Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos ágymelegítők
 
Témaindító: Busz, idő: Okt 24, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) gda hozzászólása Okt 27, 2020 /
 
Sziasztok!

Kültéri hideg időben üldögéléshez szeretnénk valamilyen fűthető takarót használni.
Vettünk egy Sencor Sub 181BE-t, viszont a használati útmutató szerint csak teljesen kiegyenesítve szabad használni. Mi szeretnénk karosszékbe tenni, ráülni és egy kicsit betakarni magunkat vele. Szerintetek a Sencort szabad ennyire hajtogatni? Tudtok ajánlani másikat, ami jobban megfelel a célnak?

A Sencor Sub 181BE ezt tudja: két fokozatú (1-es 30p, 2-es 60p alatt fűt fel a leírás szerint), 1 kör vezeték van jól láthatóan körbevezetve az anyagban.

https://www.sencor.hu/agymelegitok/sub-181be

Köszönettel,
gda
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2020
(#) sany válasza gda hozzászólására (») Okt 27, 2020 / 1
 
Szia!
Esetleg 12V-os fűthető kocsi ülésvédő? Persze megfelelő dugasztápról üzemeltetve.
(#) scooby_ hozzászólása Jan 23, 2023 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Pár éve vettem egy Sencor ágymelegítőt (annak a nagytesóját amit a fenti kolléga belinkelt. A jelenség a következő: Ellövi mindig a hőbiztosítékot. A "vezérlő" kapcsolását vissza rajzoltam, többször is átnéztem, biztosan jó attól eltekintve, hogy a kapcsoló valójában 3 állású: 0, 1, 2. A nulla értelemszerűen a kikapcsolt állapot, ez nem szerepel a rajzon. Számomra sehogy nem áll össze a kép. Elvileg az 1-es állással indít az eszköz, ez a kisebbik fokozat, még is ez az ami direktben megkapja a tápfeszt. A második fokozat már az 500R-on keresztül, még is az az erősebbik fokozat. De hogyan? Illetve szerintetek mennyire üzembiztos egyáltalán az, hogy a hőbiztosíték termikus kapcsolatban van az előtét ellenállással, és ha az túlmelegszik, akkor lövi el a biztit? A diódák szereposztását sem nagyon értem.
Tervem az lenne, hogy egy korrektebb vezérlést hozzak neki össze, termisztorral.
(#) Bakman válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Azért nem jön ki a matek, mert nem jól rajzoltad vissza. Egy Lengyel oldalon találtam fényképet a kapcsolóról, lásd mellékletek. A kapcsoló nem olyan, mint a kapcsolási rajzodon, két érintkezője van. Most fáradt vagyok a visszarajzoláshoz...

Zöld jelölés: 1-es fokozat.
Sárga jelölés: 2-es fokozat.
Piros: nem én voltam.
(#) scooby_ válasza Bakman hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Közben kijött a matek. Igen, a rajz nem 100%, mert nem tudok ilyen makrót szerezni a programban. A produktum egyébként ugyan ez mint ami a piros bekarikázott keretben látható. A cekász jó hülyén van megoldva. Egy mipoláncsőben van kétféle "ellenálláshuzal" feltekerve. Nálam az egyik tőben szakadt is volt, ezt megforrasztottam. Összehasonlítva a másik oldallal, totál más értékek jönnek ki. Én ezzel így nem nagyon merek tovább kísérletezni, még a végén úgy járok mint a Youtubeos szakember aki haszárító cekászból akart székmelegítőt csinálni.

Szerk: Viszont a képek sem jól jelölik a kapcsoló működését. A baloldalt oldalt lévő két nagy sziget folyamatosan kapcsolatban van a kapcsoló csúszkájával. A bal felső nagy szigete a kapcsolónak konkrétan a fázis.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 24, 2023 /
 
Így helyes. A sárgával kisatírozott részt a 2-es fokozaton nem éri a lamella.
Zöld lett a 2-es piros az 1-es. Teljesen balra eltolva ad 0 állást. Fordítva működik, valójában ezt néztem be.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
(#) oregharcos válasza scooby_ hozzászólására (») Feb 17, 2023 /
 
Üdv! Nekem is van egy ilyen melegítőm. Ugyanúgy megvan égve a két ellenállás, és szakadt a hő biztosító. Sokat méregettem és nem tudok rájönni, hogy a dug alj középső érintkezője hogyan működik, ugyanis a melegítő középső csatlakozóján nem tudok mérni semmi ellenállást. Próbáltam analóg és digitális műszerrel is, de 10MOhmos állásban is szakadást mutat. Szerintem a középső érintkezőn keresztül megy a túl áram védelem, ami melegíti az ellenállásokat és ha túlmelegszik a hő biztosító kiold. Azt látom, hogy a két szélsővel működik. Mivel ágybetétről van szó, fokozottan vigyázni kell, hogy se tűz, se áramütés ne következzen be. Vettem egy új melegítőt, és annál is azt tapasztaltam, hogy a középső érintkezőn se áramot, se ellenállást nem lehet mérni. Csináltam képeket és visszarajzoltam, többszőr átnéztem, és remélem, hogy jó. Párat felrakok.
(#) erbe válasza oregharcos hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Mérjél kapacitást a betét és a középső szál között! Lehet egy fémszövet a melegítőben. Azon belül van a fűtőbetét. Ha összezáródik vele a fűtőbetét (hajtogatás, kopás, törés), felfűt a két ellenállás és vége.
(#) oregharcos hozzászólása Ápr 4, 2023 /
 
Szia Erbe! Elnézést, hogy ilyen sokára válaszolok! Nem tudtam foglalkozni a melegítővel a mai napig. Gondoltam, hogy az új megvételekor hosszú időre megoldódott a dolog, de az öröm a mai napig tartott, ez is elromlott. Nem tudtam kapacitást mérni. A párnán levő csatlakozót szétszedtem és FBS- ragasztóval volt beöntve, nagy nehezen pákával sikerült kiszedni, és találtam valami kis vezetékdarabokat benne, hogy mi lehetett, nem tudom.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem