Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   133 / 137
(#) segítő hozzászólása Dec 12, 2022 /
 
Van legalább két hozzászólás, ami azonos irányba mutat? Nincs. Gáz..
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2022
(#) etilalkohol válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 12, 2022 /
 
Köszi, így már világosabb, csak a rajz alapján még a hibrid-et sem értettem egyből, mert csak csöveket láttam rajta, így lestem, hogy mitől is hibrid... Paraméter, mint pl. tápigénye, de már megválaszoltad. Akkor átolvasom a linkelt szálat is, abban valszeg ki lesz vesézve minden.
(#) CIROKL válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 13, 2022 /
 
Igazából nincs kivesézve ,olyan mint hibrid elégge kevés embert érdekel érdemben, sok embert elrettent a bonyolultsága ,a befektetett alkatrész költség a munkát nem említve!
(#) etilalkohol válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 13, 2022 /
 
A kimeneti jelszint mekkora (vagy ha megvan és nem titkos a szimulációs forrásfájl azt esetleg átküldhetnéd mélben:pp@dunaweb.hu), ill. hova érdemes fűzni/integrálni a láncba?
Nekem így néz most ki: bemenetválasztó->(kapcsolható)hangszínszabályzó-(kapcsolható) csőhangmodulátor->hangerőszabályzó->végfokok A osztály és/vagy D osztály.
(#) etilalkohol válasza Mócsing hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Nos találtam egy trafó nélküli változatot a kicsatoláshoz, az alsó rajz a vonali szintes: http://www.varchola.com/tubes/src/preamp/MAIN_LEFT_SCH.pdf
Közben előástam az erősítőt is, így ki tudom próbálni előbb csak tarfós kimenetről, majd esetleg a fenti rajz alapján is módosítva.
Ellenben volt egy fórum, ahol elve elvetéltnek nevezték ezt a csövet csak vonali meghajtásra a MU értéke miatt... kiderül.
(#) CIROKL válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Ez egy RIAA fokozat ,mit szeretnél vele?
Egyéb iránt az alap elv dettó ugyan az mint amit én mutattam.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2022
(#) etilalkohol válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
A tied esetében még a csövek beszerzésénél tartok (6h23p, 6sz19p), pontosabban kezdek elveszni a csőkáoszban (vannak helyettesítőnek hirdetett csövek is, de ahogy utánaolvasok sok esetben ezek csak egy-két paraméterben fedik a valóságot és inkább marketing, főleg az orosz helyettesítőkre írják), így gondoltam addig eljátszadozok a meglévővel is.
(#) CIROKL válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
6H23P az tényleg necces de nem gond E88CC ,ECC88 rendben van helyette 6C19P az meg van ...
(#) etilalkohol válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Ok, igen az első a necces.. köszi, akkor így is keresgélek...
(#) segítő hozzászólása Dec 15, 2022 / 1
 
ECC88 és hasonlók. Titkos tipp: PCC88. EAR859. Paravicini-nek megfelelt. Természetesen. nem a kukából kimentett
(#) segítő válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Idézet:
„pontosabban kezdek elveszni a csőkáoszban”

Nincs csőkáosz. Hozzáértők vannak egyre kevesebben.
(#) etilalkohol válasza segítő hozzászólására (») Dec 15, 2022 /
 
Hidd el már kínomban kacagok, csak egy példa, ami nem fórum, hanem hivatalos kereskedelmi csatorna: Kerestem 6h23p csövet, ami helyett jó az ECC88 is:
https://www.conrad.hu/p/elektroncso-ecc-88-6-dj-8-6922-polusszam-9-...130457
Megtalálom, majd elolvasom a visszajelzést:
"nem a leírtaknak megfelelő árú
Bár már későn reklamálok, kb egy hónapja rendeltem ebből a csőből 2 db-ot. A mellékelt leírásban és az ár alapján azt sugallja, hogy ez egy Philips márkájú cső. Mikor megkaptam nem néztem meg a feliratot, csak beszereltem és mivel jól szólt, nem törődtem vele többet. De nem is ezzel van a gond, hanem hogy a felirat szerint ezek orosz 6N23P csövek, amik máshol kb. kétezer forint áron is beszerezhető, és nem Philips 4990-ért. Sajnos csak most vettem észre. Bízok benne, hogy máskor jobban odafigyelnek az ilyen különbségre."

Lám, a káosz furcsa fintora, hogy valószínűleg pont az eredetileg keresett csövet kapom (tekintsünk el a ciril/latin íráskeverésektől is közben)


A fórumok durvábbak....
(#) etilalkohol válasza segítő hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Ha jól olvasom a PCC88-nak csak a fűtése más: azaz áramgenerátorosan kell 300mA-el fűteni? (kb. 3-ad áron van, mint az ECC...)
(#) tothbela válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 16, 2022 / 1
 
Az "E" csövek 6,3V-ra vannak optimalizálva, ezért akármennyi párhuzamosan köthető. A "P" csövek 300mA-re vannak gyártva, hogy soros fűtés lehetséges legyen. Régen univerzális AC/DC rádió/TV esetében használták transzformátor nélküli tápegységgel. A fűtési teljesítmény pedig az adott cső típus határozza meg. A Pcc88 7-7,5V feszültséggel fűthető. Akár a 6,3V is elég lehet, de ha a 6,3VAC-t egyenirányítod és 2200-4700µF segítségével megszűröd, az éppen jó értékre jön ki.
(#) Gafly válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 16, 2022 / 1
 
(#) Ge Lee válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Nekem az EAR859-emben most 6N23P-k vannak, előtte PCC88 volt, az van benne gyárilag is, alul fűtve, nem is értem miért azt tették bele és nem az ECC-t. A PCC-t méregettem, nekem 7,1V-nál evett épp 300mA-t a fűtése. Egyébként ez a PCC alul fűtve is sok évet elmegy. A PCC-ket 5000-ért vettem, a 6N23P-ket 2500-ért darabját. Ha a hangjukat kéne összehasonlítanom (melyik mennyire valósághű) egy 10-es skálán akkor a PCC 7 pont a 6N23P 8,2 pont az én fülemnek.
(#) etilalkohol válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Igen, mindenképp mérek majd fűtőáramot, az alulfűtés elveheti a magasakat, annyi a szerencsém, hogy nem egy meglévő rendszerbe kell a cső, hanem ezt a kapcsolást majd most építem, így bármin változtathatok/mérhetek.
Most rendeltem meg a PCC88-at, 2000 Ft volt darabja (vaterás, elvileg új).
(#) Ge Lee válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Ja, elvileg. De ha jól emlékszem épp nem a valósághű hangvisszaadásra törekszel hanem a minél színezettebb hangzásra, arra ez a cső nem lesz jó, arra inkább 6H8C vagy hasonló kéne, bár nem ez a mérvadó szerintem hanem a vége. Ha a vége nem cső hanem félvezető akkor vagy nem fog színezni vagy nem úgy fog.
(#) etilalkohol válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Kiderül, szerencsére a fejemben van kb. a hangzás amit keresek/vágyok.
A végerősítőim A és D. Az A eleve trafós, annak a hangja még a mostani sztenderd trafókkal is hozza amit kell, persze nincs csöves hangja. A D pedig mindenben okés, csak túl tiszta.
Ezért reménykedem, hogy bele tudom csempészni (mint opció azaz kapcsolhatóan) a csőhangot úgy, hogy az mindkét végfokomnál érezhető/élvezhető legyen.
Ha nem lenne már így is túl bonyolult az egész rendszer, akkor nyilván egy teljesen csöves erősítőt is tennék még bele és még egy (a korábbi) ZCH szerű egy igbt-st (kis teljesítményű hallgatáshoz)...
Most pl. az automatikus munkapont emelést programoztam bele az A-ba, mert az asszonynak már túl bonyolult volt megérteni, hogy a hangerővel párhuzamosan azt is állítsa ha kell - meg persze ez ilyen lustaság opció is ill. kíváncsi is voltam, hogy működik... csak felfele állítja automatikusan, amit a némítás (mute) reszetel, így kb. félautomatikus.
(#) segítő válasza tothbela hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Ezt tudjuk.
(#) segítő válasza Gafly hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
A PCC/ECC88 fűtési feszültségének eltérése belefér a gyári tűrésbe. Én PCC-nél 7 voltra emlékszem.
(#) etilalkohol hozzászólása Dec 16, 2022 /
 
Sziasztok, eljátszadoztam az ECL86-al: itt jelzem, hogy lehet tök süket vagyok ehhez az egészhez...
Kimenő trafó után ellenállásos terhelésről (3-16-ohmig próbálgattam, különböző leosztásokkal) továbbítva a hangban semmi csövesség nem jelenik meg.
Kimenő trafó után légmagos tekercs terhelésről (5W-os hangszóró tekercsét vágtam ki) továbbítva a hangban valami van (itt kapcsolgatva legalább változást kihallok inkább a felső tartományban) de ez sem a keresett csövesség.
(Már úton vannak a rendelt csövek is...)
(#) segítő hozzászólása Dec 16, 2022 /
 
A-osztályú erősítők
(#) tothbela válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Nem csak a tekercs induktivitása miatti magas emelés jelenik meg, hanem a rezonanciafrekvencia környékén lévő pukli is.
(#) etilalkohol válasza tothbela hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Akkor legalább nem beleképzeltem és valszeg a fülem is működik még
(#) tothbela válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Ha érdekel és időd engedi, egy hangszóró jellegű műterhelés összerakása segíthet.
(#) etilalkohol válasza tothbela hozzászólására (») Dec 17, 2022 /
 
Igen, ez a két szélsőség volt eddig (full ohmos és full induktív).
Mivel egy hangváltó nélküli hangszórón is kijön a csöves hangzás, így egy membrán nélküli hangszóró lehetne az ideális - kérdés, hogy kell-e neki a légellenállás, mert akkor hangot is fog adni, ami jelen esetben nem kellene. A legelvetemültebb az lenne, hogy egy zárt hangszigetelt dobozban meghajtani egy mikrofont egy hangszóróval - még a galvanikus elválasztás is meglenne így...
(#) tothbela válasza etilalkohol hozzászólására (») Dec 17, 2022 / 1
 
Nem kell hangszóró. Én 100W-ra csináltam, neked elég 1-5W-ra is. Passzívban kell egy rezgőkör 50-100Hz-re, meg egy induktív tag, ami 1kHz felett 6dB/oktáv meredekséggel növekvő impedanciát képvisel. Kell még egy rezisztív tag is, ami a hangszóró egyenáramú ellenállásával egyenlő, valamint egy, a rezgőkörrel párhuzamos ellenállás, ami a kör jóságát rontja. Ez a hangszóró névleges impedanciájának 5-10 szerese.
Ha ennek a kivitelezése nehézségekbe ütközik, meg lehet próbálni aktív áramkörrel. Bár még nem csináltam, de az induktivitásokat ki lehet váltani teljesítmény girátorokkal. 1-5W terhelhetőségre LM1875 végfok IC alapra megoldható, bár egy passzív terhelés szerintem később is használható, így inkább azt ajánlom.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2022
(#) etilalkohol válasza tothbela hozzászólására (») Dec 17, 2022 /
 
Küldtem üzenetet, hogy ne offoljuk nagyon az A-osztályt, mert lassan Zárt-osztály lesz
(#) FAZ1 hozzászólása Dec 17, 2022 /
 
Üdv!

Valaki esetleg?
Tudnátok nekem olyan sztereó előerősítőt (valami hivatkozást vagy kapcsolási rajzot róla), ami TL072, vagy TL082 IC-vel megy, s ráadásul nem kettős, hanem CSAK "egytápos". Ráadásul a tápfeszültsége +5V-os, ami pl. az USB-hez is alkalmassá teszi.
Következő: »»   133 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem