Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   244 / 249
(#) don_peter válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 2, 2023 /
 
Köszi, megnézegetem, de egyelőre nem találom a programban ezt a lehetőséget.
(#) Kera_Will válasza don_peter hozzászólására (») Ápr 2, 2023 / 1
 
Van egy régebbi HDSDR verzióból képmentésem.
EXTIO gomb mögött ahol kilehet választani az éppen aktuális SDR eszközt vagy bemeneti jelforrást.
Ott van egy Frequency Correction mező ppm értékkel .

Ott lehet ezt beállítani.
Minden eszközben van frekvencia hiba, erre szolgál ez a szoftveres korrekciós felület.

Ha van ismert értékű "etalon" frekvencia forrásod akkor ahhoz tudod saccolni a vevőd belső órájának/VFOjának a rádiósszoftver skálán megjelenő értéket.
A vételi sávban ismert etalon adó jele , jelgenerátor, TCXO kvarc modul 1 - 10 Hz pontossággal mért jele de ennek ezek után a sokadik felharmonikusai is jó markert jelentenek majd a későbbiekben.
pl.: valami ilyesmi CXO modul ami legalább 30 - 80 MHz közt van
(ami rá van írva az csak a névleges frekvenciája , forrás bármilyen régebbi (alaplap P1 P2-ig) VGA / Tokenring hálókártya ... stb.)

Sima kvarcos eszközöknek akár +/- 50-70 ppm nyi értékű is.
TCXO esetén kb +/- 10 egységnyi ppm korrekció lehet szükséges.

Próbáld ki ha eltekered a 0 hoz képest +/- 20 - 50 -80 egységet ... mekkora csúszást fog szenvedni a tényleges jel.

Ezt akár úgy is megteheted ha csak a vízesésen figyelsz egy vivőt (függőleges csíkot) ami biztos lesz valahol.
Ha ezt nem állítod be ppm értékét , a skálád csak hozzávetőleges lesz mindig, bármilyen szoftvert és bármilyen SDR eszközt is használsz.
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 15, 2023 /
 
Üdv.

Szeretnék venni egy cb rádiót ami probléma nélkül működik légvonalban 400 métert. Eddig 2-3 "olcsóbbat" kipróbáltam de mind besült. 6km ígérnek de még 200 sem bírtak miközben közvetlen rálátásom volt a másik félre. Nem akarok feleslegesen újra belekölteni harmincezreket csak azért hogy 1 próba után eladjam veszteséggel.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2023

1.jpg
    
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Sokminden van itt, de közvetlen rálátás biztos nincs kézben tartott rádióval. Legalább 20m magasra tegyél egy egy antennát, azzal menne.
(#) antikzsolt válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Nem a jelzett területen próbáltuk ki. Hanem egy szántó két vége közt akartuk.
(#) antikzsolt válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Régen hogy működtek a cb rádiók 20 30 km et is simán mikor nem voltak 20 méter magas antennák? Ennyire visszafejlődtek volna hogy 400 métert sem tudnak áthidalni csak akkor ha van egy 20 méretes villámhárító?
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Régen 15W rádió SSB moduláció és Penetrátor antenna (2-3m tripleg) volt.
Ma EU miatt 4W rádió FM moduláció és arasznyi botantenna..

Ez most a 27MHz CB, a PMR meg megint más, igaz az is polgári. Nem tudom melyiket érti a kérdező.
27MHz hez azért a tetőre simán ki lehet tenni egy 2,6m rudakból álló tripleget..
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2023
(#) antikzsolt válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Én vagyok a kérdező. Hát az az igazság hogy magam sem tudom melyik lehet a legjobb. Nekem ezek kinai. A legjobb az ha kevés fúrás faragás kellene hozzá.
(#) kadarist válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Szia! A CB-rádió engedélyköteles, ráadásul a nagy antennaméret miatt nem is praktikus a kézi használat, de még az autós sem. A PMR viszont kicsi, nem kell engedély és simán áthidalja ezt a távolságot.
(#) Antennaman válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Szia ,
Nem derül ki az elmondottakból, hogy pontosan milyen eddigi "olcsó" rádiód volt kipróbálva. Nem is biztos, hogy CB vagy PMR valamint, hogy azonos frekvencián azonos módban próbáltátok.
Egy provizórikusan koaxból és villanyszerelő drótdarabból improvizált pecabotra helyezett kb. 5-6 méter talpmagasságú félhullámú úgynevezett T2LT antennával még CEPT FM -es CB-vel is elszólhatsz akár 10 Km-re belföldi terjedés esetén. Tehát ha egy utcányira sem halljátok egymást akkor sok egyéb gond lehet. Vagy tényleg annyira gyenge minőségű és teljesítményű PMR lehetett a birtokodban, vagy ha komolyabb de valami szelektív hívós cucc akkor sem biztos , hogy párban vannak. Úgy kellene kezdeni , hogy egymás mellett állva beüzemelni és ha úgy szól a páros akkor fokozatosan távolodni és kiderül meddig halljuk az ellen állomást!
Sok sikert!
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
A hozzászólásodból nem derül ki, hogy milyen rádióval próbálkoztatok, és milyen antennával.
Kézi rádiókkal saját, beépített antennájukkal kézben tartva (messze van a föld), a teljesítményüktől némileg függően síkterepen párszáz m, és 1 -1,5 km között várható az áthidalható távolság, majdnem frekvenciától függetlenül. (természetesen arra az esetre vonatkozik, ha mindkét rádió antennájával együtt jól be van állítva)
Ennek fő oka, hogy az antennán a felépítéséből adódóan sugárzási veszteség keletkezik, ami az üzemi frekvencia növekedésével csökken. Ez a sugárzási veszteség 27 MHz -en 16 - 18 dB, míg 400 MHz -en "csak" 10 - 12 dB. Ez a 6 dB különbség azt jelenti, minta az adóteljesítmény négyszeres lenne.
Ezért vannak némileg előnyösebb helyzetben a 400 MHz -es adóvevők a 27 MHz -esekkel szemben.
Ha hordozható, vagy mobil , külső antennás rádiókról beszélünk, akkor az a helyzet, hogy a vételi helyen a térerősség leginkább az adóantenna 1 - 5 km bellül mért környezeti szintjéhez képesti magasságától függ, itt röpködnek a 10 - 20 dB-ek, amit az adóteljesítmény változtatásával csak neheze tudsz kompenzálni.
Például két autóba telepített (kb. 1,5 m magas antenna, sík, akadálymentes terep) között is csak 2 - 5 km várható, csaknem frekvenciától függetlenül.
Nagyon fontos még az antenna jó illesztése, ezen is rengeteget lehet veszteni.
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Elnézést, figyelmetlen voltam.
Szóval jó volna tényleg fotó hogy milyen készülékről van szó, nehogy keverjük a CB-t és a PMR-t.
Mindkettő szabadon engedély nélkül használható, de csak a CB-hez szabad antennát csatlakoztatni. A készülékek modifikációja is tiltott.

CB-hez elég az 5mm vékony RG58 kábel és egy fél hullámú (5,5m) vízszintesen kifeszített dipól, ami nálad jól működne. Beltérben gumiantennával semelyik rádió nem szól messze.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2023
(#) antikzsolt hozzászólása Ápr 15, 2023 /
 
Már több mint egy éve elvitték az utolsót. A márkára és tpusra sem emlékszem már. Mint mondtam kb addig használtam őket amik kipróbáltam nem ment majd el is adtama fenébe mert minek álljon benne a pénzem. Ezek az övre akasztható hordozgató adóvevők vagy mik voltak.
(#) antikzsolt válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Igen egymás mellett elég jól hallható volt. Egy csatorna és sávb volt beállítva. De kb 150 méter után már alig lehetett érteni mit mondanak. A szántóföldre meg direkt mentünk ki. Nyílt tér mindenféle vezeték nélkül.
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Idézet:
„A szántóföldre meg direkt mentünk ki.”

Nagyon jó. A szántóföld jó választás, mi is ilyen területeken dolgoztuk, ha beépített antennájú kézi készüléket típusvizsgáltunk. Lehetne árnyékolt süketszoba is, de olyanunk akkoriban (cb -s korszakban) nem volt.
Egyébként a szabványos szabadtéri mérőterület egy 30 m fókusztávolságú 30 m széles ellipszis, a mérő és a vizsgálandó berendezés a fókuszban, 10 m magasan.
Haladunk, csak kissé lassan. több infora lenne szükség, milyen rádiók, milyen antennák, az antenna föld feletti magassága, ha beépített, ha különálló. Ha különálló csatlakoztatott, akkor állóhullámarány, antenna kábelhossz, típus.
(#) sany válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Idézet:
„Régen hogy működtek a cb rádiók 20 30 km et...”

Csak úgy eszembe jutott.
Régi 27 MHz-es kézi "játék" cb rádió. Még nagyon régen hallgattam vele a taxisokat, és egyszer sikerült, szerintem, egy (kis)repülő adását is venni, ferihegy1-ről beszélt.

Sok minden megváltozott.
(#) antikzsolt válasza sany hozzászólására (») Ápr 15, 2023 / 1
 
Igen apám is azzal hallgatta a taxisokat
(#) antikzsolt válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Ezek a "pici" kis kézi rádiók voltak. Volt ami marokba fért el volt amelyik 2-3 nagyobb volt. 3-5cm közti antennával. Tényleg nem emlékszem márkákra. Sajnálom. Saját antennás volt. A magasság kb 170cm magasan volt a szám közelében
(#) pucuka válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Nem a konkrét márka volt a lényeg, az csak a rádió minőségét határozza meg.
De kiderült, hogy 446 MHz -es PMR rádiókról van szó.
Bár nem éppen rádióamatőr téma, (a fórumon 4 db PMR téma van, oda jobb lett volna, de CB témában is van vagy 5 - 6)
A gyengébb minőségű PMR rádióknál nagyon problémás a beépített antenna, és a frekvencia pontosság. Nem véletlenül hivatkoztam, a jól beállított adóvevőkre az átvihető távolságnál, Ezt erősen befolyásolja a készülékek frekvencia pontossága/stabilitása, mert már kb. 1 kHz eltérés is észrevehető hatótávolság csökkenést okoz. (azért 400 MHz -en 1 kHz frekvencia pontosság nem egyszerű feladat, tekintve, hogy egy csatorna szélessége 12,5 kHz analóg esetben)
Az antennák mechanikai kivitele is jelentősen befolyásolja kisugárzott teljesítmény, az ilye készülékekben, mint amit írtál, egy egyszerű spirál antenna van a gumiköpeny alatt, ami azért elég sérülékeny. Ha pedig az antenna picit is elhangolódik a mechanikai behatás miatt, megváltozik a talppontban a hullámimpedancia, romlik az antenna állóhullám aránya, ezzel csökken a kisugárzott teljesítmény, és a 0.5 W adóteljesítményből, ami ideális esetben is csak 50 mW (ami a gyakorlatban inkább 10 - 20 mW) teljesítmény lesz, ami végül is kisugárzódik.
Azért ennek is elegendőnek kéne lenni nagyjából 1 km távolság áthidalására.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) Doky586 válasza antikzsolt hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
A kis (általában párosával árult) pmr rádiókat tilos tető antennára kötni (sőt nemis érdemes mert elvész a jel a hosszú kábelen a magas freki miatt). Akkor már inkább CB vel próbálkozzatok az legalább hivatalosan antennára köthető, igaz az kicsit drágább. Vagy marad a telefon+mobilnet és valami PTT progi.
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2023
(#) antikzsolt válasza Doky586 hozzászólására (») Ápr 16, 2023 /
 
Hu ezzel sokat segítettél most. A ptt programmal. A net mindig adott csak én ki szoktam lőni az értesítési hangokat 0 mert vannak olyan ismerősök akik másik időzónában vannak. Persze akkor írnak mikor én aludnék de a csipogás nem engedi. Aztán meg a puha karamellből egyből pulyka karamell lesz másnap.

Pucuka sajnos nekem ez nem volt ismert számomra hogy mi is ez. Ezért is írtam ide. Elnézést.

De egyszer talán ha sok időm lesz beruházok egy Cb rádióra. Addig is további szép estét és zavartalan vételt.
(#) ha4023 hozzászólása Ápr 18, 2023 / 1
 
Egy kis info:

Màjus 1. Tallián-kastély - Osztopán - KASTELYOK.COM

A kastély udvarában, szabadtéren tartják, BÜFÉ, általában ebédre babgulyás rendelhető.

Ezen a környéken sajnos ez az egyetlen találkozò.

Általában 7:30-tòl már vannak eladòk.
(#) D_Zsolt hozzászólása Máj 26, 2023 /
 
Sziasztok, régen jártam erre
Megújítottam az engedélyem (bár még nem ért ide) és szeretnék valami kézi és/vagy autós kínai csodát (mert költséghatékonyságban verhetetlenek). Látom az alin és egyéb hasonló oldalakon a sok-sok mindenféle nevű rádiókat, de elvesztem közöttük. A Baofeng rádiókon kívül melyek azok amiket még érdemes nézegetni és esetlegesen melyek amiket legjobb ha nem?
A cél később egy hajóban kerülne használatba, lehet, hogy oda inkább valami autós kivitel szerencsésebb lenne, ezért az és kapcsolat a kérdésben.
(#) szendi001 válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Nekem két méterre van ilyesmi rádióm. Teljesen jó ár teljesítmény viszonylatban. Ezek kézi rádiók, kicsik elketyegnek a zsebben. Hajón sok dolog nem kell, vagy egy tartalék akksi, vagy valami töltő inverter. Pár watt töltési energia kell, egy mini napelem is jó.

Gyanítom URH készülékre vonatkozik a kérdés. RH ra is kapsz autoradió méretben rádiót, ami tud urh- t is. Ez inkább 200 e FT mint 20.
(#) pont válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
wouxun kg-uv9d plus, fémházas strapabíró Airband és felfelé . Ha csak 2m re kell akkor annyiért van YAESU is yaesu ftm-3100
(#) D_Zsolt válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Igen, első körben URH, később talán lefelé a rövidebb (28MHz) RH-ra ha nagyon unalmas lenne a nap, de leginkább hallgatózni. Erre első körben valami SDR-t fogok kipróbálni a szobából, mert van néhány RTL-TV Stick-em az olcsóbbakból. Viszont a tengeren nem akarok barkácsolni, oda valami kész eszköz kell.
A Baofengekből látok mindenféle teljesítményeket, ezek mennyire igazak?
(#) D_Zsolt válasza pont hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Nézem , köszönöm a tippet!
(#) bodgabo válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Ha tengeren hajózol, akkor érdemes RH-n is próbálkozni 7 és 14 MHz-en is. URH-n meg inkább SSB (és CW) üzemmódok is érdekesek lehetnek...
(#) Kera_Will válasza D_Zsolt hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
Idézet:
„mindenféle teljesítményeket, ezek mennyire igazak?”

Keressél róluk mérési videókat , de sacc fél-1 W low , 3-5W high állásban egyikből se jön ki több aki ennél többet igér az "festi magát" 70cm a kisebb érték a jellemző.
Nayobb teljesítmény már sokkal jobban "horpassztaná" az akku dobozát is.
Habár állandó táp esetén az jobb.
Sajnos ezekről (mai kézirádiók) általában már le spórolták a külső direkt táp csatit.
Így kell venni vagy csinálni egy akku hellyére rakható (elliminátor vagy minek hívják) adaptert.
Annak a kontaktusaira lehet a külső akkufeszt / áram terhelhetőséget szolgáltató tápegységet kötni. (4,3-8 V között avagy ahogy kijön a Li akkuk soros eredője + 2-3 Amperes táp)
Általában van USBre dugható adapterük az akku töltésére nem csak a bele állítós fészek.
Idézet:
„Viszont a tengeren nem akarok barkácsolni,”

Megértelek , oda nem való akármi.
Akkor már érdemesebb olyan eszközt keresni ami tud valami jobbat mint a fröccsenő víz elleni védelem. Némelyik kézirádió adatlapja emleget akármilyen MIL STANDARD szabványú védetségről szóló megfelelőséget is ... szerintem a bao-k ezt kevésbé tudják.
pl.: saját ujabb bao-m (3sávos 2m 1.25m(de minek ?!) 70cm ) élein, oldalain az összeillezstésinél kiszűrődik a háttér világító ledek fénye.Ott akkor a sós víz/pára simán besétál.
A hozzászólás módosítva: Máj 26, 2023
(#) Gafly válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 26, 2023 /
 
De legalább a "földeléssel" nem lesz gond.
Próbálom magam elképzelni a beszélgetést:
Az antennát jól levizelted?
Következő: »»   244 / 249
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem