Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény -LED, powerLED (pl. Cree, Luxeon) vezérlése
Lapozás: OK   137 / 141
(#) Suba53 válasza Szirtimorc hozzászólására (») Júl 31, 2022 /
 
Nem veheted ki az ellenállást, mert azzal, és a stepup konverterrel együtt állítod be a led áramát.
Ezen a stepup konverteren nincs áramkorlát beállítási lehetőség. A terhelés, és a kimenő feszültség határozza meg, hogy mekkora áram folyik. Csak azt kell műterheléssel beállítanod, hogy 20V alól induljon, amikor elkezded mérni az ellenálláson a feszültséget. Aztán ahogy emelkedik a kimenő feszültség, és eléri a led nyitó feszültségét, szép lassan emelkedni fog az áram is. Aztán ahogy eléred a 200mA-t ( Amit a 2 ohmon a 0,4V jelenti. ) kész is vagy, a leden 200mA folyik és kész.

Ne feledkezz meg magának a teljesítmény lednek a hűtéséről, mert 4W disszipációval hamar forró lesz.
(#) Suba53 válasza Szirtimorc hozzászólására (») Júl 31, 2022 /
 
Idézet:
„Lehet egy sima 100-120 Ohmos 1Wos ellenállás a konverter után sorba kötve elég lenne?”

Ember! Számolj már egy kicsit! 100ohmon a 200mA 20V-ot jelent, és 4W disszipációt.
Vagyis minimum 40V-ról kéne hajtani, hogy a 200mA áram kijöjjön, és ugyanannyit fűtene az előtét is, mint maga a led.
Azért kell a 2ohm, mert azon a veszteség csak 0,08W, és jól kezelhető.
(#) Suba53 válasza Szirtimorc hozzászólására (») Júl 31, 2022 /
 
Nos fogod a stepup konvertert, amit fillérekért megvettél. Rákötöd a 12V-os akkura, és a kimenetére teszel egy 5-10k ellenállást, és megnézed, hogy a trimmert merre felé kell tekerned, oda vissza, hogy lásd a kimenet változását.
Majd beállítod a kimenetet mondjuk 18V-ra.

Ezután rákötöd a 2ohm plusz led soros áramkört, és elkezded finoman emelni a kimenetet, mert már tudod hogy merre felé kell forgatni a potit, hogy a kimeneten nőjön a feszültség.
Eközben méred az ellenálláson eső feszültséget, és addig tekered a potit, amíg az 0,4V nem lesz.

És kész is van a 200mA-es led meghajtás.
(#) Szirtimorc válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 31, 2022 /
 
Hűteni muszáj, az természetes.
Kicsit azért is voltam értetlen, mert igazából nem áram- meg feszültséggenerátorban gondolkodtam, hanem egy olyan áramforrásban, ami leadja az üzemi feszültséget, és fizikálisan képtelen 200mA-nál nagyobb áram leadására. Úgy gondoltam, az működhet.
(#) Szirtimorc válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 31, 2022 /
 
Köszönöm, ez lesz.
(#) wbt hozzászólása Szept 3, 2022 /
 
Sziasztok!
RGB LED áramgenerátoros meghatás PT4115-el. DE! Csak 1db áramgenerátort szeretnék használni, mert egyszerre csak egy szín világíthat, a LED-ek közös anódosak, és belül vannak összekötve. Ahogy látom, a PT GND-t kapcsolgat, tehát arra gondoltam, hogy 3db NFET-el kapcsolnám a SW kimeneti lábát. Kérdés, ebben az esetben is kell a 3 tekercs/dióda, no meg az NFET kaphat-e olyan rúgást, amitől nem működhet biztonságosan a kapcsolás?
(#) uniman válasza wbt hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 1
 
Sok minden nem "tiszta": RGB LED 1 darab vagy sok? Azt ugye tudjuk, hogy a különféle színű LED-ek nem egyforma árammal/feszülttséggel meghajtva világítanak azonos fényerővel...ez neked nem számít?
(#) wbt válasza uniman hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Szia!
1db tokban 3W/szín LED (3-3-3 sorban, 250mA/ sor). Közös anóddal. Felülre 1db áramgenerátor (PT4115), katódok kapcsolgatása (egyszerre csak egy világít!). A PT kimenete GND-t kapcsolgat a tekercsre, ezt gondoltam 3 NFET-tel kapcsolgatni. Kérdés, mit kaphat a FET, amikor a PT szabályoz. A tápfesz 20V.
(#) uniman válasza wbt hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Ezt megértetted?:
Idézet:
„különféle színű LED-ek nem egyforma árammal/feszülttséggel”

...és nem zavar?
(#) nedudgi válasza uniman hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Kérdés, hogy milyen célra kell? Ha egyszerre egy világít, tökmindegy - gondolom fényerőszabályzás van, ott meg lehet kompenzálni.
Az már csak a hab a tortán, hogy a szem érzékenysége más minden színre.
(#) wbt válasza uniman hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
A feszültség nem érdekes, mert áramgenerátor van (ezért kell a PT). Ugyan akkora áramra mind egyformán világít (már teljesítményre). ... egyszerre csak 1 fog menni a 3-ból, tehát az kapja a 250mA-t.
(#) wbt válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Nincs színkeverés, csak kapcsolgatás, az áramgenerátorok számát akarom csökkenteni, minek 3db... Aztán azt kapcsolom rá, amelyik kell épp. Csak hogy melyik ponton. Az SW kimenet vagy tekercs végpont vagy LED talppont.
(#) uniman válasza wbt hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Idézet:
„ugyanakkora áramra mind egyformán világít”

Biztos? Láttad? Nézz csak utánna...mert tévedsz!
Az RGB LED típusát is megnevezhetnéd...
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2022

LED.jpg
    
(#) HeZ válasza wbt hozzászólására (») Szept 6, 2022 / 1
 
Uniman-nak, nedudgi-nek igaza van (már megint ), emberi szemmel nézve ugyanakkora meghajtóáram mellett a különböző színű LED-eknek természetesen NEM egyforma a fényáramuk (fényerősségük): láthatósági görbe
Ajánlom téveszméid valósághoz igazításához a fotopikus és szkotopikus fénytechnikai alapfogalmak tanulmányozását.
Ha kutyának, macskának, méheknek, stb állatnak vagy növényeknek világítasz, az más tészta...
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2022
(#) Bakman válasza HeZ hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Nem, egyikötöknek sincs igaza. Ti még soha nem vizsgáztatok semmiből? Ha ott feltesznek egy kérdést, arra illik válaszolni, nem terelni: Bővebben: Link.
(#) wbt válasza HeZ hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
A kutyát nem érdekli most a görbe meg a többi, nem szakdolgozatot akarok írni, csak annyi a kérdés, hogy a most 3 áramgenerátor helyett 1-et akarok használni, mert a sarki zöldségesbolban kapható 10W-os RGB LED-nél mindig csak 1 szín világít. Nincs színkeverés meg 100 éves mozifilm színhelyreállításl meg méhcsalogatóról, sem pontos színfelismerő rendszerről szó...
De hogy ne zavarjon a szín, legyen akkor csak neked (!) 3db akármilyen LED, amelyek anódja közös, ott van a PT és valahogy kapcsolgatni kellene a 3 katódot. Na, ennél egyszerűbben már nem tudom leírni, hogy ne menjen el a Mars-ra a téma. Tudom, 3 relé...na ehelyett kellene tranzisztor. A téveszmém meg az, hogy azt hiszem, hogy valaki elolvassa és értelmezni tudja az eredeti kérdést. (esetleg még érdemben tud válaszolni is...)
(#) antiktelefon válasza wbt hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
A ledet próbáld szerintem külön kapcsolni, illetve a tápfeszhez képest kb vezérelhető a fet, ha a sönt ellenállás elég kicsi.
De ilyesmit nem szokás csinálni. Illetve ha előbb lekapcsolod és utána rakod rá a másik ledet, akkor cc módban fel fog lőni a fesz eléggé, ne hagyd terhelés nélkül inkább a kapcsolás idejére. De nem biztos menni fog, meg kell próbálni ic mit szól hozzá.
(#) uniman válasza wbt hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Ki kellene próbálnod amit szeretnél, mert azt valószínűleg úgy ezidáig senki sem csinálta.
Én is 3 db PT-t használnék...van PWM bemenete, azzal kapcsolgatnám a ledeket.
A PT akár olcsóbb is lehet, mint az NFET...anno én 50Ft/db-ért jutottam hozzá
.
(#) wbt válasza antiktelefon hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Igen, ilyen aggályaim vannak, de nem marad más, kísérletezés meg méricskélés. Azt látom már, hogy amikor a PT kikapcsol, akkor a tranzisztorom felszalad tápra (LED-en-tekercsen keresztül), ott még bekavar a vágó dióda, szóval ki kell bírni a FETnek a -30V Gate-feszt is, de az átok Gate-kapacitáson meg "kiszalad" egy tüske a uC 3.3V-os portja felé. Tudom, hogy nem szokás ez (már vagy a 100. LED-vezérlésen túlvagyok, akár csarnok szinten is), de a méret-ár a feltalálónál nagy úr ugyebár
(#) wbt válasza uniman hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Ha lenne folyamatosan boltban 50FT-ért, akkor beletervezném, de +3 tekercs, dióda, sönt még... aztán megkérdezi a feltaláló, minek van benne 3 Én csak protofejlesztő vagyok, a későbbi beszerzésekre is gondolnom kell
(#) wbt válasza HeZ hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
"Ha kutyának, macskának, méheknek, stb állatnak vagy növényeknek világítasz, az más tészta..."
Az...az biztos, életem egyik nagy szívása volt állatoknak LED-világítás vezérlőt ácsolni. Szerencsére most pupák embereknek kell
(#) Peter65 válasza wbt hozzászólására (») Szept 6, 2022 /
 
Szia!
Ezzel a PT4115-tel nem egyszerű az, amit szeretnél.
Ha három külön leded lenne, akkor esetleg P-csatornás fettel lehetne kapcsolni, de ugye közös anódos a leded. Így a kapcsoló áramkör mind kettő fele többé kevésbé lebegő ponton van, de relét nem szeretnél használni. Létezik félvezetős elektronikus relé, de azt nagyon drágának fogod találni. Például a HEstornál is kapható a G3VM61FR1.
Szerintem nem kellene elvetni a 3db PT használatát. A sönt és a tekercs lehet közös, de három szabadon futó dióda kelleni fog. Ebben a megoldásban a gyári ajánláshoz képest a tekercs és a led sorrendje felcserélődne, és a három led katódjaira külön külön kapcsolódik 1-1 PT, és 1-1 szabadonfutó dióda.
(#) HeZ válasza wbt hozzászólására (») Szept 7, 2022 / 1
 
Egy forrás, három terhelés. Mindent meg lehet oldani bonyolultan. Igaz, ilyet nem csináltunk (antiktelefon, Uniman, Peter65 szerint se), de hajrá! Egy motorral is meg lehet hajtani három buszt, csak faragás és idő kérdése...
Amikor az áramgenerátor kimenetéről lekapcsolod a terhelést (LED-et), felfut a kimenet feszültsége a maximumra, a következő LED meg utoljára villan egyet a túláramtól.
Egyszer, utoljára fel fog villanni mind a három LED, ujjé, cserélheted őket, viszont megspóroltál két filléres áramgenerátor tápot.
Vagy próbára sorba kötsz mindegyik LED-del egy ellenállást és párhuzamosítod őket - a piros nagyon fog világítani, a zöld kicsit, a kéket meg nem is fogod látni. Az ellenállások értékével hangolhatod a fényerejüket. Amikor az egyik LED + ellenállás megszakad, az áramuk a másik két LED-en folyik át többlet áramként, ami a hőmegfutásos túlterhelés miatt kinyírja a maradék LED-jeidet is.
Akkor már inkább fix feszültséggel hajtott LED-ek + soros ellenállások + biztos hűtés = mint a LED szalagok is, bár sok teljesítmény az ellenállásokat fogja fűteni fénytermelés helyett, azaz ugrott az áramgenerátor hajtás hatékonysági előnye.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2022
(#) Peter65 válasza HeZ hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Ami a terhelés váltás kérdését illeti, az ennél az áramkörnél nem probléma. Ha relével váltaná is a ledeket, az áramkör kimenetén lévő induktivitás, illetve az áramkör áramszabályozója megvédi mindenféle "villanástól". Ha pedig a javasolt módon engedélyezi/tiltja az egyes áramgenerátorokat, akkor szerintem korrektnek mondható az átkapcsolás.
(#) wbt válasza HeZ hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Igen, de a vezérlő lábán kikapcsolom előbb, váltás, vissza. (elnézést a késői reagálásért, az áram kimaradáson volt idáig...) Áramosztás (ellenállások, fényerő) most nem játszik, mert mindig csak 1 világlik, annak árama meg konstans lesz.
(#) Bakman válasza wbt hozzászólására (») Szept 7, 2022 /
 
Nem gond ha van olyan időszak, amikor egyszerre két LED kap áramot, legfeljebb ilyen-olyan arányban eloszlik a PT-vel beállított kakaó. Ha 100 ms alatt végbemegy a váltás, szabad szemmel nem lehet észrevenni.
(#) Suba53 hozzászólása Nov 15, 2022 /
 
Sziasztok!
Tudtok olyan olcsó "kínai" kapcsoló üzemű LED meghajtó modult, aminek az árama szabályozható mondjuk úgy 02,-1A tartományban?
Sima 25-30V DC-ről kellene, nem 230V-ról.

Vagy egy egyszerű kapcsolást ugyanerre a funkcióra akár a PT4115, akár valamilyen a HESTORE-ban is kapható stepdown, vagy buck konverter IC-vel?

Előny, ha már van konkrét gyakorlati tapasztalat a használatával.
(#) pipi válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 15, 2022 /
 
Pt4115 katalógus gyári alapkapcsolásban sok éve megy.
(#) klenósanyi válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 16, 2022 /
 
Ettől olcsóbban nem hozod össze: https://www.hestore.hu/prod_10037204.html#
Én ezt használom régóta, minden gond nélkül.
(#) Suba53 válasza klenósanyi hozzászólására (») Nov 16, 2022 /
 
Köszi, erre én is gondoltam. De a 3Amax kimenő áram mellett vajon mennyire stabilan tart mondjuk egy 0.4A-es beállított értéket?
Valószínűleg érdemes lesz a potit fix ellenállásra cserélni, ha megvan az optimális áram érték.
Mindenesetre veszek belőle, és kísérletezni fogok. Lehet hogy beválik, és tényleg nehéz lenne olcsóbban kihozni.
Következő: »»   137 / 141
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem