Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1056 / 1165
(#) mapetek válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Igaz processzort még nem cseréltem,de javítok erősítőket és van egy kis tapasztalatom a hűtőbordák felhelyezesében.Igaz a hűtő nem fedi le a processzor egész felületét,de ezt kaptam hozzá.
(#) img válasza mapetek hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Üdv!

Első körben szétszedném és nagyítóval átnézném a CPU foglalat lábait, hogy nem sérült vagy hajolt-e el valamelyik.
(#) img válasza mapetek hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Tegyél rá olyan hűtőt, ami a CPU teljes felületét fedi! És normális pasztával (Minimum Arctic Cooling MX4), ami már bizonyított.

Egyébként miért van pucéran a CPU?
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2023
(#) mapetek válasza img hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Oké.Találtam,talán megfelelő hűtőt.Friss hővezető paszta okozhat ilyen gondot ( csak alsó-közép kategóriásak vannak) . A lábak rendben vannak.Próba után helyzetjelentés.
(#) mapetek válasza img hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Sajnos semmi nem változott.
(#) antiktelefon válasza mapetek hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Procit pucolt le rendesen akár alkoholban is kimoshatod. AM3+ socket néha kontakthibás, de a RAM támogatása is hulladék. Tudom filléres proci, de 2 hete javítottam gépet amiben ez volt, hát nem túl erős, egy azonos évbeli MOBIL intel proci single core erősebb és a base 3320m modellje 35W mellett több, mint fele ilyen erős 35W-on, míg ez 95W-ot fogyaszt minimum.
Bővebben: Link
Jobban jársz egy ezer éves intel 4570-nel valami olcsó H81 lapban, nagyobb teljesítmény és üresjáratban nem fűt, meg néha aprópénzért dobálják őket mindenfele. Mondanék újabbat is, de ez még DDR3, így a RAM maradhatna ugyanaz.
És nem arról van szó, hú Intel jobb, ha DDR4 lenne, azt mondanám Ryzenre válts (csak ahhoz megint gyorsabb RAM illene...)
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2023
(#) mapetek válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

"Kimostam".Kétlépcsős ( tisztíto utána öblítő) kontakt tisztítóval.
Nincs javulás.

A proci minden hátrányát ismerem.Nem gongolkoztam optimalizáláson, csak egy kis fejlesztésen.
Ez jött szembe elsőnek. Ez csak egy műhelyi gép.Működi a régi procival is, de mint említettem egykis fejlesztés. És ezt a hibát szeretném megldani (ha tudom).
(#) antiktelefon válasza mapetek hozzászólására (») Márc 4, 2023 /

Hát bios jó, proci tiszta, socket is tiszta és próbáltad egy darab/másik rammal is, akkor lehet a processzor nem jó. Ha Bpn vagy megnézhetem másik lapban. De műhely gépnek is lassú ez már (a régi meg annál inkább). Amikor az ember haladni akar a teendőkkel, akkor nem lassú gépre akar várni. Most csináltam meg a 3. Z370 lapot a héten, hibásan fillérekért vagy ingyen lehet dolgokat szerezni és baromi gyors gépet építeni. (Valaki nem akar Z370 lapokat finom végű T245 pákahegyekre cserélni? Picit több van, mint kell)
(#) mapetek válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Memóri "kombinációk" megvoltak.
Nincs javulás.
Ha nincs több ötlet ,úgyérzem el kell engednem.
Kipróbálni sajnos nem tudom. Nem komatibilis semmivel ami itthon van.
(#) Régi motoros válasza mapetek hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Próbáld ki egy USB -s linux live rendszerrel, ne akarj telepíteni semmit. Ha az is seggre ül, lehet keresgélni a hardverhibát. Mondjuk én a helyedben memória modulonkét végeztem volna már egy RAM ellenőrzést (nem tudom meg volt e már). Nekem hasonló hibám volt egy géppel, és etetett jópár hétig.
Ugyan nekem nem telepítés közben fagyott, hanem már meglévő win rendszer fagyott beazonosíthatatlan időközönként. Volt, hogy órákig ment rendben, következő indítás után aztán tíz percet se bírt. Legközelebb rebotnál be se indult akár többször sem, majd gondolt egyet, és újra működött akár órákig is. Kiszámíthatatlan módon viselkedett. A RAM ellenőrzést párosával is el kell végezni, ha egyesével már megvolt. Egyedül rendben találta mindkét modult, de mikor párba raktam, néha jött a hiba. Pedig előtte több évig működött ugyanaz a két modul ugyanabban a rendszerben.
A teszteket érdemes többször is futtatni, mert van, hogy megfelel néha, néha meg kibukik, hogy nem jó.
Tehát egy teszt nem teszt. És a maximális tesztet kell futtatni, nem a gyorsat.

Ha alaplap és CPU csere után jött elő, lehet alaplap CPU RAM inkompatibilitás is. Ezt nehéz kiszűrni.

Ui.: Mondjuk nekem mivel működött hosszú éveken keresztül, nem inkompatibilitás volt. A szerencsém az volt, hogy geil élettartam garanciás RAM-ok voltak, így visszavittem a papírokkal együtt ahol vettem, csámcsogtak rajta két hetet, aztán visszafizették a teljes vételárat áfástól.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2023
(#) antikzsolt hozzászólása Márc 5, 2023 /

Véletlenül nem olyan lapod van ami tudja a lezárt proci magokat nyitni? Aztán hibás a mag ami le van zárva?
(#) antikzsolt válasza img hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Ez a márkás paszta hagyjuk. Még ha egy erőgép lenne 130-150w fogyasztással. Nekem egy noname paszta teszi a dolgát és nem forr fel mégsem a proci.
(#) mapetek válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Memóriatesztek megvoltak. Igaz windows memóriadiagnosztikával.
Hibátlan a memória.
Csak processzor csere lenne, ami szerepel az alaplap kompatibilitási listában.
Jelenleg is müködő gép.
(#) mapetek válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Nagyon jó kérdés?
De ez a kérdéssor meghaladja a képességeimet.
De ha megmondod mit nézzek, és hol rajtam nem fog mulni.
(#) img válasza antikzsolt hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Ahhoz mérten mondtam, hogy egy olyan bordája van, ami nem fedi a CPU teljes felületét, tehát a fennmaradó, kb. 2/3-nyi felületen át kell minél több hőt átvinnie ahhoz, hogy ne süljön meg.

Azt értem, de még az is lehet, hogy a CPU nem szereti a RAM -o(ka)t...
Linux Live -ot még próbáld ki.
(#) bbb válasza mapetek hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Honnan vetted azt a processzort, amit bele akarsz rakni? Mi garantálja, hogy az egy működő processzor?
(#) robis01 válasza mapetek hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Tápegység elég az új procihoz? Ha lehet meg kellene mérni terhelés közben a feszültségeket.
Volt már problémám 775-ös lapon, takarítás után véletlenszerű fagyásokkal, újraindulásokkal. A problémát a tápcsatlakozó kontakt hibája okozta. Gondolom tizenvalahány év alatt deformálódott talán még oxidálódott is. Tápegységcsere és alaplapi tápcsatlakozó újraforrasztása megoldotta a problémát.
(#) mapetek válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Eredeti procival nem gyorsan,de simán betöltött.
Az "újal" kb1-órája UBUNTU felirat alatt " járkálnak" a pöttyök.
Várjak még?
(#) mapetek válasza bbb hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Hardveraprón vettem.Régóta eladótól, csak pozitív visszajelzése van
De tulajdonképpen semmi nem garantálja.
(#) mapetek válasza robis01 hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Igen erre gondoltam én is. Szkóppal is tudom mérni.
Így a tüskéket is láthatom.
De hol mérjem, és mit? 12 ,5vagy a 3.3- voltot.
(#) antiktelefon válasza mapetek hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Delta tápok jól szokták bírni azért, meg 95W-so a proci, a régi meg 65W volt, meglepne, ha indulásnál a videókártya meg minden maxon terhelné a tápot, így induláskor nem kéne még bedőlnie akkor sem, ha a táp rossz. Processzor honnan van? Elég gyanús az illetve a RAM kezelése is.

Közvetlenül az alaplapon, a csatlakozó beforrasztott lábainál, minden lábnál érdemes lehet mérni. És ha megoldható próbáld ki másik táppal is.
De mivel a régi CPU-val rendben működik a Linux, valószínű hogy nem tápegység hiba lesz az ok.
Biosban minden rendben? Jól ismeri fel a CPU-t? RAM kompatibilis a CPU-val?
(#) Doky586 válasza mapetek hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Idézet:
„UBUNTU felirat alatt " járkálnak" a pöttyök.”
akkor jó a proci, csak a bios beállítások változtak meg.
(#) mapetek válasza antiktelefon hozzászólására (») Márc 5, 2023 /

Hardverapró. 2-vel fentebb pont írtam.
(#) mapetek hozzászólása Márc 5, 2023 /

Szerintem jól látja.
Bios beállításhoz nem értek.
De egy pár videót megnéztem ezzel a konfigurációval.
És próbáltam összehasonlítani az én gépemmel.
Valamit lehet,hogy benézek.
(#) mapetek hozzászólása Márc 5, 2023 /

A ram kompatibilitást hogyan tudom ellenőrizni?
(#) robis01 válasza mapetek hozzászólására (») Márc 5, 2023 / 1

Jónak tűnik. Egy Bios alaphelyzetbe állítást talán még meglehet próbálni. De több sajnos ötletem nincs.

Egy linux rendszer betöltés sem sokkal lassabb, mint egy win betöltés. Akár még gyorsabb is lehet.
Én slax -ot szoktam próbálni. A több 10 perc semmiképp nem jó.
Ha van több RAM csíkod, csak egyet tegyél bele. Aztán cseréld és próbáld a másik modullal.
És jó lenne, más RAM -al is próbálni. Persze ha nincs lehetőség tudom...
De akkor is, legalább egy másfajta modult hajtsál fel valahonnan kölcsönbe.

RAM-al kapcsolatos inkompatibilitási információkat fórumokon lehet megtalálni.
Sajnos már régen volt amikor belefutottam RAM inkompatibilitásba, nem emlékszem már mindenre, de mintha RAM-ok belső sűrűsége miatt nem minden típusú RAM működött együtt minden CPU-al. De lehet hogy ez csak Intel-re vonatkozott.
Következő: »»   1056 / 1165
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem