elhanyagolható. És hiába van jó hangszedőd, ha nincs hozzá illő minőségi LP-d. Példának, nemrég adták ki Patricia Barber Higher című, nagyfelbontású dupla LP-nek a címadó számát. Utoljára, amikor láttam 30 ezer táján mozgott az ára. Nekem a nyugdíjamhoz képest igen távol van. Azonban hallottam a digitális változatát (nem 16/44-ben). Csak azt tudom mondani, minőségileg csoda, a zene meg illik hozzá.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2022
(#) mek-elek válasza Gafly hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Az én véleményem erről, sokat nem lennék ilyen társaságban, mert elveszi,ami még hátra lehet a sopánka. Édesanyám példájából kiindulva, keresd a fiatalabbak társaságát... Amíg érdeklődik az ember nem lehet bajról beszélni, és az természetes, hogy az egészségünk már nem audifil, és lehet, hogy a hifi szabványt sem ért el.
(#) Udvari Zsombor válasza segítő hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Nekem "AKAI AP-A201" van, a bele való AKAI tűvel. Mindösszesen annyit kellett csinálnom rajta, hogy a kar elállítódott kapcsoló elemét megigazítottam, vettem bele egy új tűt és RCA csatlakozókra cseréltem a "tuchel" dugóját. Egy viszonylag olcsó kis előerősítőt is vettem hozzá (az egyben korrektor is), jól működik, csak a hosszú kábelt nem szereti...
Ha az ember nem "vájtfülű", akkor ez az AKAI licenc alapján gyártott lemezjátszó is bőven megfelel, motorikusan teljesen hangtalan.
Következő: »»   65 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem