Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Légpárnás jármű
Hello!
Pár haverral azt tervezzük, hogy készítünk egy légpárnás járművet. Van egy kicsi benzines motorunk, megy egypár ötletünk, de a távirányítását nem tudtuk eddig megoldani és ez anélkül nem igazán ér semmit. Ha valakinek van valami ötlete esetleg kapcsolása vagy ötlete is hozzá az sokat segítene. Láttam már sokfelé repülő távirányító kapcsolást, de vagy csak vevőt, vagy csak adót találtam és nem stimmeltek egymáshoz. egyébként nem kell olyan nagy járműre gondolni Max 25cm x 30cm. Köszönöm a lehetőséget. :yes: Jó ez a honlap :hehe:
Helló! Szerintem ne vacakolj távirányító építéssel inkább válassz egy gyári 4 csatornás pultos vagy pisztoly távit meg rendes vevőt amikkel szervót tudsz működtetni. Egy egyszerü 27 MHz-es vevőt (5 csatornás) már 4000-ért is kapsz!
http://forum.rcmodell.hu/viewtopic.php?t=2226
Nem.
![]() Ezt inkább én szeretném megépíteni, mert minden alkatrész itthon megtalálható ami ehhez kell, így szinte ingyen lenne. ![]() De azért köszi az ötletet.:yes: Ha "kérhetnék" inkább: -egy adó + egy hozzá tartozó vevő kapcsolást, annak jobb örülnék.Nem kell olyan sok csatornás max4-6. Ha valakinek akad ilyen otthon légyszi tegye fel. Ja még egy kérdés: Ha a motort folyamatosan szeretném működtetni, de a távirányítóban nincs ilyen funkció, akkor a vevő részen hogy kell kombinálni, hogy csak a következő impulzusra kapcsolja ki a motort.
És szervót is építesz hozzá?
Üdv Inhouse
Hi.
A chipcad-nél lehet kapni adó és vevő modult 433/915 MHz-re. Valami RRQ vagy hasonló van a nevében. De azzal sem lesz olcsóbb 4000-nél ráadásul elég sokat kell szuttyogni vele ha nem értessz a mikrokontrollerekhez. Vagy szintén a chipcad oldalon az integration 433/868/915 MHz csipek. De ahhoz smd nyákot kell gyártani úgyhogy nem lesz olcsó az se. A másik kérdésedre a válasz (motorkikapcsolás) szinét mikorkontroller, mert ha már szervót akarsz vezérelni meg távirányitani, akkor egz PIC vagy ilyesmi kelleni fog bele. Programból meg nem túl bonyolult megoldani ezt a dolgot, meg olcsóbb is mintha flipflop-okat akarnál halomszámra beleépiteni (mert azzal is meg lehet a kikapcsolást oldani)
Még annyit a témához,hogy én a helyedben elöször egy elektromost építenék és ha a felmerülő problémákat már megpoldottad (távirányítás,súlyelosztás,szoknya kialakítása) akkor foglalkozz a benzinessel!
Miért akarsz egyböl felhőkarcolót építeni? ![]()
Sziasztok!
Modellezési tapasztalatból tudom, hogy egy légpárnás építése nem egyszerű. A robbanó motornak pl. komoly forgatónyomatéka van, amit kompenzálni kell, különben körbe fog forogni. Ráadásul nagy a súlya, kell üzemanyag, gyujtás, feltéve, hogy benzines. Alkoholosnál ugye kicsit másképp van. Amúgy milyen motor? Aztán ezek a mocik ráznak is rendesen, ráadásul a légpárnásnak nem kell olyan nagy teljesítmény. Elektromosból rengeteg kivitel van, 1 motoros, 2 motoros, 3 motoros. Kész projecteket is találsz a neten. A rádiónál figyelj, hogy milyen fekisávra építed, 40 Mhz a földi modellezésé (de ezen belül is fel van osztva). Szerintem 2 csatorna a minimum, de ha kapcsolni akarod a központi turbinát is, akkor 3. Legalább 500m hatótáv kell és ha benzines mocid van, akkor a gyújtást teljesen le kell árnyékolni, különben vezethetetlen lesz a zavarok miatt. Állítólag benzineshez amúgy is illik PCM rádiót használni a PPM helyett. Hát ha ez 4000 alatt megáll, akkor nagyon ügyes vagy. ![]() Üdv
Itt nézz körül, itt is van egy csomó könyv.
![]()
Nem csak én ügyködöm ezen a járműn hanem tapasztaltabb emberek is.A motort egyébként 20-30 köbcentisre godoltuk.(hasonlót mint egy modellrepülőjé).Elindítására nem terveznénk távirányítást, csak az egész irányítására.(kormánylapátok, előre motror, ilyesmik)
Egyébként köszi a hozzászólásokat ![]() Találtam jónak tűnő kapcsolásokat is. Szerintetek ezen a kapcsoláson hol találhatóak a kapcsolók pl.:Előre/Hátra vagy Balra/Jobbra? (Egyéként adó.) A képet javítottam, a köv. hsz.-odat töröltem. Frankye
20-30 ccm-es mocik már jó izmosak modell viszonylatban
![]() Amire én figyelnék a helyetekben, hogy egy ilyesmi benzin motor viszonylag nagy nyomatékon és nem túl nagy fordulatszámon dolgozik, a szoknya alatti légnyomást létrehozó motor ált. egy kis átmérőjű nagy állásszögű, soklapátos turbinát hajt meg, aminek inkább nagy forulat kell. Tehát szerintem áttétellel célszerű megoldani. A viszintes irányú haladást is erről a mociról tervezitek? Mekkora lenne az egész cucc?
Találtam én is egy oldalt ahol elég jó cuccok vannak.Szervó motor készítése házilag meg sok minden más. itt van
Idézet: „Szerintetek ezen a kapcsoláson hol találhatóak a kapcsolók pl.:Előre/Hátra vagy Balra/Jobbra?” Nem bántalak meg, ha azt mondom, hogy te ne csinálj benzinmotoros légpárnást? ![]() ![]() Kapcsolók???? Úgy akarod vezérelni a cuccot, hogy stop/max gáz???? Csak a nagyon gyengusz távirányítók működnek így, egy kisautót el lehet az öcsinek vezetni vele... Itt már analóg a vezérlés és a modell közötti kapcsolat (nem az átvitel), tehát amennyire nyomod, annyira megy, vagy fordul. Ezért kell a szervo hozzá. A robbanómotoros modelleknél kell egy leállító funkció is. A te rajzodon is van 2 poti (ch1 és ch2-re kötve), a 3. csatorna nincs haszbálva, szerintem ezek lesznek... Üdv Inhouse
Inhouse - hoz csatlakoznék mint outsider....
Villanymotor!! könnyen zabolázható, azzal kísérleteznék! A benzinesnek van egy rakat hátránya ráz!! aretálo mozgások + gyujt zavar stb. Az áttetek turbina-lapátok kiegyensúlyozottsába is lényeges pont lehe, azzan is küzdeni kell szerintem A kezdetben 25-30 cm -re említettre egy 20-30 ccm es benyás motort nem tudnék elképzelni úgy, hogy felemelkedjen ésszerű fordolatokban gondolkodva. Vagy kisebb motort vagy nagyobb felületet. A lényeg nem feladni! Üdv Geaz
Sziasztok!
Ajánolm figyelmetekbe: http://users.atw.hu/sry/ssm.html Nézd meg a videókat, és rájössz, hogy felesleges robbanósban gondolkodni. ![]()
Igen.
![]() Lehet, hogy inkább olyat kéne készítenünk/villanyost/, de több érv is a robbanós mellett áll. Az aksit többször kell tölteni, útközben csökken a motor teljesítménye és még dög nehéz is. Egyszer régen /amikor még volt Discovery channelünk/ volt egy /van/ "fából vaskarika" nevezetű műsor, és a fő inspirációt onnan vettük.
Ekkora mocival már rendes egy-két személyes légpárnást is építenek (pl. fűkasza v. fűnyíró motor). Ha jól emlékszem az indexen olvastam ilyen projecteket.
Építsetek nagyot ![]()
Merjünk nagyot álmodni... Hol is hallottam ezt?!
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Na jó
Rábeszéltetek egy elektronikusra is, de később azért robbanóst is kipróbálom.Találtam itthon egy öreg ventillátort de ez nem 3V-tal működik(a távirányítóm enyyit bír) hogy lehet mégis vezérelni egy kb:12V-os cumót?
Na igen!
Nehéz megoldani a problémát de ha bekötsz az eggyik szervo hejére egy fahrtreglert akkor nagyobb feszültségü motorokat is tudsz vezérelni külön tápról. Itt találod a fahrtreglert
Szia! Tudom hogy ez nem friss téma, de pont ezért érdeklődöm, hogy sikerült-e megalkotni a légpárnást? Ha igen akkor volna ötletem a technológia egyéb módon való felhasználására! Esetleg kis bevétel reményébe, amit szerintem senki nem vet meg!
![]() Üdv |
Bejelentkezés
Hirdetés |