Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos ágymelegítők
 
Témaindító: Busz, idő: Okt 24, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Busz hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Sziasztok!


Az ágymelegítőkkel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Elősszöris mi az a "electro block védőrendszer" ? Ez mit takarna pontosan, hogyan működik?

Vagy a BSS túlmelegedés elleni védelem is pontosan hogyan működik?

Ágymelegítőből igen gyér a kínálat, nem sok gyártó gyárt ilyet. Pedig olcsóbb az ágyat fűteni 50W-al mint a szobát ennek a sokszorosával.. nem értem miért nem terjedtek el széles körben hazánkban.

Nos az élettartamára lennék kíváncsi. Mennyire hosszúéletű egy ilyen? Amúgy kimértem az egyik kétfokozatú vezérlőjét, az első fokozatban 110V-ot, a másodikban 240V-ot küld direktben!!! a takaróra. A vezérlőt sajnos nem tudtam szétszedni, egybe van öntve.

Azt hogy oldják meg hogy a 240V-os áram nem ráz meg ha ráfekszek? És ha valaki maga alá vizel? Bár rá van írva hogy tilos..

Bár az újjabbakat a lepedő alá kell tenni.
Olyan régi ( orosz??) takarót amivel rendesen takarózni is lehetet sőt csak azt lehetett mert ott tapintható volt a vezeték sőt 10*10cm-es kockadobozok voltak a paplanba belerakva, azok melegítettek. Na ilyet sajnos már ezer éve nem láttam még a vaterán sem. De az viszont biztos hogy örökéletű volt.

A mostaniakról mi mondható el? Mindenesetre meglepett hogy nem törpefesszel működnek ezek.
(#) DuMatyi válasza Busz hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Évekkel ezelőtt láttam TV reklámban. Imetec volt a márka. A fogyasztása 60 watt. A KGST-t nem ajánlom, mert a szabvány különbözőség miatt életveszélyes. Ja egy esetben, ha leválasztó trafót kötsz elé.
(#) Gafly válasza Busz hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Ami az apósomnak volt az rázott rendesen. Miután elhúnyt (nyugodjék békében) ez rögtön kidobtam (a hálózati kábel és kapcsoló kivételével)...
Hollandiában láttam múzeumban ennek ez előző kivitelét: Lyukacsos fedelű serpenyö, izzó faszénnel töltve, bedugva a takaró alá.
Igazán egyiket sem tartom jó megoldásnak, személy szerint én maradok a hagyományos megoldásnál
(#) vargaf válasza Busz hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Szia!

Mi már 3 éve használjuk az Imetec 60 W-os melegítőket, eddig nem hibásodtak meg, nem ráznak. Üdv.: Feri
(#) kovacspista válasza Busz hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Nem rég próbáltam egy csomó ilyet megjavítani. A fokozatok úgy működnek, hogy egy betét kettő betét és három betét melegít. A szabályzó egységében tulajdon képen nincs semmi. Egy db. 77 fokos hőbiztosíték az egész védelem. Ha nem hajtják úgy össze, hogy a betétek károsodjanak, akkor elvileg évtizedekig is tarthat.
Ha a hőbiztosítékot kiveri, akkor nagy valószínűséggel
hibás valamelyik betét. Azért nem terjedhetett el mert
nincs lehetőség tökéletes védelemmel ellátni.
(#) Kovidivi válasza kovacspista hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Milyen védelmek kellenének? 230V helyett lehetne 20-40V-tal is hajtani, és legalább galvanikusan le lenne választva. Rövidzárlat védelem? Úgy kell megcsinálni a fűtő részeket, hogy véletlenül se tudjon zárlatba menni, esetleg áramgenerátorral hajtani. Mi kellhet még egy ilyenbe?
(#) szamóca válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Elsődleges szempont ezeknél az occó ár.
Ezért feláldozták a leválasztást biztosító reduktort, szabályzóelektronikát, és a vastagabb keresztmetszetű, s ezzel tartósabb vezetékeket, fűtőbetétet. Én is vettem egy ilyet, de nem használjuk. Volt nálam javításon egy, de javíthatatlan ha elromlik, ugyanis semmilyen alkatrész nem szerezhető be hozzá. Sőt a saját szervize is elutasította a srácot azzal, hogy érdemesebb újat vennie. Ő két éven át minden hideg napon ezt használta, és 150kg a súlya a kis boy-nak. Tehát kb ennyire tartósak.
(#) kovacspista válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Láttál már egy ilyen melegítőt szétszedve? Semmi nincs benne csak hővédelem. Mechanikai sérülések ellen semmi! Láttál már 24V-os ágymelegítőt? És áramgenerátorost? Olyan nincs hogy ne lehetne valamit zárlatba vinni! Beterítesz az ágyadba egy 240V-al megtáplált spirált, és ráfekszel. Lehet ,hogy Te fegyelmezett vagy és nagyon elővigyázatos, de vannak akik nem, és Ők is vásárolhatnak ágymelegítőt. Gondolhatnánk itt FI relére, de az ágyban nincs földpotenciál. Ezt a kockázatot csak nagyon kevés mérnök vállalja föl. Nem arról beszélünk, hogy mi lehetne, hanem, hogy mi van. Szamóca igazat szólt!
(#) Kovidivi válasza kovacspista hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Szétszedve még nem láttam, de sejtettem, hogy a fűtőbetéteken és a vezetékeken kívül nem sok más van benne... Amit írtam feljebb, azzal biztonságossá tehető, azt már én is merném használni. 20-30V AC leválasztva már sokkal veszélytelenebb (főleg áramkorlátozással), mint 230V egy-az-egyben. De ehhez ezt el kell készíteni, valóban. Venni nem hiszem, hogy sok helyen lehet... Kár, hogy a mai világban rengeteg olyan pár Ft-os védelem van amit kispórolnak egyszerűen (pl. kis hordozható (12V-os) LCD tv-ben soros dióda a fordított táp ellen... 10Ft.stb)
(#) kovacspista válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Sajnos igazad van!
(#) Reggie hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
Vegyel vizagyat es az abban levo vizet keringtetessel egy kulso vizfutovel futsed. Biztonsagosabb
(#) Busz válasza kovacspista hozzászólására (») Okt 24, 2010 /
 
Amit én néztem az nem volt szétosztva betétekre. Simán valami ellenállást kapcsolt a szabályzója. Csak olyan könnyű volt az egész hogy tudtam hogy ebbe ugyan nincs trafó.
Tényleg annyi az egész hogy ráfekszel egy fűtőszálra amin hol 110 hol 240V kering.

A túlmelegedés védelem nem tudom hol helyezkedik el de volt mikor sütötte a lábamat lepedőn keresztül is...

De ha betartjuk a használati utasítást tehát nem szúrjuk át, nem adjuk "érthetetlen" személy kezébe, nem vizezzük be, nem takarózunk vele közvetlen, nem hagyjuk csumára tekerve éjszakára csak a lepedő alá tesszük akkor tényleg mondhatni biztonságos...
Sőt ezek elméletileg ágy"elő"melegítők lennének tehát azt nem írja a használati hogy bekapcsolt állapotban is aludhatok rajta. Tehát ha egy ilyen agyonütne akkor lehetne pereskedni évekig...

De ha beteg, piás az ember, össze fossa, hányja, pisálja az elektromos takarót vagy hancúrozik a 200 kilós feleségével és elszakad a takaró, esetleg összeszakad az ágy, átszúrja az ágyrugó, becsap a villám az elektromos hálózatba mikor alattad van stb stb bizony könnyen megrázhat.


Mert az egy dolog hogyha szigetelt a fűtőszál de bizony az a takaró kopik, elhasználódik, rongyolódik és a szigetelés is elkophat, rongálódhat. Márpedig élettartamot, súlyhatárt meg hogy ugrálni tilos rajta stb azt nem is írja a használati utasítás.

Én még így is sokallom a 10 ezer Ft-os induló árát, de ha lenne beépített fí relé, esetleg egy trafó is hozzá máris 3-szoros lenne az ára..


Amúgy sokminden nincs ellátva tökéletes védelemmel mégis el van terjedve. Szerintem inkább félnek tőle az emberek, hogy jogosan-e az már más kérdés.


Na de mégis aki szedett szét ilyet, hogy vannak beleszőve a fűtőszálak, milyen útvonalon, milyen bekötéssel vannak bekötve?
Tehát pl egy hosszú szál megy végig, ha bárhol megszakad akkor annyi a takarónak, vagy cellák vannak kialakítva, ha valahol megszakad akkor csak egy bizonyos rész esik ki és a többi működőképes marad?


AMúgy 30 ezerért láttam régen a neten digitális szabályzósat is. Az elektronikusan figyelte a szoba és az ágy hőmérsékletét és automatik állította be a fűtési teljesítményt.

De legszívesebben a szobát fűteném persze én is és akkor az ágyban sem fáznék csak ezt nem tehetem meg. Amúgy nem félek az elektromos takarótól, sőt házilag is csináltam már.. Kis rizsszem izzós karácsonyfafüzér, be vastag pléd alá, én meg rá. Tökéletesen és jól fűt, csak mivelhogy világít így nem tudsz tőle jól aludni, a szervezet nem díjazza a kivilágítást..
(#) Busz hozzászólása Okt 24, 2010 /
 
AMúgy a poratkák ellen hatásos vagy pont ellenkezőleg hat az ágymelegítő? Mert ugye a poratkák szeretik a meleget, de nem a száraz meleget tehát most ágymelegítővel több vagy kevesebb lesz az ágyban?
Ugye sajnos mindenki ágyában van poratka... csak én alergiás is vagyok rá.
(#) kovacspista válasza Busz hozzászólására (») Okt 25, 2010 /
 
A hővédelem annyi, hogy keresztül megy egy 77 fokos biztosítékon a betáp. Ha valamilyen szintű zárlat van
nagyobb áram folyik, felmelegszik és végleg bekrepál.
Ez a 110V-os dolog nem tudom hogyan lehet megoldva,
mert a maradékot is el kell melegíteni. Ha sorba vannak kötve a betétek , akkor egy meghibásodása esetén a többi sem működik. A több betétet meglehet oldani egyetlennek látszó betétként is. Ha egy ilyen áramkörben szakadás lép fel, akkor a szakadásnál maximális feszültség van, mint a karácsonyfa izzóknál. Tehát nem
veszélytelen. Minden esetre sok sikert hozzá.
(#) nyr válasza Busz hozzászólására (») Nov 1, 2010 /
 
Sziasztok!

12 évig dolgoztam piacvezető ágymelegítő gyártónál, adnék egy kis összefoglalót.

A régebbi típusok között kis számban volt külső tafós melegítő, de az ára miatt nem maradhatott versenyképes.

A 220v-os rendszereknél a fűtőszál kivitelezése a lényeg.
Kb 10 évvel ezelőttig gyártottak olyan ágymelegítőket amiben a fűtőszál selyemszálra tekerve sima egyszeres műanyag szigeteléssel volt ellátva. Az átmérője 1,8 mm, ezt fektették két 4 mm-es szivacs közé, majd erre ment a külső textil. Kétfokozatú kapcsolóval működött, az egyik fokozat a direkt volt a másiknál egy dióda volt sorba kötve vele. Ebből kifolyólag látható hogy nem hőfokot szabályozott csak teljesítményt, ami úgy lett méretezve, hogy pl. simán kiterített melegítő fel sem melegedett, csak ha betakartad ill. ráfeküdtél. Nagyobb volt a hőleadása ekkora felületen mint a bevitt teljesítmény. A biztosíték maga a kapcsoló érintkezője volt, kiolvadt a nagyobb áramnál.
A melegítőben levő kapcsoló és fűtőszál csatlakozás műanyagházban, kiöntve. A kész melegítőket két fémlap közé szorítva kb. 6 kV-al nagy fesz viszgálattal ellenőrizték.
Több millió darabot legyártottunk és senkit nem rázott meg!
A másik, korszerűbb, hőfokszabályzós rendszer úgy működik hogy az előbbi fűtőszálra még egy szálat tekertek és ezt is szigetelték.
Ez a külső szál a szenzor szál, ami a hőmérsékletet méri, ezt használja a kapcsoló elektronikája a kimenő teljesítmény szabályozásához. Védelmi szerepe is van, mert ha esetleg sérül a fűtőszál, akkor, mivel ez van kívül, ez szakad meg elsőnek és tiltja a 230V-ot.
Ez a megoldás így már akár fokozatmentes hőmérséklet szabályozást is lehetővé tesz. Ez a változat már nagyobb teljesítményű is, gyorsabban felfűt. (100w, míg az előző 50-60W)

Ha valaki nem kezdi tűvel böködni a fűtőszálat, nyugodtan használhatja, teljesen biztonságos.
Az élettartamról annyit, hogy jó 15 éve használjuk, még az első egyszerűbb változatot is. Nem kell sokat és élesen hajtogatni akkor szinte örök lehet.
Ja és a teljesen kiöntött technológiának köszönhetően, moshatóak is a melegítők, csak az anyagminőség miatt nem mosható mind, mert összemehet.

Ennyit a német ágymelegítőkről, a kínai nem tudom milyen lehet, de a legálisan forgalmazottak biztosan eleget tesznek a szigorú szabványoknak. A dobozon, HA!, ott vannak a jelölések a minősítő cégektől nyugodtan használnám azokat is.
Javítani ne próbáljátok, épp az előbbiek miatt nem lehet biztonságosan, ráadásul épp ezért úgy is csinálják hogy ne is lehessen, még a gyártónál sem!!!
(#) Rafael hozzászólása Nov 24, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy elég egyszerű elektromos ágymelegítőről lenne szó amit édesanyám már régóta használ, de tegnap egy elég érdekes jelenséget tapasztaltam a cuccal kapcsolatban. Rajta feküdt az ágyon, odaléptem hozzá, megérintettem a kezét és "folyamatos, tapadó, rezgő, (búgó-morgó)" furcsa érzést éreztünk a bőrünkön. Hasonló jellegű mint egy mobiltelefon rezgése. Ez az egész testére kisugárzott. Aztán kíhúztam a konnektorból az ágymelegítőt és azonnal megszűnt ez a tünet.
Vékony, puha thermo anyag és benne jól érezhető a fűtőszál, 220V-ról működik. /Eredete ill. típusa ismeretlen, ajándékba kaptuk./ Sokszor össze van hajta és szétnyitva, ez nem árt neki, azaz előbb-utóbb nem törhet meg a szál és így előbújik belőle a hálózati feszültség?
Lehet, hogy életveszélyes és többet ne is feküdjön rá? Vagy mi okozza?
(#) Rafael válasza Rafael hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Szerintetek mennyire veszélyes a dolog?
(#) zolika60 válasza Rafael hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Messziről nehéz megítélni. Szabványos földelt konnektorból megy? Fi relé van a hálózatban?
(#) Rafael válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Tulajdonképpen egy panellakás, tehát "automata" (megszakító) és földelés is van, viszont /néhány eszköz földhurok miatt búgni szokott, szóval valami gubanc lehet a földeléssel/. De amúgy az ágymelegítőnek sima villa dugója van, tehát nem földelt.
(#) kowi válasza Rafael hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Mivel nem nagyon van mit földelni benne ezért nincs benne földelés.
A dobozán biztos rajta van a "két kocka"(kettős szigetelés)
Véleményem szerint melegítőből érdemes a drágábbat venni.
(#) Rafael válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Köszi! Remélem is, hogy nem komoly, végülis pár éve használatban van, de eddig különösebben nem tűnt fel ez a jelenség.
(#) nedudgi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Nem vagyok egészen biztos, de az az érzésem, hogy a "bizsergető érzés" nem kapacitív csatolást jelent. Ha viszont galvanikus a kapcsolat, akkor fennáll a lehetőség egy újabb sérülés esetén az áramütésre.
(#) orgiusz hozzászólása Ápr 26, 2011 /
 
Sziasztok!
Látom régi topik, de azért feltennék egy kérdést.
Van nekem egy Melissa LH-041-es típusú ágymelegítőm, az elektronikájában van egy IC, XB0703 számmal ami felrobbant. Szerintem 12-24 volt körüli feszültséggel táplálja a fűtőszálat. Valamiféle kapcsolás kellene, amivel kiválthatnám az elektronikát, vagy esetleg egy ilyen IC, vagy helyetesítő,stb.
Valami ötlet?
(#) bozsokiandras hozzászólása Dec 1, 2013 /
 
Üdv!

http://www.homasita.hu/product/11808

A fenti vagy ehhez hasonló üléshuzatot szeretnék ágymelegítőként használni trafóra kötve. Szokott ezekben lenni bármilyen szabályozó elektronika? Használhatóak direktben váltóáramról?
(#) kallaci válasza bozsokiandras hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Szia! Vedd meg, aztán nézz bele, ha semmi elektronika, akkor mehet váltóról, de vigyázz a 15-16voltot ne lépd túl, az már káros az élettartamra.
(#) fecameca válasza Busz hozzászólására (») Dec 1, 2013 /
 
Ha már van egy ilyen téma, hadd mondjam el én is a tapasztalataimat: Akvárium fűtésből is az volt nekem eddig a legjobb, ami nem tartalmaz semmilyen szabályzót, hanem a hőleadása nagyobb, mint a felvett teljesítménye (pl: 25W /50 literhez). Ugyanis nincs olyan szabályzó, ami be nem dögölhet, akvárium fűtésnél maradva, a bimetall beragadt, és megfőzte a halakat. Nekem két ágymelegítőm is van, az egyiket nagymamám kapta a rokonoktól Ausztriából, a másikat anyám vette ezelőtt vagy 30 éve. Hidegen 1 kiloohm az ellenállása, melegen sem sokkal több cca 40 Wattra számoltam a fogyasztását áramfelvétele alapján. Jobban szeretem azt, amelyiken csak egy dugvilla van, a "nyugati" ugyanis valamivel könnyebb, lágyabb tapintású a hazainál, amúgy emez egy pár Wattal fogyaszt többet 50 alatt van az is, csak egy robusztus ki-be kapcsoló fityeg a kábeljén. Törpefesz. egyetlen, de komoly hátránya: Ugyanannyi Watthoz sokszoros Amper tartozik, ami igen komolyan igénybe veheti a kapcsoló érintkezőket bimetallos készüléknél egy ilyen átalakítás pl:220V-os helyett ugyanannyi Wattos 24 Voltos fűtőbetét katasztrófákhoz vezethet. (Mint nálam a halak az akváriumban azért főttek meg, ugyanis a 220Voltos betét megszakadt, és azt átalakítottam 24 Voltosra, de az érintkezője a sok ampertől beragadt).
(#) rszarvas hozzászólása Okt 23, 2017 /
 
Sziasztok, anyámnak van egy Extramedicus 60 W-os ágymelegítője, ami leállt. Szétszedtem a vezérlőjét, és találtam benne két párhuzamosan kötött és megsült ellenállást és közöttük egy kiolvadt 115 °C-os hőbiztosítékot közvetlenül a 230 V-os bemeneten. Az ellenállások a színkódok szerint 470 Ohm-osak. Már ha sikerült a színeket jól dekódolnom rajtuk. Én sárga-lila-barna-arany csíkokat látok. Ez lehet reális ellenállás érték? A barna szín kétséges talán, de ha eredetileg szürke v. fehér volt, akkor már 4700 és 47000 MOhm lenne. Nekem ez soknak tűnik. Szóval szerintetek két párhuzamosan kötött 470 Ohm-os ellenállás (235 Ohm) okés lehet?
(#) Kovidivi válasza rszarvas hozzászólására (») Okt 24, 2017 /
 
Hogyan voltak kötve az ellenállások? Sorosan a fűtőszállal, vagy van valami elektronika is bent?
(#) rszarvas válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 24, 2017 /
 
Van elektronika a fűtőszálak előtt. A képen bal oldalt volt a 2 ellenállás (az alsó részen megjelöltem a helyüket), az R2 és R3. Köztük volt a hőbiztosíték.
(#) rszarvas hozzászólása Okt 24, 2017 /
 
Ha az ellenállásokon a többi színhez hasonlóan nem színeződött el a színkód, akkor a kérdéses szín barna (pont mint az ellenállás eredeti színe). Csak ebben nem vagyok biztos, hogy a megsülés előtt is barna volt-e.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem