Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3903 / 3947
(#) proli007 válasza Fidel hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Hello! Méregetés helyett inkább így probáld ki, hogy működik-e.
(#) gyulank hozzászólása Nov 18, 2023 /
 
Az mitől lehet, hogy a telefon ami eddig is kint volt töltőn, pár napja lemerül kint töltőn, ha behozom, akkor feltöltődik, reggel kihúztam, 100%-on volt, kivittem, bedugtam, és most 82%, de jelzi, hogy töltőn van. És mi oldhatja meg? Szóval mondjuk 1A-es helyett 2A-es töltő?
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Nov 18, 2023 / 1
 
Abboól induljunk: az nem töltő, hanem tápegység. A töltőáramkör a telefonban van.
Mivel már kétszer jártam így, azért mondhatom: nagyon valószínű, hogy a kábel (népszerűen madzag) a bűnös. Vagy megtört benne a szál, vagy a csatlakozásánál betegeskedik. A telefon töltőáramköre pedig érzékeli, hogy áram ugyan jön (ezért mtatja, hogy töltés), azonban elegendő áramot nem kap, ezért nem is tölti fel. Ha teljesen szakadt lenne a szál benne, nem csodálkozna az ember.
Ha külön kábeles (USB az enyémen), akkor (valószínűleg) elegendő csak azt kell cserélni. Ha a tápegység egyben van a kábelével, akkor az egészet kell cserélned.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
(#) gyulank válasza szs hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
De alapból kint volt egy helyben azelőtt is mikor elkezdte. És bent meg mindig jó. Már kétszer behoztam amióta csinálja. Kint meg hiába mozdítgatom. Ha a telefon csatlakozója rossz, azzal nem igen tudok mit tenni, de bent meg jó. Ezért gondoltam, hogy az akkuval van valami, és az fogyaszt többet, hisz ha a telefonnak nem lenne elég a táp, akkor eddig se lett volna.
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Na most: ugyanazt a tápot viszed "ki", ami "bent" is van?
Mert eddig úgy értelmeztem, hogy "kint" másik táp van... Amit az előbb írtam, az abban az esetben előfordulhat. (Hogy az egyiknél jó, a másiknál nem)
Ha ugyanazt a tápegységet hurcolászod különböző konnektorokhoz, és az egyiknél jó, a másiknál nem, akkor megvan a hiba okozója.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
(#) gyulank válasza szs hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Igen, behoztam tápostul kábelostul, és itt bedugva jó. Én továbbra sem tudom, hogy mi a hiba okozója. Hogy hogy megvan? Ha nem lenne áram a kintiben, akkor nem jelezné, hogy tölt.
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
De, tudni fogod. Cserélj konnektort "kint" szerintem. Hiszen "bent" jól működik a tápegységed.
Én ezt próbálnám, ha így járnék.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
(#) gyulank válasza szs hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Még a mobil tápkábelnél el tudom képzelni, hogy megszakad, de nyilván egy jó konnektor nem lesz rossz a semmitől, meg biztos van benne áram. Ha kételkednék benne, nekem az lenne az első, hogy rádugok valamit. Rádugtam, és jelezte, hogy be van dugva. Innentől kezdve mit érnék a cseréjével?
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
De ját azt is látod, hogy az egyikben jól működik ugyanaz, ami a másikban nem. Akkor ott keresném a hibát.
Az, hogy van benne áram, az meg akkor is úgy látszik, ha éppcsak érintkezik a vezeték a belsejében. Vagy az a része van "kinyúlva", ahol a tápegységed villája érintkezne, ezért rossz az érintkezés. Én megnézném.
Könnyű úgy beszélni, hogy van itthon tartalék konnektorom.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Nov 18, 2023 / 1
 
Hol van a "kint" és hol van a "bent" ?
Ha a kinti konnektor ki van téve a környezeti hatásoknak, pára lecsapódás, eső stb, akkor lehet hogy már oxidos, korrodált a csatlakozása, és feszültséget ugyan mutat, de lehet hogy túl nagy az átmeneti ellenállása. Ha meg a bekötési kontaktusaiban is laza a csavar kötés, akkor ez hatványozottan probléma. Az ilyen aljzatok szokta szétégni, ha nagy áramfelvételű fogyasztót dugnak bele.
Szerintem mindenképpen ellenőrizd!
(#) szs válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Úgy van!
Tulajdonképp akartam is mondani: egy 2kW-os "villanykályha" megmutatná. (Bár még össze is "hegesztheti" átmenetileg a kontaktust )
(#) gyulank válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Nem nagyon tudok mit ellenőrizni. Van egy konnentor az óránál, abba bele van dugva egy kapcsolós hosszabbító, abba bele van dugva a sárga hosszabbító, amibe alulról a telefont dugom. Szóval azt meg tudom csinálni, hogy dugok rá nagyobb fogyasztót, ami biztos működni is fog. 375W-os infralámpa megy róla a telefon helyén.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
No kérem, akkor előszöris húzd ki a hosszabbítókat, és a fix konnektoron próbáld. Mert még az es lehet, hogy az elosztók/ hosszabbítók valamelyike hibáz. Azokat egyesével később még jól el lehet tesztegetni
Csak akkor cseréld a " kinti" konnektort, ha ebben az esetben is rosszul viselked
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
(#) toth1996 hozzászólása Nov 18, 2023 /
 
Sziasztok.
Van egy "xiaomi mi true wireless earphones 2 pro" készülékem.
Futár meghozta párnapja kibontottam és le volt teljesen merülve.
Feltöltöttem mondom akkor használom.

5 perc után lemerült. Beleraktam a tokba ami egyben töltő is.
50% ot mutatott a töltö mondom hideg miatt nem bírja annyira. (mondjuk van egy ugyan ilyen eszközöm és az jól működik hidegbe is)
Feltöltöttem ismét utána 15 perc után merült csak le. Már eljutottam az 1 órás használati időre.
100% on nem változik használati ideje ahoz sajnos ismét le merítem és újra feltöltöm akkor változik a használati idő .
5 órát kéne bírnia.
Szerintettek küldjem vissza vagy valami megmagyarázható dolgot produkál és igazából nincs baj??
(#) gyulank válasza szs hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Mindenesetre nem fejtettem ki teljesen. Szóval, van az egy konnektor, amin van egy elosztós hosszabbító. Ebbe bele van dugva egy másik elosztós hosszabbító, amiben egy másik telefon van. Meg bele van dugva egy másik sárga hosszabbító, amin egy router van. És a router nem szakad meg. Most kicseréltem csak a tápokat, tovább csökken, sőt, még kevésbé szorul. Meg előtte ugye kipróbáltam az izzót. Ha 1,6A átment rajta, gondolom 22mA-nek is át kéne. És könnyen gondolnék én is az USB-s kábelre vagy a uUSB-re, de akkor is fura véletlen lenne, hogy kint akárhogy mozgatom csökken, itt meg jó volt. De még arra tudok gondolni, hogy akkor esetleg a dugvilla miatt nem érintkezik rendesen, mert hiába egyforma elvileg mind, mégis van ami szorul, van ami nem.
(#) szs válasza gyulank hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Az utolsó mondatodra figyelj fel mégegyszer.
, főleg erre:
Idézet:
„hiába egyforma elvileg mind, mégis van ami szorul, van ami nem.”

No, ott, ahol ez történik (és ez akár a konnektorban, akár valamelyik hosszabbítóban/elosztóban van), no, valószínűleg azt kell cserélni. De a próba mutatja jól meg.
Ezért mondtam, hogy a fix konnektortól (kiiktatva a hosszabbítókat) indulj.

És: nekem is van ilyen elosztóba dugott hosszabbítós megoldásom, tényleg csak addig jó, ameddig jó. Aztán nejem megjavította önállóan. Vett masik elosztós hosszabbítót. Tényleg van ilyen pofonegyszerű megoldás.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2023
(#) Bakman válasza toth1996 hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Gyaníthatóan mélyrepülés állapotába kerültek az akkuk. Valamennyire vissza lehet hozni (már ha egyáltalán, igaz, ez nálad sikerült), d ehogy messze lesz a jó állapottól, az biztos. Maradandó károsodást szenvednek ilyenkor az akkuk.
(#) toth1996 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 18, 2023 /
 
Köszönöm akkor vissza küldöm.
(#) Fidel hozzászólása Nov 19, 2023 /
 
Sajnos a kis sarokcsiszoló lágy indítója valószínűleg azt nem szereti, ha korong kerül rá!
Fent többször indítottam, hibátlanul működött, levittem dolgozni, első bekapcsolásnál 3mp és leáll, kikapcs, bekapcs megint indul!
A csatolt képeken ugyanaz az ic van, egyszer így látszik a száma, egyszer úgy!
FDM 81XTKME
FDM BIXTKME
FDM B'XKTME
FDM 61XTKME

Nem tudom, melyik a jó szám, akármelyiknek tudom olvasni!
Szét kell megint szednem, megnézni mikroszkóppal. Valami időzítő mikrokontrollert találtam hasonlót a gyártótól, de ilyet sehol nem láttam! Valami ötlet?
(#) Lacika válasza Fidel hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Szerintem ennek semmi baja, pontosan azt teszi ami a dolga.
Ez ugyanis nem lágyindító. 200W-os motorhoz nem raknak, meg nem is kell.
Ennek az a feladata, hogy ha a bekapcsoló gombot reteszeled hosszan tartó vágásnál, vagy állandóan nyomva tartod, akkor ha netán elmegy az áram, mert valaki kihúzta a hosszabbítót majd visszadugta, ne induljon újra a sarokcsiszoló. Ha ennek a bemenetén leesik a feszültség olyan 180 - 200 volt alá,(gyártója válogatja) akkor kikapcsol és nem kapcsol vissza még ha a feszültség visszaáll rendes értékre is. Ki kell kapcsolni és újra be.
Mérj feszültséget a konnektorban terheletlenül, majd tegyél rá valamilyen nagyobb fogyasztót és nézd meg, hogy mennyit esik le a feszültség.
(#) Fidel válasza Lacika hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Biztos van ebben is már ilyen funkció is, de ez lágy indító is, és csinálja is a lágy indítást! A másik ugyanolyan készülék ugyanabban a konnektorban hibátlanul működik.
Valami lehet, hogy a kapcsolóban nem stimmel akkor és azért érzékeli, hogy nincs meg a feszültsége.
(#) Suba53 válasza gyulank hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Egy jó konnektor aljzatban a dugónak szorulnia kell. Sokban külön rugós tag gondoskodik arról, hogy a hüvely kellő erővel szorítsa a dugó szárait. Én azt szeretem, ha kifejezetten erővel kell benyomni, mert akkor tudom, hogy jó.
Ha laza, vagy lötyög, ott nincs megfelelő kontaktus, és egy csomó probléma forrása lehet.
(#) vrbr válasza gyulank hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Ha az a "kinti töltö" a kinti hömérsékleten (5-10C') tölti a telefont,
a "benti" töltés viszont kellemes (20-22C') höfokon történik akkor
bizony ez annak a jele hogy az aksi megéret a nyugdijazásra...
(#) rettung hozzászólása Nov 22, 2023 /
 
Sziasztok!
Villanyszerelő vagyok, és a "műszerészek" segítségét szeretném kérni. szeretnék egy folytonosság vizsgálót készíteni, és ehhez kérnék segítséget! A munkáim során a multimétert, ha nem feszültségvizsgálatra használom, akkor az esetek 80%ban a folytonosság vizsgáló funkcióját használom. Van egy feszültségteszterem, ami mér feszültséget, és bizonyos mértéken belül ellenállást, persze folytonosságot is, de ennek a tapintócsúcsa nem ér be a villanykapcsoló bekötési pontjába. Emiatt nem használnék másik multimétert. Többek között ezért, meg az építés öröme miatt is szeretnék készíteni egy folytonosságvizsgálót ilyenbőlBővebben: Link. , + ami világítana benne.
Ami fontos lenne, hogy mondjuk legalább 200mAel terhelje a vezetéket, így az esetleges kötéshibákat is kimutatná. Táplálása lehetne mondjuk Li-ion akku. Nyilván feszültség alatt álló vezetéket nem érintenék vele, de lehet szükséges lenne benne biztosítékra.
Remélem érthető az elképzelésem, és köszönöm előre is a segítséget.
(#) pipi válasza rettung hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Én vettem "kitalálós" multimétert, nekem bevált. ANENG V01A
Nem kell átkapcsolgatni, "ész nélkül" lehet két vezetékre rámérni, ha "zárlat" van fütyül, ha ott figyel a (hálózati) fesz, akkor feszültséget mér, automatikusan AC/DC-t.
Vettem másfajtát is, de az nem szimpi, lassan találja ki, hogy csipogjon, vagy feszültséget mérjen
Ezeknek a kitalálós műszereknek a hátránya, hogy 0.8V alatt nem tudja mit csináljon!!!
Szóval a normális multit nem helyettesíti, mindkettő legyen a tatyóban, hálózati környezetben inkább a kitalálóst szoktam elővenni. itt egy videjó: https://www.youtube.com/watch?v=ejkmwQhvezM
Lehet neked nem jó, ha nagyobb áram alatt akarsz tesztelni
(#) Bakman válasza rettung hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Erre nem lehet megnyugtató választ adni. Hibás műszerhasználat miatt lehet hibás következtetést levonni. Ha ezt megspékeled egy házi műszerrel, tovább bonyolíthatod a dologod.

Folytonossági vizsgálathoz elég két-három ceruzaelem (vagy egy Li alapú akku) és a linkelt csipogó. A gyenge kötések kimutatásához már jóval több kell, pl. feszültség alatti hálózatban a várható zárlati áramok összehasonlítása. Az ilyen tudással (is) felvértezett műszerek egy mákszemnyit drágábbak, nem véletlenül.
(#) pipi válasza rettung hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Mérőzsinórból/fejből meg létezik "extra vékony/hegyes" heggyel:
https://www.aliexpress.com/item/1005004669602991.html
https://www.aliexpress.com/item/1005005888269305.html
(#) proli007 válasza rettung hozzászólására (») Nov 22, 2023 / 5
 
Hello! Megrajzoltam, lehet építeni.. Kb. 10 ohm alatt világít a Led, kb. 2Ohm-alatt sípol. Az áram kb. 200mA, alapfogyasztás 8mA. Ha feszültségre kötöd, kiveri a biztit.
(#) rettung válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Nagyon köszönöm mindenkinek!
Már építem is!
(#) pipi válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
4007-hez T3.15A bizti nem lesz sok, meg lassú?
Következő: »»   3903 / 3947
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem