Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: „izzóval” ???
egy régi törött tv-ből kiszedtem a héttérvilágitásra szolgáló ledeket.
10db alumínium sinen egyenként 5db led.(A képet mellékeltem.) Szeretnék csinálni belőlük a műhelyasztal fölé eg jó világítást. Milyen áramkörrel hajtsam meg? Amikor egy sor lednek (5db. led) 15 V DC-t adok akkor szépen világít. Hogyan tudok 50x3 voltot 150V dc-t előállítai? Mit csináljak, ha a ledsoroknak csak a felét 5-6 csíkot akarok felhaszálni? A segítséget előre is köszönöm.
Szia!
Mérd meg az egy sor által felvett mA-t, aztán az 5-6* annyi mA-t tudó tápra kapcsold rá párhuzamosan mindet, ami tud 14..15 voltot. A másik verzió: szintén árammérés, aztán sorbakötöd az 5-6 csíkot és benézel a "Kisfeszültség előállítása 230-ról" topikba - kondenzátoros előtét, hogyan kell az áramot beállítani és teszt. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2023
Közvetlenül 230V-ról így: Bővebben: Link
De ha érintésvédelmileg problémás a kapacitív előtét, mondjuk mert megérinthető a led-sor, akkor a legegyszerűbb valamilyen hálózati tápot használni, aminek a feszültségéhez igazítod, a ledek soros/párhuzamos kapcsolását, úgy hogy az esetleg szükséges előtét-ellenállás viszonylag keveset fűtsön.
Mindkettőtöknek köszönöm a segítséget, az előtétkondis vátozatot választottam és remekül müködik.
Sziasztok!
Ha csupán jelző céllal tennék be egy szem LED-et, tehát az árama legyen 1mA alatti, ahhoz szerintetek elfogadható, ha egy megaohmos nagyságrendű 0,6W-os ellenállással és reverse irányban egy védődiódával oldanám meg? Esetleg kapna egy graetz-et is, hogy ne 50Hz-en vibráljon.. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023
Szia!
Ha graetz-et teszel be, nem kell reverz dióda sem. A váltó ágba tegyél be egy-egy db 150-220 kohmos ellenállást ( a feszültség eloszlás miatt is ), a dc ágba pedig a leddel paralel tehetsz párszáz nF-ot - habár a 100 Hz nem fog zavarni.
Elfogadható, ha minimum 1 W-os ellenállást használsz (átütési feszültség) de jobb, ha két ellenállás vana rendszerben.
33nF(400V c2332) + 1kOhm(1/4 W) + a rev. dióda, nálam.
Nekem 33 és 47k-s ellenállással is megy évtizedek óta egy-egy piros led 1db 1N4001-el sorban, éjszakai fényként a villanykapcsolóban.
Egy kérdést csak egyszer, egy helyen teszünk fel!
LED, - leválasztótrafóvalHali!Bízom benne, jó helyen vagyok. Csináltam egy 4 lámpából álló, 230Vos 5W/db kert világítást. Természetesen, leválasztó trafóval megy. A gondom az, hogy a leválasztó trafónak az alapjárata, 265-270V. Mikor a 4 lámpa (20W) rá van kapcsolva, akkor leesik 10V ot. Marad 250-255V, ami a ledeknek sok. Legalább is erre gyanítok, mert kb. 1 hetet bír egy. Milyen primitív feszültség csökkentést lehetne itt alkalmazni? 10W os ellenállással próbálkoztam, de eléggé melegszik. Eza tip. A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:31
Hali. Ha jol lâtom akkor a trafód felfelé transzformál. Bekötésnél cseréld fel a primert a szekunderrel, igy várhatóán alacsonyabb lesz a kimenőfesz.
A legegyszerűbb lehetőség, ha felcseréled a leválasztó trafó primerét és szekunderét.
Az üresjárási mérés alapján, ha feltételezzük, hogy a hálózati fesz. a mérés közben 230V, akkor a trafód áttétele kb. 1:1,15. Fordított irányban ez 230V/1,15 = 200V lenne elvileg, ami szintén esik még egy kicsit a terhelés hatására.
Mind kettőtöknek nagyon köszönöm az egybehangzó gyors válasz. Ez egy MAKRAi féle kis trafó, amire határozottan rá van írva bemenet PRI. kimenet SEC. Akkor ebből nem lesz semmi gond ha felcserélem?
Üdv.
Csak érdeklődésképpen. Mi a cél a leválasztótrafóval? Mert ha életvédelmi leválasztás a cél, akkor az kerti világítás, lámpatestek esetén elég bizonytalan lesz. Amint megjelenik valami átvezetés, szivárgás például a környezeti nedvesség hatására, annál inkább fog megszűnni a földfüggetlensége a kimeneti feszültségnek. Azaz egyre inkább "nulla" lesz az egyik és ezáltal egyre inkább "fázis" lesz a másik potenciál. Inkább 24V AC/DC vagy csak simán áramvédő használata ajánlott.
Hali!
Nem elsősorban érintésvédelmi cél. Próbáltam a lehető legnagyobb körültekintéssel odafigyelni a páramentességre. De ha mégis bekövetkezne, a Fi/ériintésvédelmi relé ne szóljon közbe. Ez az elsődleges célom a leválasztó trafóval. Úgy tűnik, a bemenet/kimenet felcserélése megoldotta, megoldja a felvetett problémámat. Idézet: Nem fog közbeszólni, cserébe életveszélyessé váltak a lámpáid. „a Fi/ériintésvédelmi relé ne szóljon közbe”
Hi.
A csatolt képeden lévő technikai megoldást csak 12/24V rendszerrel tudnám elképzelni. Nem akarok részletekbe belemenni. A lehetséges áramütes veszélyes helyzet kialakulástól a trafó használata itt igazán keveset véd.
Köszönöm a hozzászólásokat, tanácsokat. Valószínű meggyőztetek.
Az lesz életveszélyben, aki közelít a lámpáidhoz.
Az egyik vezeték hozzáér a földhöz, az lesz a nulla. A másik vezeték "csak" a burkolathoz. A földön állva a burkolaton életveszélyes feszültség lesz, mindenféle védelem nélkül. Amíg friss, szedd szét az egészet és csináld meg 12 vagy 24 V-osra.
Jó, jó, ha az egyik vezeték a földhöz ér.
Node: akkor most azt a kártyavárat döntöttük meg, hogy értelme van a leválasztótrafónak. Miért kene földhöz érnie? Pontosan, hogy leválasztottuk, fölfüggetlenné tettük. Ha (hebehurgyán) hagyjuk földelődni, az már értelmetlenné tette az egészet. Ha leföldeljük, akkor még a 24V is tud életveszélyes lenni, ha nyalogatjuk. A hozzászólás módosítva: Kedd, 20:42
Idézet: A leválasztótrafót (jelen konstellációban) arra használjuk, hogy egy, azaz egy darab eszközt működtessünk róla, pl. javítás miatt. Mert igaz, hogy az utána kötött eszközök földfüggetlenek lesznek, de az első "megfelelő" hiba (pl. beázás, beleköltöznek a hangyák stb.) után azonnal földeltté válik a rendszer.„akkor most azt a kártyavárat döntöttük meg, hogy értelme van a leválasztótrafónak” Normál esetben nem ér semmi a földhöz, de nem árt felkészülni egy-két üzemzavarra is. Nem ismerem linkelt LED-et, de szívesen rápróbálnék szigetelésvizsgálóval, tolómérővel (megfelelő szigetelési távolságok) is. Első ránézésre vannak kétségeim. Lehet, hogy nem kell megvárni az első beázást és felmerülnek gondok.
Jó, jó.
De ha mindig az "esetleg bekövetkező hiba" okán félünk, akkor (pl) autóba se üljünk. Elromolhat a fék, és a kézifékmadzag is elszakad. Nem vicc, ma is kiemelték az okítason: bizony, 40T-át erős lejtőn fékezve 6-8 fékezésed van. (Ha nincs retardered, vagy legalább bubud). Akkor most a retarderben se bízzunk (ha a laválasztótrafóban se)? A leválasztas leválasztás, az emberi hiba magint más. A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:21
A hálózati leválasztás nagyon nem erre való. Éppen olyan, mint szándékosan retarder és/vagy bubu nélkül erős lejtőkön ereszkedni 40 tonnával.
Nem a leválasztótrafóval van gond, hanem a használatával. Legyen 230 V-os a lámpa, de legyen esélye a Fi-relének, trafóval nincs.
Oké. Még elgondolkodom ezen, hiszen úgysem az én szakmámba tartozó.
(Azaz: gondolkodásra, nem gondolkodás nélküli vitára szeretnek kilukadni Ma mason gondolkodom -tehát tévesen is írhettem itt) A hozzászólás módosítva: Kedd, 21:55
Ezt a rendszert, egy alkonykapcsoló működteti, fázishelyesen bekötve. Tehát, a fázist szakítja meg a kapcsoló, ami a trafóra menő áramot kapcsolja, és totál sötétbe kapcsol be. Ezt csak azért írtam le, hogy próbáltam minden lehető biztonságot belevinni ebbe a rendszerbe, ami ebben az esetben lehetséges. Gondolván arra, hogy éjszaka senki nem járkál arra. Nappal, teljesen áramtalanított minden. Persze, - beszélhetünk, mi lesz ekkor, mi lesz akkor. Jók a hasonlatok, amit írtatok.
Az ilyen földre telepített lámpák nagy ellensége az időjárás. Értem én, hogy csak te, meg csak este, de előbb-utóbb javítani kell. Ezzel a trafós megoldással a sarokba dobod az érintésvédelmet.
Nyeld le mint tanulópénz és szereld át 12/24 V-ra. Ha a trafó/tápegység (előbbi javasolt) védett helyen van, nagy baj nem lehet. Érezni lehet a 12 V-ot is ideális körülmények között, mert a kis feszültség hatására a lehetséges problémák nem hárulnak el, de nagyságrendekkel kisebb a veszély.
Eddig úgy tudtam, hogy leválasztó trafóról bizonyos esetekben több eszköz is üzemeltethető szabályosan. Annyi a feltétele, hogy ezeknek a készülékeknek a burkolatát egyen potenciálra kell hozni - azaz ugyanúgy végig kell vinni egy zöld-sárga vezetéket és minden készülékbe bekötni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |