Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   266 / 269
(#) hp deskjet válasza mateatek hozzászólására (») Dec 6, 2022 /
 
A vevő tész rezgőköri kondiját is cserélni kell ugye?
(#) mateatek válasza hp deskjet hozzászólására (») Dec 6, 2022 /
 
Vélhetőleg lesz gondod azzal, hogy a talaj-kiegyenlítést be tudjad állítani helyesen. Itt a fej komplexum fázistolása fog veled játszani és elmorzsolsz egy-két Mucsi-féle káromkodást. "A cica rúgja meg"
Ilyenkor kell majd a vevő kör rezgőköri kondiját piszkálni, hogy a megfelelő fázistolást produkálja, úgy, hogy be tudjad állítani a "geb" potival. Ha bárhová tekered és jóként jelez a talajra (téglára, ferritre), akkor növelni kell a kapacitását. Ha nem tudod úgy beállítani, hogy jelezzen a talajra, esetleg vasként jelzi a talajt, akkor csökkenteni kell.
Remélem jól írtam le és nem fordítva, mert akkor roppant sokat segítettem.
(#) hp deskjet válasza mateatek hozzászólására (») Dec 6, 2022 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
Veszem a morzsólni való kukoricát,ha csak annyi híjja van...
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Dec 6, 2022 /
 
Idő közben blogolok egyet, ne csak az audió füleket szidják ez miatt.
A 24 bites ADC-vel történő mérés remek és szép álom. Értem ez alatt, hogy a vevő erősítő jelét mérem így.
Az ADC maga is elárulja, hogy csak 21 bitig zajtalan. Ez fölött még egy li-ion cella feszültségét is ugrándozva méri. Sok átlagolással tud 24 biten mérni. Nekem sajnos nincsen annyi időm rengeteget átlagolni és ezen felül a készülékem saját zaja is rátesz. Így, átlagolás nélkül 17 bit környékén zajtalan a gép. De már ez is nagyon jó érzékenységet tesz lehetővé. Egyenlőre még kísérleti stádiumban van minden, de egy 5 forintosra ló-nagy jelet ad a gép 35 centiről. Még sok finomítani való van mind szoftveresen, mind hardveresen, de tetszik. Gyökér egyszerű a gép és a szoftver dönti majd el, hogy "motion", "non-motion", vagy "slow-motion" módon működjön a gép.
(#) sdrlab válasza mateatek hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
A 24 bit, az közel 144dB dinamikát jelent! A top audio ADC-k(amikhez esély van hozzáférni), kb 120-125dB-t tudnak! Ez azt jelenti, min 20dB zajod lesz a végén, ha a fene fenét eszik akkor is. Ez legalább 3 bitet jelent ugye....
Milyen ADC-t használsz?
(#) mateatek válasza sdrlab hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Olcsó fajtát, bevallom. ADS1220.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Egy 6.5 digites mutiméter feszültségmérése kb.:18 bites, ára millió Ft. nagyságrend.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Ez hobbi projekt. Plusz az sem szempont nálam, hogy pontos feszültség értéket kapjak, mint egy multiméternél elvárható. Én csak a változást figyelem, közben fogalmam sincsen gyakorlatilag arról, hogy hány volt is van ott valójában.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Kellene egy ennyire stabil referencia, amivel ellenőrizni lehet az ADC mérés stabilitását az adott áramköri környezetben. Azaz egy fix értékre mennyit ingadozik. Oké nem kell abszolút érték pontosan, de a relatív mérés pontossága is valahol korlátozott.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Egy LT1021-5 ös referenciát használok. Erről származik az erősítő fokozat munkapontja is.
Az ADC zaját egyenlőre csak úgy tudom mérni, hogy egy 3,7 volt feszültségű li-ion cella feszültségét mérem. Azon nincsen zaj és talán egy perc mérés alatt nem mászik el jelentősen a feszültsége sem.
(#) sdrlab válasza mateatek hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Az adatlap azt mondja, mintavételi sebességtől függően 16-20 bit lehet a max, amit ki lehet belőle hozni! A 20 bit-es érték ennél már erősen digitális szűrés után jön ki, nem véletlen a lassú sebesség ekkor!
Ez még azért messze van azoktól a top ADC-ktől, amire utaltam..., azok legalább 48Khz-es sávszélesség mellett tudják azt..., tovább szűrve akár a 24dB-t is át lehet lépni.
Régebben a Lomexnél lehetett venni fillérekért a WM8591-es codec-et..., már az is sokkal többet tud, mint az ADS1220.
(#) sdrlab válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 7, 2022 /
 
Annál az a nehézség, hogy mindezt DC-ben kell tudnia! Ezért drága...
(plusz esetleg még a referencia is jelentősen dobhat rajta...)
(#) alita hozzászólása Dec 30, 2022 /
 
Szervusztok !

Érdekelne a PIM-2 Fémkereső megépítése.Várom véleményeteket,különös képen azokét akik
esetleg már megépítették.

Jó szilveszterezést,Boldog Új esztendőt valamennyi Fórum Társnak!
(#) mateatek válasza alita hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Ez nem az analóg "Delta Pulse" mikrokontroller vezérelt változata?

Én régebben megépítettem egy hasonlót, ami gyakorlatilag ugyanez lett. Kiszedtem az analóg módon működő órajel generátort (556), és a monostabilokat. Ezek helyére betettem egy mikrokontrollert.
Sokkal stabilabb lett. Valószínűleg ez is az.
De a DP azért csak mélykeresőnek született, egy nagy kerettel. Kis fejjel gyakorlatilag nem való semmire.

Neked is boldog új évet és örülök, hogy még mindig aktív vagy!
(#) alita válasza mateatek hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Köszönöm a válaszodat!
Lehetséges,hogy a DP mikrokontroller-es változata.De úgy gondoltam a kapcsolási rajzból,
hogy megkülönböztetési képessége is van.
A kis fejről annyit,hogy pár éve megépítettem egy Atmega-8-al vezérelt készüléket és nagyon jó volt az érzékenysége.Igaz megkülönböztetése nem volt.
Azért meg kérdezem,nem emlékezel a kereső fej adataira?Vagy ehhez mit javasolnál?Én
30 cm-es átmérőjű fejre gondoltam.
(#) boyscout hozzászólása Jan 19, 2023 /
 
Itt a vég...
https://ujvilagtudat.blogspot.com/2018/01/a-walabot-3d-s-erzekelo-e...y.html

Már ez is okostelefonra applikálva...
(#) mateatek hozzászólása Feb 21, 2023 / 1
 
Üdv.

Leült a topik megint. kevesen építenek. Én még mindig csinálom a multifrekis non-motion gépet. Már kimentem vele tesztelni. Elég érzékeny lett a gép és meglepően zajtalan. Egy 20 forintost majd 50 centiről, egy fél literes sörös dobozt 1 méterről már jelez, persze levegőben.
Meglehetősen nehéz dolgom volt a talaj-kiegyenlítéssel. Sokat vacakoltam vele, mert az apró vasat és a talajt elég nehéz megkülönböztetni egymástól. De azért sikerült megprogramozni. De terepen nem akart jó lenni. Több program módosítás és sok káromkodás után (ahol már Mucsihoz kellett fordulnom), lecseréltem az acél betétes bakancsot. Ezután jó lett.
Amennyivel egyszerűbb a hardver ennél a gépnél, annál firnyákosabb a program. Összevissza libegnek a mintavételezések eredményei és ebből kell kibogarászni, hogy az vajon mi. Annyira biztató lett azért eredmény, hogy már dolgozik a 3D nyomtató a készülék-házon. Lecserélem a HDF lemezből készült ideiglenest.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Ez a négyszög jel meghajtású gép? Tekercs DD?
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Igen. A fej átmérője 29,5 centiméter. Ebben 23 centiméter kör átmérőjű tekercsek vannak D alakúra csinálva.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Jobbnak tűnik, mint a szinuszjeles gépek, amint írod. Ha lesz több időm (erre várok 20 éve) akkor lehet, elkisérletezgetek én is ezzel az elvvel.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Igen. A szinuszos gép is nagyon hasonló ehhez, de míg itt a gerjesztési-kisütési periódus alatt bárhol lehet mintát venni és vizsgálni, addig a szinuszos gépnél a szinusz jelben gyakorlatilag beleintegrálódik ez a jel és nem lehet abból már "visszafejteni". Míg a szinuszos gépnél a magas frekis jól érzékeli az apróságot és elég rosszul diszkriminálja a nagy tárgyakat, az alacsony frekis pedig jól diszkriminál, de nem túl érzékeny az apróságra, addig ennél a működési elvnél lehetőség van olyan helyről venni mintát, ahol az apró tárgyak dominálnak, és olyan helyről is, ahol a nagy tárgyak. Ezért van egyszerre jó érzékenység és jó diszkrimináció is.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Azt meg tudod mutatni, hogy hogy néz ki szkópon az adó és a vevő tekercsek jele?
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
A 260. oldalon tettem fel régebben pár képet.
Az adó tekercset ugye négyszög jellel gerjesztem. Ott exponenciálisan növekszik az áram addig, amíg abba nem hagyom a gerjesztést, vagy nem érem el a tekercs ohmikus ellenállásának megfelelő áramot. Tehát az adó tekercsen olyan "síugratós" háromszög forma áram van. De ehhez nem is kell szkóp kép, ez papír forma.
A vevő tekercsen, ha teljesen ki van egyenlítve a fej és az fémmentes, akkor semmi nincsen. De mivel a fej nem fémmentes, mivel abból készül (vezetékek, fejkábel, árnyékolás, stb), látható rajta egy határolatlan PI jelhez hasonló gyors lecsengésű jel. Minél kisebb a tekercs kapacitás, annál gyorsabban lecseng. Ez az alapjel. Ez fog módosulni az őt körbevevő fémek, vezetők hatására. Míg egy apró fémtárgy csak a jel elején (10-20 us) fog tipikusan változtatni, addig egy ökölnyi fémtárgy még 150 mikroszekundumnál is jelentős változásokat produkál. Ha éppen nem érdekelnek a nagy fémek, akkor nem gerjesztesz sokáig és nem pörkölsz bele az adó tekercsbe sok energiát, mert a jelnek csak az elejére vagy kíváncsi. Ha éppen érdekelnek a nagy tárgyak is, akkor pörkölöd a FET-eket és az amperokat, de cserébe láthatóak lesznek a nagy tárgy sajátosságai is.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2023
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Feb 21, 2023 /
 
Akkor ez PI gép féleség külön adó és vevő tekerccsel. Mintha már régebben is ezt kérdeztem volna, most jut eszembe. Talán itt a fémmegkülönböztetés jobb a PI-nél?
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 21, 2023 / 1
 
A PI gépnél szerintem azért nehéz jó megkülönböztetést csinálni mert hiányzik a határolás miatt a jel első 10-20 us-os része.
De ezt a fajta fej-komplexumot lehet használni PI meghajtással is. A gerjesztési időszakban vett mintákból lehet csinálni talaj-kiegyenlítést, ami a PI gépeknél hiányzik. Majd gerjesztés megszűnte után ugyanúgy lehet mintavételezni, mint a hagyományos PI gépeknél.
Univerzális adó tekercs meghajtással pedig mindkét üzemmódot is lehetne akár használni.
(#) nsandro hozzászólása Feb 23, 2023 /
 
Üdvözlet mindenkinek!

A surf pi-t szeretném összerakni.Valaki nem tud olyan oldalt, ahonnan kitbe meg lehetne vásárolni?Panelt megrajzolni, maratni nem szeretnék.Elkezdtem összeválogatni az alkatrészeket a hestorban, de pl. MPSA 13 nincs, ICL 7660 ebből 2 féle, nem tudom melyik kell, stb....
Kerestem alin,ebayon, nem találok.
(#) Ge Lee válasza nsandro hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
Ha nem sürgős megnézem, nekem volt belőle összerakva vagy 3 komplett nyák is, a zöme alkatrész talán még bennük van. Nem emlékszem hogy megvannak-e még, vagy már szétbontottam és kidobáltam a nyákokat.
(#) nsandro hozzászólása Feb 23, 2023 /
 
Azt megköszönném!
(#) nagym6 válasza nsandro hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Nálam az ICL7660S van, MPSA13 (500mA) helyett BC547C van, de ez csak 100mA terhelhetőségű, a BC337-40 viszont 800mA, szerintem ez is jó helyette.
(#) alita válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 24, 2023 /
 
Az MPSA 13 darlington tranzisztor.
Következő: »»   266 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem