Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   180 / 191
(#) bbalazs_ válasza Massawa hozzászólására (») Okt 20, 2022 /
 
Nem értek hozzá, de a villogás és a vibrálás más és más. A villlogás mondjuk másodpercenként ki-be, a vibrálás meg magas freki, de még látható.
Ha az utóbbi, akkor valószínűleg a multiplex kijelzés viccelődik: vagy az időalap (nem jó config bitek) vagy a megszakításban marad benne tovább.
(#) Massawa válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 20, 2022 /
 
Nem az utobbi, az elöbbi, azaz villog kb másodpercenként egy pillanatra elsötétül a display.
(#) giskard hozzászólása Okt 20, 2022 /
 
Solomon pákát használok (meg vagyok vele elégedve). De kapható e valamilyen szuper hegy más gyártótól ami ehhez a pákához is passzol ?
(#) Ge Lee válasza giskard hozzászólására (») Okt 21, 2022 /
 
Párszor már leírtam, a kattogós welleré jó bele, már ha a régi solomonról beszélünk, mert amiket manapság gyártanak arról nincs információm.
De ennél is jobb alternatíva volt a JBC pár éve amíg még lehetett innen onnan 2500-ért hozzá hegyeket venni, elmegy egy filléres, fiókból összerakható szabályozóval meg két szál dróttal. Nyélnek meg akár egy leesztergált seprűnyél is megteszi, láttam aki azzal használja.
(#) DonThomasino hozzászólása Nov 22, 2022 /
 
Van egy ilyen 80W-os Ersa pákám, már több mint 10 éves és nagyon szeretem.
Bővebben: Link
Napokban azt vettem észre, hogy felfűtésnél valami halkan cicereg a belsejében.
Mitől lehet ez?
Ezt leszámítva hibátlanul működik.
(#) Massawa hozzászólása Nov 24, 2022 / 1
 
Sziasztok

Nem tudom, találkozott-e valaki ilyen jelenséggel. A baràtaimnak összeraktam 6 darab T12-s kinai klon pákát a sima 3 digites displayjel. Mindegyik müködik, kivéve egyet amibe egy külsö DC csatlakozot is épitettem, hogy autoakkurol stb is táplálni lehessen. A dobozban belül van egy hálozati 15 Voltos kapcsitáp.
Hogy a polaritáshiba veszélyt csökkentsem, a külsö csatalkozo plusz ágába beraktam egy mezei 6 amperes diodát. Bekapcsoláskor viszont a display szabálytalanul elkezdett villogni, minden más müködött, a páka melegedett a hömérsékletet be lehetett állitani, ilyenkor érdekes modon a display nem villogott. Amint elengedtem a gombot a display ujra villogni kezdett. ( másodpercenként kb egyszer). Kicseréltem mindent, semmi nem segitett. A hibát ( de milyet?) a sorbakötött dioda okozta. Érdekes modon semmi mérhetö feszültségváltozás nem volt. A dioda után is sima egyenáram volt kb 0,6V-l kevesebb mint a tápé ( azt változtatni lehet, az sem segitett). Miután az egész elektronika 9 Vtol megy érthetetlen miért villog joval magasabb feszültségnél. Kiprobáltam 9-24 V-tig sikertelenül. Végül nem maradt más hátra mint kivenni a plusz ágbol a diodát.
(#) CHZ válasza Massawa hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Idézet:
„Végül nem maradt más hátra mint kivenni a plusz ágbol a diodát.”

Párhuzamosan kösd be a diódát, így is megvéd a fordított polaritástól, esetleg cserélni kell.
(#) Massawa válasza CHZ hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Akkor kell még egy bizti. Ennyit nem ér meg az ügy. Csináltam egy szép táblácskát, hogy a középen van a plusz., meg adtam neki egy kábelt dugoval meg 2 piros és fekete csipesszel.
(#) CHZ válasza Massawa hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Soros schottky diódával is kipróbálhatnád és katódra egy 100u kondival testre..
(#) Massawa válasza CHZ hozzászólására (») Nov 24, 2022 /
 
Az is volt. A kondit is odaforrasztittam.
(#) oibacsi hozzászólása Dec 2, 2022 /
 
Sziasztok!
Több évig erős hobbiszinten forasztgattam, kapcsolóüzemű tápok építése/javítása, 8-bites pic és avr programozás, stb. Volt TCP és WSP80 weller is. Jelenleg 2 pillanatpákám és egy 25 wattos fűtőbetétes szabályozatlan kínai van. A múltkor jó lett volna egy olyan, amibe többféle hegyet lehet kapni, konkrétan egy 3,2-es véső forma jött volna jól. Mivel CMOS IC-t áramkör az elmúlt 3 évben csak egyszer került a kezeim közé, így elsősorban olyan pákákat nézegetek a mobilitás miatt is, amik nyele már tartalmazza a szabályzót. Mennyire kell ezektől félnem?
A két jelöltem:
páka 1
páka2
Köszönöm előre is.
(#) Ge Lee válasza oibacsi hozzászólására (») Dec 2, 2022 / 1
 
Semennyire. Bajuk a gagyi minőségű hegy lehet más nem nagyon.
(#) robis01 hozzászólása Dec 30, 2022 /
 
Nézegettem a vákuumos kiforrasztókat és szembe jött velem egy ilyen eszköz. vacuum soldering
Használ esetleg valaki ilyet?
Nekem a 30W kicsit kevésnek tűnik, de youtube videók alapján használható lehet hobbi célra.
(#) proba válasza robis01 hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Első pont 110V-os. második, a 30W bitos elég valamire, de a forrasztást hobbi szinten is a 70W feletti eszközök támogatják. Szerintem forrasztásnál nincs olyan, hogy hobbi, vagy ipari. Max a tartósság változhat. de azt semmiképp nem tartanám alternatívának, hogy 10 percet könyörögjek a pákának míg a cint megolvasztja. A használhatóság alsó határa szerintem a 60-70W.
Kedvencem az a "pillanat!!" páka volt, ami a használati szerint max bekapcsolási idő 30 sec a cint meg 1 perc után olvasztotta meg. Lehetett vele forrasztani, ha más nem volt, és az életed múlt rajta. De csak arra volt alkalmas, örökre meggyűlölje a használatát az ember.
(#) robis01 válasza proba hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
Piros betűs részben írják hogy EU-ba 220V-os verziót küldik. Jól éreztem hogy kevés lesz a 30W, viszont ahogy nézem nincs rajta semmi szabályozás, lehet hogy a 110V-os fűtőpatron működhet 220V-ról ami már 60W lenne.
(#) Massawa válasza robis01 hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
Sokkal nagyobb gondnak látom, hogy a leirásbol nem derül ki hova tünik a leszippantott on, ami minden eddigi hasonlo szerkezet legnagyobb gondja. ( az én leszippantos Wellerem már jo 40 éves, de alig használom a fent emlitett ok miatt,pedig az még aránylag intelligens cucc, egy vastag üvegcsöben marad az on. Közben már vagy 5-6 hasonlo szerkezetet kiprobáltam, nem sok sikerrel).
(#) robis01 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
A videóban az látható hogy felszippantás után a paneltól elviszi a pákát és a szivacsra kiköpi az ónt. Ahogy nézem ez a szerkezet olyasmi lehet mint a hagyományos ónszippantó, csak itt egy 350W-os tekercs mágneses tere egyszer fel, egyszer le mozgatja a dugattyút.
De köszönöm a tanácsot, ezek szerint sokat nem érdemes költeni rá, esetleg ha olcsón hozzá lehet jutni egy jobb minőségű használthoz akkor érdemes elgondolkodni rajta.
(#) Bakman válasza robis01 hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
30 W-os fűtőbetét dupla feszültségre kötve négyszeres teljesítménnyel fog fűteni, jelen esetben 120 W-tal. Igaz, nem sokáig.
(#) sector99 válasza proba hozzászólására (») Jan 1, 2023 / 1
 
Azért a pillanatpákáról alkotott véleményedet picit kiegészíteném ha nem baj. A mai kínai utánzatok valóban szinte használhatatlanok. Szerintem nem sokkal nagyobb trafó van benne mint az ókori mobiltöltők trafós dugasztápjában... DE: az eredeti "csehszlovák" pillanatpáka az már nagyságrendekkel más kategória. Nekem még most is megvan (pedig már 50 (!) éves ) és alkalmanként használom is. Sosem mértem mennyi idő alatt kezd olvadni az ón, de normál esetben max. 5-6 másodperc. De forrasztottam én már vele 4mm2-es sodrott rézvezetékre is kábelsarut. 1.5mm2-es "villanydrótból" készített hegyet szereti. Nagyon sok métert elhasználtam már belőle.
No ez az én tapasztalatom, aztán majd mások is elmondják a sajátjukat...
Egyébként: BUÉK !
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2023
(#) Skori válasza sector99 hozzászólására (») Jan 1, 2023 / 2
 
Az eredeti "csehszlovák" pillanatpáka az valóban használható, sőt nagyjából az egyetlen olyan pillanatpáka típus ami tényleg jó. Amúgy JBC-t használok, ami azért nem az alja kategória szerintem, a Wellereket eladtam, de a csehszlovák pákám nekem is megvan még.
(#) Suba53 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Ezt feltételes módban írtad. Van esetleg valakinek konkrét tapasztalata is ezekkel a pákákkal?
A minőségi megvalósítás érdekelne, mert ezen az áron egy ilyen páka ajándék, és meg is lepném vele magam, ha kapnék olyanoktól infót, akiknek már lapul egy a fiókjukban.
(#) icserny válasza Suba53 hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Nincs, de számtalan más páka (Hakko, AOYUE) használ T900-as hegyeket, ezek különféle minőségben kaphatók, olvasgass vissza a topikban! Ami hegyek nekem jutottak egy Aoyue 936 forrasztóállomás, illetve Aliexpressről beszerzett olcsó tartalékhegyek formájában, azok elég gagyik.

Az általad belinkelt pákák közül a nagyobbik teljesítményűt (65W) választanám (ATTEN). A másik páka 20 W-ra specifikált teljesítménye igencsak soványnak tűnik.
(#) proba válasza sector99 hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Nem mondtam hogy eredeti volt . Az eredeti már 40 éve szolgál megelégedésemre. A sógoromnak vettem egy ugyan olyan kinézetűt ( gazdaságos boltból), az végezte 10 perc üzemidő után a kukába. A csinált valamit az kevés volt a használathoz. Az eredetiből igaz kettővel bádogkádat is forrasztottunk/javítottunk és jól sikerült.
(#) robis01 válasza sector99 hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Ezek szerint csehszlovákot érdemes keresni, és mivel vákuumos kellene, olyan kell amihez jár legalább egy Rakéta porszívó is
(#) elektroncso válasza robis01 hozzászólására (») Jan 1, 2023 / 1
 
Nem kell nagyon keresni. Ő a méltó utód, gyak. uygan az a belseje mint a réginek csak kicsit fazoníroztak a dobozán meg LED-es világítást kapott (ez mondjuk zavaróan vibrál, szerintem) de forrasztani ugyan úgy lehet vele mint a régi típussal. Ráadásul ebből a sorozatból van 100VA-es és 125VA-es is (utóbbi ha jól emlékszem kék tokozatban).

U.i.: Az újakkal ugyan ez a tapasztalatom nekem is. A volt sulim vett vagy 20 darabot az új "occó" kivitelből. Két nap elég volt arra, hogy mind a 20-at leégessük, volt ami első bekapcsoláskor egyszerűen eldurrant. Na ezután vették meg az eredeti kétszer drágább típust amit fentebb linkeltem.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2023
(#) Suba53 válasza icserny hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Nem én linkeltem, hanem olibacsi.
És Ge Lee írta, hogy maximum a gagyi minőségű hegy lehet a negatívum, ezért kérdeztem azt amit.

Amúgy nekem is az ATTEN a szimpatikus.
De gondolom a T900-as hegyekből is lehet kapni jó, használható minőségűt.
Én örök idők óta WELLER-t használok, ezekkel a T900-as hegyekkel semmi tapasztalatom nincs.
Lehet, hogy az érdeklődésem meg is marad elvi szinten, de azért érdeklődés.
(#) elektroncso válasza oibacsi hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Én is inkább az ATTEN-re voksolnék. Már dolgoztam korábban ezen márka termékeivel, és jók voltak (ezzel a konkréttal nem). Annak a pákahegye is teljesen jó volt, ráadásul mikroszkóp alatt 0402-es SMD-t kellett vele forrasztani szóval volt benne kihívás. A 65W-is szép teljesítmény, szükséged lesz rá.

A másikat én főleg a 20W miatt messziről elkerülném, az nagyjából semmire nem elég. Nekem 68W-os pákám van itthon (Ersa I-con Pico) néha még ez is megcsuklik egy-egy PC alaplap vagy más hasonló nagy hőelvonású panelnél. És a mai többrétegű panelek általában ilyenek.

Pillanatpákám nekem is van, kettő is, el nem adnám semmiért néha nagyon hasznos. Főleg, hogy IC kiszedéshez, csatlakozó kiszedéshez olyan profilhegyet hajtogatok vele amilyet csak akarok. De volt már hogy rossz kondit kellett kiforrasztani ipari vezérlésből amihez 20cm mélyre kellett benyúlni a berendezésbe (jobban nem lehetett szétszedni), akkor hajtottam bele extra hosszú hegyet is.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2023
(#) Alkotó válasza oibacsi hozzászólására (») Jan 1, 2023 /
 
Nekem ilyen van a táskámban. Elégedett vagyok vele. Nem használom folyamatosan, sőt inkább ritkán kell, de akkor helyt áll.
A teljesítmény kapcsán jól kell értelmezni az adatokat. A linken írtam néhány adatot erről. Az a lényeg mennyire lehet vele forrasztani. Ami nekem van, az jól használható. Mivel nem sokat használom, így a hegyről hitelesen nem tudok nyilatkozni, eddig semmi baj nem volt velük.
(#) szili83 hozzászólása Jan 21, 2023 /
 
A T12-es pákáknak mi a bekötése?
(#) szili83 válasza szili83 hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Azért kérdeztem, mert egy ilyen szabályozót Bővebben: Link szeretnék építeni, de egy weller WSP80 lenne rákötve.
Következő: »»   180 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem