Fórum témák
» Több friss téma |
Úgy érted, hogy a ventilátor 3 pines csatlakozójából vegyem ki a +12V pint? Próbáltad már ezt a metódust? Ez a kijelző akkor is csipog, ha nem érzékeli a ventilátort, mert mondjuk nincs rádugva.
A dobozon lévő rajz helytelen, a 3 pines csatlakozóba minden szál be van kötve: pozitív, negatív, PWM.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
Jó, akkor tévútra vezetett a rajz.
Csak annak lehet segíteni, aki hagyja (vagyis maga is akarja).
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
Nem próbáltam, de logikailag működnie kell. Azért kell kihúzni onnan a 12 voltos ágat, mert ha véletlenül nincs védelem a ventilátor vezérlő kimenetén, akkor a korlátozatlan 12 voltos tápvonalat rákötve csúnya tűzijáték lehetne a vége. A ventilátornak meg mindegy, hogy honnan kapja a tápot, csak 12 voltnál ne legyen több. Így (12 volttal) maxon fog pörögni, a sárga vezetéken pedig a vezérlő megkapja a kellő visszajelzést, így nem fog besípolni. Esetleg ráköthetsz valami s.k. készített vezérlőt a 12 voltos ág szabályozására és azzal lecsökkentheted úgy a sebességét, hogy már ne süvítsen (annyira) de még ne is jelezzen.
3 pines ventilátornál nincs PWM, a sárga a tahóméter (tachometer) jele.
![]()
Ezt nem tudtam. Akkor ezek szerint a kijelzőm csak monitorozza a "tahóméter" jelét és 12V tápfesszel látja el a ventilátort? Vagy hogyan is van ez?
![]()
Igen, a tápfesz csökkentésével csökken ebben az esetben a fordulatszám.
PWM-es vezérlés a 4 vezetékes ventilátoroknál van: https://landing.coolermaster.com/faq/3-pin-and-4-pin-fan-wire-diagrams/ A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
Még mindig nem nyert, a 2/3 pines venti feszültség vezérelt, nem pwm, a sárga a visszajelző. Ha 12V-ra kötöd maxon fog menni és baromira semmi értelme a kijelzőnek, nem mintha így lenne bármi haszna, minden alaplap tud dc és pwm vezerelni ventit...
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
Aha, így már elvileg értem. Megpróbálom és visszajelzek...
[Pár perccel később...] Kivettem a 3 pines csatlakozóból a piros (+12V) pint, visszaraktam a kivett pint a kijelző molex csatlakozójába, így a ventilátor fix 12V tápot kap a molex csatlakozójáról, a kijelző csak monitorozni tudja a fordulatszámot.
![]() Este még vissza fogok jelezni, mert tapasztalatom szerint addigra fog kiderülni, hogy így is becsipog-e a kijelző vagy sem...
Sajnos nem jó, így is túl alacsonyra esik a visszajelzett fordulatszám és csipog!
![]()
De mi szükség van erre az egészre? Az alaplap tudja szabályozni, van program is amivel olvashatod meg állíthatod is, de biosban is lehet. Ez a ventivezérlős dolog akkor volt népszerű, amikor az ATX megjelent és egy vezérlő volt csak az alaplapon, ma már nem indokot, felesleges teljesen. Ha állítani akarod tekerővel, akkor egy dcdc vagy egy állítható stabkocka kell, de alaplap megcsinálja, nem csipog és egyedi görbe adható meg és a szenzor is sokszor választható.
Ja most néztem mi ez a venti, dobd ki ahogy van. Valaki atx tapba rakta és felrobbant tőle, még megvan valahol.[off][/off] SEMMI légszallítása nincs, egy zsepit is alig mozdít meg, ritka rossz venti.Vagyis full maxon forogva fogjuk rá csinál valamit, de úgy hangja is van bőven. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2023
Csipog és zúg. Ez a lényeg benne..
![]()
Arra kellene, hogy van egy multifunkcionális kijelző a gépház elejében, arra kellene rákötni valamit, mert ha kiiktatom a fordulatszám figyelést (kiveszem a kijelző +12V pinjét), akkor bukom a hőfok kijelzést is.
Az az érdekes, hogy fél napig bírja, mielőtt elkezdi, hogy visszaesik a fordulatszám visszajelzés és nekiáll csipogni újra és újra.
Kit érdekel a hőfok kijelzés?
Egyszer megnézed hardverinfoban, hogy nem melegszik-e túl a géped és soha többet. Illetve nem hinném a hőfokot alaplapi szenzorról meg GPUról olvassan neked az, így még téved is. Csipogót meg kikötheted vagy ha nagyon unatkozol cpu venti tachot rákötöd, az elég gyors, de funkciója 0 vagy kevesebb, alaplap mindezt jobban tudja, de ha tetszik a fölösleges és téves kijelzés akkor dísznek jó.
A házban uralkodó hőfok viszonyokat mutatja, nem közvetlenül a hardverekét, így szerintem lenne értelme valahogyan rábírni az együttműködésre. Az a furcsa, hogy hozzávetőlegesen fél napot bír, mielőtt elkezd szórakozni a fordulatszám visszajelzés.
Akkor sípolót szedd ki. De nem igazán érdekes a hazban milyen meleg van, a hardver melegszik túl, nem a ház. Meg pici tapasztalattal ventihangból is tudod kb milyen meleg, ha nem Noctuad van benne.
Szétszedtem a gépház ajtaját: találtam egy gombelemet a kijelző paneljének hátulján!
![]() ![]() Plusz, ha már ott jártam, kapott a csipogó egy réteg szigetelő szalagot, hogy halkabb legyen ‒ így is hallható, de jóval halkabb, mint előtte.
Nagyon jó, akkor a felesleges kijelző már csak halkabban idegesítő
![]() Engem baromira zavarna a plusz világító kijelző változása is, de ha csipog mellé, akkor biztos kukában végzi nagyon hamar. De mi ez a nagyon ritka lap, ami nem tudja a ventiket megfelelően szabályozni neked?
Most jöttem rá hogy nekem is van egy ilyen gépházam! Már 15 éve. Eddig azt hittem a villogás valami dísz, olyan mint az rdb led mostanság. Szerencsére hangja sose volt. De már nemis használom. Úgylátszik 15 éve elfelejtettem bekötni valamit, na mostmár mindegy...
![]()
És most már még halkabb, hogy betapasztottam "PRITT Multi Tack" gyurmaragasztóval a csipogót.
![]() Nem arról van szó, hogy az alaplap ne tudna ventilátort szabályozni, csupán "gombhoz kabátot", vagyis ha már van a ház elejében egy kijelző, akkor vettem hozzá egy ventilátort is, hogy ne legyen kihasználatlanul.
Ezen a HDD LED-et leszámítva semminek se kellene villognia, csupán a fordulatszám kijelzénél animált a kijelző. Mire gondolsz, hogy nálad mi villogott?
Tudja valaki kideríthető e egy youtube videóról (audio), hogy milyen hangformátumban van feltéve?
A gond ugyanis az, hogy pár zenét ha letöltök, van amelyiknél max 128kbps bitrátát enged, de van olyan zene, aminél e felettit is ki lehet választani. Némelyiket meg le se lehet tölteni. Mitől függ ez? A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2023
Ne azzal töltsd le, hátha... Open Video Downloader
Valószínűleg attól függ, hogy milyen bitrátával töltötték fel, vagy a letöltő program korlátoz. Anélkül, hogy ezt elárulnád, nagyon nehéz erre válaszolni. A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2023
Ha Firefoxot használsz, az "Easy Youtube Video Downloader Express" beépülőt tudom ajánlani. 360p, 720p és 1080p minőségben tud videót leszedni mp4 formátumba, mp3 formátumba hangsávot kétféle minőséggel tud leszedni, de ez függhet az adott videótól is. Én már legalább pár éve használom.
![]()
Ja ennek az alapja jó cucc, a youtube dl. Mondjuk a GUI közel nem ad annyi rugalmasságot, mint a sima parancssoros megoldás, de lehet jobb.
Kipróbáltam, köszi a tippet. Sajnos nem vált be, ezzel is az a baj, mint általában a többivel, egyik másikat tudja letölteni és menteni *.mp3 fájlba, de sajnos nem mindegyiket.
Az meg nem opció, hogy feltegyek vagy ötféle letöltőt, és totózzam, hogy ugyan melyikkel sikerül lementeni az adott fájlt. ![]()
Igen ezt is használtam régebben, de mostanában ennek is az a nyűgje, hogy váltsak pro verzióra, mert nem tudja menteni a kiválasztott fájlt.
Mi az amit ennyire szeretnél letölteni (magánban is jöhet ha nem publikus)?
Esetleg a youtube helyett más forrással nem próbálkoztál (pl. "virágbolt" ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |