Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   553 / 589
(#) kameleon2 válasza somitomi hozzászólására (») Nov 30, 2023 /
 
Hogyne. Valamint tud rengeteg hibát és a hiba és a felelősség ráhárítását a szolgálattevőkre. Ma már nem cél jó berendezéseket gyártani. Ráadásul a 3-ból 1, 5-ből 1 olyan mennyiségű redundáns alkatrészt jelent, ami több gondot okoz, mint amennyit megold. A legkevésbé sem zöldebb megoldás, mert annyi energia kell hozzá. Egy rahedli tengelyszámláló, ami 2x egymás után nem képes ugyanazt az eredményt adni. Mindez külföldi gyártóktól, ahol mások a szabványok hiába a harmonizáció.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
És egy hasonló az elején, de itt összeszerelés is van...a forgórész forgatva való behelyezése nekem nem tiszta...
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Idézet:
„S mindezt computer meg hasonlo cucc nélkül.”

Az nagyon régen volt. Ez már messze nem az a technika:
Bővebben: Link
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 1, 2023 / 1
 
Emlékszem hajdani diákkorom egyik professzorának a véleményére.
“A tengelyszámlálo a vasuti biztonság vegét jelenti”.
( Neki köszônhetően nem kellett elmerülnünk a tengelyszámlálok rejtelmeiben).

(mégis az egyik vezetö világcég a mai napig ezt a csapnivalo technologiát nyomja, és vevöt is talál a cuccaira.)
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Én ezt egy kicsit másképp látom. Pontosan ilyen motorok esetében, amiböl, ha elindul a gyártás, 10-100 ezer darabokat készitenek egy nekifutásra, és a gyártáshoz a mechanikai megoldás ( a huzal vezetése az armatura befogása stb. sokkal igényesebb, mint pl. a menetszám, vagy tekercselés alakja stb, a megfelelö célgép többet ér, mint annak a programozhatosága.
Nagyon régen egy projekthez kb 10000 apro 12 Voltos motor kellett. A kinai gyárto nem darabszámra adta az ajánlatot, hanem idöre. Egy 8 orai kapacitást vettünk és alig egy honap alatt megjött egy nagy ládányi motor - joval több mint az igényelt 10000.
(#) sany hozzászólása Dec 1, 2023 / 1
 
Ma van a magyar rádiózás napja. Egy kis érdekesség.

Magyar rádiózás napja
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) somitomi válasza granpa hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Ezt nem lehet "mellétenni", mert magát a berendezést kell hozzá kezelni, az meg a VES esetében tudtommal mechanikusan történik. Távellenőrzést esetleg lehet (jó sok drótozással, ahogy Massawa is írta), távkezelést már nem (de azt SH-val sem). Dominóval (meg talán relés szabadkapcsolással is) már meg lehet csinálni, hogy csak a kezelőpultot váltják ki PC-vel és aztán szoftverben a Holdból is lehet vele beszélgetni, kezelni, betárolni előre akármit, ilyen Elpult rendszer rengeteg helyen van a vasúton, talán még újként is telepítettek így Dominót valahova.
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Dec 1, 2023 /
 
Azert jol nézne ki mondjuk egy vonalzos kezelöpult szervomotorokkal távvezerelve.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2023
(#) Gafly hozzászólása Dec 2, 2023 /
 
Keverő

kevero.jpg
    
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
S még nem is a legnagyobb.
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2023 / 1
 
Az a baj, hogy a nagy digitalizáció következtében csak egy dolgot felejtünk el lassan. Gondolkodni. Ezekben a berendezésekben is volt villamosság és mechanika. Senki nem mondta, hogy felejtsük el ezeket - mégis efelé fordul a világ. Ezek az eszközök egy műhelyben is reprodukálhatóak, javíthatóak voltak. Ha elromlott, nem állt meg az élet, mert bele volt kalkulálva a hiba is. Ezzel van a bajom, nem azzal, amivel sokszor falhoz szorítanak, hogy miért nem használok kőbaltát.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 2, 2023 / 1
 
Nagyon hasonlo az én véleményem is. Sajnos a modern gépek jelentös többsége direkt ugy van épitve, hogy a használojának ne kelljen gondolkodnia, ami nagyon gyakran vezet felelőtlenséghez.
Ezeket a régi szerkezeteket még egy ügyesebb müszerész is karban tudta tartani, a hibát aránylag könnyü volt megjavitani, söt a hibás alkatrész legyártása sem okozott nagyobb gondot, és ami a fö elönye, volt minden rendellenességet le lehetett utolag is követni, ami sajnos a mai technikára nem jellemző, vagy komoly és drága szakember csoportot kell fenntartani és reménykedni, hogy sikerül a hiba valodi okát kideriteni.
Sajnos nagyon jol tudjuk, hogy mennyire kritikus a számitástechnika megbizhatosága. Csak ezen a héten a mezei táblagépre 3 upgradet kaptam, egyet alig 15-percel az elözö után. Ennek ellenére a gép több szempontbol rosszabb lett.
S ugyanez van sajnos a profi világban is. A régi berendezéseket nem igen kellett az életük során upgradelni, és már a tervezéskor számoltak az elektromos hibákkal és következményeivel. Minden rendellenességnél végig kellett követni valamennyi vezetéket stb. és minden kétséget kizároan be kellett bizonyitani, hogy ki vagy mi és hogyan hibázott, és ezt a hibát kizáro modositást is általában azonnal be is kellett vezetni a rendszerbe.
Manapság meg mit hallok - a baleset azért keletkezett mert a kezelő személyzetet éppen a fönöke ( stb) zaklatta munka közben telefonon 230 kmh sebesség mellett.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2023
(#) Moderátor hozzászólása Dec 3, 2023
 
A személyeskedő hozzászólások eltávolítva. A továbbiakban kérjük, tartózkodjatok az ilyen megnyilvánulásoktól!
(#) sonajkniz hozzászólása Dec 3, 2023 / 3
 
Többen, többek között én is sokszor szót emeltünk már a felesleges elbonyolítások ellen.
Hagy meséljek el egy friss történetet.
Jómagam közismert vagyok az egyszerűsítési mániámról. Most mégis majdnem "elszáltam"
Történt pedig, hogy egy berendezésbe egy jel késleltetést kellet beépítsek.
Nem volt szigorú előírás, egy 24V-os DC relének 10-15 másodperccel később kellett behúznia, minthogy a feszültség rákerült.
Kézenfekvő megoldás manapság, hogy vesz az ember egy multifunkciós időrelét, beállítja behúzás késleltetésre, oszt kész.
Két baj volt vele. Egyik a méret, másik az ár.
Nade tudok én kisebbet és olcsóbbat.
Nosza nekiültem nyákot tervezni kedvenc PIC10-esemmel.
Már majdnem kész volt a terv, mikor megszólalt a fejemben egy hang!
-Mit művelsz te! Szinte érezni véltem, ahogy a kezemre csapott.
-Ilyen primitív feladatra mikrokontroller? Nem szégyelled magad? Mi vagy te? Német rendszerbonyolító mérnök?
Szinte félve nyúltam az 555-ös IC felé. Jogosan. A fejemben a hang ismét beszólt.
-Mi van veled? Elfelejtettél gondolkodni?
Megvallom, beletelt egy kis időbe, mire vissza tudtam térni agyilag a mikrovezérlők előtti időkbe.
Végül elkészült a kapcsolás. 1db tirisztor, egy db 10V-os zener dióda, egy 100µF kondi és egy 200K-s ellenállás. Pontosabban 2 db 100K sorba kötve, mert csak ez volt itthon. Végül beleraktam még egy schotky diódát a kondi gyors kisütése végett.
Nos véleményem szerint jól példázza ez a kis történet, miről is értekezik Massawa és kameleon2 több oldal óta.
(#) Massawa válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Épp most karácsony elött dobáltam ki tucatjával az elektronikus átkapcsolo orákat a diszvilágitás kapcsolására. Érdekes modon egy muzeumi darab ( még a szüleim házábol szereltem ki, amikor megszünt az éjjeli áram szolgáltatás) a mai napig ugy megy mint uj korában.
Söt még a mai motoros orák is megbizhatobbak mint az elektronikus testvéreik, pedig az a motoros mechanizmus egy mechanikai vicc. Azokbol is van vagy egy tucat. Olcsobbak megbizhatobbak még akkor is, ha kevesebbet tudnak.
Ráadásul a drágább kalapsines orák ugy mennek tönkre, hogy a display válik olvashatatlanná, azaz nem lehet programozni. ( a képen láthato már a második hibás ora 2010 ota).

IMG_6972.jpeg
    
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Én jártam úgy (hasonló időzítővel) hogy a kijelző"halála" után szétszedve egy gombelem cseréjével még 5 évig ment . Valami oknál fogva úgy készült hogy a kijelzőt csak a gombelem hajtotta .
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2023
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Ha még akad ilyen kidobásra ítélt példányod, akkor 1-2 darabot elfogadnék tőled. Ahogy kaqkk is írja, van olyan készülék, ahol gombelemmel oldották meg a kijelző vezérlését. Példának okáért a Tefal actifry első generációs példánya pont ilyen. A stoppere, amit beállíthatsz csipogni az egy külön szerkezet és gombelem hajtja. Még véletlenül se kötötték rá semmire, csak csipogásra jó...
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
A kalapossinesben kis akku van, van is rajta feszültség, de a displayjel valami történt, mert csak nagyon kis szögböl olvashato. Amikor a szekrényben volt ilyen látoszöget nem is találtam. Minden más látoszögböl minden szegmens egyszerre látszik a displayen. Ezt még megprobálom javitani, hátha sikerül és lesz tartalék mert tegnap beszereltem egy ujat.

A stekkerbe dughatokban meg gombelemek vannak, amik egy telet sem birnak ki. ( 2 van mindegyikben).

Kalapsines csak ez az egy van a korábbit szétszedtem, az teljesen megállt, nem segitett az akku csere sem. Ép most néztem ebbevalo akku majdnem annyiba kerül mint az egész ora, ráadásul még postaköltseg is van, az orát meg postaköltseg nélkül vettem.
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Stekkerbe dughatok vannak csak.Én nem tudom hogyan juthatnak el hozzád, mert nem biztos, hogy megéri a postaköltséget. Ha Sopron körül megéri neked az elvitelt, azt talán meg tudom szervezni. Irj egy PM-et.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2023
(#) bbb válasza Massawa hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Annyit nem ér, csak kíváncsi lettem volna a belsejére, meg a kijelzőjére
(#) Massawa válasza bbb hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
Egy kis NYAKon van az ora chip meg a display a gombokkal. ( nagyon egyforma mindegyikben). A chip csak egy fekete pötty. Onnan megy egy lapos kábel a nagyobbik NYÁKra ahol a hálozati feszültséget redukálják az orachipre meg a relére. Ez a NYÁK a dobozhoz van szabva es ott van egy tranyo a relehez. Ha akkus akkor itt van a kis gombakku. A dugaszolhatokban nincs akku, azok mindegyike 2 darab LR24 ( vagy hasonlo) gombelemröl megy igy teljesen független a hálozattól.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Idézet:
„Söt még a mai motoros orák is megbizhatobbak mint az elektronikus testvéreik, pedig az a motoros mechanizmus egy mechanikai vicc.”
Ezt nem állítanám, konnektorba dugható elektromechanikus időzítővel gyűlt már meg bajunk, hogy egy fix időponthoz képest eléggé megbízhatatlan pontossággal kapcsolgatott, emiatt végül teljesen lemondtunk a használatukról.
(Ezeket az elektromechanikus időzítőket lassú fordulatú hálózati motor működteti.)
(#) Massawa válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Na jo én nem a pontossággal foglalkozom, hanem azzal, hogy évekig megbizhatoan kapcsol. Vagy 2 tucat van nálunk (4 fixen a kertben) a többi meg alkalmanként valahol a stekkerben. Ebböl a 2 tucatbol 2 ment eddig tönkre. Az egyiken a motor nem forog a másikon meg a kapcsolo pöckök törtek szét ( érdekes modon 3 egyforma van, egyszerre lettek véve és csak egyen törtek szét maguktol a pöckök, de a motor forog, azaz kapcsol csak már szerszám kell a beállitàshoz. Az elektronikusokbol meg van egy cipödobozra valo, ami nem megy.
Ha szetszeded akkor meglátod miért nem érdemes a pontosságrol beszélni. Egy ilyen konstrukcio egyetlen pozitiv tulajdonsága, hogy mindenek ellenére forog, és azért kapcsol is. ( a kapcsolo pöcköt esetleg meg kell zsirozni)
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2023
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Abba nem mennék bele, hogy miért, de egy ideig az kellett, hogy pontosan egy adott időpontkor lekapcsolja az elektromechanikus időzítő, amit beledugtunk, majd egy másik időpontnál visszakapcsolja, mindezt piszkálgatás nélkül, de feltűnően elmászott, pár különbözőt próbáltunk, de mind pontatlannak bizonyult (árérzékenyek vagyunk), tovább nem próbálkozunk velük ‒ vagyis nekünk nem váltak be. Arra jók, hogy beállítsam, bedugjam, majd 10-15 perc elteltével lekapcsolja, amit kell, majd pedig valamikor később kihúzzam.
(#) erbe válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Olcsó bolti digitális időzítővel világítottam tyúkoknak. Több telet kihúzott utánállítás nélkül, úgy, hogy nyárra nem volt konnektorban. Végül a belefészkelt tyúktetűk pusztították el.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 8, 2023 /
 
(#) sargarigo válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 8, 2023 /
 
Egy élmény lehet napi 8-12 órában ezt csinálni!
(#) Massawa hozzászólása Dec 8, 2023 /
 
Egy ujabb érdekesség eddig soha fel sem tünt igaz, hogy eszembe sem jutott. A fiam elvitte az infravörös lámpát magát egy kicsit gyogyitani, itthon meg csak 1 tartalék izzo maradt (150W). Nosze megyek a mühelybe elökeresek egy izzofoglalatot, az elsö ami a kezembe került egy uj müanyag foglalat volt a barkácsboltbol. Be is csavartam az izzot müködött is rendese, de a rohadt takonycsak gyült az üregekben igy egyre hosszabb melegités kellett. Az egyik napon csak egy kis pukkanás elalszik az izzo. Na mondom ez sem tartott sokáig, mehet a szemétbe, és már ment is a rendelés 2 ujra. Megjöttek az izzok, becsavarom az elsöt a foglalat a gyönyorü sötétség. Mi a fene az uj is rossz, veszem a másikat, az sem világit. A francba akkor a foglalat halt meg. Mentem keresni egy másikat, most egy porcelák került a kezembe, es nicsak abban világit az izzo.
Mi a franc lett a korábbi foglalattal, nézegetem a kontaktust a foglalat mélyében két kis müanyag falacska közé süllyedt fém felület. Azaz eleve nem érhet az izzohoz. Semmi olvadást, semmi deformálodást nem látni.az izzot pontosan emiatt müanyag pöckök miatt nem lehet mélyebbre csavarni.
Piszkálgatom a kontaktust és látom, hogy az a kis V alaku lemezke leolvadt a másikrol ahova valoszinüleg oda volt forrasztva. Akkor nézem, hogy a foglalat csak 60W-s izzohoz ajánlott. Netalán ez a forrasztás vagy megoldás biztositék vagy mi a szösz?
Az igaz, hogy 150W isszo volt benne ( és nem elöször) és ritkán volt 2-3 percnél tovább bekapcsolva igy nem igen lehetett nagyon tulmelegitve. ( de az eredeti IR lámpában is ilyen müanyag foglalat van, csak az fehér.). Igy valoszinüleg kidobtam egy jo IR izzot.
A képen a 2 sárga vonal melletti részk közé süllyedt a kontaktus ami zöld pöttynél belül volt kb 2 mm vastag cinnel a bemeneti polushoz forrasztva. Ha ez kiolvad, akkor a kontaktus elmerül a müanyag falak közé, és nem világit az izzo.

IMG_6993.jpeg
    
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 8, 2023 /
 
Én ilyen megoldásokkal találkozok ceruzaelem AA vagy AAA elemek pozitív kontaktusánál elemfoglalatban. Nem ér be az elem pozitívja a csatlakozóhoz, mert támaszték van körülötte a ház kiképzése ilyen. Értelme semmi.
Következő: »»   553 / 589
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem