Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1072 / 1171
(#) antiktelefon válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 1, 2023 /

Ne szenvedj, csinálj egy linux mint pendriveot, van hozzá írható lemezkép meg külön író is ami magának beszerzi a lemezképet(linux live usb valami).
Utána konkrétan 1 parancs felrakni, ahogy nézem ide is van gui, de arra nincs igazán szükség.
(#) Gombszem válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 1, 2023 /

Csak a kódlapot kell átállítani:

СИСТЕМНЫЕ ТРЕБОВАНИЯ

Операционная система – Windows 95/98/ME/NT4/2K/XP/2K3 и выше.
(Подробная информация об операционных системах – в разделе
"СОВМЕСТИМОСТЬ".)

azaz

RENDSZERKÖVETELMÉNYEK

Operációs rendszer - Windows 95/98/ME/NT4/2K/XP/2K3 és annál magasabb.
(Részletes információk az operációs rendszerekről - a szakaszban
"KOMPATIBILITÁS".)
(#) Suba53 válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

Letöltöttem az Ubuntut, és telepíteni is fogom, párszor már megtettem, az nem akadály, kipróbálnám a linuxos DDrescue-t, de már az elején felcseszte az agyamat.

A windowsos progiknál van egy exe. telepítő telepíted, és használod a megszokott win logika szerint.
De amiket adtál DDrescue linkeket, azon egyszerűen nem igazodok el.
Mindenféle forráskódokat, modulokat kínál, GNU oldalakat, amikre nem vagyok kíváncsi.

Nincs a linuxban egy egyszerű telepíthető állomány 1db, amit elindítva települ, és utána jól működik, mindenféle woodoo varázslás nélkül? Esetleg grafikus felülettel, hogy ne kelljen a parancssorral szenvedni?
Van olyan link, ahol csak a DDrescue telepítő állománya tölthető, mindenféle számomra érthetetlen kiegészítők, vacakok nélkül?

Ezek miatt szoktam már az elején a pokolba kívánni a linuxot.
Szerintem a "felhasználóbarát" fogalmat tudatosan irtják a szótárukból.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2023
(#) veroka válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

Nem, nincsen sem ilyen egyetlen file, sem ilyen link. Az Ubuntu más (hogy kinek mi a felhasználóbarátabb, arról meg ne vitatkozzunk, illetve arról se hogy ki melyik oprendszert kivánja a pokolba).
Vagy egy egyszerű klikkel elindítod a SNAP repositoryt, ott kikeresed a DDRescue programot és egy másik klikkel rányomsz a Telepítés gombra, és a rendszer megcsinál mindent: letölti, kicsomagolja, telepíti.
Vagy pedig megnyitod a szöveges terminált, begépeled, hogy "sudo apt-get install ddrescue" és a rendszer megcsinál mindent neked.
De hogy valójában hogy hívják a programot amit használni akarsz, azt neked kell kikeresni.
(#) antiktelefon válasza veroka hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

Szerintem nem ddrscue a neve a csomagnak ami a jobb, úgy rémlik gddrescue. De amúgy 1 parancs felrakni, nem tudom miért olyan nehéz ez. Nagy tudású cucc, ha GUIvel használja, esélyes a dolgok töredekét tudja csak.
(#) Suba53 válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

Mert nem tudok linuxul.
És mi az a parancs?
(#) Doky586 válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

Vagy Unstoppable Copier kép
(#) img válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

Használd a HDD SuperClone live USB-t, még telepíteni sem kell.
(#) Suba53 válasza veroka hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

Nem akarok én erről vitatkozni, nekem ez a véleményem.
Még csak most telepítem majd. Hol kell keresnem a SNAP repository-t?
( Ez az "egy klikk" szimpatikus. )
Antiktelefon szerint ddrescue, vagy gddrescue a neve. Majd a listából talán kiderül.
Mindenképpen GUI-val akarom használni, hogy mért? Mert én azt szoktam meg a win környezetben, és emiatt nem akarok linux tanfolyamot végezni.
(#) Suba53 válasza Doky586 hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

A windowsos progikkal kudarc. Elkezdik scannelni a sérült meghajtót, aztán órák múlva amikor ránézek, hogy hol tart, ki van fagyva totálisan a rendszer.
És ezt eddig mindegyik produkálta.
Még a Linuxban van egy kis reményem, az talán máshogy kezeli a fizikai meghajtókat, aztán feladom.
(#) img válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

"Elkezdik scannelni a sérült meghajtót, aztán órák múlva amikor ránézek, hogy hol tart, ki van fagyva totálisan a rendszer."

Ha ennyire túlstresszelted és traumatizáltad azt a meghajtót, akkor nagy eséllyel már Linux alól sem fog menni és minden egyes próbálkozással csak rontasz az állapotán. Ha tényleg fontosak rajta az adatok akkor inkább add ide egy állapotfelmérésre.

Az adatvesztések okai közt első helyen szerepel az emberi türelmetlenség, mert maga az adatvesztést megindító történés önmagában még nem okozna végzetes problémát, de az emberi türelmetlenség teszi azzá.
(#) antiktelefon válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

Semmi nem lesz ebből már, szétgyilkoltad meg felülírtad win alatt. Még írás joggal sem szabad mountolni ezeket...
HD superclonet nem ismerem, de ha img azt mondja akkor azt.
GNU ddrescue az:
sudo apt install gddrescue szerintem, ha nem tetszik neki, majd szól mit hiányolt.
(#) img válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 3, 2023 /

DDRescue-t is használhattok, de kevesebbet tud, mint a HDDSC. Ha ráadásul újabb, 18.xx vagy 2x.xx disztrón fut az újabb hendikep, mert 16.04 után változott az Ubuntu meghajtókezelése, az újabbakkal már mindenfélét kell előre mókolni, hogy kizárólagos jogú elérést lehessen a meghajtókhoz szerezni.
(#) ColT válasza img hozzászólására (») Máj 5, 2023 /

Aki megvette, megoldotta : BIOS flash csere.
Nekem ott vágtak, hogy nálam a flash írható-olvasható volt...
(#) antiktelefon válasza ColT hozzászólására (») Máj 5, 2023 /

De azt mondtad megírtad és nem jó. Nem nyomtal verifyt?
(#) ColT válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 5, 2023 /

A flashrom alapesetben ellenőriz. Írható-olvasható volt.
25Q128FV... az I vagy a J végű eltér. Ezt tudtam is, mert korábban beszívtam már mással, nem lehet az újabbat betenni a régebbi helyére, inkompatibilis, pedig mind a kettő quad SPI, 104MHz . (Csókoltatom a Winbondot ezért a húzásért.) Az előző tulaj vett egy IC-t ebay-ről, a jó tartalommal felírva, és véletlenül azzal küldte el Én meg hiába tudtam ezt az információt, hogy volt váltás, nem volt meg, hogy mi volt a gyári, illetve a hibajelenség is félrevitt, pedig tényleg az volt, hogy a BIOS sem futott
(#) img válasza ColT hozzászólására (») Máj 6, 2023 /

De megoldódott, és még tanulhattunk is belőle.
(#) ColT válasza img hozzászólására (») Máj 6, 2023 /

Mert vagyok olyan amatőr, hogy leírjam, mi volt. Alig teszi ezt meg valaki :S
(#) img válasza ColT hozzászólására (») Máj 6, 2023 /

Jól tetted, és tényleg jobb lenne a közösség szempontjából, ha többen írnák meg a tapasztalataikat, amiből gazdagodhatna a kollektív tudat.
(#) SzilCsong hozzászólása Máj 12, 2023 /

Sziasztok
PC-m áramfogyasztását kellene redukálni, mert drága a villany.
Első körbe Régi vinyó helyett rendeltem 1TB-os laptopvinyót.
A videokártyát is kellene cserélni, mert nincs benne integrált, csak külső 3D-s, ezt kellene egy kis fogyasztású, játszani úgyse akarok, de azért mégis használható, pl CAD -tól nem térdel le.
Tud esetleg valaki javasolni konkrét tipust?
(#) Skori válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Idézet:
„Első körbe Régi vinyó helyett rendeltem 1TB-os laptopvinyót.”
SSD-t kellett volna, kvesebbet fogyaszt, és gyorsabb, jobb.

Idézet:
„A videokártyát is kellene cserélni, mert...”
Jelenleg mi hajtja meg a monitort? Használható lenne valami régebbi, olcsó, nvidia quadro. Ezek nem túl acélos teljesítményűek, de kicsi fogyasztásúak, CAD-hoz, filmlejátszáshoz, több képernyő meghajtásához is teljesen jók.

Mondjuk lehet, hogy egyszerűbb lenne az egész PC-t cserélni. Olyanra amiben nem nagyon régi T-s vagy U-s intel proci van.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2023
(#) antiktelefon válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

"Első körbe Régi vinyó helyett rendeltem 1TB-os laptopvinyót."
Ez nagyon rossz ötlet volt!
Alig fogyaszt valamit alapból és a megbízhatósága hulladék a laptop HDDknek. Ha nagyon spórolnál akkor SSD és a HDD meg alvó módban van, amikor nem használod, de nem fogod még az alkatrész árát sem visszahozni évek alatt sem.
Nem írtad milyen kártyára gondoltál. Kis fogyasztású üresjáratban az RX széria (ha kell írj, van nekem is most fölösleges amúgy). Quadro is van, mert ajánlották, nem értek egyet vele, de ha kell szívesen elcserélem amúgy, mert nem használom
DE! AZ egésznek nincs értelme, a gép nem sokat fogyaszt alapból, a procin tudnál baromi sokat nyerni. Kell egy minipc vagy laptop neked, ami 8250u vagy valami 3. gen ryzenes, 15W-ot fogyaszt maximumon is, üresjáratban meg 3-4W és esélyes párszor erősebb a mostani gépeddnél.
A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2023
(#) antiktelefon válasza Skori hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Nem egyszerűség kérdése...
Régi cucc sokat fogyaszt.
Véletlenül vettem egy ilyet még:
Bővebben: Link
Műanyag az egész, csúnyán ránézel szétkarcolódik, de laza 8+ órás akkuideje van és még ha OBSben veszek fel róla és kódolom, akkor is simán 5 órát bír.
A GPU picit gyenge benne, mivel vékony laptop, nem egy munkagép, de így is érdemes megnézni a 4700u meg az RX640 hogy teljesít mondjuk egy jópár éves asztali géphez, mondjuk i5 6600 és egy GTX780. teljesítményXfogyasztás tekintetében van köztük egy olyan 15-20-szoros különbség és a laptop ami messze erősebb.
Persze asztali gép mellett is sok indok szól és akár egy RTX 3090 is tud semmit fogyasztani meg egy modern proci, csak annak nem olyan kedvező az ára.
(#) Ge Lee válasza SzilCsong hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Ha csak nem valami izmos VGA-t használsz akkor durva közelítéssel el lehet azt mondani, hogy a géped annyit fogyaszt amennyire használod. Nekem egy I5 9600k a munkagépem, de ha csak olvasok rajta alig fogyaszt, szerintem még a táp hatásfoka is rosszabb annál mint amennyit a gép akkor összesen fogyaszt. Ha nem kell az erő akkor automatikusan veszi vissza az órajelet, kapcsolja ki a magokat stb. attól függően hogy van beállítva, de még a proci cooler fordulatszáma is kb. másodperces késéssel leköveti az igénybevételt, akkor pörög csak fel ha szükséges.
(#) Ge Lee válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Pont tegnap néztem egy oldalon ilyen teljesítmény/fogyasztás teszteket, illetve VGA rangsort és el voltam ámulva. Nem is nagyon értettem, hogy tud egy laptop VGA 20W-tal közel olyan teljesítményt hozni mint egy nagy társa 150W-os TDP-vel. A fizikát csak nem lehet megerőszakolni.
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Írj konkrét példát. High end laptop GPUk simán felvesznek 150W-ot vagy többet is azért. De a fogyasztás és tudás nem lineárisan skálázódik a nem fix vcore fesz miatt, 50% TDP-n még jóval több, mint felét tudja szerintem, de meg lehet nézni.
De az teljesen racionális egy 5-6 éves 150W asztali GPUt megelőzzön egy mai laptop chip 20W körül.
CPU ami inkább érdekes, de kellően drága asztali proci esetén szerintem összevethető lesz. Intel 8 és 12-13 gennél ugrott nagyot, AMD meg ryzennél és desktop 3000 és mobil 3-4000 ryzennél. De lehet a 6000 megint jobb sokkal, nem néztem még.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Nemrég vettem használtan i7 4790-es gépet. Mini, 16 GB RAM, SSD 256 GB. Külső tápos. A táp bemenő oldalán bekapcsoláskor 25-26 W-ig felmegy. Elindulás után egy darabig 19 W, használat közben, internet olvasgatás, firkálás ( ), 17 W. Nem dugaszmérővel mérve. ! A sebességét össze se lehet hasonlítani az előző, i3, 8 GB, +2 GB VGA, 1 TB HDD-vel. Pedig az Ubuntuval ment, ezt meg W11-gyel küldték. Sajnos, a régiben az alaplap rendetlenkedik. Különben nem cseréltem volna.
(#) Ge Lee válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Valami ehhez hasonló lista volt. Ha lenyitod a fület a típusnév előtt, látszik a kapott pontszám és a hozzá tartozó max TDP.
(#) antiktelefon válasza erbe hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Remélhetőleg nem valami brand izét vettél azért, amin a bios lockolva van, minden whitelistes és nem ATX szabvány. 4 gen az ár/érték nem rossz műhelybe, de azért ma már nem azt vennék, az biztos, a 4570 vagy hasonló filléres, de a 4. gen csúcsán lévő proci aránytalanul drága azért és foyaszt az rendese, ha terheled. (Passmark oldalán vesd össze pl egy 4700u Ryzennel vagy egy desktop 3700X procival). Amúgy nem egy kifejezetten gyors gép az sem, csak a friss telepítés és az SSD mindene segít azért.
Illetve akövetkező dolog, hogy ezen a gépen minden ki van maxolva már neked, nincs mit upgradelni rajta, ha egyszer egy picit is kevés lesz, az egészet cserélheted. egy 6-7 vag y8-9 gen esetleg AM4 platformnál egy kis 40 ezres gépet proci és RAM cserével mostani 300+ ezressé tudod fejleszteni a jövőben, és mivel a kikerülő alkatrész is releváns még, gyorsan el tudod adni belőle.
(#) antiktelefon válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 12, 2023 /

Ez a teljes lista, sokat nem segít De a passmark jó, a userbenchmark összevissza csal, erősen Intel és Nvidia felé hajolnak a pontozási módszereikkel...
Következő: »»   1072 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem