Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1698 / 1698
(#) mek-elek válasza madzagos hozzászólására (») Kedd, 21:15 1 /

Hát persze, hogy jól néz ki! Csak egy problémát látok a képek szerint, ha fény éri ember legyen a talpán aki látja, amit kiír. De egy megfelelő polcon érdekes látvány lehet, ha van a közelébe konnektor, és még lehet, hogy látni lehet az időt rajta. De az is felmerült bennem elsőre, hogy valami konyhai robotgépet látok. De az is lehet, hogy már nem jól látok...
(#) madzagos válasza mek-elek hozzászólására (») Kedd, 22:37 /

Szobába a polcon van a helye.
(#) Georgee válasza mek-elek hozzászólására (») 7:08 / 4

Véletlen sem akarok tiszteletlen lenni, de én így terveztem. Szóval maradjunk ebben.
Idézet:
„Szóval kiírhatná előbb, ha lapozol megmutatom neked, ha tudsz olvasni a pontos időt.”
Nem kívánok más negatív véleménye miatt módosítani a saját elképzelésemen. Ha le akarom olvasni az időt, akkor le fogom olvasni.
A hozzászólás módosítva: 7:16
(#) tki válasza Georgee hozzászólására (») 9:44 /

Miért, te érted egyáltalán azt a mondatot? : -)

Tudom, ez nem az a topik, de ősidők óta lehet kapni ezeket az olcsó PIR szenzorokat: https://www.hestore.hu/prod_10035533.html Igénytelen és 50 μA-t fogyaszt. Simán megvalósítható vele, hogy pl. csak akkor kapcsoljon be egy kijelző, ha mozgás van az óra környékén, esetleg visszakapcsoljon az alapállapotára (időkijelzés) meg ilyenek. Intelligensebb lehet velük egy eszköz.
(#) Georgee válasza tki hozzászólására (») 10:28 /

Igazából hazudnék, ha azt mondom minden szavát értem. Az utolsó sort főleg nem. Ez az elejére odakent „mosoly”, hogy utána bármit mondhasson, és ne lehessen szóvá tenni, mert „hiszen ő nem bántani akart"... Mintha kétségbe vonná az értelmi vagy alapvető képességemet és ezt burkolt formában, nem nyílt sértésként közli is velem.
Azok után, hogy megalkottam és több munkaórám is benne van nem igazán állja meg a helyét a kijelentése/célzása. Mindegy is, többszöri olvasásra is nehéz eldöntenem hogy részéről sértés vagy dicséret amit írt. De kíváncsi lettem, mit is akart valójában. Ha már felajánlotta "megmutatja nekem". Szerk: A reggeli kávém óta gondolkozok, hova lapozzak.

Ellenben: Köszönöm az építő kritikát, ezzel már tudok valamit érdemben kezdeni.
Tervbe volt egy PIR-is, de mivel a terasz nyári időben a "nappalink", így nem zavar ha napközben megy a folyamatos kijelzés. (lemaradt hogy, a teraszon kapott helyet az óra).
Automatikusan kezeli a "night mode"-ot, így amikor nem vagyunk "kint" akkor kikapcsolja a LED-eket (23:00-05:00 között). Van benne elrejtve egy fényérzékelő is, ami sötétben lefelezi a fényerőt, hogy ne legyenzavaró. Illetve a DCF jelet eddig még nem sikerült elkapnom, így a "Build Time"-ból használt idővel dolgozik az RTC. (lehet a programban van a hiba ) Így a pontos idő beszerzését valószínűleg más alapokra fogom helyezni. Igazából ez a projekt csak egy szárnycsapás volt a komolyabb verzió felé.

Tervben van egy ESP/WiFi alapú vezérlés is kicsit komolyabb "APP" alapú vezérléssel. Csak sajnos az időm kevés rá, de előbb-utóbb meglesz az is.
A hozzászólás módosítva: 10:30
(#) tki válasza Georgee hozzászólására (») 10:56 /

Na igen, precíz. : -)

Remek, de én tényleg nem kritizáltam, csak ötlet volt. Van egy kis kijelzőmániám, és a nagyobb fogyasztásúakhoz vagy kényesebbekhez jól jön az integetős szenzor, hogy ne legyenek mindig bekapcsolva. A fényérzékelő vagy idő alapján kapcsolgatás is jó, de többet akartam.

A DCF nehéz ügy: egyrészt az ország nagy része az ellátási határon van (ami Frankfurttól kb. 1500 km, ha jól emlékszem), kicsi a jel, másrészt rengeteg a zavar, és lehet, hogy azzal nincs szerencséd. Mikor még használtam DCF órát, már lehetett vagy húsz éve, találtam olyan helyeket a lakásban, ahol gyakrabban képes volt szinkronizálni, de ott is távol volt a jótól. Sőt még képes volt hibásan is venni az időt és elállítódni (aminek következtében elkéstem a munkából...), és nem egyszer, így lemondtam róla. : -) Rendes kis ferritantennával. Emlékeim szerint létezik gyári kültéri, erősítős antenna is, csak drágán, bár biztosan elkészíthető házilag is, ill. rádióamatőrként el tudok képzelni még antennamegoldásokat, de azt egy adott modulhoz faragni nem olyan egyszerű és helyigénye is van.

Viszont: amióta az EFR rendszer létezik (https://www.sigidwiki.com/wiki/EFR_Teleswitch), több évtizede, a lakihegyi adó is sugároz időinformációkat 135,6 kHz-en (fogyasztásmérők számára), és annak van térereje errefelé... Nem biztos, hogy lehet kész modult kapni, de ilyen rendszert ismerő órát még a Conradban is lehetett kapni, és már az is régen volt, akár 10 éve is, úgyhogy talán nem lehetetlen. Sosem áldoztam erre időt, hogy utánamenjek.
A hozzászólás módosítva: 11:01
Következő: »»   1698 / 1698
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem