Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos vízkőmentesítő
 
Témaindító: onorbert, idő: Jan 12, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 28
(#) Navirodof válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
És melyik is az a kapcsolás?
(#) Inhouse válasza Navirodof hozzászólására (») Jan 31, 2019 /
 
Ha egy szöveg részlet alá van húzva, az link. Rá lehet kattintani. Nem közvetlenül fogja adni a kapcsolást, ott még egy ilyen kattintás lesz a pirossal kiemelt hozzászólásban. Ebbe még bele kell rázódnod...
Gondolom a PDF megnyitása már nem fog gondot okozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2019
(#) Goldman válasza Navirodof hozzászólására (») Feb 1, 2019 /
 
Szia Navirodof!
A komplett leírást megtalálod az előző 24. oldalon, de ha átböngészed a fórumot, többet is megtudsz.
Ja, és én már nem használom, már rezsicsökkentés miatt sem.
(#) gyulank hozzászólása Feb 28, 2020 /
 
Most akkor végül is van hatásos elektronikus megoldás vagy nincs? Ha van, melyik? Amúgy árulja már el valaki azt is, hogy ha tudják, hogy szét eszi a vasat, ha réz is van a hálózatban, akkor miért van réz is a hálózatban? Ez vonatkozik a fűtőszálon át a kazánokra is. De ha már kazánoknál tartunk azt sem értem, hogy ha tudják, hogy a jelenlegi kialakítású radiátorokban felgyülemlik a levegő, akkor miért nem olyat csinálnak, amiből magától kimegy. Már ha a cső nem lenne mondjuk leszűkítve, hanem egy szűkítő könyök lenne rajta, már függőlegesen lenne a szűk rész, már nem akadna meg a levegő. És amúgy nagyon jót tesz a tágulási tartály befestése, mert az arra jó, hogy a festék leperegjen, és mindenbe belemenjen, vagy eldugítson valamit. Miért csinálnak gyárilag mindent hülyén?
(#) ferci válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Szia!
Leírtam már a véleményemet elég hosszan kb. 2 éve.
(#) gyulank válasza ferci hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Azért kérdezem, mert az egy konkrét valamiről szólt, nem mindenről, és negatív. Meg vélemény. Meg valami kapacitív dologról volt szó benne, régen meg mikor néztem valami tekercseket kellett a csőre tekerni. Én meg azokra vagyok kíváncsi, amiket kérdeztem. Mondjuk az első kérdésemmel kapcsolatban, hogy lehet-e olyan ami működik. Attól, hogy te leírtad, hogy szerinted, és az a konkrét eszköz nem működik, nem tudom, hogy működhet-e valami. Ha nem, akkor semmi értelme az egész témának. Ha igen, melyik működik?
(#) ferci válasza gyulank hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
18. áprilisban írtam, keress vissza. Utána gondolkozz.
"Konkrét eszköz" sokféle van, működés és kivitel szempontjából is.
Ha ezeket nézzük és a fizikát, akkor sacc 10-20 féléből mindegyik nudli - ahol meg bevált, az placebo hatás.
(#) gyulank válasza ferci hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Nem kellett messze menni... azután tettem fel a kérdést, hogy láttam amit írtál, és abban egy konkrét eszközről írtál. Abban a szövegben szerepelt olyasmi, hogy ha működne is, a bojlerben akkor is kicsapódna. Ezért kérdeztem. Meg azért mert régebben olyanokat írkáltak, hogy úgy széttöri a kristályokat, hogy nem válik ki később se.
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Én egy ilyet tettem a bejövőre (ha már ki lett ásva) bő egy éve. Azóta nem vízköves a mosdó. Lehet hogy placebó, és csak néha kitörli az nejem azóta, és ha nem is pontosan ismert a mechanizmus, de szerintem működik.
(#) ferci válasza Gafly hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Sok évvel ezelőtt ( már a nevére sem emlékszem ) a gázüzemű, átfolyós vízmelegítőt évente kellett vízkőtelenítenem, mert minden csapban ott voltak az apró, levált törmelékek...
Aztán lecseréltettem Boschra és a kifolyó csőre felraktam egy mechanikus szűrőt ( fél maréknyi ), hogy ne menjenek szét minden csaphoz a vízkő törmelékek.
Meglepve tapasztaltam 2 év után ( és tavaly is ), hogy egy szem nincs a szűrőben.

Azt mondták a vizesek, hogy kevesebb lett azóta a karbonát, stb. már alapban..
(#) Alkotó hozzászólása Jan 26, 2021 /
 
Ehhez a készülékhez nagyon hasonlót fotóztam. A beépítés helyén már kb. 15 éve üzemel, de a tényleges hatásáról nincs információ. Az elején lévő LED folyamatosan villog.
Futólag beleolvastam a fórumtémába, de nem bukkantam rá a működést akár csak érintő gondolatra sem. Ezért nyitottan bár, de nem hiszékenyen kérdezem, tudható-e a működés elve, lehet-e erről valahol olvasni valamit?
Engem az nyugtalanít, hogyha feltekerjük a vezetéket a csőre, ami fémből van (vas, vörösréz), akkor ez a fémcső, burokként zárja el a vizet és a tekercset egymástól. Tehát akármilyen hatást is akarna kifejteni, azt a Faraday hatás miatt árnyékolt víz nem képes érzékelni (legalábbis laikusként ezt gondolnám).
Megkértek egy ilyen készülék elkészítésére a mellékelt cikk alapján, ezért próbálok egy kicsit tájékozódni. Illetve több hitetlenkedő véleményt találtam mint dicsérő szavakat, ami elbizonytalanít.
Végül ha teljesen elvonatkoztatunk a működés mikéntjétől, és csak a hatást próbálnánk vizsgálni, akkor milyen teszt, mérés, vagy egyéb diagnosztikával lehetne igazolni a vízkőre gyakorolt hatást?
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Idézet:
„milyen teszt, mérés, vagy egyéb diagnosztikával lehetne igazolni a vízkőre gyakorolt hatást?”
Egyszerű tapasztalati úton, amit annó meg is tettem. Szerintem placebó.
(#) ferci válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Szerintem is - aztán mindenki a maga lovát dícséri, ha felszerelte.
(#) Gafly válasza ferci hozzászólására (») Jan 26, 2021 / 3
 
Igen
Nálam működik az állandó mágneses is.
Varázsige persze kell hozzá:
- Asszony, felszereltem a vizvezetékre egy vizkőmentesitőt.
- Hogyan működik?
- Tökéletesen vizkőmentes lesz minden, csak naponta egyszer át kell törölni.
- Tényleg. Hogy erre miért nem gondoltunk korábban?
(#) Alkotó hozzászólása Jan 26, 2021 /
 
Nem hiszem el, hogy nincs egy egzakt mérés, amivel lehetne a vízkő létét ellenőrizni. Aztán mérés előtte és utána, és máris bizonyított a hatásosság, vagy annak hiánya.
Ha maflaságot hozok szóba, akkor nézzétek el nekem, de hallottam olyat, hogy a "lágy" vízben kevés, a "kemény" vízben meg sok a vízkő (van aki szerint ez nem a vízkőre utal, hanem a vízben lévő oldott anyagok mennyiségére). És olyat is hallottam, hogy ezt a folyadék vezetőképességének mérésével elég jól detektálni lehet.
Ha ez igaz, akkor megmérem a vizet, és ha mondjuk először 1200 µS/cm a vezetőképessége, majd kezelés után csak 600, akkor hurrá-hurrá működik, de ha továbbra is 1200, akkor halott irány, kár vele vesződni.
Egyáltalán nem elektromos, de létezik "gyantás" vízlágyítás is, ami egy szép nagy berendezés, de állítólag nagyon is jól működik. Csak a gyanta nem tart örökké.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2021
(#) ferci válasza Gafly hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Ahogy írod, jó vicc az egész.
Természetesen "ujjgyakorlatnak" nagyon jó, szép paneleket lehet csinálni, közben fejlődni és tanulni az elektronika egyes részeit.
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Az elmélet az, hogy a vízkő szemcséket "összetöri", "lekerekíti", attól függően, hogy milyen leírást olvasol, így azok, állítólag, kevésbé tudnak megtapadni. A víz összetételén nem változtat. Azt, hogy ez befolyásolja-e pl. a vezetőképességet, nem tudom megmondani, soha nem mértem.
Idézet:
„Egyáltalán nem elektromos, de létezik "gyantás" vízlágyítás is, ami egy szép nagy berendezés, de állítólag nagyon is jól működik. Csak a gyanta nem tart örökké.”
Nem csak állítólag, hanem valóban is, ezt testközelből tudom bizonyítani. Elektronika ebben is van de az csak a szelep vezérléséért felel. Azt, hogy meddig tart a gyanta, nem tudom megmondani, majd idővel kiderül. Van belőle egészen pici is, igény/szükség szerint.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2021

BWT.jpg
    
(#) vision61 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Szia!
Ha nem feledkezel meg a só utánpótlásáról, ami a gyanta regenerálásához kell, akkor akár 8-10 évet is kibír egy gyanta töltet.
(#) Bakman válasza vision61 hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
A sós vizes regenerálás az ioncserén kívül mást is csinál a gyantával? Miért menne előbb tönkre, ha nem raknék bele sót? Só nélkül semmi értelme nem lenne a masinának, telítődne a gyanta kb. két-három hét alatt aztán a víz csak átfolyna rajta.

Három zsák (3 x 25 kg) kb. fél évig elég.
(#) vision61 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Nem a gyantába kell a só, hanem a sótartályba. De eszerint a tiéd nem automata (vagy félreértem az írásodat), mi olyanokat használtunk a gépekhez.
Be lehet programozni a kívánt kimenő vízkeménységet, az automatika pedig az átfolyó vízmennyiség alapján az éjszakai üzemszünet idején átöblíti a gyantát sóoldattal, ezzel regenerálja. Így gyakorlatilag a gyantát nem kellett cserélgetni.
(#) Bakman válasza vision61 hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Vízben feloldja a sót, az megy keresztül a gyantatölteten. Automata, vízkeménység meg van adva benne. Értem én hogyan működik, régóta megvan a masina.

A kérdés arra vonatkozott, hogy a telítődésen kívül lesz-e valami baja a gyantatöltetnek akkor, ha nem rakok sót a sótartályba. A hozzászólásodból az következik, hogy igen. Ha igen, akkor mi egyéb gond lehet?
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2021 / 1
 
Ez olyan mint a természetgyógyász. Ha hiszel benne érzed is.
Egyébként hatástalan, egy jól kitalált ideológiával.
(#) bbatka hozzászólása Jan 26, 2021 /
 
Gyanítom, hogy ez a találmány sem így indult valamikor, hanem rövidre zárt tekerccsel és jóval nagyobb teljesítménnyel. Bizonyítékom nincs rá, de szerintem így még működhetne is. Műanyag csöves rendszer mellett.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2021
(#) gyök2 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 26, 2021 /
 
Nekem 19 éve üzemel ennek a készüléknek a saját készítésű klónja.
2000-ben a lakásfelújítás után a Junkers kombi gázcirkóm első karbantartásakor a szerelő sniccerrel vakarta le a vízház tömszelencéjén átjövő kis tengelyről a vízkövet. Tudni kell róla hogy a tömszelence egyik oldalán ott van a csapvíz, a másik oldalán pedig egy mikrokapcsoló, ami indítja a keringtető szivattyút melegvíz készítésekor.
Az első karbantartás után felraktam a készüléket. A következő éves karbantartáskor ugyan ennél a tengelynél nem volt vízkő rátapadva a tengelyre, csak egy nagyon vékony vékony "vízkő gyűrű" amit újjal le tudott húzni a tengelyről.
Azóta eltelt 19 év, és a tömszelencében még mindig a gyári "O" gyűrű van és még nem szivárog a víz.
Holott máshol néhány év alatt ez a kis "O" gyűrű ki szokott kopni a tengelyre rakódott vízkő miatt és elkezd folyni.
(#) Alkotó válasza gyök2 hozzászólására (») Jan 26, 2021 / 1
 
Az utóbbi megszólalók közül te vagy az egyetlen aki rlégedett. A többiek durván csalódtak. Ha tisztán műszaki oldalról közelítjük, szinte lehetetlen bármilyen valós hatás, de hátha van valami "kozmikus" tényező, amiről mi nem tudunk, de a vízkő igen.
(#) taposdani hozzászólása Nov 11, 2022 /
 
Sziasztok! Tudom hülyeséget kérdezek, de sajnos nem találom a megoldást hiába olvasgatok vissza az oldalon!
Megépítettem a djzorro féle kapcsolast, 3 darabot csináltam, 1 tökéletesen működik, a másik kettőnél az a tünet, hogy kis piezzot rákötve, a hangja a magas tartományban "megáll" és nem kezdi elölről. A két 100nF-os kerámia kondenzátort cseréltem fóliára, mert ami működik abba az van, de ezzel sem javult meg. Előre is köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza taposdani hozzászólására (») Nov 11, 2022 /
 
Hello! Mérd meg az 556 1-2-3-as láb feszültségét. A 3-as lábon a táp 2/3-ad feszültségének kell lenni. Ha ezt a feszültséget eléri a 2-es láb feszültsége, akkor az 1-es lábnak 0V-ra kell esni.
(Ekkor kezd el lefelé menni a freki.)
(#) erbe válasza taposdani hozzászólására (») Nov 11, 2022 / 1
 
Ez valami vadriasztó?
(#) taposdani válasza proli007 hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Szia! Még csak most értem oda, hogy ránézzek a cuccra! A 3-as lábon 12V tápfeszultség esetén 8V van, a 2.-ik lábon max 4,11V -ot mérek! A jól működő panel esetén itt is eléri a 8V -ot!
(#) proli007 válasza taposdani hozzászólására (») Nov 12, 2022 /
 
Hello! Alapvetően két hiba lehet. Vagy a Q3 áramerősítése kicsi. Esetleg nem olyan bekötésű tranyó van benne. Vagy a Q3 emitter ellenállása az R7 nem 10k, hanem sokkal kisebb.
Mert a mérés alapján kb. 100k-val terheli a bázis a 2-es lábat. teszi ezt akkor, ha pld, a béta csak 100 és az emitterben 1k van.
(Akkor is gond lehet, ha szivárog a 10µF-os kondi, vagy fordítva van bekötve.)
Következő: »»   26 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem