Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB feszültség
Lapozás: OK   8 / 8
(#) mikrodigit válasza Bakman hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Hasonló gondom volt egy TV-re csatlakozó USB HDD-vel, a HDD-nek külső tápról kellett áramot adni, mert bizonytalanul működött.
Ennek kapcsán elkezdtem vizsgálni a fiókomban levő telefontöltőket, melyik alkalmas erre. Az USB eszközöket tudomásom szerint 4,35 - 5,25 V feszültséggel lehet táplálni. Amelyik töltőn USB csatlakozó volt, az mindegyik ezen a tartományon belül maradt (persze a terhelhetőségük különbözött). A más csatlakozásúaknál (pl. kerek dugós Nokia töltő) viszont akár 8,5 V-ot is lehetett mérni, pedig 5,0 V volt ráírva!
A végső megoldás az lett, hogy a TV-t és a HDD-t összekötő USB kábel burkolatát átvágtam, a piros (+5V) vezetéket megszakítottam, a feketére (GND) csak rácsatlakoztam, az adatvezetékekhez nem nyúltam. A TV felől jövő piros vezeték és a GND közé egy 5V-os reed relé tekercsét kötöttem (ez tehát akkor kapcsol be, ha a TV aktivizálná a HDD-t). A HDD felé menő piros vezetékre pedig a relé érintkezője kapcsolja a külső tápot.
(Ez így működik hónapok óta hibátlanul.)
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2022
(#) dB_Thunder válasza mikrodigit hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Tv-ben szokott lenni 1 azaz egy darab olyan USB aljzat ami jobban terhelhető, kifejezetten winyóknak...
(#) Inhouse válasza mikrodigit hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
A Nokia töltő nem USB-s, ezért nem stabil 5V van a kimenetén. Terhelésre esik (a telefonhoz van igazítva) a megfelelő feszültségre. Nem alkalmas USB-s eszköz táplálására.
(#) erbe válasza mikrodigit hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Súlyra és formára kell menni. A súlyosabb kocka forma töltők, tápok trafósak, nem stabilizált, célhoz méretezett. A könnyű, lapos vagy kissé ovális töltők kapcsoló üzeműek, annak terhelés nélkül is stabil feszültséget kell adnia. Ritka (kínai) kivétellel.
(#) mikrodigit válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Én is úgy gondoltam, hogy a TV-n levő 2 USB alj közül legalább az egyikkel működni fog a HDD - bár a kezelési útmutatóban kifejezetten azt írták, hogy a HDD-t a "fali aljzathoz" is csatlakoztatni kell. Először simán a TV-be dugtam, de az derült ki, hogy a programozott felvételeknél a HDD hol elindul, hol nem. Amióta külső tápról megy, azóta nincs ilyen hiba.
USB pendrive simán működik, de a HDD (adatlapja szerint) 1,0 A-t vesz fel.
(#) mikrodigit válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 2, 2022 /
 
Naivan azt gondoltam, hogy ha az van ráírva, hogy "OUTPUT 5,0V", akkor annyi jön ki és csak a csatlakozást kell megoldani. Szerencsére megmértem és kiderült, hogy terheletlenül kb. 8,5V, talán még tönkre is tette volna a HDD-t.
(#) bajuszrichard hozzászólása Feb 8, 2023 /
 
Üdv. Találkozott már valaki olyannal hogy. Egy usb portokkal rendelkező konektor üresen 4,9V feszültséget ad. Viszont ha rádugom a telefont tölteni akkor felmegy 5,3V ra. Ez normális?
(#) Bakman válasza bajuszrichard hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Ha olyan minőségű tápegység van benne, akkor "normálisnak" mondható. Kicsi a valószínűsége, hogy nagyon jó minőségű lenne.
(#) bajuszrichard válasza Bakman hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
A minőségét nemtudom. Csak meglepő ,mert pont azt gondolnám hogy terhelésre csökken a feszütség ,nem pedig nő.
(#) Skori válasza bajuszrichard hozzászólására (») Feb 9, 2023 / 1
 
Szoktak ilyet csinálni szándékosan, hogy a vezetéken eső feszültséget kompenzálják. Nekem pl van pár darab régi, 6.3V-os, eredeti nokia tápom, amit visszarajzoltam (mert néhányat átalakítottam 5V-ra). Ezekben szándékosan úgy van kialakítva visszacsatolás, hogy terhelésre emelkedjen a feszültsége néhány tized voltnyit.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2023
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem