Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V/400V-os áramfejlesztők
Lapozás: OK   12 / 12
(#) Tamas1640 válasza mpisti hozzászólására (») Jún 15, 2023 /
 
Még egy kérdés: létezik az, hogy egy áramfejlesztő 3 fázison 8 kVA-t tud, egy fázison pedig 5 kVA-t??? Ez utóbbi nekem nagyon soknak tűnik...
Kérdeztem a céget, azt válaszolták, hogy "Az adatok helyesek, a háromfázisú áramfejlesztők álltalában kevesebbet tudnak 1 fázison leadni."
Lehet, hogy félreértették a kérdést?

Erről van szó, kb. a lap alján hozza a részletes adatokat. 11,5 A-t ír 3 fázisra, 21,6 A-t egy fázisra:
AGT 8503 áramfejlesztő
(#) mpisti válasza Tamas1640 hozzászólására (») Jún 15, 2023 / 1
 
A három fázisú áramfejlesztők 1 fázison csak gyök harmad (Pn/1,732)teljesítmény leadására képesek a három fázisú terheléshez képest.Azért nem többre, mert a rendelkezésre álló gerjesztőmezőből egy fázistekercs ennyit tud hasznosítani. Más a helyzet ha mindhárom fázist külön-külön terhelnénk, akkor viszont a 3 fázisú terhelhetőséghez képest csak harmadrész terhelhetőség jut egy-egy fázisra, itt viszont már a mechanikai hajtóteljesítmény az,ami a leadható teljesítményt behatárolja. Az ok egyszerű,egy 5kVA-es áramfejlesztőre csak akkora motort tesz a gyártó, ami éppen elég ohmos terhelésnél ahhoz hogy 4kW-ot leadjon. A 0,8-as cos fi érték nem véletlenül szerepel az adatlapokon,ezt a teljesítményszükséglet kiszámításakor is figyelembe kell venni. A gyártók így trükköznek az adatlapra felírt teljesítménnyel.A 5 jobban néz ki mint a 4, viszont aki tanult villamosságtant az tudja mi a különbség a kVA és a kW között. Az általad említett AGT8503-as áramfejlesztőt hajtó motor durván 9,5 kW(13LE) hajtóteljesítmény leadására képes, tehát a 8kVA látszólagos 3 fázisú teljesítmény reális. Mint ahogy már korábban is írtam, ez az áramfejlesztő neked elégséges lehet,ha nem akarsz egyidejűleg több motort üzemeltetni. Óccó kínai szarokkal ne próbálkozz, mert ők ráírják az áramfejlesztőre hogy 9kW ,a hajtómotor meg 5,6 lóerős.
(#) kormika hozzászólása Jún 17, 2023 /
 
Sziasztok!
Aggregátort szeretnék építeni egy régi orosz villanymotorból. Tudom, lehet venni is, stb., de: Nekem olyan terepen kell, ahol egy 7-8kw-os gyári aggregátort nem szívesen cipel az ember, másrészt a helyszínen a munkálatok nagy része egy kistraktorral fog történni, szóval nekem kézenfekvőbb és egyszerűbb, főként olcsóbb a már meglévő nagyméretű orosz villanymotort a traktor TLT-jéről megforgatni. A problémám ott kezdődik, hogy a villanymotorról csak annyit tudok, hogy deltában ment 380V-ról és 1440-et forog. Akitől anno kaptam az azt mondta, hogy tudomása szerint 4 kw-os, de szerintem jóval nagyobb, én olyan 6-7kw-ra saccolnám a mérete miatt, van egy 3,3kw-os evig villanymotorom amihez tudom viszonyítani, a szóban forgó orosz villanymotornak minden mérete kb. kétszerese az evig motornak. Kérdésem az lenne, hogy mekkora értékű kondenzátorokkal lenne érdemes próbálkozni első körben az aggregátor üzemhez? A motort átkötöttem csillagba, a régi evig aggregátor mintájára a három kondenzátort pedig majd deltába kötöm. Itthon jelenleg nincsen 3db egyforma üzemi kondenzátorom, mindenképpen vásárolnom kell, de nem szeretnék 4-5 szett kondenzátort megvásárolni mire meglessz a jó érték. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) pipi válasza kormika hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Hali!
Nem világos nekem a kondi hová/miért is kellene... Ahhoz hogy generátor üzemben dolgozzon, a gerjesztést hogy oldod meg? Teszel bele egy rakás mágnest, vagy a forgórész tekercselt?
(#) Gafly válasza pipi hozzászólására (») Jún 17, 2023 / 1
 
Azt oldja meg a kondenzátor(bank).
Sajnos erre pont annyira van konkrét érték, mint az üzemi kondenzátorra.

Én prakitkusan megsergetném és terhelném.
De ugye a kérdező nem akar sok kondenzátort venni próbálkozáshoz.
Olyan képletet szeretne hallani, hogy például 15 nF x kW / MHz.

Itt van a levezetése öt oldalban.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2023
(#) mpisti válasza pipi hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
A kérdező aszinkron generátorban gondolkozik,ott nincs gerjesztő elektronika. A gerjesztést 3 fázisnál egy deltába kapcsolt kondicsomag biztosítja, a kondik töltését elvileg a forgórészben tárolódott remanens mágnesesség indítja el,majd a fázistekercsek tartják életben a kondik töltöttségét. Kormikának csak annyit: nem minden 3 fázisú aszinkron motor alkalmas generátornak, az amelyik 400V mellett deltában megy,az bizonyosan nem, mivel nem lesz csillagpontja. A motor mérete ne zavarjon meg, ami régi orosz cucc az mindig kétszer akkora volt mint egy más gyártmány.
(#) Atis57 válasza mpisti hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Szia!
"amelyik 400V mellett deltában megy,az bizonyosan nem, mivel nem lesz csillagpontja."

Dehogynem! Ha átkötöd csillagba akkor 690V /400V-s lessz.
A csillagpontja igy meglessz .--Bár minrek is ?

Persze egy ilyen orossz régi ,gyatra vastastű motor nehezen fog generátorként működni
A nagy Br veszteség miatt.
A felgerjedéshez célszerű lessz egy akkuból nyomógombbal kapcsolva gerjeszteni.
Sajna az aszinkron generátor feszültsége eléggé ingadozó, s könnyen legerjed.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2023
(#) kormika hozzászólása Jún 17, 2023 / 1
 
Sziasztok!
Köszönöm a válaszokat, ma délelőtt megmutattam a villanymotort egy már nyugdíjas tekercselő ismerősömnek, Ő kapásból felismerte, ez egy EVIG gyártmányú 220V delta/380V csillag üzemeű, 1440-es fordulatú, 5,5kw-os motor, anno rengeteget csapágyazott ilyeneket, elmondása szerint ezeket a bányákban használták, a tekercselése iszonyatosan túlméretezett, közel 4mm a huzalátmérő, ezért is a megszokottnál jóval nagyobb méret, ezek úgynevezett nehéz üzemre tervezett motorok voltak. A közel 40 éves pályafutása alatt ebből a típusból beázott, "rázós", szigeteléssérült, illetve csapágyas példánnyal rengeteggel találkozott, de leégettel eggyel sem. Szerinte menni fog aggregátorként, a korai magyar gyártmányú evig és imi aggregátorokon is sima villanymotorok voltak, semmiben nem különböztek az ugyanolyan teljesítményű villanymotorként értékesített társaiktól, később tértek át a gerjesztett forgórészű generátorokra. Azt mondta, hogy a méretéből kifolyólag 2-3 percig simán tud 6-7kw-ot is, illetve az sem fog neki problémát okozni, ha a fázisait nem szimmetrikusan terhelem majd. Annyit tudott segíteni, hogy emlékei szerint a gyári 3 kw-os evig aggregátorokban 25 mikrós 450V-os üzemi kondik voltak deltába kötve, illetve némelyik típuson volt kiépítve csatlakozás arra, hogy az esetlegesen lemágneseződött, felgerjedni nem akaró generátort egy külső egyenáramú áramforrásról fel lehessen mágnesezni egy nyomógombbal, elmondása szerint ez annyi volt, hogy álló helyhetben az egyik fázistekercsre pár másodpercre rákapcsoltak 12V egyenáramot, ami felmágnesezte a forgórészt.

Mpistinek: Csillagpontom lessz, mivel át tudom és már át is kötöttem a motort csillagba, szóval ezzel nem lessz gond.
(#) mpisti válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Bocsi, de én használható csillagpontra gondoltam nem pedig lehetséges használhatatlanra. Akkuról az életben nem fog felgerjedni, ezt tapasztalatból tudom. Tartós (1-2 év)üzemszünet után gyakori hiba az aszinkron generátornál hogy elfelejti, hogy illene felgerjedni. Ilyenkor csak a hálózatról történő "bikázás" segít, azaz egy pillanatra neki kell küldeni a 230V AC-t. Ez segít. A legerjedés természetes jelenség túlterhelés esetén,mint ahogy a feszültségtartás se erőssége az aszinkron generátoroknak, nem véletlen hogy inkább ohmos terheléshez ajánlják.
(#) mpisti válasza kormika hozzászólására (») Jún 17, 2023 /
 
Az aszinkron generátor csak akkor túlterhelhető,ha ehhez megfelelő mennyiségű kondenzátor kapacitás is rendelkezésre áll. A buktató az lesz,hogy ha túl nagy lesz a kondibank, akkor a generátor nem lesz képes felgerjedni. Az okát keresd Gafly által linkelt leírásban. Mint ahogy az imént Atis57-nek írtam, a 12V-os gerjesztés felejtős, ha esetleg több másodpercre ráakasztod és a generátor felgerjed akkor a táp amiről gerjesztettél a kimenetén 230 vagy 400V-ot fog kapni,(attól függően hova teszed a DC-t) amit nem biztos hogy elvisel. Mint írtam, nekem a direkt 230V bevált.Az EVIG 2 és 4 kW-os áramfejlesztőket csinált, a 2kW-os 1 fázisú a 4 kW-os 3 fázisú volt. A 3 fázisút kisebb motorok üzemeltetésére is lehetett használni, max 2-2,2 kW-ig. Efelett hajlamos volt a legerjedésre különösen ha már valamelyik kondinak megnőtt a szivárgóárama. Már írtam korábban is, a terhelhetőség nem csak a generátortól, hanem a hajtómotortól is függ. Ha kellően nagy lesz a hajtómotor akkor várhatsz a generátortól plusz teljesítményt.
(#) kormika válasza mpisti hozzászólására (») Jún 23, 2023 /
 
Elolvastam a témában több külföldi fórumot is, és arra jutottam, hogy jól csak akkor fog működni, ha a kondibank méretét ha nem is automatikával, de legalább egy kézi fokozatkapcsolóval 2 vagy esetleg 3 lépcsőben tudom majd változtatni. Nekem legfőképp egy kis egyfázisú kompresszort, kis- illetve nagyflexet, és egy egyfázisú inverteres hegesztőt kell majd vigyen. A meghajtó motor teljesítményével nem hiszem, hogy gond lessz, a házi építésű kistraktorom fogja hajtani a TLT-n keresztül, a traktorban egy Daewoo Nexia 1,5 literes benzinmotorja van, új korában 75lóerőt tudott, nem kevés kilóméter van már a motorban, de szerintem 50-60 lóerő még így is megmaradt, van egy 135cm késátmérőjű fűkaszám, illetve egy 120-as kúppal rendelkező kúpos hasítóm, ami egyben egy kéttengelyes, 8késes ágaprító is, ezeket gond nélkül szokta hajtani.
(#) Atis57 válasza kormika hozzászólására (») Jún 23, 2023 /
 
Szia!

Igen a "kondibank" igy célszerű---de gyorsabban mint a kézi kapcsolók! min. mágneskapcsolóval.

Azok az 1f terhelések ---kompresszor légtelenitővel.

A Flexek lágyinditóval.
A traktor mennyire fordulat tartó? hirtelen terhelésre.,mert ha az 1440 1/min motort kb1620 -al kellforgatni, s ez leesik --akkor legerjed.
Ezért sok gyárin van + lendkerék is.
(#) kormika válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 23, 2023 /
 
A kompresszor egy gyári 50L-es Hunday, a nyomáskapcsoló leengedi a levegőt a kompresszorról, mikor megáll, simán elindul 10A-es kismegszakítóról is, a két flex pedig Makita, mindkettőben van lágyindítás. A traktor az 540 1/min-es kardánfordulatot elektronikus pontossággal tartja, a motor és a kardán közti áttétel úgy lett kiszámolva, hogy amikor a motor 1500-at forog, akkor forog a kardán 540-et. Ez azért történt így, mert a motor vezérlőelektronikája megemelte az alapjáratot 1500-ra, ha a klímát bekapcsolták, ezt én úgy oldottam meg, hogy a kardánhajtás kapcsolókarjánál van egy mikrokapcsoló, ha bekapcsolom a kardánhajtást, az ecu megkapja a 12V-ot a klíma bemenetére és máris felemeli a fordulatot 1500-ra, és az eddigi tapasztalataim szerint gyakorlatilag a motort lefulladásig terhelhetem így, az ecu automatán adja a plussz levegőt és benzint és az utolsó lóerővel is igyekszik tartani az 1500-as fordulatszámot.
(#) Atis57 válasza kormika hozzászólására (») Jún 24, 2023 /
 
Szia!
igy akkor érdemes belevágni.
(#) Imi68 hozzászólása Feb 11, 2024 /
 
Sziasztok! Möller ESE 850 típusú generátor hiba miatt kérnék segítséget.Terhelésre leesik a feszültség 50-60 Volt-ra a fúrógép lassan forog. Fordulatszám emelésére sem javul, talán még rosszabb.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2024
(#) erbe válasza Imi68 hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Képességei alapján kondenzátoros gerjesztésű. Meg kell keresni, hol van és kimérni.
(#) Imi68 válasza erbe hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Szia! A kondenzátor kapacitása jó,az ESR érték viszont magas. Nem tudom ez okozhatja-e a hibát?.
(#) mpisti válasza Imi68 hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Nyugodtan cseréld ki azt a kondit, mert az rossz. Akár állandóüzemű motorkondit is tehetsz a helyére, tökéletesen megfelel,vagy még jobb mint ez a kondi.
(#) Ge Lee válasza Imi68 hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Ha jól mér az a műszer és az az ESR érték valóban 0,31k azaz 310Ω akkor az a kondi kuka. Már a 10Ω is nagyon sok lenne.
(#) Imi68 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Ma vettem kondenzátort,sajnos semmit nem változott a helyzet. Lehet nem jót választottam? Nem mértem meg előre, gondoltam csak jó ha egyszer új. Vagy esetleg a tekercsekkel lehet hiba?
(#) zolika60 válasza Imi68 hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Hány wattos a fúrógép?
(#) Imi68 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 12, 2024 /
 
Szia! 500W-os.
(#) mpisti válasza Imi68 hozzászólására (») Feb 13, 2024 / 1
 
Két lehetőség maradt:
1. forgódiódás a generátor és leszakadt valamelyik forgódióda vagy a huzal a diódáról,
2. újra kell gerjeszteni a generátort. Ez utóbbit nem szívesen írnám ide mert veszélyes lehet.
(#) Imi68 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Szia! A harmadik kondenzátorral sem jutottam előrébb .Köszönöm a segítő szándékot mindenkinek. Tisztelettel:Imre
Következő: »»   12 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem