Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   204 / 206
(#) sany válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 10, 2025 /

Idézet:
„hmmmm... a múltkor valaki már mutatta itt ezt a szerszámot.”

Én voltam, az akkor feltett reklámújságban igaz benne volt, de már akkor gondolkoztam rajta, hogy veszek. Nem volt senki sem a felbujtóm. A saját fejemből pattant ki az ötlet. Én sem szeretnék, felbujtani senkit, csak megmutattam.
(#) Tomi111 válasza sany hozzászólására (») Márc 10, 2025 /

Szerintem semmi baj, hogy feltetted. Azért is írtam hozzá a múltkor. Azt nem értem, miért lett törölve?
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Márc 10, 2025 /

Közben megnéztem, a müanyag nyél 8 mm-s azaz abszolut nem passzol a 6,3-s bitekhez.
(#) zosza18 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 10, 2025 /

Erre voltam kíváncsi, Köszi!
Azt értem hogy mély a befogadása,csak a méret miatt azért is kérdeztem mert akár lehetne használni hosszított bittel, nem feszültség alatt... de akkor nem érdekes. A zöld tesója megvan, azt szeretem, csak a bit befogása érdekes és emiatt érdeklődtem. Akkor nem megyek virágot venni holnap.
(#) Massawa válasza zosza18 hozzászólására (») Márc 11, 2025 /

Csak egy ötlet. Nyomtatsz egy 3 D nyomtatoval egy redukciot egy ilyen tokmányra, amit ráhuzol ennek a nyelére, és igy be lehet dugni csavarhuzoba, és a tokmányba nemcsak biteket, de akár furokat is be lehet fogni.

IMG_7786.jpeg

(#) Gafly válasza Tomi111 hozzászólására (») Márc 11, 2025 /

Idézet:
„Azt nem értem, miért lett törölve?”

Szerintem azért, mert nem minden moderátor olvas el minden kommentet, és végképp nem fog igazságot tenni. Egyszerűen törli a forrástól kezdve. Nem bíróság ez kérem, hogy legyen vádló, védő, esküdt(ellenség)szék.
(#) szamóca hozzászólása Márc 17, 2025 / 3

Multiscop

Ma megjött az új multim!
Most tesztelgetem. Kutya jó kis szerkezet.
(#) Black7275 hozzászólása Márc 17, 2025 /

Hűtőborda vágás

Sziasztok!
Nem tudtam máshol feltettenni a kérdést ezért itt próbálkozom. A képen látható hűtőbordából le kellene vágnom egy 3cm-es csíkot a bordázatra merőlegesen ezt hol tudnám megcsináltatni.
Vagy hol tudnék venni ilyen vagy ehhez hasonló bordát méretre vágva?

Képek között láthatóak a méretek is.
(#) erbe válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Vastelepen vagy alumíniumot is árusító kereskedőnél vannak olyan körfűrész vagy szalagfűrészek, amivel ezt szépen el tudják vágni.
(#) bbb válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Nincs vasfűrészed, amivel szépen lassan méretre tudod vágni?
(#) szamóca válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 17, 2025 / 2

Szamóca Monorierdőn el tudja vágni neked.
(#) Hutty válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Vagy esetleg eljössz hozzám.
(#) Alkotó válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Én is vágtam már ilyesmit.
Jó eséllyel a Bronzkernél (ez pesten van) is elvágják neked, vagy akár eleve adnak el 30 mm-t is. Egy telefont esetleg megérhet.
(#) tufatofu válasza Black7275 hozzászólására (») Márc 17, 2025 /

Én sűrű fogazatú vídiás koronggal vágtam alu zártszelvényeket, szerintem ezt is viszi...
(#) Black7275 válasza szamóca hozzászólására (») Márc 18, 2025 /

Köszönöm mindenkinek az ötleteket.
Én sajnos semmielyen módon nem tudom elvágni itthon pedig nekem is ez lenne a legkényelmesebb. Sem felszerelésen sem helyem nincs hozzá.
A Bronzkerre én is gondoltam mert már voltam náluk jó párszor. Írtam is nekik meg tudják-e nekem csinálni.
(#) Massawa hozzászólása Ápr 17, 2025 /

Csavarfejek

Nem tudom ti hogy vagytok ezekkel a csavarfejekkel, szinte naponta szenvedünk mikor melyik csavarhuzot kell kézbe venni, söt nem ritkán az is kiderül, hogy nincs is igazán jo a szerszámaink között. Itt elsösorban a sima csavarokra gondolok, nem a különleges, biztonsági stb. verziokra.
Csak a keresztcsavarfejekböl két tipus van a Phillips meg a Pozidrive, azután jönnek a hatszögletes imbus fejek, meg talán a legujabb a Torx csavarfej.
Csak a Phillips/Pozidrive fej képét rakom be, mert abban elég sok altipus is van ( ki tudja miért) és gyakran vezet a rossz csavarhuzo használata a csavar teljes tönkremeneteléhez.
Tegnap a Torx csavarokkal jártam ugy, hogy egy 8as méretü kellett, a 3 készletemben 3 különfele volt 8-as méretnek definiálva. ( azaz a 3 bit 1-2 tized mm különbséget mutatott). Ráadásul az uj displaybe a csavarlyukakban nem volt menet, igy a hozzátartozo csavarokkal kellett (nem metrikus) menetet vágni a display fém füleibe. Hát a 3 bit közül csak egy birta ezt ki. ( a másik kettö elfordult a csavarfejben). Mit lehet ilyenkor kezdeni?

IMG_7860.jpeg

(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 17, 2025 / 1

PH és PZ fejekből nincsenek altípusok, méretbeli különbségek vannak, pl. PH0, PH1, PH2 stb. Ha a névleg PH2-es csavarfejbe nem illeszkedik jól a névleg PH2-es csavarhúzó, akkor a csavar és/vagy a csavarhúzó nem jó. Az, hogy az illető nem jót vesz a kezébe, felhasználói hiba. Érvényes ez a Torx csavarokra is igaz, ott nagyon gyakori user error, amikor a keleténél kisebb méretű csavarhúzóval próbálkoznak.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2025 /

Akkor erröl nem tudnak a csavarhuzo gyártok, mert vannak hegyes meg tompahegyü PZ csavarhuzok. ( természetesen ugyanolyan számmal). A hegyes a rossz.
(#) bbb válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 17, 2025 /

Ebből a szempontból az imbusz a rettenetes. Abból elsőre azt se tudod megmondani, hogy metrikus-e a mérete, de legalább a metrikus és az angolszász között van annyi eltérés, hogy a látszólag jó méret még véletlenül se passzoljon.
(#) Alkotó válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 17, 2025 /

Ennek egyáltalán nem így kellene lennie, és én még nem is láttam ilyet. A PZ és a PH hegyének szöge eltérő, de azonos betűjelen belül azonos. Illetve ezek annyira jól illenek a csavarok fejébe, hogy szó szerint rajta marad a csavar a hegyen.
Mi is betekerünk évente egy-két százezezer csavart, és egyáltalán nem tapasztalok bit-csavar illeszkedési problémát. Akkor van gond ha akármilyen okból megfordul a bit, mert ilyenkor a csavarnak vége, a bit pedig jelentősen károsodik. Gyakorlot szerelő folyamatos napi munka mellett is több napig tud használni egy bitet.
Másik gond a rozsdamentes csavarok anyagminőségének furcsaságai. Azonosan A2-esnek jelölt csavarok esetenként félig betekerve nyakban eltörnek olyan ridegek, máskor meg úgy kenődnek, hogy pl. a torx néhány fordulat után megforog a fejben (beleillő méret).
(#) Massawa válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 17, 2025 /

Mindennel baj van. Nemrég ez egyik PZ csavarhuzomon letörött egy szárny ( márkás német termék nem volt uj, nagyon bevált, de ugy látszik nem tett jot neki a sok munka)) . Láttam, hogy van egy uj szetjük ugyanolyan csavarhuzokkal. A PZ-k mind hegyesek voltak, ugy kellett leköszörülnöm a hegyeket.
A bitek között is vannak nagyon mutatos nikkelezett meg kromozottak, gyakran ocskavasbol gyàrtva valamelyik indiai tanyán és forditva vannak keményre edzett bitek ( imbusz, torx) ami élei olyan élesek, hogy nyomot hagy a csavarfejben.
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 17, 2025 /

Ez már csak egy ilyen játék.

Több száz bitem van. Mindenféle készletből, mindenféle minőségben.
Az olcsó Auchan szettek, meg a piaci, vagy a 100 forintos bolt készletei nevetségesek, de a gyenge, lágyabb vas csavarokkal megbírkóznak.
Legutóbb egy Bosch készletet vettem, azok megbízhatónak tűnnek, és stabilan illeszkednek a megfelelő csavar fejekbe. Egyik legjobb vételem jó 30 évvel ezelőtt egy Somogyi elektronik által forgalmazott sok darabos készlet volt, szinte az összes speciális bitet tartalmazta jó minőségben.
Gyűjtögető életmódot folytatok, úgy hogy ha bárhol látok egy jónak ígérkező darabot, azt örökbe fogadom.
(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 17, 2025 / 1

Én is igy vagyok el sem tudom képzelni az életemet jo szerszám nélkül.
(#) pedro7 hozzászólása Ápr 20, 2025 /

Műhely asztallap tartó

Egy új gyengeáramú műhely kialakítását tervezem.Az asztal lap mérete 3500x800 mm-es lenne.
Nem szeretnék lábakat, hanem csak simán derékszögre hajlított laposvasakkal szeretném megoldani az asztallap rögzítését.
Elég stabil lenne, ha csak laposvas - mondjuk 50x4- es lenne meghajlítva derékszögben,akár 50cm-enként felfúrva ?
Vagy mindenképp hegeszteni kellene L vasból tartókat ?
Hajlító géppel azt hiszem 4mm-es vasat tudnak meghajlítani, utána már csak melegen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2025
(#) pipi válasza pedro7 hozzászólására (») Ápr 20, 2025 /

Nekem csak az nem világos nálad, mi az asztal "lába" ? Mert annak függvénye mennyire stabil lesz sarokvassal. Nálam van olyan ahol nem láb, hanem 2 oldalon oldallap van, ez merevítve egy keskenyebb hátsó lappal, így nem dőlöngél. Van olyanom is aminek rendes lába van, de ez is merevítve van hátsó lappal, ne dőlöngéljen. Itt mindkét esetben a sarokvasnak csak elcsúszás ellen kell rögzítenie, oldalirányú dőlöngélést nem kell elviselnie.
(#) zolika60 válasza pedro7 hozzászólására (») Ápr 20, 2025 /

Nem L hanem háromszög alakúra kell hajlítani és a végét lehegeszteni. Úgy tarthat, de ha nincs kitámasztva a külső széle akkor az L elhajlik.
(#) mex válasza pedro7 hozzászólására (») Ápr 20, 2025 /

Idézet:
„Vagy mindenképp hegeszteni kellene L vasból tartókat ?”

Ha az asztalra rakni szeretnél bármit is, akkor igen.
(#) david87 válasza pedro7 hozzászólására (») Ápr 20, 2025 /

Igy csináld masziv nagyon nekem így van bent.
(#) pedro7 válasza david87 hozzászólására (») Ápr 20, 2025 /

Nem szeretnék semmilyen lábakat.
1.megoldás: 50cm+70cm hosszú laposvas derékszögben meghajlítva.Itt az eleje ha nincs kitámasztva mozoghat, de van-e olyan méret laposvasba ami annyira merev,hogy nem mozogna ?
Pl.100x8mm-es laposvas melegen meghajlítva.

2. L vasból vagy zártszelvényből hegeszteni derékszögeket és arra kerülne a lap.Akár kimerevítve, de ez már stabil lenne, de hegeszteni kellene.

Mindenképp kerülne rá súly.
(#) CIROKL válasza pedro7 hozzászólására (») Ápr 20, 2025 / 1

3,5méterre meg 80cm az komoly felfogatást igényel .
A felfogatott falnak is stabilnak kell lenni , sima müanyag tiplivel biztos nem lessz hosszú életű.
Amennyiben laposvas akkor legalább 10es hegesztve is ok a sarokban merevitve!
Következő: »»   204 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem