Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
Földfüggetlen egyfázisod van, két tekercsvéggel ( a méréseid, és a fotók alapján). Ha valóban így van, érdemes lenne a mellékelt egyszerű elektronikát "összedobni", feltéve, hogy nem gyárit szeretnél. Épp ilyen alkalmazáshoz van "kitalálva".
Valószínűleg ez volt a gyári, mert abban volt egy köztes relé kontakt, ami ismeretlen volt.
A betűk jelentése nem igazán tiszta, de ha minden alkatrész jelölve lenne, akkor akár után is építhető volna. Biztosíték volt, de sajnos kigyulladt már, hiába a biztosíték szakadása... a szigetelések és a műanyag égett. Ezért gondoltam a teljesítményre, hogy ami volt benne (az utángyártott, az kisebb teljesítményű) az nem bírta a menet közbeni teljesítmény felvételt.
Pörgős motor ez a kora ellenére is..
A soros szabályzó nem bírta lekezelni a nagy fordulaton kialakult feszültséget, ami túl nagy áramok kialakulásához vezetett. Marad a söntszabályzás, minden nyűgjével együtt. Az viszont nem engedi megszaladni a feszültséget, a tekercsek meg az olajban tudnak hűlni. A szabályzót minél jobb hűtéssel kell ellátni, (ami elfér), mert az a hosszú üzemidő titka. A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2024
Akkor aszondod a Tonybacsi féle rajzot megépítve, egy masszív hűtéssel jó lenne? Megcsinálom, csak feleslegesen nem akarok kinlódni, meg hát nem akarom hogy a tulaj feleségének a segge megint tüzeljen egy kirándulás közben...
Aszondom.
![]() Vagy húsz éve csináltam hasonló söntszabályzókat, de háromfázisú kivitelben. Azokban generátordiódák voltak, bepréselhető kivitelben, meg TO220 tokozású tirisztorok, fázisonként egy-egy alu négyszög rúdba szerelve. A három rúd egymástól, és a közös nagy hűtőbordától is elszigetelve, csillámlemezzel... Működés közben bizony "sütött" a ház, fordulattól függően. " tulaj feleségének a segge megint tüzeljen egy kirándulás közben..." Biztos, hogy a szabályzó volt az oka? A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2024
![]() Biztos, mert a sárvédő és az űlés is szétégett, mire eloltották, a szabályzó meg az űlés alatt hátul volt. A proli féle rajz stimmelne amúgy ránézésre, csak a betűk jelentése kérdéses, meg néhány alkatrész típusa. amúgy az elvileg a gyári lenne.
Az a Ducati szabályzó viszont soros elven működik..
Miből gondolod, hogy az a gyári szabályzó?
Ha ez az eredeti, akkor soros szabályzó
Szereld vissza a deknit, töltsd fel az olajat, és próbaképp akassz a generátorra fényszóróizzót terhelésnek. Mérd meg a feszültséget alapjáraton, és nagyobb fordulaton is, de nagyon ne forgasd, mert az izzó bánja. A kapott értékek segítenek dönteni, ha már más támpont nincs. A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2024
Abból, hogy itt is az eredeti szabályzóhoz volt egy relé kontakt.
Találtam egy rajzot, ami eléggé ehhez a motorhoz valónak néz ki pár ellenörzés után és ott is a rajz alapján arra hasonlít.
Mitől soros az a feszültség szabályozó,ami rövidzárként működik adott feszültség fölött?
Az nem soros szabályzás, hanem sönt.
Hol írtam én ilyet?
Az a relé kontakt azért van, mert álló motornál is van némi fogyasztása a szabályzónak, és huzamosabb állás után lemerítheti az akkut. Ezt a relé megakadályozza, csak járó motornál ad feszültséget a szabályzó részére.
Sziasztok!
Tudnátok segíteni hogy mi mitjelent, vagy hogy a kivezetések hova kell kötni? Segítséget válaszokat előre is köszönöm.
Szia! Talán ez segít. Bár ezen a képen a B+ és a gyújtás+ fel van cserélve, de attól még használható:
Szia, ez lenne a helyes bekötés.
Sziasztok!
Adott egy fűnyíró traktor, amiben egy kis önindítóval ellátott motor dolgozik. Elég leharcolt állapotban került hozzám, volt is kókányolva itt-ott. Próbáltam gyári rajzokat keresni hozzá nem sok sikerrel. A gyújtása lendkerekes, tehát nem igényel külső táplálást. Van a motorra építve egy töltő rész, a csatolt képen látható fajta. Szabályzása gyakorlatilag nincs, az egyenirányításról a kábel végébe épített dióda gondoskodik. Ez lenne hivatott tölteni az akkumulátort. Őszintén szólva nem vagyok nyugodt ettől a megoldástól. Az újabb típuskon már van szabályzó elektronika. Gondoltam rá, hogy veszek egyet hozzá de elég borsos az ára. Az is megfordult a fejemben, hogy a kínai robogókhoz kapható gyári elektronikát tenném bele, az csak 2-3ezer forint. Esetleg építhetnék hozzá valami egyszerűbb, bevált kapcsolást. Mit javasoltok?
De ugye a motornak van típusszáma? ...ha a Briggsnek jó, akkor a motor infójában van hozzá minden.
Úgy látom nem ment át a kérdés lényege... Nem az a kérdés, hogy kapható-e hozzá, mert azt tudom, hogy igen. Hanem, hogy az egy szem diódánál van-e jobb megoldás?
Gondolom a gyártó sem véletlenül váltotta ezt a megoldást idő közben.
A lényeg, hogy nincs motor típusszám, aminek alapján a neten lehetne kutakodni, hogy mások, hogyan oldották meg...
Ja, értem mire gondolsz. Sajnos csak tippelni lehet, mert nem igazán olvasható már a közel 30 éves, igen mostoha körülményeket megélt motoron. Briggs & Stratton 11HP 28C707 talán...
Hagyd úgy. Gyárilag úgy méretezik hogy a belevaló akkuval pont annyira "leterheled" hogy nem lehet gond + az akkunak is jót tesz az impulzusos egyenfeszültség.
Ha nem hiszed várlak az üzletünkben ott elmagyarázhatom, 7 éve javítok traktorokat. Tisztelettel.
3 fázis biztosítékSziasztok!Pannónia motoromra tettem fel GY6 125/150ccm állórészt:Bővebben: Link Ehhez vettem feszültségszabályozót: Bővebben: Link Bekötést úgy csináltam, hogy a 3 fázis megy a feszültség szabályozóra. Feszszabályozó testje a kasztnira és az akku testre. A fesz szabályozó +12V kimenete megy a gyújtáskapcsolóra(ahol lámpát kapcsolok), illetve 10A biztosítékkal az akku + sarkára. Pár alkalommal jó volt, de tegnap nem volt szabályozás és látom kiégett a biztosíték, 20A-est berakva az is. Világítás így nem volt szabályozva(akksi nélkül nem megy a feszültségszabályozó), de volt világításom, csak fordulat függő volt. Még nem szereltem ki a feszültségszabályozót megmérni. Nagy eséllyel ez lett hibás? Van esetleg olyan ami akksi nélkül is tud szabályozni? Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2026
Kíváncsi lennék a részletes átalakításra.
Terveztem és gyártattam gyújtásalaplapot és lendkerék agyat a Pannónia blokkhoz, főtengelyhez.
Vettem malaguti gyújtáselektronikát, ami egyben van elektronika+trafó (ez befért az alaplap mellé, blokkba). Gyújtáskábel ugyanott jön ki a blokkból. Állórész előző hsz-emben, csak több tekercses rémlik. A vezetékkötegnél a 3 fázis, leállító vezeték és test vezeték jön ki. Így itt sem kellett sokat módosítanom. Feszültségszabályozó a kettő oldaldoboz között van(egyik hátuljára felcsavarozva). Gyári kábelköteget meghagytam, a 12V fesz szabályozótól megy akksihoz és a lámpatönkbe. Gyújtáskapcsolón a világítástekercs és a szelén egyenirányító(eltávolítva) kimeneti pontja összekötve, ide jön a +12V. Izzók mindegyik kicserélve 12V-osra, Bilux is maradt ugyanolyan csak 12V-os. Duda kicserélve 12V-osra. A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2026
Megmértem a feszültség szabályozót,
A feszültség szabályozó testpontra téve a multiméter pozitív vezetékét a 3 fázisra a negatív vezetékét dióda állásban 498 498 476 Pozitív 12v kimenetre multiméter negatív vezetékét téve 1753 1744 Szakadás Ez mos fetes szabályozó lenne? Ezek alapján hibás? MOSFET alapú feszültségszabályzó testelt állórészekhezSziasztok!Terveztem egy MOSFET alapú, sönt típusú feszültségszabályzót. Még nem építettem meg, előtte kérdezném a véleményeteket, javaslatotokat. A cél a következő volt: - Drasztikusan kevesebb hőtermelés - Stabilabb feszültségtartás - Kevesebb stressz a generátornak - Állíthatóság és élettartam növekedés |
Bejelentkezés
Hirdetés |