Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőgép javítása
Témaindító: Szentgyörgyi Lajos, idő: Nov 25, 2008
A kondi nem eredeti, eredetileg MM elkó van benne. Az a kondi ott van jó helyen ahova kötve van, tehát az egyenirányító után párhuzamosan az egyenirányító kimenetével, de a fojtó előtt. A kondi kisütő ellenállását a mágneskapcsoló két sorba kötött nyitó érintkezője kapcsolta, a kondi értéke azt hiszem 10 ohm 16W volt.
Köszönöm , akkor bekötöm a kondi másik lábát is , mert azt a mester elfelejtette bekötni
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
Ha visszakötötted a kondenzátort, nézd meg, hogy ha kapcsolod a fokozatokat, akkor változik-e hegesztőfeszültség miközben nyomod a pisztolyon a gombot és behúzott a mágneskapcsoló.
Feltehetően a kondi kikötése okozza a teljesítménycsökkenést. A hegesztő csak annyit érzett, hogy gyengébb a gép és egyik fokozaton sem elég. Ez megszokott dolog, nagyon sok hegesztő nem tudja elmnodani hogy mi a hibajelenség, csak beszélnek össze-vissza, a nem rutinos szervizest félre is tudják vezetni és olyan hibát keresnek ami nincs. Arra a kapcsolóra én tennék egy zacskót, hogy védje a portól.
Ha jól látom K4 van benne, aminek csak záró érintkezője van. Erre nem tud ellenállást tenni.
nz-nek: DIL 00-52d volt benne gyárilag, annak van nyitóérintkezője is, arra kell az ellenállás. Eredetileg 47R/20W, ez egy kisütőellenállás, ami kisüti a kondenzátort a hegesztés befejezése után, hogy ne szikrázzon a huzal testhez való érintés során készenléti állapotban. A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2024
Való igaz amit írsz, de egy segédérintkezőt felhúzva a kapcsoló tetejére a probléma orvosolható. Pl. ezzel:Bővebben: Link
Persze, csak azért írtam oda, mert aki nem ismeri a hegesztőgépeket, lehet nem tudja minek a kisütőellenállás és hogy szokás alkalmazni hegesztőgépben.
Wig201 javításÜdvözlök mindenkit aki olvassa még a fórumot! Egy régebbi hegesztőgép összerakásába bonyolódtam, a típusa: Weld Impex Wig 201. Ez egy régi 3-fázisú transzformátoros Ac-Dc awi gép. Nem találok sehol rajzot, fogódzót a javításához. Munkakábelt kellene illesztenem hozzá, alkatrészeim bontásból vannak hozzá, de egy rajz nagy segítség lenne. A segítséget előre is köszönöm!
Helyesbítek... Két fázissal, 400V- ról üzemelne.
Hiszen a munkakábelt a szekunder oldalra kell kötni. ?
Természetesen, sima nagy dög hegesztőgép, csak elírtam, nem három fázisú, csak kettőről üzemel. Awi gázhűtéses kábelt illesztenék hozzá, ami persze nem a sajátja, és ezért érdekelne többek között a gép rajza. Gond van a vezérlő panellal is, de van alkatrészem, csak egyszerűbb lenne gépkönyvet látva.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2025
Ez a típusjelzés általában semmit nem jelent.
![]() Mivel ezernyi gyártó készít ilyen gépeket, a megnevezés és mellé néhány szám ugyanúgy ezernyi gépnél azonos lehet. Ha gyártó mellé rendeled a megjelölést, már közelebb visz, de lehet, hogy gyártási év, sőt leginkább a típus vagy gyártási szám (tudod, mint a biztosításnál az apróbetűs rész ), hozza a tökéletes beazonosításhoz szükséges eredményt. De ez sem garancia arra, hogy kapcsolási rajzot tudjunk mellékelni.
Két fázisról 380 V-ról (!) üzemeltetett Oerlikon argonos alumínium hegesztő gépet már javítottam 1974-ben. Igaz, akkor még nem volt internet, se rajz, de még a WIG, AWI, ... jelölések se léteztek.
De a gép az jó nagy volt. ![]()
Igen, a fő probléma itt is az, hogy internet nem lévén, a dokumentációk a rendszerváltás utáni felszámolásokkor mentek a szemétbe, jobb esetben haza, de onnan is a szemétbe kerül egyszer. Ha csak nem szkennelte be valaki, akkor nincs már remény. Hasonlóval valaha én is találkoztam, három oszlopos hatalmas trafó, vagy 40-50 kg- réz, indukciós vezérlő egy nagyon érdekes, és bonyolult tekercselésű kisebb transzformátor formájában. Beszélgettem telefonon, akkoriban egy idős emberrel, az ő segítségével részben működött de nem lett tökéletes, végül a tulaj elbontotta...
Ez pontosan úgy van, ahogyan mondod.
Értem ez alatt, hogy az általános meggyőződésekkel ellentétben: - Nem minden van meg az Interneten - Nem minden javítható az összes kondenzátor kicserélésével (105 fokos Low ESR)
Rajtad sokat segítene ha készítenél fényképeket a gép belsejéről, vezérlőről és azokat feltennéd ide a fórumra. Addig míg ez nem történik meg nem fogsz értékelhető hozzászólást kapni.
Szia! Pár kép a gépről.
A pisztoly csatlakoztatása nem túl bonyolult. Ott van az erősáramú csatlakozás, felette a gáz, jobbra a pisztoly nyomógomb csatlakozója. Gondolom, nem távszabályzós a pisztoly?
Mi a baja a panelnak?
Már rajta van, az új AWI kábel, a pisztolyon két nyomógomb van, de gyárilag párhuzamosan kapcsolva, úgyhogy nem bonyolult, de szerettem volna tudni az eredeti hogy néz ki. A vezérlőpanel, ahogy az első képen látszik, leszakadt a műanyag távtartóiról. Magasról (3m) leejtették a gépet, akkora volt az esés hogy a transzformátor, és a fojtó is elmozdult, a fojtó, az leszakadt a tartó lemez fülekről... Még hogy biztosra menjenek megbontás nélkül feszültség alá helyezték a gépet, -ki tudja hátha nem lett baja. -Hát lett és most rendbehoznám úgy-ahogy, most a vezérlőpanel körül van már csak tennivaló, jobb híján rajzolok, mérek, a hűtőbordák a testen voltak amikor bekapcsolták, most süket nem indul az indító bemenetre adott rövidzárra, biztosítékok pótolva. Holnap beüzemelem, ha máshogy nem panelcserével, -van két komplett vezérlőpanel+előlap kezelőszervekkel bontásból.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2025
Ennyit tudok segíteni, talán hasznát veszed.
Köszönöm szépen, nagyon hasonlít a Wig201-re.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |